20.4 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη: Το πιο μεγάλο καμάρι του Χατζηκυριακίδη

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη αρχίζουν να εξελίσσονται σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ομάδων στην φετινή National League 2 και με τον προπονητή τους, Λευτέρη Χατζηκυριακίδη, σε ένα διαφορετικό ρόλο, μπορούν να εξελιχθούν στο πιο ιδιαίτερο εγχείρημά του.

Ο Λευτέρης Χατζηκυριακίδης αποτελεί έναν προπονητή με σημαντική διαδρομή στον μπασκετικό Βορρά, αναζητώντας πάντοτε τρόπο να προσφέρει τη δυνατότητα σε νεότερους αθλητές να αναδείξουν τις αρετές τους και να μπουν, με τη σειρά τους, στην «αρένα» των εθνικών κατηγοριών.

Ο ίδιος έχει αρκετές παραστάσεις από το παρελθόν του, φτάνοντας στο να βρεθεί και στην τεχνική ηγεσία του Ηρακλή, ενώ τελευταία του παρουσία στην Elite League υπήρξε πέρυσι, στον πάγκο του Αίαντα Ευόσμου. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όμως, δείχνει να εξελίσσει το πιο μεγάλο του καμάρι, για το οποίο πολλάκις έχει εκδηλώσει την περηφάνεια του.

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, που ως σχολείο διανύουν την έβδομη δεκαετία ύπαρξής τους, έχουν διεκδικήσει εσχάτως την παρουσία τους στον μπασκετικό «χάρτη», αρχικά μέσα από σχολικές επιτυχίες και ύστερα με τη συμμετοχή του ανδρικού τμήματος στις εθνικές κατηγορίες, κάτι για το οποίο κατάφεραν να κερδίσουν τη wild card. Η «μάχη» τους αφορά για αρχή την καθιέρωση, αλλά ήδη αρχίζουν να προκαλούν το ενδιαφέρον με τη δική τους φιλοσοφία.

Το όνειρο του Πέτρου και της Χαρίκλειας, η μετουσίωση... στο παρκέ

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη ξεκίνησαν, ουσιαστικά, από την έμπνευση του Πέτρου Φρυγανιώτη και της συζύγου του, Χαρίκλειας, που το 1953 ίδρυσαν το πρώτο σχολείο με ονομασία «Ο Μέγας Αλέξανδρος», στην περιοχή Βαλσαμή της Νεάπολης, στη συμπρωτεύουσα. Η αγάπη τους για το παιδί και το εκπαιδευτικό έργο ήταν η κινητήρια δύναμή τους και, οπωσδήποτε, θα χαίρονταν ιδιαίτερα με τα αθλητικά επιτεύγματα του σχολείου, που ίδρυσαν.

Πέρυσι, άλλωστε, τα κορίτσια των Εκπαιδευτηρίων είχαν φτάσει μέχρι τον τελικό του παγκοσμίου σχολικού πρωταθλήματος, χάνοντας οριακά την κούπα με 54-50 από την αντίστοιχη βουλγαρική ομάδα, αλλά πρωτίστως φέρνοντας στην Ελλάδα μια σπουδαία διάκριση. Ο Λευτέρης Χατζηκυριακίδης ήταν, φυσικά, ο προπονητής και πρωτεργάτης αυτής της επιτυχίας, που συνέχισε να μετουσιώνεται στο παρκέ, ενώ υπάρχουν κι αρκετές διακρίσεις για τα τμήματα υποδομής στα πρωταθλήματα της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Τα Εκπαιδευτήρια αποτελούν μέλος της ΕΟΚ από το 1995, ωστόσο η μεγάλη ευκαιρία δόθηκε το καλοκαίρι, όταν η Ομοσπονδία αποφάσισε να καλύψει με wild cards τις θέσεις, που είχαν μείνει κενές στις εθνικές κατηγορίες. Και προκάλεσε εντύπωση, με την πρώτη ματιά, η παρουσία των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη μεταξύ των εκλεκτών, αλλά τελικά μόνο τυχαία δεν υπήρξε.

Ξεκινώντας το δύσκολο έργο της στελέχωσης μιας ομάδας, που θα αντιπροσώπευε την φιλοσοφία του σχολείου και την ταυτόχρονη ανταγωνιστικότητα στη σκληρή National League 2, ανάμεσα σε συλλόγους με... χιλιόμετρα στις εθνικές κατηγορίες, τα Εκπαιδευτήρια άρχισαν να ενισχύονται κυρίως με νεαρούς αθλητές, πλαισιωμένους με ορισμένους που γνωρίζουν καλά τα «μονοπάτια», με κορυφαίο παράδειγμα τον Σωτήρη Καραποστόλου, που αποκτήθηκε στην τωρινή χειμερινή μεταγραφική περίοδο.

Η αρχή μόνο εύκολη δεν ήταν, με πέντε ήττες σερί στο ξεκίνημα για τον 4ο όμιλο. Έπρεπε να φτάσουμε στην 6η αγωνιστική και το 80-56 επί του Πιερικού Αρχελάου, ώστε να έρθει το «πρώτο αίμα» και η ψυχολογία να ανέβει κατακόρυφα. Το αποτέλεσμα ήταν τρεις νίκες στα τελευταία τέσσερα ματς, με τελευταίο το «διπλό» στο Άργος Ορεστικό και την αισιοδοξία, πια, να είναι δικαιολογημένη.

Ισοβαθμώντας, αυτή τη στιγμή, στην 8η θέση με την ΑΕΛ και διεκδικώντας, στο 3-6, ακόμη και πιθανό πλεονέκτημα έδρας στα play out τη δεδομένη στιγμή, τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, που ήδη μας συστήθηκαν, μάλλον αρχίζουν να στέλνουν κι ένα μήνυμα καθιέρωσης...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ