Η χώρα μας είναι υποψήφια διοργανώτρια για το Ευρωμπάσκετ αντρών του 2029 και είναι διοργανώτρια για το φετινό Ευρωμπάσκετ γυναικών που θα διεξαχθεί ένας όμιλος και η τελική φάση στο ΣΕΦ.
Με αφορμή λοιπόν την υποψηφιότητα και την διοργάνωση θα δούμε τις υπόλοιπες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Υπάρχουν και προκριματικά αλλά και διοργανώσεις και σε άντρες και σε γυναίκες. Ευρωμπάσκετ, Μουντομπάσκετ και Ολυμπιακοί αγώνες βρίσκονται στην λίστα. Ας δούμε αναλυτικά τα όσα έχει αναλάβει η χώρα μας σε επίπεδο εθνικών.
Ευρωμπάσκετ 1987
Η πρώτη διοργάνωση είναι και η «χρυσή σελίδα» του Ελληνικού μπάσκετ. Το Ευρωμπάσκετ του 1987 ήταν η πρώτη διοργάνωση που έλαβε χώρα στην Ελλάδα. Στο νεόκτιστο, τότε, ΣΕΦ αγωνίστηκε η πρώτη «Dream Team» της Εθνικής μας. Στον όμιλο βρήκαμε μπροστά μας τις Ρουμανία( νίκη με 109-77), Γιουγκόσλαβια( νίκη με 84-78), Ισπανία( ήττα 106-89), Σοβιετική Ένωση( ήττα με 66-69) και Γαλλία( νίκη 82-69) και με ρεκοε 3-2 περάσαμε στην επόμενη φάση ως 4οι του ομίλου.
Στα νοκ-αουτ και τους «8» αντιμετωπίσαμε τους Ιταλούς και η Εθνική μας πέρασε στον ημιτελικό με σκορ 90-78. Στον ημιτελικό βρέθηκαν ξανά στον δρόμο μας οι Γιουγκοσλάβοι, αλλά η παρέα των Πέτροβιτς και Κούκοτς είδαν τους διενθείς μας να τους νικάνε για δεύτερη φορά και να φτάνουν στον τελικό με 81-77. Τέλος, στον μεγάλο τελικό ο MVP της διοργάνωσης, Νίκος Γκάλης και οι υπόλοιποι «γίγαντες» του ελληνικού μπάσκετ, έκαναν το απόλυτο φαβορί, την Σοβιετική Ένωση, να λυγίσει και με το ιστορικό 103 - 101 η Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης εντός έδρας!
Ευρωμπάσκετ 1995
Δεν πέρασε ούτε μια δεκαετία και η χώρα μας διοργάνωσε ξανά το Ευρωμπάσκετ με τις μνήμες τις κατάκτησεις ακόμη φρέσκες, η Εθνική μας δεν κατάφερε να μπεί στην «ζώνη» των μεταλλίων.
Σε έναν δύσκολο όμιλο που είχε και τις φιναλίστ της διοργάνωσης(Γιουγκοσλαβία, Λιθουανία) κατάφερε να προκριθεί στα νοκ-αουτ. Οι υπόλοιπες ομάδες ήταν Ιταλία, Ισραήλ, Γερμανία και Σουηδία. Η Εθνική μας έχασε απο τις μετέπειτα φιναλίστ, αλλά κέρδισε τις υπόλοιπες τέσσερις. Στον προημητελικό απέκλεισε την Ισπανία με σκορ 66-64, αλλά αποκλείστηκε στους «4» από την Γιουγκοσλαβία οπού κατέκτησε και το τρόπαιο, μετά την απουσία της από προηγούμενες διοργανώσεις λόγω του εμφύλιου. Λόγω προσωπικής κόντρας βέβαια, κυρίως λόγω της διατησίας που θεωρήθηκε από τους φιλάθλους και τα ΜΜΕ της εποχής οτι ήταν κόντρα στην Εθνική μας , οι Έλληνες που είχαν βρεθεί στο ΟΑΚΑ υποστήριζαν την Λιθουανία και «γιούχαραν» τους Γιουγκοσλάβους, ακόμη και στην απονομή. Στην μάχη για την τρίτη θέση το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχασε με 68-73 από την Κροατία.
Μουντομπάσκετ 1998
Ακόμη μια διοργάνωση στην Ελλάδα, αυτή την φορά Παγκόσμιο Κύπελλο. Ακόμη μια φορά που φτάσαμε στην πηγή αλλά δεν ήπιαμε νερό. Αυτή την φορά το μετάλλιο μας το στέρησαν οι Αμερικάνοι, που όμως αγωνίστηκαν χωρίς τους παίκτες του NBA, που δεν είχαν κατέβει στο τουρνουά λόγω απεργίας.
Η «επίσημη αγαπημένη» σε όμιλο με Καναδά, Ιταλία και Σενεγάλη τερμάτισε πρώτη με το απόλυτο 3/3 και βρέθηκε στον δεύτερο προκριματικό σε όμιλο με Γιουγκοσλαβία, Ρωσία, Ιταλία, Πουέρτο Ρίκο και Καναδά.'Εχασε απο Γιουγκοσλαβία και Ρωσία, κέρδισε τους υπόλοιπους και βρέθηκε στα προημετελικά.
Εκεί συνάντησε την Ισπανία για ακόμη μια φορά σε φάση των «8» και την κέρδισε με σκορ 69-62. Στον ημιτελικό βρήκαμε πάλι απέναντι μας τους... άσπονδους εχθρούς μας, τους Γιουγκοσλάβους οι οποιοί για ακόμη μια φορά μας στέρησαν το όνειρο του τελικού και την κατάκτηση του τίτλου κερδίζοντάς μας με σκορ 73-78 στην παράταση. Στο ματς για το χάλκινο αντιμετωπίσαμε τις Η.Π.Α. αλλά το κλίμα ήταν «βαρύ» μετά την ήττα στον ημιτελικό και έτσι οι Αμερικάνοι με σκορ 84-61 ήταν αυτοί που ανέβηκαν στο βάθρο.
Ευρωμπάσκετ γυναικών 2003
Η πρώτη φορά που η χώρα μας έφερε την διοργάνωση στην χώρα μας και συγκεκριμένα σε Αμαλιάδα, Πάτρα και Πύργο. Η Εθνική μας βρέθηκε στον Α’ Όμιλο έχοντας αντιπάλους τις Τσεχία, Γαλλία, Πολωνία, Γιουγκοσλαβία και Ισραήλ και κατέλαβε την 9η θέση.
Τα αποτελέσματα:
Ελλάδα-Τσεχία 57-90
Ελλάδα-Πολωνία 49-66
Ελλάδα-Ισραήλ 78-59
Ελλάδα-Γιουγκοσλαβία 67-72
Ελλάδα-Γαλλία 70-75
Ελλάδα-Ουκρανία 76-68
Ελλάδα-Ουγγαρία 85-83
Ολυμπιακοί αγώνες 2004
Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη γύρισε στις ρίζες του και η Εθνική αγωνίστηκε για πρώτη, και τελευταία φορά μέχρι στιγμής, εντός έδρας στους Ολυμπιακούς αγώνες σε άντρες και γυναίκες!
Άντρες: Η «Επίσημη αγαπημένη» σε όμιλο με Λιθουανία, Πουέρτο Ρίκο, Η.Π.Α, Αυστραλία και Αγκόλα τερμάτισε δεύτερη με 3-2 ρεκόρ( Νίκες με Πουέρτο Ρίκο, Αυστραλία και Αγκόλα). Στην διασταύρωση των ομίλων βρεθήκαμε στους «8» απέναντι στους μετέπειτα χρυσούς Ολυμπιονίκες Αργεντίνους και έχασε οριακά με 69-64. Η Εθνική μας τερμάτισε τελικά στην 5η θέση ύστερα από μια εύκολη νίκη επί του Πουέρτο Ρίκο με 85-75.
Γυναίκες: Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε όμιλο με Αυστραλία, Ρωσία, Βραζιλία, Ιαπωνία και Νιγηρία βγήκε 4ο με 2-3 ρεκόρ και πέρασε στα νοκ-αουτ. Οι Ελληνίδες αποκλείστηκαν στα πρημετικά και αυτές από τις μετέπειτα χρυσές Ολυμπιονίκες, τις Η.Π.Α. όπως και οι άντρες. Τελικά κατέκτησαν την 7η θέση αφού κέρδισαν την Νέα Ζηλανδία.
Προολυμπιακό τουρνουά 2008
Η Ελλάδα για πρώτη φορά διοργάνωσε ένα προολυμπιακό τουρνουά απο το οποίο η Εθνική μας πέρασε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου αήττητη.
Βγήκε πρώτη σε όμιλο με Βραζιλία και Λίβανο, με σκορ 69-89 και 119-62 αντίστοιχα. Στον προημιτελικό «καθάρισε» την Ν.Ζηλανδία με 75-48 και στον ημιτελικό επικράτησε, επίσης άνετα του Πουέρτο Ρίκο με 88-63 και πήρε το εισητήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες. να υπενθυμλίσουμε οτι πέρασαν οι 2 νικητές των ζευγαριών του ημιτελικού και δεν δόθηκε τελικός.
Προολυμπιακό τουρνουά 2024
Πέρασαν 16 χρόνια για να ξαναδούμε την Εθνική μας να αγωνίζεται σε διοργάνωση εντός έδρας και οι διεθνείς μας έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο η Ελλάδα στο Σ.Ε.Φ πήρε το «χρυσό εισητήριο» για το Παρίσι για ακόμη μια φορά αήττητη «πετώντας έξω» την Σλοβενία του Ντόνσιτς και την Κροατία του Χεζόνια.
Στον όμιλο με Δομινικανή Δημοκρατία(82-109) και Αίγυπτο(93-71) η Ελλάδα έκανε το 2/2 στο όμιλο. Στον ημιτελικό συνάντησε την παρέα του Ντόνσιτς αλλά δεν δυσκολεύτηκε καθόλου και με σκορ 96-68 πέρασε στον τελικό που βρήκε την Κροατία. Εκεί, με το εμφατικό 69-80 προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού.