11 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

FIBA: Σοβαρές καταγγελίες κατά Νιανγκ

Για παράβλεψη σεξουαλικής παρενόχλησης κατηγορείται ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Χαμάνε Νιανγκ.

Ο πρόεδρος της FIBA υπήρξε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Μάλι από το 1999 έως το 2011, περίοδο για την οποία σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «New York Times» παρέβλεψε συστηματικά περιστατικά σεξουαλικής βίας σε παίκτριες από το Μάλι. Όπως διευκρινίζεται, δεν προχώρησε ο ίδιος σε σεξουαλική κακοποίηση, αλλά έκλεισε τα μάτια σε όσα εκτυλίσσονταν. Όλα αυτά, φυσικά, τα αρνείται.

Παίκτριες από το Μάλι, κυρίως επιπέδου Νεανίδων οι οποίες προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους «υπό το φόβο ταπείνωσης και αντίποινων», ανέφεραν στην εφημερίδα πως ο 69χρονος παράγοντας δεν στάθηκε στο πλευρό τους, αν και είχε γνώση για τη σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων γυναικών. Όπως τον κατηγορούν, αγνόησε σε μεγάλο βαθμό όσα έγιναν στην πατρίδα του, ενώ η στάση του δεν άλλαξε ούτε μετά την ανάδειξή του σε προέδρο της FIBA. Σύμφωνα με τους επικριτές του, όπως τονίζεται από τη «New York Post»: «Συνεχίζει να αφήνει ευάλωτες στην εκμετάλλευση τις γυναίκες παίκτριες στη χώρα του, μια κυρίως μουσουλμανική πρώην γαλλική αποικία, στην οποία οι γυναίκες βιώνουν ακραίες ανισότητες στην καθημερινότητά τους».

Η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, όπως ήταν λογικό, ανέφερε από την πλευρά της πως το ζήτημα θα διερευνηθεί. Πάγια θέση της είναι να μη δείχνει καμία ανοχή σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, πατάσσοντας κάθε μορφή βίας. Ξεκαθάρισε, επίσης, πως στέκεται στο πλευρό των παικτριών και πως ο Χαμάνε Νιανγκ έχει προσωρινά απομακρυνθεί από τη θέση του, την οποία ανέλαβε μέχρι νεοτέρας ο πρώτος αντιπρόεδρος Σεΐκ Σαούντ Αλί Αλ-Θανί από το Κατάρ. Έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες για την υπόθεση, από τον ανεξάρτητο καθηγητή ακεραιτότητας Ρίτσαρντ Μακ Λάρεν, με την έκθεσή του να αναμένεται να παραδοθεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ο γενικός γραμματέας της FIBA Ανδρέας Ζαγκλής, από την πλευρά του, ζήτησε την πλήρη συνεργασία της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Μάλι. Σε αναστολή έχουν τεθεί, επίσης, οι προπονητές Αμαντού Μπάμπα και Ουμάρ Σικοκό και ο αξιωματούχος Χάιρο Μάιγκα.

«Η FIBA ​​υπογραμμίζει το δικαίωμα του προέδρου στο τεκμήριο της αθωότητας και δεν θα κάνει κανένα περαιτέρω σχόλιο, εν αναμονή του αποτελέσματος της έρευνας. Έχει, επίσης, δεσμευθεί να διασφαλίσει πως οι αναφορές για τέτοιου είδους συμπεριφορές λαμβάνονται σοβαρά υπόψη», καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

Αναφορικά με το γιατί χρειάστηκε να περάσει τόσος καιρός ώστε να γίνουν γνωστά τα εν λόγω περιστατικά, οι παίκτριες εξήγησαν πως δεν μπορούσαν να ειδοποιήσουν τις αρχές σε μια χώρα, στην οποία η σεξουαλική βία κατά των γυναικών είναι συνηθισμένη και οι νόμοι για την προστασία τους είναι αδύναμοι. «Είναι φυσιολογικό, ξέρετε, για εμάς», τόνισε μία από τις παίκτριες, που τώρα είναι 32 ετών. «Ο Χαμάνε Νιανγκ γνώριζε ή έπρεπε να γνώριζε», δήλωσε η ακτιβίστρια Μίνκι Ουόντεν, με την επίσης ακτιβίστρια και πρώην διεθνής παίκτρια Αϊσάτα Τίνα Τζιμπό να προσθέτει: «Στο Μάλι δεν σε βλέπουν ως παίκτρια μπάσκετ, αλλά ως κομμάτι κρέατος για σεξ».

Η πρώην συμπαίκτριά της, Τσέικ Καμάρα, αποκάλυψε πως θύματα σεξουαλικής κακοποίησης έχουν πέσει τουλάχιστον εκατό νεαρές γυναίκες. «Κανένα κορίτσι δεν αισθάνεται ασφαλές», υποστήριξε και εν συνεχεία κατηγόρησε τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης πως: «Φυσικά και ήξερε. Με κάποιους είναι κολλητός». Για το ίδιο πράγμα κατηγόρησαν το Χαμάνε Νιανγκ και ο πρόεδρος της Προστασίας Νέων Παικτών στην Αφρική, Αχμάρ Μάιγκα, ο οποίος τόνισε: «Κάθε πρόεδρος γνωρίζει, αλλά τι κάνει; Κανείς δεν σηκώνει το δάχτυλό του».

«Κάθε αξιωματούχος που εργάστηκε για την ανάπτυξη του μπάσκετ στη χώρα γνώριζε, αλλά δεν έκανε τίποτα. Είναι πρόβλημα όταν δεν μιλάς», συμπλήρωσε ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος της ομοσπονδίας Σερίν Τίαμ, ο οποίας ζει πλέον στις ΗΠΑ. Περιέγραψε, μάλιστα, τον Ουμάρ Σικοκό ως «δεξί χέρι» του 69χρονου προέδρου. «Εάν ο Χαμάνε Νιανγκ αγνόησε την κακοποίηση γυναικών παικτριών, θα πρέπει να τεθεί εκτός αθλήματος. Μηδενική ανοχή σημαίνει μηδενική ανοχή. Εάν το ήξερε είχε την υποχρέωση να το αναφέρει και να κάνει κάτι για αυτό», κατέληξε η Μέρι Χάρβεϊ, από το Κέντρο Αθλητισμού και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ