Ένα εικοσιτετράωρο, σχεδόν βασανιστικής, αναμονής... Ο ΠΑΟΚ αφήνει στην άκρη οτιδήποτε άλλο σκιάζει τη σκέψη του, φορά το... ευρωπαϊκό κοστούμι του και περιμένει καρτερικά να υποδεχτεί αύριο (26/3, 20:15 - ΕΡΤ3) τη Σολέ, στο κατάμεστο PAOK Sports Arena, στον πρώτο ημιτελικό για το FIBA Europe Cup.
Το πλάνο έχει καταρτιστεί από τους «ασπρόμαυρους». Πόσο πιθανό είναι, λοιπόν, να οδηγήσει σε πετυχημένο αποτέλεσμα; Την απάντηση έδωσε, με εμφατικό τρόπο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το πριγκιπάτο του Μονακό, ο Κώστας Χαραλαμπίδης.
Το παιχνίδι, με το οποίο προσδοκά να βάλει βάσεις πρόκρισης για τους τελικούς της διοργάνωσης, εν όψει της δεύτερης αναμέτρησης με τη γαλλική ομάδα στην έδρα της (02/04), και να «γράψει» καινούργια λαμπρή σελίδα, μετά από 29 χρόνια.
Ο «Δικέφαλος» θα υποδεχτεί την πρωτοπόρο στην Betclic Élite (μοιράζεται την κορυφή της βαθμολογίας, τη δεδομένη στιγμή, με τη Μονακό), σε συμβολική, επίσης, ημερομηνία.
Χαρακτηριστικό, ακόμη, αποτελεί το ότι η Σολέ τον απασχόλησε και τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν. Διότι, ήταν πιθανή αντίπαλός του για τον τελικό στον προκριματικό όμιλο που συμμετείχε για το Basketball Champions League, στην Αττάλεια της Τουρκίας.
Ο συνεργάτης του Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο της Μονακό και της εθνικής Ανδρών, προπονητής στον ΠΑΟΚ την περίοδο 2019-2020, βοηθός προπονητή στις τάξεις του την τριετία 2016-2019 και αρχηγός του στο παρκέ τη διετία 2012-2014, γνωρίζοντας άριστα τη Σολέ, έκανε την «ακτινογραφία» της, επισημαίνοντας πως αντιμετωπίζοντάς την ο «Δικέφαλος»... «μπορεί να προκριθεί στους τελικούς του Europe Cup».
«Στοχευμένο μπάσκετ, γρήγορο τέμπο»
Ομάδα με ιστορία στην ανάδειξη παικτών η Σολέ, με δεδομένο πως καλαθοσφαιριστές κορυφαίου επιπέδου, που έφτασαν μέχρι το NBA, μεταξύ των οποίων οι Κιλιάν Χέιζ, Νάντο Ντε Κολό, Μικαέλ Ζελαμπάλ, Ροντρίγκ Μπομπουά, Κεβίν Σεραφέν, Ρούντι Γκομπέρ, άρχισαν την μπασκετική διαδρομή τους από τα τμήματα υποδομής της. Πώς είναι, όμως, ως σύνολο, στην παρούσα φάση;
Ο Κώστας Χαραλαμπίδης τη σκιαγράφησε τονίζοντας: «Μόνο τυχαίο δεν είναι πως, αυτήν τη στιγμή, είναι πρώτη, μαζί μας, στο γαλλικό πρωτάθλημα. Είναι μια πολύ καλή ομάδα. Είναι η ομάδα με τις περισσότερες ασίστ στη Γαλλία, γεγονός που δείχνει την καλή λειτουργία της επιθετικά. Έχει πολύ καλή στόχευση, καλό προπονητή (Φαμπρίς Λεφρανσουά). Παίζουν στοχευμένο μπάσκετ, σε γρήγορο τέμπο.
Αν τους το επιτρέψεις, μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνοι. Στο τελευταίο ματς απέναντί τους (02/03), στα πρώτα δεκαπέντε λεπτά χάναμε κοντά στους 20 πόντους. Παίξαμε καλά στο δεύτερο ημίχρονο και κερδίσαμε. Αν δεν τους βγάλεις από τις συνήθειές τους, έχουν καλούς αυτοματισμούς.
Ξεχωρίζω από το δυναμικό τους τον Τεράνς Κάμπελ (πόιντ γκαρντ), τον ψηλό τους, εκτός του Τζαμάνι ΜακΝίς (πέρυσι ανήκε στον ΠΑΟΚ), Μπαστιέν Βοτιέρ. Συνολικά, δεν είναι ομάδα που στηρίζεται σε έναν παίκτη, διαθέτει καλούς σουτέρ, καλούς παίκτες στο ποστ, στο τρανζίσιον, καλούς ντράιβερ».
Ερωτηθείς για το τι πρέπει να προσέξει περισσότερο ο ΠΑΟΚ για να αποκλείσει τη Σολέ, ο 48χρονος τεχνικός απάντησε λέγοντας: «Ένα σημαντικό κομμάτι είναι το πολύ καλό σκάουτινγκ στα ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών. Υπάρχουν παίκτες της που κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία δεν μπορείς να τα δίνεις.
Επικέντρωση, ως εκ τούτου, σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Το δεύτερο είναι να μην της επιτρέψει να τρέξει, γιατί βρίσκει πόντους στο τρανζίσιον. Τέλος, να μπορέσει, με οποιονδήποτε τρόπο, να σπάσει τη ροή της ταχύτητας -εκτέλεσης που τη χαρακτηρίζει».
«Το sold out του ΠΑΟΚ δε συγκρίνεται με το γεμάτο γήπεδο της Σολέ»
Το απόγευμα του Σαββάτου (22/03), τρεις μέρες πριν τον πρώτο ημιτελικό με τη Σολέ, η ΚΑΕ ΠΑΟΚ γνωστοποίησε την εξάντληση των εισιτηρίων του αγώνα στο «Παλατάκι» από τους υποστηρικτές του «Δικεφάλου». Έχει σημασία, άραγε, ότι το πρώτο παιχνίδι με τους Γάλλους θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και το δεύτερο στο "La Meilleraie";
Ο Κώστας Χαραλαμπίδης σχολίασε: «Όσο και αν τα περισσότερα γήπεδα στη Γαλλία είναι γεμάτα, δεν είναι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως έδρα. Το sold out του ΠΑΟΚ δε συγκρίνεται με το γεμάτο γήπεδο της Σολέ. Θεωρώ, λοιπόν, ότι έχει μικρή σημασία το που θα γίνει το πρώτο και που το δεύτερο παιχνίδι».
Στην κατάληξη της κουβέντας, ο Έλληνας προπονητής επισήμανε κατηγορηματικά: «Είναι ξεκάθαρο, από όσο έχω δει τον ΠΑΟΚ φέτος, πως διακατέχεται από πνεύμα μαχητή, δεν παρατάει τα παιχνίδια. Δίνει έμφαση στην άμυνα και επιθετικά μπορεί να βρει λύσεις. Θεωρώ ότι έχει πολλές πιθανότητες πρόκρισης απέναντι στη Σολέ».