18.2 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Έκανες το 1-0; Ετοίμασε βαλίτσες για το final four (pic, vid)

Μετά από μία μακρά και με πολλά σκαμπανεβάσματα κανονική περίοδο, η Ευρωλίγκα περνάει από σήμερα στο πολύ ενδιαφέρον κομμάτι των πλέι οφ. Ίσως και καθ’ υπερβολή, κάποιοι το θεωρούν πιο ενδιαφέρον και από το final four υπό την έννοια του ότι μιλάμε για σειρές αγώνων και όχι για νοκ άουτ αναμετρήσεις. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι μας έχει διδάξει η ιστορία αυτών των αγώνων. Αυτή δείχνει πολλά για το πώς μπορούν να εξελιχθούν τα ματς που αρχίζουν απόψε.

 


Είναι ενός είδους κλισέ το ότι «τα μονά παιχνίδια σε σειρές πλέι οφ είναι τα πιο κρίσιμα» όμως περιγράφει σε σημαντικό βαθμό την πραγματικότητα. Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τη σημασία του πρώτου αγώνα. Κανείς δεν «σφραγίζει» το εισιτήριο για το final four από το πρώτο ματς αλλά, κρίνοντας από την ιστορία των πλέι οφ, μπορεί σιγά-σιγά να ετοιμάζει τις βαλίτσες του.

 


Το 81,25% οδήγησε στην πρόκριση

 


Σε 48 σειρές πλέι οφ της Ευρωλίγκας, οι 39 «έδειξαν» την ομάδα που έφτασε στην πρόκριση μετά το πρώτο παιχνίδι. Το 81,25% δηλαδή των σειρών πλέι οφ της διοργάνωσης ήταν κερδισμένο για τις ομάδες που έκαναν το 1-0.


Δεν μπορεί να αγνοηθεί βέβαια το υπόλοιπο 18,75%. Αντιθέτως, είναι τόσο σημαντικό που μπορεί να επιτρέψει στις ομάδες που θα ηττηθούν σήμερα και αύριο, να μην χάσουν την πίστη τους στην πρόκριση.


Οι εννιά ομάδες που αποκλείστηκαν από το final four αν και ήταν εκείνες που πήραν το πρώτο παιχνίδι, ήταν…


2008-09: Ταού Βιτόρια (3-2 με μειονέκτημα έδρας κόντρα στην Μπαρτσελόνα)

 

2010-11: Μπαρτσελόνα (1-3 με πλεονέκτημα έδρας κόντρα στον Παναθηναϊκό)

 

2010-11: Ολυμπιακός (1-3 με πλεονέκτημα έδρας κόντρα στη Σιένα)

 

2010-11: Κάχα Λαμποράλ (1-3 με πλεονέκτημα έδρας κόντρα στη Μακάμπι)

 

2011-12: Ολυμπιακός (3-1 με μειονέκτημα έδρας κόντρα στη Σιένα)

 

2013-14: Μακάμπι (3-1 με μειονέκτημα έδρας κόντρα στη Μιλάνο)

 

2014-15: Μπαρτσελόνα (1-3 με πλεονέκτημα έδρας κόντρα στον Ολυμπιακό)

 

2017-18: Παναθηναϊκός (1-3 με πλεονέκτημα έδρας κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης)

 

2020-21: Ζενίτ (2-3 με μειονέκτημα έδρας κόντρα στην Μπαρτσελόνα)

 


Η δύναμη του πλεονεκτήματος της έδρας

 


Αν το προβάδισμα που προσφέρει το πρώτο ματς των πλέι οφ στην Ευρωλίγκα είναι ισχυρό, είναι ακόμη πιο ισχυρό το προβάδισμα που έχουν οι ομάδες που μπαίνουν σε αυτά τα ματς με το πλεονέκτημα της έδρας. Η ιστορία αυτών των αγώνων μας «λέει» πολλά και σε αυτήν την περίπτωση.

 

 


Στο σύνολο των 48 σειρών πλέι οφ που έχουν πραγματοποιηθεί, υπήρξαν μόνο επτά break στο πρώτο ματς. Δηλαδή στο 85,41% των πρώτων αγώνων πλέι οφ της Ευρωλίγκας, νικητές ήταν οι ομάδες που αγωνίστηκαν στις έδρες τους και αυτό είναι ένα καλό μήνυμα για τον Ολυμπιακό.


Οι «ερυθρόλευκοι» πρωταγωνίστησαν στο παρελθόν σε δύο από τα επτά break πρώτου αγώνα. Μία φορά ήταν ο θύτης του και μία το θύμα του. Πιο συγκεκριμένα…


*Ο Ολυμπιακός της περιόδου 2011-12 «έσπασε» το πλεονέκτημα της έδρας της Σιένα στο πρώτο ματς, νικώντας την με 82-75 (Άντερσεν 28, ΜακΚάλεμπ 15 – Πρίντεζης 20, Σπανούλης 15).


*Ο Ολυμπιακός της περιόδου 2017-18 έχασε στο πρώτο ματς το πλεονέκτημα της έδρας, αφού ηττήθηκε στο ΣΕΦ από τη Ζαλγκίρις στην παράταση με 78-87 (Σπανούλης 25, Πρίντεζης 12 - Ντέιβις 21, Πάνγκος 20).

 

Παρότι βέβαια οι παραδόσεις και τα όσα έγιναν στο παρελθόν δεν μπορούν να έχουν την παραμικρή επίδραση στο παρόν, για τον Ολυμπιακό και τις ομάδες που μπαίνουν στα πλέι οφ με το πλεονέκτημα αυτό έχει την αξία του: Στις 38 από τις 48 σειρές πλέι οφ προκρίθηκαν οι ομάδες που είχαν το πλεονέκτημα της έδρας. Οι εξαιρέσεις του κανόνα βέβαια είναι πάντα εκεί για να θυμίζουν ότι και οι ομάδες που αγωνίζονται με το μειονέκτημα, δεν γίνεται να καταδικαστούν.

 

Photo Credits: Euroleague



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ