10.4 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ευρωμπάσκετ 2022: Οι αντίπαλοι της Εθνικής στα νοκ άουτ και… τα πρόωρα ντέρμπι (vids)

Η πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ ολοκληρώνεται και το Basketa.gr σας παρουσιάζει όλα τα σενάρια και από τους τέσσερις ομίλους, κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση του τι ζευγάρια θα δούμε στο Βερολίνο, καθώς φυσικά και το ποιους θα βρει στο δρόμο της η Εθνική μας, ξεκινώντας από τους «16» και με φόντο ένα μεγάλο ντέρμπι στα προημιτελικά, αλλά και το ποιους είναι πιθανό να βρούμε στα ημιτελικά.

Η ώρα για τα σπουδαία έρχεται. Σε τρεις μέρες η δεύτερη φάση του Ευρωμπάσκετ ξεκινά και το αναφέρουμε, φυσικά, επειδή η Εθνική μας αναμένεται μια μέρα αργότερα (11/9) να δώσει τη δική της πρώτη «μάχη», γνωρίζοντας ήδη το ποιος είναι ο δρόμος της, μέχρι εκεί που μπορεί να την φέρει το όνειρό της.

Μαζί με την πρόκριση της Επίσημης Αγαπημένης ως πρώτης στα νοκ άουτ του Βερολίνου, ωστόσο, ο «χάρτης» της φάσης αυτής έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται με τις ομάδες, που θα συμμετάσχουν, αν και πολλά «μέτωπα» είναι αρκετά για την πρόκριση και την τελική κατάταξη σε καθέναν από τους τέσσερις ομίλους. Για του λόγου το αληθές, άλλωστε, ο μόνος όμιλος όπου έχει ξεκαθαρίσει η πρόκριση, είναι αυτός της Εθνικής μας, με τους άλλους τρεις να έχουν ακόμη ανοικτούς λογαριασμούς και τον αγωνία στα «κόκκινα» μέχρι και το τελευταίο σουτ για την πρώτη φάση.

Ποιος θα περάσει, λοιπόν; Ποιες ομάδες θα βρεθούν στο διάβα της Εθνικής, ξεκινώντας από τους «16» και τα προημιτελικά; Ποιες χώρες βρίσκονται μπροστά σε ένα πρόωρο μεγάλο ντέρμπι... με το καλημέρα στη δεύτερη φάση; Το Basketa.gr παρουσιάζει όλα τα σενάρια σε όλους τους ομίλους και αναλύει το τι είναι πιο πιθανό να βρουν μπροστά τους οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη.

Γ’ Όμιλος: Ακολουθώντας τη «γαλανόλευκη»

Ξεκινώντας από τον όμιλό μας, αλλά κι εκείνον που αρχικά διασταυρωνόμαστε, η Εθνική μας έχει κάνει τη δουλειά της, κερδίζοντας την κορυφή μετά την νίκη με τους Ουκρανούς, οπότε δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο σε οποιοδήποτε σενάριο. Αντιθέτως, οι αντίπαλοί της θα κάνουν τα πάντα, ώστε να αποφύγουν τη Σερβία, η οποία πιθανότατα θα κατακτήσει την πρωτιά στον τέταρτο όμιλο, εκτός πια κι αν κάνει την έκπληξη η Πολωνία στην τελευταία αγωνιστική.

Οι ομάδες, που έχουν προκριθεί, έχουν ξεκαθαριστεί μαζί με την Εθνική μας. Η Ουκρανία βρίσκεται στο 3-1 και ακολουθούν Ιταλία και Κροατία στο 2-2, με τους Ουκρανούς μάλιστα να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να πάρουν τη δεύτερη θέση, λόγω του +11 που έχουν έναντι της «Σκουάντρα Ατζούρα», η οποία μάλιστα δεν αποφεύγει μάλλον την τέταρτη θέση, αφού ακόμη και με την νίκη με διαφορά πέντε πόντων επί της Κροατίας, μένει στο -6 σε πιθανή τριπλή ισοβαθμία, με νίκη δηλαδή της Κροατίας κόντρα στους Ουκρανούς και δική της απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία.

Αυτή, που μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση, είναι η Κροατία. Οι Βαλκάνιοι μπορούν να πάρουν τη δεύτερη θέση, αν κερδίσουν με διαφορά οκτώ πόντων και παραπάνω τους Ουκρανούς, αφήνοντάς τους σε αυτό το σενάριο τρίτους. Αν, μάλιστα, τους νικήσουν με διαφορά από 18 πόντους και παραπάνω, τους αφήνουν στην τέταρτη θέση λόγω των τελικών διαφορών.

Η Ουκρανία, συμπερασματικά, κρατά την τύχη στα χέρια της ακόμη, έχοντας την… πολυτέλεια ακόμη και της ήττας με συγκεκριμένη διαφορά από την «Χρβάτσκα». Εκείνη, όμως, που μοιάζει να μην μπορεί να αποτρέψει… το κακό της μοίρας της και να βρεθεί πάνω στη Σερβία, είναι για τους λόγους που αναλύσαμε, η Ιταλία.

Βαθμολογία:

1) Ελλάδα 8 (4-0)
2) Ουκρανία 7 (3-1)
3) Ιταλία 6 (2-2)
4) Κροατία 6 (2-2)
5) Εσθονία 5 (1-3)
6) Μ. Βρετανία 4 (0-4)

Τελευταία αγωνιστική (8/9):

Κροατία-Ουκρανία
Εσθονία-Ελλάδα
Μ. Βρετανία-Ιταλία

Δ’ Όμιλος: Βλέποντας την Πολωνία και την Τσεχία μπροστά μας… με ολίγη από Φινλανδία

Στον όμιλο, με τον οποίο πρωτίστως διασταυρωνόμαστε στους «16» στο Βερολίνο, η Σερβία (4-0) δείχνει να κάνει τη δουλειά της και να πηγαίνει προς την κορυφή του ομίλου. Σε αντίθεση με εμάς, βέβαια, έχει ακόμη μια εκκρεμότητα κόντρα στην Πολωνία (3-1), η οποία θα μπορούσε και να τη στείλει πάνω μας.

Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Αν πάρουμε, λοιπόν, ως δεδομένη την νίκη της Σερβίας, τότε με παράλληλη νίκη της Φινλανδίας (2-2) και του Ισραήλ (2-2), θα υπάρξει τριπλή ισοβαθμία στη δεύτερη θέση, όπου η Πολωνία υστερεί λόγω του -30 από την Φινλανδία και με τις τρεις ομάδες να έχουν μοιρασιά στις νίκες. Αν, ωστόσο, επικρατήσει το ίδιο σενάριο, με τη διαφορά ότι η Πολωνία κερδίζει τη Σερβία, τότε το Ισραήλ υπερτερεί σε διπλή ισοβαθμία με την Φινλανδία και το στέλνει πάνω μας.

Το Ισραήλ, βέβαια, πρωτίστως παίζει ντέρμπι πρόκρισης με την Τσεχία (1-3), στη μεγάλη «μάχη» της Πράγας ανάμεσά τους. Όπως ξεκαθαρίσαμε, αν νικήσει θα τερματίσει δεδομένα τρίτο, αλλά αν ηττηθεί από τους Τσέχους υπάρχει περίπτωση να προκριθεί ως τέταρτο, κι αυτό αν παράλληλα η Φινλανδία χάσει από την αδύναμη και βαθμολογικά αδιάφορη Ολλανδία. Σε αυτό το σενάριο, πρέπει να ηττηθεί έως και με πέντε πόντους, καθώς έχει κερδίσει με δύο πόντους την Φινλανδία, η οποία έχει «φορτώσει» με 10 πόντους τους Τσέχους. Μόνο σε αυτό το σενάριο, δηλαδή, πετυχαίνουμε το Ισραήλ. Από την άλλη, για τους Τσέχους υπάρχει μονάχα η νίκη και η τέταρτη θέση, εκτός κι αν πραγματοποιήσει νίκη με τόσο μεγάλη διαφορά κόντρα στο Ισραήλ, δηλαδή από 19 πόντους και πάνω, που θα την φέρουν πάνω και από την Φινλανδία, στο σενάριο της ήττας της από την Ολλανδία, στην τρίτη θέση, άρα τέταρτη την Φινλανδία και στο δρόμο της Εθνικής μας, εφόσον φυσικά δε βρει κάποιον πολύ ισχυρό στο δρόμο της, όπως τη Σλοβενία.

Έχοντας αναλύσει, όμως, όλα τα λογικά και… αδιανόητα σενάρια σε αυτό τον όμιλο, ας ακολουθήσουμε το δρόμο των λογικών αποτελεσμάτων, αλλάζοντας μόνο εκείνο της Τσεχίας με το Ισραήλ. Να θέσουμε, δηλαδή, ως δεδομένες τις νίκες Σερβίας και Φινλανδίας, αν και οι Σέρβοι θα βρουν μπροστά τους, τους Ιταλούς κατά πάσα πιθανότητα, κατακτώντας την κορυφή. Συμπεριλαμβάνοντας, λοιπόν, αυτά τα αποτελέσματα, με νίκη του Ισραήλ παίζουμε με τους Πολωνούς και με νίκη της Τσεχίας βρίσκουμε μπροστά μας… τον περσινό μας εφιάλτη. Να πούμε, πάντως, πως όποιος πάρει τη δεύτερη θέση σε αυτό τον όμιλο, με την Φινλανδία να μοιάζει φαβορί, εφόσον έρθουν τα φυσιολογικά αποτελέσματα την τελευταία αγωνιστική, θα έπρεπε να ετοιμαστεί, αν πάει μακριά. να μας βρει στα ημιτελικά.

Βαθμολογία:

1) Σερβία 8 (4-0)
2) Πολωνία 7 (3-1)
3) Ισραήλ 6 (2-2)
4) Φινλανδία 6 (2-2)
5) Τσεχία 5 (1-3)
6) Ολλανδία 4 (0-4)

Τελευταία αγωνιστική (8/9):

Φινλανδία-Ολλανδία
Τσεχία-Ισραήλ
Πολωνία-Σερβία

Α’ Όμιλος: Το μπέρδεμα και... σε φόντο η Εθνική στα ημιτελικά

Ο όμιλος αυτός είναι ο ορισμός της έκφρασης «πιάσε το αβγό και κούρεψ' το». Κάθε αγωνιστική φέρνει και ανατροπές σε αυτό το γκρουπ, αφού καμία ομάδα δεν κατάφερε να κυριαρχήσει, αλλά ούτε και να αποτελέσει… σάκο του μποξ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι η Βουλγαρία από εκεί που ξεκίνησε με τρεις ήττες και όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές εμφανίσεις, μπορεί στο «φώτο φίνις» με «2 στα 2» με Γεωργία και Βέλγιο να προκριθεί και να κάνει μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στα χρονικά του Ευρωμπάσκετ.

Και μιας και αναφέραμε την παρέα του Σάσα Βεζένκοφ, ας ξεκινήσουμε από τη «μάχη» της πρόκρισης, εκεί όπου μπλέκουν τέσσερις ομάδες, το Μαυροβούνιο (2-2), το Βέλγιο (2-2), η Βουλγαρία (1-3) και η Γεωργία (1-3). Σας έχουμε και ακόμη καλύτερα νέα, καθώς μπορεί να έχουμε και… τετραπλή ισοβαθμία στο 2-3, σε ένα τρομερά δραματικό φινάλε. Αυτό μπορεί να γίνει, αν η Γεωργία επικρατήσει του Μαυροβουνίου και η Βουλγαρία του Βελγίου. Όπως βλέπετε, η μοίρα τα έφερε οι τέσσερις ομάδες να παίζουν… ρώσικη ρουλέτα ανάμεσά τους στο φινάλε.

Ποιος έχει εδώ, όμως, το αβαντάζ σε αυτή την τετραπλή ισοβαθμία και ποιος χάνεται; Στο σενάριο της τετραπλής ισοβαθμίας, λοιπόν, θα γίνει η απόλυτη ανατροπή, με τη Βουλγαρία να περνά στους «16» ως τέταρτη, ακολουθώντας το τρίτο Μαυροβούνιο, αφού η παρέα του Ντούμπλιεβιτς και του… πρώην «πράσινου» Κέντρικ Πέρι, καθώς και οι έτεροι Βαλκάνιοι, θα έχουν στα ματς μεταξύ των τεσσάρων ομάδων από δύο νίκες και μια ήττα (το Μαυροβούνιο έχει κερδίσει Βουλγαρία και Βέλγιο, η Βουλγαρία θα έχει κερδίσει Βέλγιο και Γεωργία), ενώ το Βέλγιο και η Γεωργία θα μετρούν από μόλις μία νίκη σε όλα ζευγαρώματα (το Βέλγιο με τη Γεωργία, η Γεωργία με το Μαυροβούνιο).

Εδώ θα σας ενημερώσουμε και για κάτι ακόμη, σχετικά με τη «μάχη» της πρόκρισης και αυτό είναι πως, τουλάχιστον, δε θα σας… απασχολήσουμε με σενάριο τριπλής ισοβαθμίας, που δεν είναι εφικτό. Η Γεωργία, όμως, με βάση το σενάριο της τετραπλής ισοβαθμίας που αναφέραμε, θα… παρακαλά να κερδίσουν οι Βέλγοι τους Βούλγαρους, ώστε με νίκη να πιάσει το Μαυροβούνιο στην τέταρτη θέση. Η Βουλγαρία, όμως, βλέπει πιο απλά την κατάσταση, αφού με απλή νίκη περνά στην επόμενη φάση, είτε από διπλή ισοβαθμία με το Βέλγιο είτε στην τετραπλή και πάντα ως τέταρτη.

Τριπλή ισοβαθμία, ωστόσο, μπορεί να έχουμε στη δεύτερη θέση, η οποία μπορεί να προκύψει από τις νίκες Βελγίου-Μαυροβουνίου και, παράλληλα, την ήττα Ισπανίας (3-1) ή Τουρκίας (3-1) στο δικό τους ντέρμπι κορυφής. Ας ξεκαθαρίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι Ισπανία και Τουρκία είναι δεδομένα δεύτερες στον όμιλό τους. Η μεν Τουρκία έχει νικήσει, τόσο το Βέλγιο όσο και το Μαυροβούνιο, ενώ η Ισπανία μπορεί να έχει μοιρασμένες νίκες μαζί τους, ωστόσο το +17 επί του Μαυροβουνίου της δίνει την πρωτοκαθεδρία στις τελικές διαφορές.

Εκείνο που αλλάζει, ωστόσο, είναι το ποιος θα είναι τρίτος και ποιος τέταρτος σε αυτές τις τριπλές ισοβαθμίες. Το Βέλγιο σίγουρα δε θέλει την τριπλή ισοβαθμία με την Τουρκία παρούσα, κάτι που σημαίνει πως θα δοθεί «βάρος» στην ήττα από το Μαυροβούνιο. Απεναντίας, θα χαρεί πολύ να δει την Ισπανία, μιας και το Μαυροβούνιο έχει αυτό το -17 στην πλάτη της από την «Φούρια Ρόχα», την οποία και είχε κερδίσει στην έκπληξη του Ευρωμπάσκετ με διαφορά 10 πόντων, έχοντας ηττηθεί μόλις με έξι πόντους από την έτερη βαλκανική χώρα. Η διπλή μεταξύ τους διπλή ισοβαθμία, φυσικά, δεν μπορεί να παραμείνει λόγω των αγώνων που υπάρχουν στο πρόγραμμα της τελευταίας αγωνιστικής.

Τι συμπεραίνουμε από όλα αυτά; Ότι, αρχικά, Ισπανία και Τουρκία έχουν εξασφαλίσει τις θεωρητικά καλές θέσεις του ομίλου τους, αν και αυτό είναι… σχετικό με τον «λάκκο των λεόντων», που αντιπροσωπεύει ο δεύτερος όμιλος, ο οποίος βρίσκεται απέναντί τους, αφού ακόμη και με την πρωτιά μπορεί να βρουν την εξίσου ισχυρή Λιθουανία στο διάβα τους στο Βερολίνο. Αξίζει να σημειώσουμε, πάντως, ότι δεν αποκλείεται ο νικητής αυτού του ζευγαριού, ο οποίος θα βρει μετά τον νικητή του ζευγαριού του δεύτερου του τέταρτου ομίλου με τον τρίτο του δικού μας ομίλου, να βρεθεί στο διάβα της Εθνικής μας στα ημιτελικά. Μπορεί, δηλαδή, να βρούμε στην τετράδα τους Ισπανούς, αν κι εκείνοι πρώτα δεν... πετύχουν τη Σλοβενία.

Από εκεί και έπειτα… έχουμε το χάος. Το Βέλγιο και το Μαυροβούνιο μπορεί να κερδίσουν την τρίτη θέση, αλλά μπορεί και… να αποκλειστούν, ανάλογα με τα αποτελέσματα και τα προγνωστικά καλό είναι μην υπάρξουν. Σε κάθε περίπτωση, Βουλγαρία και Γεωργία δεν έχουν να χάσουν απολύτως τίποτα απέναντί τους και οι τέσσερις θα δώσουν έναν υπέρ πάντων αγώνα για μια σπουδαία, όπως θα αποδειχθεί, μιας και δε θα έχουν πολλές πιθανότητες πρόκρισης στη διασταύρωση με μια ισχυρότατη ομάδα του άλλου ομίλου, πρόκριση. Η συμμετοχή, δηλαδή, και μόνο στους «16» για αυτές τις ομάδες, βάσει όλων των δεδομένων, πρέπει ήδη να θεωρηθεί επιτυχία, αν και στην περίπτωση της Βουλγαρίας θα προκληθεί «πάταγος».

Βαθμολογία:

1) Ισπανία 7 (3-1)
2) Τουρκία 7 (3-1)
3) Μαυροβούνιο 6 (2-2)
4) Βέλγιο 6 (2-2)
5) Βουλγαρία 5 (1-3)
6) Γεωργία 5 (1-3)

Τελευταία αγωνιστική (7/9):

Τουρκία-Ισπανία
Βουλγαρία-Βέλγιο
Γεωργία-Μαυροβούνιο

Β’ Όμιλος: Γαλλία ή Γερμανία στο δρόμο της Εθνικής κι ένας… πρόωρος τελικός στους «16»

Ο δεύτερος όμιλος είναι σαφώς απλούστερος από τον πρώτο ως προς τα σενάρια για την πρόκριση, αφού ήδη τρεις την έχουν πάρει (Γαλλία, Γερμανία, Σλοβενία), αλλά και την τελική κατάταξη. Κάτι τέτοιο σημαίνει, ότι μπορούμε να έχουμε ήδη μια σαφή πρώτη εικόνα για το ποιος θα είναι ο αντίπαλος της Εθνικής μας, εφόσον αυτή περάσει στα προημιτελικά. Και υπενθυμίζουμε, ότι ο αντίπαλος αυτός θα προκύψει από το ζευγάρι του δεύτερου του δεύτερου ομίλου και του τρίτου του πρώτου ομίλου, άρα μιας ισχυρότατης ομάδας του ενός και μιας με συγκεκριμένο ταβάνι από τον άλλο, αν και στα νοκ άουτ για τίποτα δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

Σε αυτό το σημείο μπορούμε να πούμε, ότι οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ του να βρούμε μπροστά μας τη Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς. Κι αυτό, γιατί η συγκεκριμένη ομάδα λογικά θα βρεθεί στην πρώτη, την τρίτη ή την τέταρτη θέση, μετά την νίκη επί της Γερμανίας, που έφερε τις δύο χώρες και τη Γαλλία στο 3-1.

Για την τελευταία αγωνιστική, ωστόσο, έχουμε σήμερα (6/9) ένα ντέρμπι μεταξύ Γαλλίας και Σλοβενίας, την ίδια στιγμή που η Γερμανία πρέπει απλά να κάνει τη δουλειά της με την Ουγγαρία. Αν πάρουμε ως δεδομένη την νίκη της Γερμανίας, τότε με νίκη της Σλοβενίας μένουν οι Βαλκάνιοι πρώτοι και το σύνολο του Γκόρντον Χέρμπερτ δεύτερο, ενώ με νίκη της Γαλλίας, οι Γερμανοί θα πάρουν την πρωτιά, υπερτερώντας των «Τρικολόρ» λόγω της δικής τους νίκης.

Υπάρχει, φυσικά, και το σενάριο η Σλοβενία να βρεθεί στην τέταρτη θέση. Κι αυτό, σε περίπτωση που η Βοσνία (2-2) νικήσει στο ντέρμπι πρόκρισης τη Λιθουανία και, παράλληλα, ηττηθεί η παρέα του Ντόντσιτς, που έχει ηττηθεί από εκείνη του Νούρκιτς. Αυτό σημαίνει, ότι η ήττα της Σλοβενίας από τη Γαλλία, της δίνει αυξημένες πιθανότητες να βρει στο διάβα της την Ισπανία, που σίγουρα δε θα ήθελε ακόμη και σε αυτή τη μεταβατική της περίοδο. Σε αυτό το σενάριο, πάντως, στο... βάθος μπορεί να βρει στην τετράδα την Εθνική μας.

Αυτό το τελευταίο σενάριο, βέβαια, είναι πολύ μακριά για τους Βόσνιους, οι οποίοι έχουν το παιχνίδι με τους Λιθουανούς για αρχή μπροστά τους, με τη «Λιέτουβα» απλώς να προκρίνεται τέταρτη, αν επικρατήσει.

Επιστρέφοντας, όμως, στη Σλοβενία, υπάρχει και το σενάριο να τη δούμε δεύτερη. Κι αυτό, επειδή στην τριπλή ισοβαθμία με Γερμανία και  Βοσνία υπερτερεί, αν ηττηθεί από τη Γαλλία και παράλληλα τα «Πάντσερ» δεχθούν κάποια έκπληξη από τους Ούγγρους. Καταλαβαίνει κανείς, όμως, πως πρόκειται για ένα… τραβηγμένο σενάριο, που έπρεπε πάντως να αναφερθεί. Στην αντίστοιχη περίπτωση νίκης της Σλοβενίας σε αυτό το σενάριο, στην τριπλή ισοβαθμία η Γερμανία υπερτερεί λόγω δύο νικών με Γαλλία και Βοσνία, αφήνοντας τρίτο το σύνολο του Βενσάν Κολέ.

Ας τα ξεκαθαρίσουμε, ωστόσο, με βάση τη λογική. Η νίκη της Σλοβενίας επί της Γαλλίας φέρνει πιθανότατα τη Γερμανία στο διάβα της «γαλανόλευκης», με τη Βοσνία ή τη Λιθουανία στην τέταρτη θέση. Η νίκη της Γαλλίας, όμως, θα τη διασταυρώσει μάλλον μαζί μας και είναι αρκετά πιθανό, αν η Βοσνία νικήσει τη Λιθουανία, να φέρει τους Σλοβένους… πάνω στους Ισπανούς σε ένα πρόωρο τεράστιο ντέρμπι, εφόσον φυσικά η «Φούρια Ρόχα» νικήσει την Τουρκία. Αν οι γείτονες επικρατήσουν, τότε και η Γαλλία πρέπει να ανησυχήσει, μήπως την πετύχει από την τρίτη θέση. Δεν πρέπει, με λίγα λόγια, να αποκλείουμε το σενάριο μιας τεράστιας κόντρας Γαλλίας ή Σλοβενίας με την Ισπανία στο Βερολίνο πολύ νωρίς στα νοκ άουτ.

Βαθμολογία:

1) Γερμανία 7 (3-1)
2) Σλοβενία 7 (3-1)
3) Γαλλία 7 (3-1)
4) Βοσνία 6 (2-2)
5) Λιθουανία 5 (1-3)
6) Ουγγαρία 4 (0-4)

Τελευταία αγωνιστική (7/9):

Λιθουανία-Βοσνία
Γαλλία-Σλοβενία
Ουγγαρία-Γερμανία



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ