Περισσότερος χρόνος για ξεκούραση στους διεθνείς παίκτες και περισσότερες ευκαιρίες για την ανάδειξη νέων αθλητών μέσα από τις εθνικές ομάδες. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί άξονες, πάνω στους οποίους κινείται το νέο καλεντάρι της FIBA, που θα τεθεί σε ισχύ από την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Με ανακοίνωσή της η παγκόσμια ομοσπονδία αναλύει τα οφέλη που θα προκύψουν από το νέο τρόπο διεξαγωγής των διοργανώσεών της για τους παίκτες, οι οποίοι, όπως εξηγεί, τοποθετούνται στο επίκεντρο του σχεδιασμού της.
Ενώ με το παλιό σύστημα οι παίκτες έπαιζαν όλο το χρόνο με τους συλλόγους τους και το καλοκαίρι ήταν υποχρεωμένοι να μετέχουν και στις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων δίχως να τους μένει παρά ελάχιστος χρόνος για ξεκούραση, πλέον θα μπορούν να προσβλέπουν σε ένα καλοκαίρι εντελώς ελεύθερο από αγωνιστικές υποχρεώσεις. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό με δεδομένο ότι πλέον τα παγκόσμια και τα περιφερειακά πρωταθλήματα, όπως φυσικά και το ολυμπιακό τουρνουά, θα διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, σε διαφορετικό έτος το καθένα από αυτά.
Η FIBA μειώνει πλέον τον χρόνο προετοιμασίας για τις διοργανώσεις της και υπολογίζει ότι με αυτό τον χρόνο το "αγωνιστικό φορτίο" των παικτών μειώνεται μεσοσταθμικά σε παγκόσμια κλίμακα κατά 26%. Και τούτο παίζει κρίσιμο ρόλο στη μείωση του ρίσκου να τραυματιστούν.
Πώς μειώνεται ο χρόνος προετοιμασίας; Κατ' αρχάς το διάστημα της θερινής προετοιμασίας πριν από τη μεγάλη διοργάνωση κατέβηκε από τις πέντε στις τέσσερις εβδομάδες. Επιπλέον για τους αγώνες των "παραθύρων" του Νοεμβρίου, του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου προβλέπονται προπονήσεις μόλις δύο ημερών, ενώ για το "παράθυρο" του Σεπτεμβρίου, που γίνεται στην αρχή της σεζόν, προβλέπονται προπονήσεις με διάρκεια όχι μεγαλύτερη των 14 ημερών.
Πέραν όμως της δυνατότητας για μεγαλύτερη ξεκούραση, διανοίγονται και προοπτικές ανάδειξης νέων παικτών μέσα από το νέο καλεντάρι. Οι εθνικές ομάδες δεν είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν το ίδιο ρόστερ σε όλους τους αγώνες των "παραθύρων" κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στα προκριματικά μπορούν να παίζουν πολλοί διαφορετικοί παίκτες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως και το βάρος της κούρασης θα κατανέμεται σε πολύ περισσότερα άτομα και πολλοί νέοι αθλητές θα έχουν την ευκαιρία να αναδειχθούν μέσω των εθνικών ομάδων. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι παίκτες του ΝΒΑ δεν θα είναι δυνατό να αγωνίζονται στους αγώνες που θα γίνονται στη διάρκεια της σεζόν.
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής του Ευρωμπάσκετ, η FIBA τον αποκαλεί φιλικό προς τους παίκτες και εξηγεί το γιατί: Οι αγώνες για να φτάσει μια ομάδα από την πρώτη φάση ως τον τελικό μειώθηκαν από 11 το 2013 σε 9 το 2015, ενώ φέτος προβλέφθηκαν δύο επιπλέον ρεπό. Αυτό δίνει τη δυνατότητα για περισσότερη ξεκούραση στις ομάδες στη διάρκεια του τουρνουά, καθώς συνεχόμενα παιχνίδια δεν θα είναι δυνατό να υπάρχουν παρά μόνο δύο φορές μάξιμουμ.