15.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Από «Ιλισιώτης», Mr. Africa ο Τέρελ Στόγκλιν (pics, vids)

Παρακολουθείτε καθόλου την Basketball Africa League; Εντάξει, το αφρικανικό μπάσκετ, παρότι σε εθνικό επίπεδο δείχνει σημάδια ανόδου δεν είναι από αυτά που προβάλλονται ιδιαίτερα. Κάνει όμως σημαντική βήματα προόδου. Μέσα από αυτό ωστόσο ξεχωρίζει ένας Αμερικανός που οι λίγο παλιότεροι αλλά κυρίως αυτοί που έχουν καλή μνήμη θα τον θυμούνται. Είναι ο Τέρελ Στόγκλιν που προχθές έγραψε ιστορία στην BAL (Basketball Africa League).

 


Πρόκειται για τη λίγκα που δημιούργησαν πριν από ένα χρόνο η FIBA και το ΝΒΑ με τη συμμετοχή 12 ομάδων που προκρίθηκαν σε αυτό από τα Εθνικά Πρωταθλήματα της Αφρικής. Για να μην αυταπατάστε, δεν πρόκειται για ένα τυχαίο project αφού πέραν του ότι διεξάγεται υπό την αιγίδα των δύο κορυφαίων μπασκετικών θεσμών, γίνεται και υπό τη χορηγία κολοσσών του μάρκετινγκ (Nike, Air Jordan, Pepsi).

 


Ο Τέρελ Στόγκλιν λοιπόν γράφει κάποια από τα πρώτα, «χρυσά» κεφάλαια της ιστορίας της διοργάνωσης. Στις 21 Μαίου 2021 έγινε ο πρώτος που σημείωσε 40 πόντους και τελειώνοντας τη σεζόν με μέσο όρο 30,1 πόντων αναδείχτηκε ο πρώτος σκόρερ της. Προχθές ο Στόγκλιν έσπασε το ρεκόρ της διοργάνωσης αλλά και δικό του ρεκόρ, σημειώνοντας 41 πόντους στην ήττα της ομάδας του AS Sale από την US Monastir.

 

 

 

 


Συστήθηκε σώζοντας τον Ηλυσιακό

 


Πάμε να κάνουμε τη σύνδεση με την ελληνική πλευρά του θέματος. Ο Τέρελ Στόγκλιν έκανε τα πρώτα επαγγελματικά βήματα του στην Ελλάδα. Ήταν τον Δεκέμβριο του 2012 όταν ο Γιώργος Ζευγώλης που είχε διαδεχτεί τον Δημήτρη Παπανικολάου στον Ηλυσιακό –για όσους δεν το θυμούνται έκανε ένα σύντομο πέρασμα από τους πάγκους της Basket League- με ενδιάμεσο τον Διαμαντή Παναγιωτόπουλο, τον έφερε στην Ελλάδα προκειμένου να καλύψει την κενή, τέταρτη θέση Αμερικανού στην ομάδα.

 


Ο Στόγκλιν όταν προστέθηκε στο ρόστερ του Ηλυσιακού, τον βρήκε «αγκαζέ» με την Καβάλα στην τελευταία θέση με ρεκόρ 1-7. Έκανε ντεμπούτο στις 8 Δεκεμβρίου 2012 στο εντός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και παρότι ο Ηλυσιακός ηττήθηκε με 72-76 (Σκοτ 20 – Χαραλαμπίδης 22), ο Στόγκλιν έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής έχοντας 19 πόντους, οχτώ ριμπάουντ και τρεις ασίστ. Η καταγραφή μόνο αυτών των αριθμών βέβαια τον κολακεύει, καθώς τα… έσπασε έχοντας 3/18 δίποντα και 2/7 τρίποντα!

 

Η δεύτερη εμφάνιση του στην Ελλάδα ήταν και η καλύτερη. Στο στιγμιότυπο πέφτει πάνω στον Δημήτρη Μαυροειδή υπό το βλέμμα Κατσίβελη, Σλούκα και Δορκοφίκη...

 


Η συνέχεια ήταν πολύ καλύτερη αφού στη δεύτερη εμφάνιση του είχε 32 πόντους απέναντι στον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ με 7/9 βολές, 8/10 δίποντα και 3/5 τρίποντα. Στα 18 παιχνίδια του με τον Ηλυσιακό στην Basket League της περιόδου 2012-13 μέτρησε…


*14/18 με 10+ πόντους.


*10/18 με 20+ πόντους.


*2/18 με 30+ πόντους.


*19,94 πόντους μέσο όρο, με 80,33% στις βολές, 41,01% στα δίποντα, 30,4% στα τρίποντα, 3,33 ριμπάουντ, 2,5 ασίστ, 0,89 κλεψίματα, 5,83 κερδισμένα φάουλ και 13,2 ranking.

 


Ο Ηλυσιακός πάντως χρειάστηκε να… ευθυγραμμιστούν οι πλανήτες για να κρατηθεί για μία ακόμη, την τελευταία σεζόν του στην Basket League. Τα κατάφερε μέσα από την ανεπανάληπτη, τριπλή ισοβαθμία στο 7-19 με τον Πανελευσινιακό και το Περιστέρι. Οι «κυανοκίτρινοι» ήταν αυτοί που μειονεκτούσαν και υποβιβάστηκαν.

 


Γύρισε όλον τον κόσμο και βρήκε (;) το λιμάνι του στην Αφρική

 


Από την πρώτη επαγγελματική χρονιά του στην Ελλάδα, ο Στόγκλιν πέρασε πολλά. Πάρα πολλά. Γύρισε σχεδόν όλον τον κόσμο: Γαλλία (Σολέ), Ουκρανία (Αζοβμάς Μάριουπολ), Πολωνία (Ζιελόνα Γκόρα), Ιταλία (Βαρέζε), Λίβανος (Κλαμπ Σαγκέσε), Τουρκία (Αντάνασπορ), Κίνα (Ουνάν), Κατάρ (Αλ Ραϊάν), Μπαχρέιν (Μάναμα Μπαχρέιν), Βενεζουέλα (Τροταμούντος), Αίγυπτος (Ζάμαλεκ), Σαουδική Αραβία (Αλ-Αχλί Τζεντάχ), Ιράκ (Αλ Σόρτα) και Μαρόκο (ΑΣ Σαλέ). Επειδή σίγουρα χάσατε το μέτρημα μιλάμε για 15 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

 


Με ανεπτυγμένο το ένστικτο του σκόρερ, ο 31χρονος Στόγκλιν γύρισε τον κόσμο παίζοντας μπάσκετ και ζώντας με αυτό. Highlight πέραν του ρεκόρ στην BAL, οι 74 πόντοι που σημείωσε τον Ιανουάριο του 2015 στη λίγκα του Λιβάνου…

 


Σχεδόν ένα χρόνο μετά προκάλεσε και πάλι το ενδιαφέρον αλλά με λάθος τρόπο αυτή τη φορά, αφού έκανε στο πλαίσιο του 7ου τελικού του Πρωταθλήματος της Βενεζουέλας πρωταγωνίστησε σε μία από τις… επικές αποβολές.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ