Μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό , η Efes έκανε αυτό που όλοι περιμέναμε και κατέκτησε τον μεγάλο τίτλο και είναι πλέον και επίσημα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο λόγος που λέω και επίσημα γιατί στην συνείδηση μας ήταν από πέρσι με την εκπληκτική πορεία που είχε κάνει. Ήταν ένα ενδιαφέρον παιχνίδι τακτικά , καθώς και οι 2 προπονητές έδειξαν για ποιο λόγο βρίσκονται στον τελικό. Ίσως κάποιοι νομίζουν ότι όλα γίνονται από μόνα τους και δεν υπάρχει επιρροή στο παιχνίδι από αυτούς. Θα διαφωνήσω κάθετα σε αυτό. Και οι 2 προπονητές έκαναν από την μεριά τους ότι μπορούσαν για να οδηγήσουν την ομάδα τους στην νίκη. Θα σταθώ σε κάποια από αυτά.
Το αμυντικό PLAN A του Jasikevicius
Στα 2 παιχνίδια της regular season , η Efes είχε καταφέρει να τα πάει πολύ καλά και να οδηγήσει την Barcelona να κάνει 2 ήττες με πολύ κακές αμυντικές επιδόσεις. Για τον τελικό λοιπόν ο προπονητής της Barcelona είχε κάποιες εκπλήξεις στο συρτάρι. Έχοντας κατά νου ότι η Efes είναι πολύ δυνατή στους χειριστές και στο σουτ από ντρίπλα , αλλά έχοντας κατά νου ότι στην θέση 4 είχε τον Mirotic , ξεκίνησε τον αγώνα με τον Claver επάνω στον Micic , τον Higgins επάνψ στον Larkin και τον Καλάθη επάνω στον λιγότερο καλό ( σε σχέση με τους άλλους 2 φυσικά) Simon. Ίσως στην επιλογή μαρκαρισμάτων να έπαιξε ρόλο η κατάσταση του Καλάθη με τον τραυματισμό. Εκεί λοιπόν η Barcelona κατάφερε να σταματήσει το Pick and Roll παιχνίδι και το άμεσο σουτ από ντρίμπλα αλλάζοντας τα σκριν στην μπάλα με τον Davies. Δείτε μερικές από τις πρώτες φάσεις του αγώνα στις οποίες η Barcelona σταμάτησε έτσι την Efes.
Βλέπουμε χαρακτηριστικά στο παρακάτω κλιπ το πως ήταν τα πράγματα στην αρχή του αγώνα. Μετά την αλλαγή είχαμε το κλέψιμο και 2 εύκολους πόντους για την Barcelona. Παρόμοιες φάσεις είχαμε αρκετές στην αρχή του αγώνα και είναι κομμάτι της εξήγησης για τον λόγο που στην αρχή η Efes έχανε μέχρι και 10 πόντους.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό κλιπ είναι το επόμενο. Εδώ θα δούμε ότι ο Καλάθης στην αρχή θα αλλάξει στο σκριν επάνω στην μπάλα και στην συνέχεια στο πλαινό σκριν η Barcelona ΔΕΝ πάει σε αλλαγή. Η όλη φάση μπερδεύει και “χαλάει” το μυαλό των παικτών της Efes και η επίθεση καταλήσει στην χειρότερη θεωρητικά επιλογή , ένα σουτ από μέση απόσταση του Sanli.
Η Efes είναι μια ομάδα που ζει από το σουτ από ντρίπλα και συνήθως από βγαίνοντας από το σκριν και στο πρώτο δεκάλεπτο αυτό ήταν που δεν τους επέτρεψε λοιπόν το πλάνο της Barcelona να κάνουν. Ένα τελευταίο κλιπ παρακάτω δείχνει ξανά μια άμεση αλλαγη στο πρώτο σκριν με την Efes να προσπαθεί να κυκλοφορήσει την μπάλα αλλά και στην συνέχεια βάση πλάνου ο Καλάθης αλλάζει ξανά με τον Claver με συνέπεια να κολλήσει ξανά η Efes και το σουτ από ντρίπλα του Micic να είναι ένα σουτ σε λήξη χρόνου και υπό ασφυκτική πίεση !
Η αντίδραση της Efes
Γενικά από τα 3 παραπάνω κλιπ παίρνουμε μια ιδέα ποιο ήταν το αρχικό πλάνο του Jasikevicius. Το παραπάνω πλάνο στηρίζονταν στην ύπαρξη μέσα στο γήπεδο του Davis , καθώς ήταν ο μόνος ψηλός που μπορούσε να το υποστηρίξει. Περιμέναμε όλοι να δούμε τι θα γίνει όταν αυτός έβγαινε εκτός γηπέδου , είτε για φάουλ είτε για λόγους κόπωσης. Όταν τελικά βγήκε και μπήκε ο Gasol , πολύ γρήγορα η Efes επέστρεψε στο παιχνίδι και άρχισε να παίρνει θα έλεγα το επάνω χέρι. Αυτό τον ανάγκασε παρά τα 2 φάουλ να το ξαναβάλει στο παιχνίδι αφού δοκίμασε για 1-2 κατοχές ένα small ball με ψηλούς τους Claver και Mirotic. Νομίζω εκεί ξεκάθαρα φάνηκε ότι μετά τον Davis δεν υπήρχε κάποιος άλλος να υποστηρίξει αυτό το πλάνο και πολλά θα εξαρτόνταν από το πως αυτός θα “επιβίωνε” στο παρκέ.
Πως αντέδρασε λοιπόν η Efes σε αυτό ; Μια πρώτη σκέψη ήταν να περάσει ο Pleiss στο γήπεδο και να τρέχουν περισσότερες φάσεις με σκριν στην μπάλα από τον παίκτη που μάρκαρε ο Mirotic. Με αυτόν τον τρόπο ο Davis έβγαινε έξω από το κάδρο , και προσπάθησε ο Ataman να δώσει λίγο “οξυγόνο” και ρυθμό στους δικούς του παίκτες ! Χαρακτηριστικές είναι οι 2 φάσεις που θα δείτε παρακάτω.
Στο πρώτο υπάρχει ένα πλαινό σκριν στην μπάλα με την Barcelona με τον χειριστή να επιτίθεται στο καλάθι , με συνέπεια ο Gasol να πάει να βοηθήσει και τον Pleiss να πετάγεται έξω στο τρίποντο.
Στην επόμενη φάση βλέπουμε μετά από ένα σκριν στην μπάλα με το τεσσάρι προσπαθούν να βάλουν στην διαδικασία άμυνας τον Mirotic και ο Davis είναι σε δίλημμα με προφανή απόφαση να ρισκάρει το σουτ του Pleiss για να κλείσει την ρακέτα , απόφαση η οποία κόστισε άλλους 2 πόντους.
Αυτά είναι μερικά κλιπ με τις σκέψεις των 2 προπονητών και πως μπήκαν στο παιχνίδι. Σίγουρα όσο το παιχνίδι περνούσε δεν μπορούσε το συγκεκριμένο πλάνο από μόνο του να κρατήσει μέχρι τέλους τους παίκτες της Efes σε χαμηλό σκορ. Κάποια στιγμή ήρθε η κόπωση και τα φάουλ. Εκεί ανέλαβε δράση ο Higgins ο οποίος με προσωπικούς πόντους κράτησε την Barcelona κοντά στο σκορ και έδωσε στους Καταλανούς ελπίδες. Στο τέλος της ημέρας όμως μίλησε η ποιότητα των Micic , Larkin οι οποίοι τελείωσαν το παιχνίδι.
Η Barcelona δεν είχε αρκετά τρικ στο οπλόστάσιο της να κρατήσει την παραγωγικότητα της Efes σε επίπεδα που θα ήταν πιο εφικτό για αυτήν να την ακολουθήσει. Η Efes κινδύνεψε παραπάνω από όσο θα έπρεπε για να χάσει αυτό το κύπελλο σε όλη την διάρκεια της χρονιάς. Στην αρχή ξεκίνησε άσχημα , γεγονός που της κόστισε την πρωτιά και τερμάτισε 3η. Στην συνέχεια ενώ προηγήθηκε 2-0 στην σειρά με την Real και μερικά λεπτά πριν λήξη το τρίτο παιχνίδι πήγαινε για σκούπα χρειάστηκε ένα μεγάλο σουτ στο τέλος του πέμπτου αγώνα για να περάσει στο FINAL 4 … στο αγώνα με την CSKA χρειάστηκε να αστοχήσει ένα σουτ ο Clyburn για να περάσει στον τελικό…. και σήμερα όταν το ματς έγινε ισοπαλία ένα μεγάλο τρίποντο την έβαλε επάνω στις ράγες ξανά. Όσα η τύχη της στέρησε πέρσι της τα έδωσε φέτος και είναι άξια πρωταθλήτρια.
Το κεφάλαιο Bolmaro
Μια απόφαση που προκάλεσε έκπληξη σίγουρα ήταν η απουσία του Hanga από το παρκέ. Ενός παίκτη που στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς με την ΖΕΝΙΤ , θα έλεγα ότι καθάρισε το παιχνίδι και μάλιστα απέτρεψε το 0-2. Αυτό σε συνδυασμό με την παρουσία του Bolmaro για 25 λεπτά στα 2 παιχνίδια του FINAL 4 προκάλεσε συζητήσεις. Και σίγουρα αν έχανε προχθές αυτό θα ήταν ένα θέμα συζήτησης ξανά , αλλά ως συνήθως σε περιμένουν όλοι να χάσεις για να αρχίζουν και να μπαίνουν σε τέτοια θέματα. Εδώ θέλω να πω ότι όλοι μιλάμε για νέους παίκτες ανάδειξη κλπ αλλά από την άλλη όταν μπαίνει σε ένα FINAL 4 ένας νέος παίκτης , λέμε γιατί δεν έβαλες τον άλλο τον έμπειρο που μπορεί ( ; ) να σου έφερνε την νίκη.
Την Παρασκευή τα μπράβο λοιπόν και χθες η κριτική στον coach της Barcelona. Άποψη μου είναι ότι δεν είναι δυνατόν να πετύχεις κάτι εάν δεν υποφέρεις. Κανένας παίκτης δεν θα αναδειχθεί η θα δείξει την αξία του σε ένα “τελειωμένο” αρνητικά η θετικά ματς. Ο Bolmaro στην διάρκεια της χρονιάς πέρασε τις εξετάσεις του σε πολύ κρίσιμα ματς , και μάλιστα ήταν κομβικός στο τελευταίο ματς με την ZENIT , αυτό που έδωσε την πρόκριση. Για όσους δεν θυμούνται ας δούνε ξανά τον ημιτελικό του 2017 που η Fener του Obradovic σφυροκοπούσε τον Doncic σε όλο το πρώτο δεκάλεπτο και τελικά εύκολα την απέκλεισε. Η διαδικασία είναι επίπονη και για αυτό είναι και δύσκολη.