21.4 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

ΔΕΚΑ: Το ελιξίριο της νεότητας (vids)

Αν κάποιος πιστεύει στο μότο πως «οι νέοι είναι ωραίοι», αυτός είναι η ΔΕΚΑ και το Basketa.gr παρουσιάζει την πορεία μιας Ακαδημίας διαφορετικής από τις άλλες, που δημιούργησε ο Νίκος Χατζηβρέττας, με στόχο να εξασφαλίζει το αύριο του ελληνικού μπάσκετ, το οποίο ήδη έχει έρθει… στο σήμερα.

Ήταν το έτος 2015, όταν ο μεγάλος Νίκος Χατζηβρέττας είχε ένα δικό του όραμα. Το όραμα μιας ομάδας, που στην πράξη θα αναδείκνυε τους παίκτες του αύριο, ξεκινώντας και συνεχίζοντας σε ρόλο πρωταγωνιστή και μη μένοντας σε απλά ευχολόγια. Κάπως έτσι, ένωσε δύο ομάδες του Ευόσμου, η Δόξα Ελπίδος και ο Κρόνος, για να δημιουργηθεί η ΔΕΚΑ, μια απέραντη μπασκετική «κυψέλη» στο μέρος, όπου ο ίδιος ανδρώθηκε.

Η αρχή έγινε με το να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Κι αφού έναν χρόνο αργότερα δημιουργήθηκε και το τμήμα βόλεϊ του συλλόγου, το Σεπτέμβριο του 2017 δόθηκαν προς χρήση οι εγκαταστάσεις της Ακαδημίας στο Δήμο Ευόσμου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης, σε έναν εκπληκτικό χώρο σχεδόν 1.280 τετραγωνικών μέτρων. Το μέρος, όπου θα στεγαζόταν το όραμα του πρωταθλητή Ευρώπης με Εθνική Ελλάδας και Παναθηναϊκό, το οποίο και φυσικά μοιράστηκε με τους συνεργάτες του.

Τα αποτελέσματα, πέντε χρόνια μετά την είσοδο της ΔΕΚΑ στο στολίδι, που αποτελεί το σπίτι της, τα αποτελέσματα είναι εμφανή στο παρκέ. Η ομάδα βρέθηκε στις εθνικές κατηγορίες στο ανδρικό τμήμα και συμμετέχει διαρκώς στα παιδοεφηβικά πρωταθλήματα της ΕΟΚ, με την φετινή χρονιά να είναι απόλυτα ονειρεμένη. Τίτλος πρώτα στο Rising Stars U18, εν συνεχεία στο πανελλήνιο Εφήβων και μετά στο πρωτάθλημα του 5ου ομίλου της Γ’ Εθνικής με το επιβλητικό 17-1, που δείχνει πως… οι νέοι είναι ωραίοι. Μαζί, η ανάδειξη του επόμενου μεγαλύτερου πρότζεκτ του ελληνικού μπάσκετ, του Αλέξανδρου Σαμοντούροβ. Το Basketa.gr παρουσιάζει το πώς έφτασε η ΔΕΚΑ στο σημείο να γίνει η πιο δημοφιλής και ξεχωριστή ιστορία τα τελευταία χρόνια στο άθλημα.

Η ιδιαιτερότητα ενός μεγάλου πρότζεκτ και το νέο «θαύμα» του ελληνικού μπάσκετ

Για τους στόχους της ΔΕΚΑ μιλήσαμε ξεκάθαρα για το πώς άρχισαν να εκφράζονται από τότε, που γεννήθηκε η ιδέα στους δημιουργούς της Ακαδημίας. Το ακόμη καλύτερο, είναι πως η ιδέα αυτή εφαρμόστηκε εξαιρετικά στο παρκέ και αυτό καταλαβαίνει κανείς μονάχα από το πώς παρατάχθηκε η ομάδα, τόσο στο τουρνουά των Rising Stars και εκείνο των Εφήβων όσο και στον κόσμο των Ανδρών, έχοντας βρεθεί την περασμένη σεζόν να πρωταγωνιστούν στη Γ’ Εθνική.

Από την παραγωγή, δηλαδή, αμέσως… στην κατανάλωση, με «κορωνίδα» τις εμφανίσεις του Σαμοντούροβ και στο πλευρό του πολλούς παίκτες, όπως ο Πατρίκης, ο Λιοτόπουλος, ο Τσιμερίκας, ο Καλατζής, ο Καρυώτης, ο Ιωαννίδης και ο Παλαμίδας, με τα αδέλφια Τσιροπούλη να έχουν νωρίτερα ανοίξει τα «φτερά» τους και το «βάρος» για αυτά να πέφτει στο ανδρικό τμήμα, έχοντας στα ηνία της τεχνικής ηγεσίας τον Ιωσήφ Νικολαΐδη, ως τον άνθρωπο που έπρεπε να εφαρμόσει στην πράξη το πλάνο, που του ζήτησε τη διοίκηση και οι περισσότεροι διστάζουν, για τους δικούς τους λόγους, να εφαρμόσουν. Μαζί του βρίσκονται στην Ακαδημία ο Γιάννης Ντάγιος, ο Νίκος Χατζηβρέττας ο νεότερος, η Ιωάννα Μακροδημητρίου, ο Νίκος Στράντζαλης και ο Κλεόβουλος Ταϊτζόγλου. Άπαντες, μάλιστα, πλην του Ταϊτζόγλου, γεννημένοι από το 1977 έως το 1993, δείχνοντας πως εμπιστεύοντα τις «φρέσκες» ιδέες και στο τεχνικό κομμάτι.

Όπου κι αν γυρίσει κανείς, βλέπει αυτή τη Ακαδημία, που κατάφερε μέσα σε τόσα χρόνια να εξαπλωθεί. Πρώτα κυρίευσε τα πρωταθλήματα των νεότερων ηλικιών, με επιτυχίες στα μεγάλα πανελλήνια πρωταθλήματα, εν συνεχεία κατέκτησε με απόλυτη κυριαρχία το πρωτάθλημα του 5ου ομίλου της Γ’ Εθνικής και, στο τέλος, βλέπουμε τα… βλαστάρια της παντού στις εθνικές ομάδες, από τις κλήσεις του Βαγγέλη Ζιάγκου στην Παίδων έως και τις προπονήσεις, που έκανε με την Ανδρών ο Σαμοντούροβ.


Ο τελευταίος είναι κι ένα από τα πιο σπουδαία ευρήματα των τελευταίων ετών, αναπτυχθείς όπως έπρεπε στις τάξεις της ΔΕΚΑ. Είναι ένα «θαύμα» της φύσης, που οδήγησε αναμφιβήτητα με τις δικές του ικανότητες τη ΔΕΚΑ σε μια… μέθη επιτυχιών μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δείχνοντας έτοιμος για τον… κόσμο των Ανδρών, όπου ήδη ανήκει. Το «αντίο» ήταν συγκινητικό και η επόμενη ημέρα βρίσκει την Ακαδημία στη Β’ Εθνική, για να φανεί πόσο πιο ψηλά μπορεί να φτάσει αυτό το πρωτότυπο, για τα δεδομένα του ελληνικού μπάσκετ, εγχείρημα, με τις μεταγραφές στο ίδιο μήκος κύματος, όπως του Τουλούπη και του Βαϊντερλή.

Και δεν φαίνεται αυτό μονάχα στην επιτυχία του Σαμοντούροβ, μα και στην εξέλιξη τόσων παικτών στην αγκαλιά αυτής της Ακαδημίας, με ικανότητα να απασχολήσουν την επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ, όπως και οι ίδιες οι ομάδες της, που προκαλούν αίσθηση. Μέσα σε αυτά τα επτά χρόνια πρόλαβε, δηλαδή, να φανερώσει έναν άλλο δρόμο, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε τόσες περιπτώσεις της αναπτυξιακής διαδικασίας, η οποία έχει εξελιχθεί σε θέμα που ταλαντίζει το άθλημα.

Οι νέοι είναι ωραίοι, λοιπόν. Αυτό μας έδειξε η ΔΕΚΑ, που με τον ενθουσιασμό της και τη σωστή προσέγγιση στην ανάπτυξη παικτών και προσωπικοτήτων, μας έχει κάνει να αγωνιούμε για το τι άλλο μπορεί να μας διδάξει μια Ακαδημία, παρουσιάζοντάς μας το δρόμο για το αύριο ενός ελληνικού μπάσκετ «κολλημένου» στις δάφνες του παρελθόντος…ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ