12.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

BCL: Έξι παίκτες που πρέπει να δεις στο Περιστέρι (vids)

Η ευρωπαϊκή σεζόν αρχίζει επίσημα για τις ελληνικές ομάδες στο Περιστέρι. Ένας από τους προκριματικούς ομίλους φιλοξενείται στο ΚΓ "Ανδρέας Παπανδρέου". Το Περιστέρι θα αντιμετωπίσει τις πρωταθλήτριες Ρουμανίας, Κλουζ Ναπόκα, της Ελβετίας, Φριμπούργκ, της Φινλανδίας, Σάλον Βίλπας, της Κύπρου, Petrolina ΑΕΚ Λάρνακας και της δευτεραθλήτριας Κροατίας, ΚΚ Σπλιτ.
Το πρόγραμμα ανοίγει αύριο, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, στις 17.30 με τον πρώτο προημιτελικό μεταξύ της Petrolina AΕΚ Λάρνακας και της ΚΚ Σπλιτ και θα συνεχιστεί με τον δεύτερο προημιτελικό Κλουζ Ναπόκα - Σάλον Βίλπας. Το Περιστέρι θα αγωνιστεί στους ημιτελικούς και στην εξέδρα θα υπάρχει κόσμος (80% της χωρητικότητας) και θα είναι σίγουρα ένα σημαντικό συν για την ομάδα του Σωτήρη Μανωλόπουλου, καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει δυνατούς αντιπάλους.
Από τις πέντε άλλες ομάδες οι τέσσερις είναι πρωταθλήτριες στις χώρες τους, ενώ η ΚΚ Σπλιτ ηττήθηκε στο 5ο παιχνίδι της τελικής σειράς των πλέι οφς, από τη Ζαντάρ.Επιπλέον, έχουν σημαντικό κίνητρο, καθώς αναζητούν την ευρωπαϊκή καταξίωση μέσω του BCL. Κάποιες από αυτές διαθέτουν στη σύνθεσή τους παίκτες που είτε τους γνωρίζουμε καλά, είτε θα τους μάθουμε καλά και οι οποίοι αξίζουν την προσοχή μας ή ακόμη και μία βόλτα ως το σπίτι των "κυανοκίτρινων". Δείτε έξι από αυτούς που αναμένεται να ξεχωρίσουν.

ΣΤΕΦΑΝ ΜΠΙΡΤΣΕΒΙΤΣ (ΚΛΟΥΖ ΝΑΠΟΚΑ)
Είναι 32 ετών και κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην πρωταθλήτρια της Ρουμανίας, όπου προπονητής είναι ο Ρουμάνος Μίχαλ Σιλβάσαν.
Ο Μπίρτσεβιτς αγωνιζόταν πέρσι στην Μπούρσασπορ. Γεννήθηκε στο Λαζάρεβατς τον 1989 και μετά τη θητεία του στη Μέταλατς του Βάλιεβο, μεταπήδησε στην Ραντνίτσκι Κραγκούγιεβατς, μέχρι που του 2014, σε ηλικία 25 ετών, ήρθε το κάλεσμα από την Εστουντιάντες. Στην Ισπανία αγωνίστηκε για δύο σεζόν και το 2016 μετακινήθηκε στην Παρτίζαν, όπου έμεινε για ένα χρόνο. Εκεί επέστρεψε και το 2019, επίσης για μία σεζόν, μετά το πέρασμα του από την Ιστανμπούλ ΒΒ, τη Μπάνβιτ και τη Βόννη. Πριν υπογράψει στην Μπούρσασπορ, είχε συμφωνήσει τόσο με τη Μπόρατς Τσάτσακ, όπου δεν αγωνίστηκε ούτε σε ένα ματς, όσο με την Χιροσίμα, όπου επίσης δεν κατάφερε να ταξιδέψει ποτέ, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που είχε τεθεί στην Ιαπωνία εξαιτίας της πανδημίας.
Ο Μπιρτσεβιτς έχει κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο με την Εθνικής ομάδα της Σερβίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, επίσης το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας το 2014 και το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2017.


ΑΝΤΡΙΓΙΑ ΣΤΙΠΑΝΟΒΙΤΣ (ΚΛΟΥΖ ΝΑΠΟΚΑ)
Γεννημένος στο Μόσταρ της Βοσνίας, ο αντρίκια Στιπάνοβιτς, στα 36 χρόνια του εξακολουθεί να υπηρετεί το άθλημα του μπάσκετ, ως παίκτης της πρωταθλήτριας Ρουμανίας, όπου μεταπήδησε από την Ολύμπια Τσεντεβίτα το 2019, έχοντας μάλιστα πολύ ουσιαστική συμβολή στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Σλοβενία με 6.1 πόντους και 3.4 ριμπάουντ.
Είναι βασικό μέλος της Εθνικής ομάδας της Βοσνία. , έχοντας παίξει στην Σπλιτ, τη Λιέγη, την Καζέρτα, την Κρεμόνα, την Οστάνδη, την Τραμπζονσπόρ και την Μπουγιουκτσεκμετσέ, πριν καταλήξει το 2017 στη Τσεντεβίτα, που για δύο χρόνια αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Κροατίας και κατόπιν σε αυτό της Σλοβενίας.
ΝΤΑΣΤΙΝ ΧΟΓΚ (ΚΛΟΥΖ ΝΑΠΟΚΑ)
Η επαγγελματική καριέρα του ξεκίνησε από την Κηφισιά το 2016 όταν και βγήκε από το Αϊόβα Στέιτ, όπου είχε 9.3 πόντους και 4.9 ριμπάουντ. Με την Κηφισιά, είχε 12,5 πόντους και 8.1 ριμπάουντ, που τον έφεραν στην πρώτη θέση των κορυφαίων ριμπάουντερ της ελληνικής λίγκας. Αργότερα, ο δρόμος του, τον οδήγησε στην Ντολόμιτι Τρέντο και στην Ενισέι, μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το πρωτάθλημα της Κορέας.


ΡΟΚΟ ΛΕΝΙ ΟΥΚΙΤΣ (ΚΚ ΣΠΛΙΤ)
Πασίγνωστος από το πέρασμα του στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, αλλά όχι μόνο, ο Ρόκο Λένι Ούκιτς είναι ένας ζωντανός θρύλος του Κροατικού μπάσκετ που σε ηλικία 37 ετών συνεχίζει την θαυμαστή καριέρα του στα παρκέ.
Ο Ρόκο, ωστόσο, είναι τραυματίας και η συμμετοχή του στον προκριματικό γύρο του Περιστεριού είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το βιογραφικό του έχει πολλούς σταθμούς και μεγάλες στιγμές. Αγωνίστηκε το 2010 στους Ράπτορς και το 2011 στους Μπακς, πριν επιστρέψει στην Ευρώπη, αρχικά για τη Φερέρ και στη συνέχεια για τον Παναθηναϊκό το 2012. Τη σεζόν 2016-17 έπαιξε στην ΑΕΚ. Στην καριέρα του έχει κατακτήσει 7 πρωταθλήματα (3 στην Κροατία, 2 στην Τουρκία και δύο στην Ελλάδα) και 7 Κύπελλα, εκ των οποίων τα 2 ήταν στην Ελλάδα. Το 2013 μάλιστα αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης του τελικού. Έχει πάρει μέρος με την Εθνική Κροατίας σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Είναι λάτρης του μπάσκετ, εξαιρετικός αναλυτής, σπουδαίος οργανοπαίκτης (ντραμς) και η γνώση του γύρω από το μπάσκετ είναι σπάνια. Έχει τεράστιο ενδιαφέρον να υπογραμμιστεί ότι παρά τα προβλήματα τραυματισμών, που τον έχουν φέρει κάμποσες φορές προ του φινάλε της καριέρας του, ο Ρόκο Λένι Ούκιτς συνεχίζει την καριέρα του και μάλιστα, από το 2018 μέχρι το 2020 έπαιξε και στη Γαλλία, τη Λεβαλούα και την Αντίμπ.


ΙΒΑΝ ΠΕΡΑΣΟΒΙΤΣ (ΚΚ ΣΠΛΙΤ)
Ο νεαρός, ηλικίας 19 ετών, με το πολύ βαρύ όνομα, αποτελεί μία από τις μεγάλες ελπίδες της Κροατίας για το μέλλον. Είναι γιος του προπονητή Βέλιμιρ Περάσοβιτς, που κι αυτός ως παίκτης έγραψε ιστορία με χρυσά γράμματα με τη Γιουγκοπλάστικά Σπλιτ, που στην εξέλιξη της, σήμερα, ονομάζεται ΚΚ Σπλιτ. Η φήμη του Ιβάν Περάσοβιτς έχει περάσει και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, καθώς ουκ ολίγοι σκάουτς τον παρακολουθούν σε κάθε βήμα του. Ο Ιβάν Περάσοβιτς ήταν ο μεγάλος ηγέτης της Εθνικής Παίδων της Κροατίας, που το 2018 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ. Φέτος, όλοι περιμένουν ότι θα είναι η χρονιά που ο νεαρός υιός του κόουτς Περάσοβιτς θα κάνει την σεζόν που όλοι περιμένουν από αυτόν. Και οι προκριματικοί αγώνες στο Περιστέρι θα είναι ένα ιδανικό βήμα για αυτό.


ΜΙΚΟ ΚΟΪΒΙΣΤΟ (ΣΑΛΟΝ ΒΙΛΠΑΣ)
Δεν ανήκει στην ίδια συνομοταξία των παικτών που προαναφέρθηκαν, καθώς, επί της ουσίας, δεν έκανε ποτέ καριέρα σε ομάδα του υψηλότερου επιπέδου, αλλά για τη Φινλανδία είναι κι αυτός κομμάτι της ιστορίας. Είναι μέλος την γενιάς που έβαλε το μπάσκετ στα σπίτια της χώρας, σημειώνοντας τηλεθεάσεις μεγαλύτερες ακόμα και από τα εθνικά σπορ της εγχώριας κοινωνίας. Ο Νίκο Κοϊβίστο, ήταν το μόνιμο Γκαρντ στο ρόστερ της Φινλανδίας στην εξαετία που οι Σκανδιναβοί έκαναν την μπασκετική έκρηξη τους. Από το 2011, μέχρι το 2017, η Φινλανδία, με τον Κοϊβίστο πάντα παρόντα, πήρε μέρος σε 4 Ευρωμπάσκετ και σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, στην Ισπανία, το 2014. Μάλιστα, το 2017, οι Φινλανδοί΄, φιλοξένησαν έναν όμιλο του Ευρωμπάσκετ στο Ελσίνκι, εκεί όπου κατέκτησαν τη 2η θέση (κερδίζοντας και την Ελλάδα στον αγώνα του γκρουπ) και στη συνέχεια, στη φάση των 16, αποκλείστηκαν από την Ιταλία.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ