18.2 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

EuroLeague: Και οι έξι ήταν… απογοητευτικοί (vids)

Το Basketa.gr παρουσιάζει τις έξι ομάδες που έχουν περάσει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών, μετά το πρώτο μισό της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας.

Όλες οι ομάδες που συγκαταλέγονται στη συγκεκριμένη λίστα ξεκίνησαν με όνειρα για κάτι καλύτερο. Τελικά η κάθε μία από αυτές είτε ήδη έχει χάσει κάθε ελπίδα διάκρισης, είτε απλώς ψάχνει μία μεγάλη αντεπίθεση για να μπει ξανά στο κόλπο της εισόδου τουλάχιστον στα πλέι οφ.

Δυστυχώς ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Παναθηναϊκός, με την ελληνική ομάδα να παρουσιάζεται κατώτερη των περιστάσεων για δεύτερη διαδοχική αγωνιστική περίοδο και να απογοητεύει πλήρως.

Πάμε όμως να τις δούμε πιο αναλυτικά:

Παναθηναϊκός

Μετά από μία κακή σεζόν όπως η περσινή, ο Παναθηναϊκός έδωσε τα ηνία στο Δημήτρη Πρίφτη και προσπάθησε να «χτίσει» μία πιο ανταγωνιστική ομάδα, δίχως να έχουν αλλάξει τα οικονομικά του δεδομένα και οι... περιορισμοί. Στην πράξη αποδείχθηκε ότι έκανε το ίδιο βασικό λάθος με πέρσι, από τη στιγμή που και πάλι δεν αποκτήθηκε ένας αξιόπιστος πόιντ γκαρντ ο οποίος θα έκανε τη διαφορά. Γι' αυτό άλλωστε προστέθηκε αρχικά ο Γιόγκι Φερέλ και τώρα θα φτάσει στην Ελλάδα ο Στέφαν Γιόβιτς. Το πρόσημο των πρωταθλητών Ελλάδας είναι δίχως αμφιβολία αρνητικό, με την προτελευταία θέση να μαρτυράει τα πολλά τους προβλήματα. Highlight αποτέλεσε το «πάρτι» με την Αναντολού Εφές, ενώ η χειρότερη στιγμή ήταν δίχως αμφιβολία ο διασυρμός στο ΟΑΚΑ από τον Ολυμπιακό. Το ρεκόρ (4-13) δεν αφήνει περιθώρια για περισσότερες αναλύσεις.

Ζαλγκίρις

Το 2018 συμμετείχε στο Final 4 της Ευρωλίγκας, όμως από τότε έχουν αλλάξει πάρα πολλά στη Ζαλγκίρις η οποία πραγματοποιεί τη χειρότερη σεζόν της εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχώρησε γρήγορα σε αλλαγή στην άκρη του πάγκου, με τον έμπειρο Γιούρι Ζντοβτς να αντικαθιστά τον Μάρτιν Σίλερ. Τα προβλήματα τραυματισμών δεν αποτελούν δικαιολογία για τους πρωταθλητές Λιθουανίας οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έγιναν «σάκος του μποξ». Μαζί με τον Παναθηναϊκό αποτελούν το δίδυμο των χειρότερων και πιο απογοητευτικών ομάδων της διοργάνωσης. Οι τρεις νίκες σε 16 αναμετρήσεις εξηγούν τα πάντα και θα δώσει «μάχη» μόνο για να ξεφύγει από την τελευταία θέση.

Φενέρμπαχτσε

Καμία φορά δεν είναι τόσο απογοητευτική μία ομάδα που βρίσκεται στον πάτο της βαθμολογίας, όσο μία που ξεκινάει με όνειρα και καταλήγει να «βολοδέρνει» στα χαμηλά «στρώματα» του πίνακα. Η Φενέρμπαχτσε έχει κατορθώσει να βρίσκεται στη δεύτερη περίπτωση. Προχώρησε σε στοχευμένες κινήσεις το περασμένο καλοκαίρι και δεν είναι υπερβολική αν υποστηρίξει κάποιος ότι το ρόστερ της είναι επιπέδου Final 4. Το ξεκίνημα στη σεζόν ήταν αποκαρδιωτικό και μετά από δώδεκα αγώνες είχε πανηγυρίσει όλες κι όλες τρεις νίκες. Ακολούθησε ένα νικηφόρο σερί τεσσάρων αγώνων, πριν χάσει στο «Αστρομπάλ» από τη Βιλερμπάν. Πλέον «τρέχει» να προλάβει το «τρένο» των πλέι οφ, με τις πιθανότητες να μην είναι με το μέρος της, λόγω και των τραυματισμών των Νάντο Ντε Κολό και Γιαν Βέσελι. Παράλληλα η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς παίζει κακό μπάσκετ και δεν εμπνέει σιγουριά. Ο ορισμός της απογοήτευσης.

Μακάμπι Τελ Αβίβ

Αν το ίδιο κείμενο γραφόταν πριν από ενάμιση μήνα, πιθανότατα τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά και η Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν θα βρισκόταν στη συγκεκριμένη λίστα. Μετά τη νίκη επί της Μονακό στις 17/11, το σύνολο του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχε ρεκόρ 7-3 κι εντυπωσίαζε με την παρουσία του, αν κι αποτέλεσε ένα από τα πρώτα κλαμπ που «χτυπήθηκαν» βάναυσα από τον κορονοϊό. Η «κατηφόρα» ξεκίνησε από το παιχνίδι στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό όπου διασύρθηκε, όμως δυστυχώς για τους παίκτες του Έλληνα τεχνικού, ακόμα δεν έχουν ορθοποδήσει και υπάρχει πλέον έντονη αμφισβήτηση προς όλους. Οι οκτώ διαδοχικές αποτυχίες την έχουν «ρίξει» στο 7-11 και δύσκολα θα μπορέσει να ορθοποδήσει. Για να πετύχει το στόχο των πλέι οφ θα πρέπει να πραγματοποιήσει έναν αψεγάδιαστο δεύτερο γύρο και δεν δείχνει ικανή να τα καταφέρει. Τουλάχιστον ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα παραμείνει στη θέση του καθώς πήρε μία τελευταία ευκαιρία από τη διοίκηση προκειμένου να αλλάξει την κατάσταση.

Μπασκόνια

Το φινάλε του 2021 ήταν «γλυκό» για την Μπασκόνια η οποία διέλυσε το βράδυ της Πέμπτης (30/12) την Μπαρτσελόνα με 94-75. Το πρόσημο όμως σίγουρα παραμένει αρνητικό για τους Βάσκους και το ρεκόρ (7-11) τους φέρνει μόλις στην 15η θέση του βαθμολογικού πίνακα, εξαιτίας της κάκιστης διαφοράς πόντων που έχουν, εξαιτίας των ηττών με μεγάλη διαφορά σε πολλά παιχνίδια, μεταξύ των οποίων κι εκείνο της πρεμιέρας με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς να φεύγει και τον Νέβεν Σπάχια να επιστρέφει στη «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα», δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει το σύνολο να παρουσιαστεί πιο ανταγωνιστικό. Αν αναλογιστεί κανείς όμως ότι ο στόχος στο ξεκίνημα της χρονιάς ήταν η οκτάδα και η είσοδος στα πλέι οφ, θα αντιληφθεί ότι πρόκειται για μία αυθεντική απογοήτευση μέχρι τώρα.

Μπάγερν Μονάχου

Από τη στιγμή που πέρσι «άγγιξε» το θαύμα της πρόκρισης στο πρώτο Final 4 της Ευρωλίγκας στην ιστορία της, θα περίμενε κανείς ότι φέτος θα παρουσίαζε αν μη τι άλλο ένα πιο σταθερό αγωνιστικό πρόσωπο. Εξάλλου ο «αρχιτέκτονας» Αντρέα Τρινκιέρι παρέμεινε στην άκρη του πάγκου κι έκανε τις κινήσεις που έκρινε ότι θα βοηθήσουν τους πρωταθλητές Γερμανίας να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο. Η Μπάγερν Μονάχου όμως δεν τα έχει καταφέρει. Για την ακρίβεια ακόμα προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος από τις πρώτες αγωνιστικές, όταν υπέστη τέσσερις ήττες σε ισάριθμες αναμετρήσεις οι οποίες την ανάγκασαν να κυνηγάει από πολύ νωρίς. Πριν την αναβολή του αγώνα με τη Βιλερμπάν, «έτρεχε» αρνητικό σερί τριών ηττών. Το ρεκόρ της (7-10) δεν της επιτρέπει να αισιοδοξεί, χωρίς να έχει χάσει ακόμα οριστικά τη «μάχη» για την οκτάδα. Πολύ δύσκολα όμως θα αλλάξει τη μοίρα της.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ