Μετά από μια κενή χρονιά η επιστροφή σε αγώνες FINAL 4 είναι γεγονός , έστω και με την περίεργη συνθήκη του άδειου γηπέδου. Ας ελπίσουμε του χρόνου να επιστρέψουμε στις εξέδρες. Θα ξεκινήσω την mini ανάλυση των αγώνων με το πρώτο ματς μεταξύ της CSKA , την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη και της Efes.
Πώς έφτασαν στο F4
Ξεκινώντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν να πούμε ότι και οι 2 ομάδες πέρασαν δύσκολη χρονιά. Η Efes στην αρχή με την απουσία του Larkin αλλά και διάφορα άλλα προβλήματα ξεκίνησε πάρα πολύ άσχημα , αναλογικά με την περσινή σεζόν αλλά και με την φετινή προσδοκία. Στην συνέχεια όμως θα λέγαμε ότι πήρε μπροστά και τελειώνει την χρονιά πολύ δυνατά και με φόρα , αλλά το πιο σημαντικό με όλο το roster. Ο λόγος που το αναφέρω αυτό είναι γιατί δεν μπορεί να το πει αυτό κάποιος για την ομάδα του Έλληνα προπονητή που λόγο τραυματισμών αλλά και συμπεριφορών έχει υποστεί 2 μεγάλες “αλλοιώσεις” στο roster της , αυτή του James αλλά και του Milutinov. Μιλάμε για 2 βασικά “εργαλεία” της ομάδας τα οποία δεν είναι εύκολο μεσούσης της σεζόν να αντικατασταθούν. Αξίζουν πολλά μπράβο στους Έλληνες προπονητές που καταφέρνουν και κρατάνε την συνοχή της ομάδας λοιπόν παρά της αναποδιές που ήρθαν στην διάρκεια. Ένα άλλο στοιχείο που επιβεβαιώνει τις μεταπτώσεις που είχαν οι 2 αυτές ομάδες είναι ότι μεταξύ τους στην κανονική διάρκεια κέρδισαν τα εντός έδρας παιχνίδια με σχεδόν 30 πόντους οι καθεμία από αυτές , πράγμα σπάνιο για ομάδες τέτοιου βεληνεκούς ! Στο αγωνιστικό σκέλος τώρα πάμε να δούμε σε τι κατάσταση είναι οι ομάδες σήμερα και ποια θα είναι τα σημεία κλειδιά.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
Επιγραμματικά θα μιλήσω όσο πιο απλά μπορώ για τα σημεία κλειδιά του ημιτελικού :
1) Επίθεση της EFES με τους χειριστές και τι άμυνα θα επιλέξει η CSKA σε αυτό
Η EFES είναι η καλύτερη επίθεση ανά κατοχή στην EUROLEAGUE , με την CSKA να είναι η δεύτερη. Ένα σημαντικό όπλο αυτήν την στιγμή για την EFES είναι η ικανότητα των τεσσάρων χειριστών ( Larkin , Micic , Beaubois , Simon ) που έχουν να εκτελούν με επιτυχία επίθεση σαν χειριστές και μάλιστα έχουν τα περισσότερα τρίποντα από ντρίμπλα στην Euroleague και είναι 4η σε αποτελεσματικότητα σε αυτήν την κατηγορία. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα σκεφτεί εκεί η CSKA για να τους σταματήσει. Η αποτελεσματικότητα λοιπόν των χειριστών θα κρίνει πολλά καθώς η EFES έχει την ικανότητα να “μοιράζει τρόμο” αν δεν καταφέρεις να ελέγξεις αυτό το χαρακτηριστικό της. Εδώ να αναφέρω ότι η EFES έχει τις περισσότερες κατοχές ISOLATION στην Euroleague και μάλιστα με πολλά τρίποντα από τέτοιες καταστάσεις. Άρα και σε περίπτωση που πας να χρησιμοποιήσεις αλλαγές επάνω τους έχουν τεράστια ικανότητα να δημιουργήσουν σκορ. Προσωπικά περιμένω να δω από την CSKA ενδεχομένως να δοκιμάσει και πράγματα τα οποία δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα αυτούς.
2) Low Post επίθεση CSKA
Η CSKA χάνοντας το βασικό της όπλο στους περιφερειακούς αλλά και τον βασικό ψηλό , έπρεπε να σκαρφιστεί τρόπους για να συνεχίσει να είναι στις πρώτες θέσεις τις αποτελεσματικότητας στην EUROLEAGUE. Ένα κριτήριο για εμάς είναι αυτά που είδαμε να δοκιμάζει στην πολύ δυνατή σειρά της VTB με την ZENIT , μια ομάδα που όπως είδαμε παραλίγο να αποκλείσει την πρώτη Barcelona , πράγμα που για εμένα τους καθιστά άψογους σαν τεστ ετοιμότητας για την CSKA πριν από αυτό το F4. Σε αυτήν την σειρά η CSKA και λόγο αμυντικής συμπεριφοράς της ΖΕΝΙΤ αλλά και επιδιώκοντας η ίδια αρκετά έβαλε την μπάλα πολλές φορές χαμηλά στο post. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι σε όλη την regular season η CSKA είναι δεύτερη σε κατοχές στο LOW POST και έχει εκτελέσει τα πιο πολλά τρίποντα ακριβώς από καταστάσεις από μέσα προς τα έξω , όπως και τις περισσότερες βολές . Προσπάθησαν ακόμη και στον transition με τον Hackett απευθείας να πατήσουν χαμηλά και να δημιουργήσουν όπως λέμε από μέσα προς τα έξω. Χαρακτηριστικό νούμερο είναι ότι στην σειρά με την ZENIT σύμφωνα με το SYNERGY SPORTS , έβαλαν την μπάλα στο POST 72 φορές και τις 41 φορές μόνο εκτέλεσε ο παίκτης από το ποστ , τις υπόλοιπες η μπάλα έφυγε από τα χέρια του παίκτη προς τα έξω , και μάλιστα εκτέλεσαν 20 τρίποντα από τέτοια κατάσταση με υψηλό ποσοστό. Θα το επιδιώξουν θεωρώ αρκετά , ειδικά με τα μεγάλα κορμιά που έχουν στην περιφέρεια εναντίον τον πιο “μικρών” κορμιών που διαθέτει η EFES. Εκεί περιμένουμε να δούμε πως θα αμυνθεί ο Τούρκος προπονητής σε τέτοιες καταστάσεις.
Ένα ερωτηματικό για την CKSA είναι πως θα εμφανιστούν οι δικοί της χειριστές καθώς η λογική λέει ότι θα περιορίζονται πιο πολύ στην δημιουργία καταστάσεων SPOT UP για τους υπόλοιπους καθώς οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι οι κλασικοί παίκτες που δημιουργούν την προσπάθεια τους από ντρίμπλα. Εκεί πλέον το ματς θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την ευστοχία και την SPOT UP επίθεση παικτών όπως οι Clyburn , Shenglelia , Hilliard , Voigtmann , Kurbanov κλπ.
Συμπέρασμα
Εδώ πρέπει να πω επειδή υπάρχει μια παρανόηση ότι στα 2 παιχνίδια στην Μαδρίτη που η EFES ηττήθηκε , είχε μια επιθετική αποτελεσματικότητα στα όρια και λίγο επάνω από τον μέσο όρο της EUROLEAGUE. Αυτό δείχνει ότι και όταν χάνει πάλι βάζει , άρα εσύ σαν αντίπαλος είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να έχει κάποια επιθετική παρουσία στο παιχνίδι και δεν θα είναι εύκολο να τους σταματήσεις … απλά να τους περιορίσεις. Εδώ να πω ότι η EFES ήταν και από τις καλύτερες άμυνες στην EUROLEAGUE , άρα το στοίχημα για την CSKA είναι διπλό. Όμως αυτήν την φορά η CSKA έχει και ένα πάρα πολύ καλό στοιχείο που ίσως καθορίσει τα πράγματα : δεν ταξιδεύει με τον τίτλο του φαβορί στην Γερμανία και αυτό παίρνει ένα μεγάλο βάρος από τα χέρια τους και το τοποθετεί στα χέρια των αντιπάλων.