13.5 C
Athens
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024

Basket League: Τα οφέλη και η διαδρομή προς το νέο format (vid)

Η σκέψη γεννήθηκε στην εξέλιξη της περσινής σεζόν, ωρίμασε και μέσα από τις σχετικές διεργασίες οδήγησε στην απόφαση που επί της ουσίας ανακοινώθηκε χθες, στο περιθώριο της παρουσίασης των ημιτελικών των πλέι οφ της Basket League. Το Πρωτάθλημα θα πάρει από τη νέα σεζόν μία νέα μορφή, αυτό που λέμε format με στόχο την επιμήκυνση της και κυρίως την περαιτέρω τόνωση του ενδιαφέροντος και βελτίωση του προϊόντος. Μία μορφή πολύ μακριά από όλα όσα ξέραμε, από όλα όσα είχε ζήσει το ίδιο το ελληνικό μπάσκετ.

 


Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, από τη νέα σεζόν η Basket League θα έχει νέο format. Ήταν προφανής η ανάγκη να μεγαλώσει η σεζόν δεδομένου ότι για τις 8 από τις 12 ομάδες, οι αγωνιστικές υποχρεώσεις διήρκησαν για οχτώ μόνο μήνες, συμπεριλαμβανομένου και του Σεπτεμβρίου, του μήνα της προετοιμασίας τους. Το κενό από τον Μάιο μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο είναι τεράστιο. Επιπρόσθετα η λίγκα και οι ομάδες θεωρούν ότι θα έπρεπε να τονωθεί το ενδιαφέρον και η ανταγωνιστικότητα του Πρωταθλήματος.

 


Έτσι από την επόμενη περίοδο και ενώ μένουν οι επίσημες ανακοινώσεις αφού χθες απλά δόθηκε μία πρώτη εικόνα των αποφάσεων…

 


*Το Πρωτάθλημα θα συνεχίσει να γίνεται με τη συμμετοχή 12 ομάδων.

 


*Οι δύο γύροι που γνωρίζουμε θα συνεχίσουν να υφίστανται με το κλασικό «όλοι εναντίον όλων, εντός και εκτός έδρας».

 


*Θα προστεθεί ένας τρίτος γύρος με τις 12 ομάδες μοιρασμένες σε δύο γκρουπ, το 1-6 που θα οδηγεί στο ζευγάρι των τελικών και το 7-12 από το οποίο θα προκύπτει η ομάδα που θα παίρνει τον δρόμο προς την Ellite League. Μένει όλα αυτά να αποτυπωθούν στην οριστική απόφαση και τις σχετικές ανακοινώσεις, ωστόσο σε γενικές γραμμές το Πρωτάθλημα της Basket League οδηγείται σε αυτήν τη μορφή.

 


Με αυτόν τον τρόπο, αν χρησιμοποιήσουμε τη φετινή βαθμολογία της κανονικής περιόδου, θα δούμε δύο τουλάχιστον επιπλέον Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, δύο επιπλέον ΑΕΚ-Περιστέρι, δύο επιπλέον ΠΑΟΚ-Προμηθέας και πάει λέγοντας. Φανταστεί επιπλέον τον… κακό χαμό που θα προκαλέσει η προσπάθεια των παραδοσιακών δυνάμεων της λίγκας να χωρέσουν στην εξάδα. Με βάση τα φετινά δεδομένα θα έμεναν εκτός ο Άρης και ο Κολοσσός!

 


Όλα αυτά σημαίνουν 10 επιπλέον παιχνίδια για κάθε ομάδα, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο γκρουπ, με ότι αυτό συνεπάγεται στο επίπεδο του μάρκετινγκ, της τηλεόρασης αλλά και σε αγωνιστικό επίπεδο. Άλλωστε χθες ο Χρήστος Σερέλης έδωσε μία επιπλέον διάσταση αναφερόμενος στη δυσκολία που υπάρχει, με τα σημερινά δεδομένα, να προσελκύσουν οι ομάδες καλούς παίκτες μετά τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

 

 

 


1963-2023: Οι αλλαγές στην ιστορική διαδρομή του Πρωταθλήματος

 


Πάνω-κάτω έχουμε όλοι στο μυαλό μας μία σταθερή εικόνα του format του Πρωταθλήματος, ωστόσο από το 1963 όταν θεσπίστηκε η Α’ Εθνική, υπήρξαν πολλές αλλαγές που αποτυπώνονται στα εξής…

 


*Από το 1963 ως το 1966 το Πρωτάθλημα γινόταν με 10 ομάδες.

 


*Από το 1966 ως το 1970 το Πρωτάθλημα γινόταν με 12 ομάδες.

 


* Από το 1970 ως το 1973 ο αριθμός των ομάδων αυξήθηκε στις 14.

 


* Από το 1973 ως το 1978 οι ομάδες έγιναν και πάλι 12.

 


*Στην περίοδο 1978-79 ο αριθμός της Α’ Εθνικής επανήλθε στις 14.

 


*Στην περίοδο 1979-80 επιχειρήθηκε για μία μόνο φορά κάτι διαφορετικό. Η πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε σε δύο ομίλους, Νότου και Βορρά με τη συμμετοχή εννιά και πέντε ομάδων αντίστοιχα. Στη συνέχεια οι ομάδες μοιράστηκαν και πάλι σε δύο ομίλους 1-8 (με τη συμμετοχή των πρώτων πέντε του Νότου και των τριών πρώτων του Βορρά) και 9-14.

 


*Από το 1980 ως το 1986 το Πρωτάθλημα επανήλθε στην προηγούμενη μορφή του με τη συμμετοχή 14 ομάδων.

 


*Από την περίοδο 1986-87 μπήκαν στη ζωή μας τα πλέι οφ αφού θεσπίστηκε η Α1. Η κανονική περίοδο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 10 ομάδων ενώ στα πλέι οφ συμμετείχαν όλες οι ομάδες -οι δύο τελευταίοι αναμετρήθηκαν σε σειρά αγώνων για τον υποβιβασμό- «κουβαλώντας» τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου. Οι 10 ομάδες διατηρήθηκαν ως το 1989.

 


*Οι αλλαγές στον αριθμό αλλά και στο format των πλέι οφ συνεχίστηκαν. Στην περίοδο 1989-90 οι ομάδες έγιναν 12 και τα πλέι οφ μοιράστηκαν σε τρεις ομίλους, ένα final four με τη συμμετοχή των τεσσάρων πρώτων και δύο που οδηγούσαν στο Κύπελλο Κόρατς.

 


*Στην περίοδο 1990-91, με 12 και πάλι ομάδες, υπήρξε εκ νέου ένα άτυπο final four αλλά με τη μορφή του «όλοι εναντίον όλων» ενώ οι έξι ομάδες που ακολούθησαν έκαναν ένα μίνι Πρωτάθλημα από το οποίο οι τρεις πρώτοι πήραν ευρωπαϊκό εισιτήριο για το Κόρατς.

 


*Στην περίοδο 1991-92, την τελευταία που έγινε υπό την αιγίδα της ΕΟΚ, συμμετείχαν και πάλι 12 ομάδες. Οι πρώτες τέσσερις διεκδίκησαν τον τίτλο στο άτυπο final four, οι επόμενες τέσσερις έπαιξαν σειρά αγώνων που οδηγούσε στο Κύπελλο Κόρατς ενώ οι τέσσερις τελευταία αγωνίστηκαν σε αγώνες πλέι άουτ από τους οποίους προέκυψε η μία που υποβιβάστηκε.

 

 

*Από την περίοδο 1992-93 όταν και το Πρωτάθλημα πέρασε στον ΕΣΑΚΕ, η κανονική περίοδος είχε μέχρι και στη φετινή σεζόν την ίδια μορφή, με τους δύο γύρους. Τα περισσότερα από αυτά τα 31, με το φετινό, Πρωταθλήματα έγιναν παρουσία 14 ομάδων. Εξαίρεση ήταν οι σεζόν...

 


2011-12 και 2021-22: Με 13 ομάδες.

 


2020-21 και από το 2022-23: Με 12 ομάδες.

 


Σταθερό δεν ήταν το format των πλέι οφ. Σε κάποιες σεζόν είχε δύο φάσεις πριν τα ημιτελικά, σε κάποιες άλλες είχε αγώνες κατάταξης και φτάσαμε στο 2002 για να πάρει τη σημερινή μορφή με τα χιαστί ζευγάρια της πρώτης οχτάδας. Η μοναδική διαφοροποίηση ήταν εκείνη της σεζόν 2016-17, όταν οι δύο πρώτοι πέρασαν απευθείας στα ημιτελικά ενώ ο 3ος και ο 4ος πέρασαν απευθείας στη 2η φάση. Στην 1η φάση αναμετρήθηκαν τα ζευγάρια 5-8 και 6-7 οι νικητές των οποίων συναντήθηκαν με τον 4ο και τον 3ο αντίστοιχα.

 


Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ