Η καθιερωμένη ετήσια έκθεση της FIBA για εγχώρια πρωταθλήματα δεν είναι καθόλου κολακευτική για την Ελλάδα και την Basket League.
Μεταξύ άλλων γίνεται γνωστό ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα ο μέσος όρος ηλικίας των αθλητών είναι υψηλός, οι γηγενείς νεαροί παίκτες ελάχιστοι και οι ξένοι πάρα πολλοί. Παράλληλα υπάρχουν πολλά οικονομικά προβλήματα. Το μοναδικό θετικό που μπορεί να κρατήσει κάποιος είναι ο μέσος όρος ύψους!
Δεν λείπουν οι ψηλοί παίκτες
Σίγουρα δεν αποτελεί κάποια σημαντική διάκριση της Basket League, ας γίνει όμως αναφορά σε κάτι που μπορεί να θεωρηθεί και θετικό. Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι έκτο σε μέσο όρο ύψους με 1.97,9μ. Στην κορυφή αυτής της κατηγορίας βρίσκεται η Ισπανία με 1.98,2μ. Οι Ίβηρες πάντως έχουν αρκετές θετικές αλλά κι ορισμένες αρνητικές πρωτιές.
Πάρα πολλοί ξένοι
Ένα από τα σημαντικά προβλήματα της ελληνικής λίγκας είναι φυσικά και ο μεγάλος αριθμός των αλλοδαπών αθλητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Basket League το ποσοστό των ξένων ανέρχεται στο 53,1% (το 2019/20 ήταν 52%) και συνεχώς αυξάνεται. Αυτοί οι αθλητές πατούσαν παρκέ κατά μέσο όρο για περίπου 21 λεπτά.
Λίγοι οι νεαροί Έλληνες
Ταυτόχρονα με τους πολλούς ξένους μπασκετμπολίστες, είναι χαμηλό το ποσοστό των γηγενών νεαρών αθλητών που βρίσκουν χώρο και χρόνο στις ομάδες. Το ποσοστό συμμετοχής γηγενών παικτών κάτω των 21 ετών στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν απογοητευτικό την περασμένη σεζόν και κυμάνθηκε στα επίπεδα του 11,7%. Παράλληλα αυτοί οι αθλητές έπαιξαν μόλις για 5,4 λεπτά ανά παιχνίδι.
Μεγάλος μέσος όρος ηλικίας
Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Basket League είναι το δεύτερο πιο γερασμένο πρωτάθλημα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ιαπωνία βρίσκεται στην κορυφή κι ακολουθεί η Ελλάδα. Ο μέσος όρος ηλικίας των αθλητών που αγωνίζονται στην ελληνική λίγκα ανέρχεται στα 27,1 έτη. Σίγουρα πρόκειται για ακόμα ένα νούμερο που δεν κρίνεται σε καμία περίπτωση ικανοποιητικό!
Σημαντικά τα οικονομικά προβλήματα
Μέσα σ' όλα δεν είναι λίγες και οι οικονομικές υποθέσεις που δημιουργούν προβλήματα στους συλλόγους και τους οδηγούν να λύνουν τις διαφορές τους με τους αθλητές στο Διαιτητικό Όργανο της FIBA (BAT). Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι όπως στην Τουρκία που πήγαν 392 περιπτώσεις στο BAT, ωστόσο ο αριθμός των 132 υποθέσεων δεν μπορεί να θεωρηθεί ως θετικός.