15.4 C
Athens
Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024

Είναι ο Ράγκλαντ ο καλύτερος πασέρ που έπαιξε στην Ελλάδα; (pic, vids)

Αν και πρόκειται για δημοσιογραφικό ολίσθημα, ένας τίτλος με ερωτηματικό, το θέμα έρχεται να θέσει ένα ερώτημα και ίσως για να δώσει μία απάντηση σε αυτό…

 

Αυτή είναι η περίοδος που κρίνει για όλες τις ομάδες το πρόσημο που θα βάλουν στο τέλος της και το Περιστέρι δεν αποτελεί εξαίρεση. Η σεζόν εξελίσσεται ιδανικά γι’ αυτό αφού έχει διατηρήσει τα κεκτημένα στο Πρωτάθλημα, «κλειδώνοντας» την 3η θέση πριν τα πλέι οφ και έχοντας μπροστά του έναν «τελικό» που μπορεί να το οδηγήσει στη μεγαλύτερη επιτυχία της ευρωπαϊκής ιστορίας του, ένα final four.

 

Αν αυτή η πορεία είχε ένα πρόσωπο, αυτό θα ήταν βέβαια του Τζόε Ράγκλαντ. Έπρεπε να φτάσει στα 34 του για να τον βγάλει ο δρόμος του στην Ελλάδα, μετά από μία 10ετή διαδρομή στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Τουρκία, στη Ρωσία, στη Σερβία και στο Ισραήλ. Αυτοί οι 5-6 μήνες που έχουν κυλήσει στη σεζόν ήταν αρκετοί όχι μόνο για να εξελιχθεί στον ηγέτη του Περιστερίου αλλά για να καταρρίψει μία σειρά από ρεκόρ και εν τέλει να μπει στο ίδιο «κάδρο» με τους κορυφαίους πασέρ που πάτησαν στα ελληνικά παρκέ. Το ερώτημα που μπορεί να τεθεί ωστόσο είναι το εξής: Είναι ο Ράγκλαντ ο καλύτερος;

 

Πριν μπούμε στη διαδικασία να βάλουμε τις επιδόσεις του Ράγκλαντ δίπλα σε εκείνες άλλων, σπουδαίων πασέρ που πέρασαν τουλάχιστον μια σεζόν της καριέρας τους στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι είναι ο κορυφαίος και με διαφορά στις δύο διοργανώσεις στις οποίες αγωνίζεται με το Περιστέρι, αφού…

 

*Στην Basket League μοιράζει κατά μέσο όρο 8,12 ασίστ έναντι των 6,25 του Έλβαρ Φρίντρικσον του ΠΑΟΚ, των 6,04 του Λόντον Περάντες του Κολοσσού, των 5,62 του Άντονι Κάουαν του Προμηθέα και των 5,08 του Βασίλη Μουράτου του Λαυρίου.

 

 

*Στο Eurocup μοιράζει κατά μέσο όρο 9,3 ασίστ έναντι των 7,8 του Μαρσελίνιο Χουέρτας της Τενερίφης, των 6,5 του Σπίντι Σμιθ της Χάποελ Ιερουσαλήμ και των 6,2 του Κλέμεν Πρέπελιτς της Γαλατασαράι.

 

 

Έγραψε ξανά και ξανά τα βιβλία των αριθμών του Περιστερίου

 

Είναι τέτοια η συχνότητα με την οποία φτάνει σε επιτεύγματα κυρίως με τις ασίστ αλλά και με τα double-double του, που ο Τζόε Ράγκλαντ έχει καταφέρει να γράψει ξανά και ξανά τα βιβλία των ρεκόρ του Περιστερίου.

 

Μεταξύ άλλων και ενώ η σεζόν ακόμη εξελίσσεται, ο Αμερικανός…

 

*Έγινε ο πρώτος στην ιστορία του Περιστερίου που αναδείχτηκε ο κορυφαίος πασέρ της κανονικής περιόδου.

 

*Σημείωσε την κορυφαία επίδοση ασίστ στην ιστορία του Περιστερίου με τις 13 που μοίρασε στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό για την κανονική περίοδο. Με αυτήν ξεπέρασε το ρεκόρ των 12 ασίστ που είχε από τις 10 Ιανουαρίου 2004 ο Λάρι Στιούαρτ, μία επίδοση που ισοφάρισε δύο φορές.

 

 

*Έφτασε ήδη τις 10 διψήφιες επιδόσεις ασίστ στο Πρωτάθλημα και ενώ οι υπόλοιποι παίκτες σε όλη την ιστορία του Περιστερίου είχαν αθροιστικά 12.

 

*Με τις 195 ασίστ που μοίρασε ως τώρα στην Basket League και ενώ βέβαια το «κοντέρ» θα συνεχίσει να γράφει, έγινε ήδη ο 6ος πασέρ στην ιστορία της ομάδας των δυτικών συνοικιών της Αθήνας.

 

 

Από τον «γκάνγκστερ» και τον Βετούλα στον Νικ, τον Ντι Τζέι και τον Μούλα

 

Πάμε στο ερώτημα που τέθηκε εξ αρχής. Με ποιους πρέπει να συγκριθεί ο Τζόε Ράγκλαντ για να αναδειχτεί ο κορυφαίος πασέρ που πάτησε ποτέ στα ελληνικά παρκέ, τουλάχιστον στα τελευταία 32 χρόνια όταν και υπάρχει επίσημη καταγραφή αριθμών; Είτε πάμε στα πρώτα χρόνια αυτής της περιόδου, του επαγγελματικού δηλαδή Πρωταθλήματος και «σκαλίσουμε» περιπτώσεις όπως του Νίκου Γκάλη –ναι, ο «γκάνγκσερ» ήταν ένας σπουδαίος δημιουργός, έστω και στα στερνά, μπασκετικά χρόνια του- και του Νίκου Βετούλα, είτε μείνουμε στην πιο σύγχρονη μορφή του, όταν και οι αριθμοί αυτής της κατηγορίας μεγάλωσαν, η εικόνα δεν αλλάζει.

 

Ο Ράγκλαντ τελείωσε την κανονική περίοδο με δύο πολύ μεγάλες επιδόσεις αφού…

 

*Οι 8,13 ασίστ που είχε, κατά μέσο όρο, σε αυτό το κομμάτι του Πρωταθλήματος είναι η μεγαλύτερη επίδοση μεταξύ των πρώτων πασέρ ανά σεζόν στην ιστορία της λίγκας, από την περίοδο 1992-93.

 

*Οι 179 ασίστ ασίστ που είχε σε απόλυτους αριθμούς, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση στην ιστορία του Πρωταθλήματος αφού ήρθε πίσω μόνο από εκείνη του Νικ Καλάθη της σεζόν 2017-18, όταν ο διεθνής γκαρντ είχε τρεις περισσότερες (182) αλλά με τρία περισσότερα παιχνίδια (25 έναντι 22 του γκαρντ του Περιστερίου).

 

Αυτοί οι αριθμοί, μαζί με αυτούς που «έγραψε» στις δύο πρώτες αγωνιστικές του Top 5, μπήκαν δίπλα σε εκείνους που είχαν οι παίκτες με τις μεγαλύτερες επιδόσεις μιας σεζόν. Προκειμένου να προκύψουν ασφαλέστερα συμπεράσματα και να βρούμε απάντηση στο αρχικό ερώτημα μας, σε αυτήν τη «ζυγαριά» μπήκαν οι μέσοι όροι. Βάσει αυτών ο Ράγκλαντ «φλερτάρει», σχεδόν έχει «αγγίξει» την επίδοση του Νικ Καλάθη της περιόδου 2018-19…

 

 

Photo Credits Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ