29.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αγγελόπουλος: «Είχα πρόταση για να δώσω την ΑΕΚ» (vid)

Για όλους και για όλα αναφέρθηκε ο Μάκης Αγγελόπουλος, σε συνέντευξη που έδωσε σε χορηγό της ΑΕΚ, με τον ισχυρό άνδρα της "κιτρινόμαυρης" ΚΑΕ να σημειώνει πως στο παρελθόν είχε δεχθεί πρόταση για δώσει την Ένωση, αλλά και για τον ελληνικό κορμό της ομάδας.

Αναλυτικά:

Για το αν γίνεται προσπάθεια να βρεθεί "συμπαίκτης" στην ΚΑΕ, ώστε να τον βοηθήσει στο οικονομικό κομμάτι: "Προσπάθειες πάντα γίνονται και μιλάμε με πάρα πολλούς ανθρώπους. Πρέπει πάντα να ξέρεις με ποιον μπορείς να συνεργαστείς, τι μπορεί να προσφέρει και ποια είναι η προστιθέμενη αξία που θα φέρει.

Πριν τρία χρόνια, σε εκείνη την συνέντευξη, είχε έρθει ένα fund - όταν είχαμε και οικονομικά προβλήματα - και μου είχε κάνει μία πρόταση, να αγοράσει τις μετοχές σε δύο δόσεις. Πέντε εκατ... ευρώ για το 51% και άλλα 2.5 εκατομμύρια σε βάθος τριετίας για το υπόλοιπο. Τέλος πάντων, τους είπα ότι εμένα δεν με ενδιαφέρει να πάρω χρήματα, δεν το βλέπω έτσι, αλλά αν έχουν διάθεση να βάλουν χρήματα για την ομάδα να βελτιωθεί και μετά να δούμε πώς θα πάρουν την πλειοψηφία.

Δεν ήταν αυτή η πρόθεση, δεν προχώρησε, επανήλθαν και πέρυσι με βελτιωμένη πρόταση, αλλά είμαστε καλύτερα οικονομικά και δεν το συζήτησα καν, γιατί και η προσέγγιση όλη δεν ήταν αυτή που θα ήθελα για την ΑΕΚ. Αυτό με είχε απασχολήσει, γιατί κάποια στιγμή και εγώ θα αποχωρήσω από την ΑΕΚ. Η έξοδος είναι δεδομένη σε μία επένδυση για όλους και με έχει απασχολήσει να βρεθεί ένας ΑΕΚτζης με την δική μου τρέλα - κάτι δύσκολο. Ή να βρεθεί κάποιος που θα έχει την οικονομική δυνατότητα να επενδύσει τα χρήματα που έχω επενδύσει στην ΑΕΚ, δύσκολο. Αλλά νομίζω πως όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή θα το δούμε αυτό και πώς θα γίνει.

Θυμίζω ότι εγώ δεν μπήκα στην ΑΕΚ για να κερδίσω. Δεν ήταν οικονομικό το κίνητρο, προφανώς. Μικρός, την δεκαετία του 80' διάβαζα για τα πέτρινα χρόνια του ποδοσφαίρου και το όνειρο που έκανα ήταν πότε θα πάρει την ΑΕΚ ο Ωνάσης ή ο Λάτσης, να έχουμε την οικονομική αυτοδυναμία και να κάνουμε τις μεταγραφές που θέλουμε. Μεγάλωσα με αυτή την αγωνία. Κάποια στιγμή, σκέφτηκα ότι αφού είχα την δυνατότητα, αυτό που ονειρευόμουν για το ποδόσφαιρο για κάποιον άλλο, γιατί να μην το κάνω για ένα τμήμα που υποφέρει.

Αυτή την σκέψη είχα κοιτώντας τον εαυτό μου στον καθρέφτη και αφού είχα την δυνατότητα να βοηθήσω την ομάδα της καρδιάς μου, έπρεπε να το κάνω. Και κάπως έτσι ξεκινησα το 2015 στην πρώτη αύξηση κεφαλαίου με τις πρώτες 280.000 και φτάσαμε αισίως στα 21.5 εκατομμύρια. Η στιγμή της εξόδου θα μας απασχολήσει κάποια στιγμή. Προφανώς δεν θα είμαι εδώ για πάντα.

Αφού ολοκληρώσω αυτό που έχω οραματιστεί για την ΑΕΚ, γίνουν όλες οι επενδύσεις στο γήπεδο, μετά νομίζω λίγα θα έχω να προσφέρω και θα δούμε το κομμάτι αυτό".

Για τον λόγο που δεν χτίζει ελληνικό κορμό, παρά κάθε χρόνο πορεύεται με νέους ξένους: "Ο ελληνικός κορμός, για να γίνει, πρέπει να υπάρχουν Έλληνες παίκτες. Από ότι βλέπουμε στην Ελλάδα, ανακυκλώνεται μία σειρά παικτών από την μία ομάδα στην άλλη, από αυτούς που δεν πάνε στην Ευρωλίγκα. Δεν βλέπουμε κάτι καινούριο, κάτι φρέσκο.

Είναι στις προθέσεις μας βέβαια φέτος και κάνουμε συζητήσεις για μερικά παιδιά - που είναι σε καλή ηλικία - και μπορούν να είναι μία βάση κορμού με τους 5-6 Έλληνες που έχουμε. Συζητάμε για δύο παιδιά σε πολύ καλή ηλικία που μπορούν να δημιουργήσουν έναν κορμό. Στα πλάνα είναι αυτό, αλλά οι επιλογές είναι περιορισμένες".

Για το ποιος είναι ο στόχος της ομάδας για την νέα σεζόν: "Νομίζω ό,τι και να πούμε, είμαστε σε έναν χώρο που δεν μπορείς να εγγυηθείς ούτε το αποτέλεσμα, ούτε την ποιότητα του προϊόντος, ούτε την σταθερότητα. Επειδή πάντα βάζω το συναίσθημα, η ΑΕΚ πρέπει να διεκδικεί πάντα τίτλους. Έχει ξεπεράσει το επίπεδο που η χρονιά θα θεωρείται πετυχημένη με 3-4 νίκες επί συγκεκριμένων αντιπάλων.

Στο μυαλό μου η ΑΕΚ πρέπει να παλεύει - μπορεί να μην τα καταφέρει - πάντα στο μέσο του δυνατού, να διεκδικήσει τους τίτλους που συμμετέχει. Είναι δύσκολο να φύγει αυτό από την νοοτροπία μου και είναι ένα πρόβλημα που είχα πολλές φορές στην ομάδα και διαφωνίες, που πολλοί με πίεζαν για χαμηλότερο μπάτζετ. Σε αυτό το πράγμα, το συναίσθημα πάντα με καταπίνει".

Για τον λόγο που αποχώρησε ο GM της ομάδας, Γιώργος Χήνας: "Σύμφωνα ότι είναι στολίδι και εργατικός. Εδώ να πω στον κόσμο στην ΑΕΚ. Μία πολλή μικρή ομάδα ανθρώπων, μιλάω για το μόνιμο προσωπικό όχι για αυτούς που πάνε και έρχονται. Μία πολλή μικρή ομάδα λοιπόν πέτυχε πάρα πολλά πράγματα αυτά τα 9 χρόνια, από το 2015. Αυτή η πολλή μικρή ομάδα έκανε μεγάλες διοργανώσεις, οργάνωσε την εταιρεία, το αγωνιστικό, το μπάτζετ, το στήσιμο της ομάδας, συμμετείχει στην δημιουργία της ταινίας, κάναμε την πρεμιέρα της ταινίας, ασχολήθηκε με το real estate για το γήπεδο.

Αυτή η πολλή μικρή ομάδα έκανε σχεδόν τα πάντα. Πρέπει να ομολογήσω ότι ο Γιώργος (σ.σ Χήνας) σε αυτό το κομμάτι ήταν από τους πλέον κομβικούς. Ήταν εργασιομανής, βρισκόταν στο γήπεδο 12-14 ώρες. Πολλές φορές έκανε και πράγματα πέρα και πάνω από τις αρμοδιότητές του, επειδή του αρέσει να κάνει πολλά πράγματα.

Τον θεωρώ σε ένα κομμάτι και δημιούργημα της ΑΕΚ και δικό μου. Έχω μιλήσει πάρα πολλές ώρες με τον Γιώργο. Μετά από τόσα χρόνια υπάρχει μία κόπωση, πέρασε δύσκολα, έχει αναβαθμιστεί, πρέπει να κάνει και κάτι στην ζωή του. Έχει αποκτήσει τεράστια εμπειρία. Ήταν περιουσία της ΑΕΚ. Ήταν και από τα στηρίγματα της ΑΕΚ, όπως και ο Γιώργος Νικολάου και τα υπόλοιπα παιδιά. Έκαναν πάρα πολλά πράγματα, ταυτόχρονα. Είχαν πολυτάλαντες ικανότητες. Και ο Γιώργος ήταν ένας από αυτούς. Εκτιμώ ότι το πρόσημο ήταν θετικό. Δούλευε για τρεις ανθρώπους, το έχουμε συζητήσει και χθες ήμασταν μαζί να συζητήσουμε για το μέλλον του και νομίζω ότι κάποια στιγμή, πάλι θα είμαστε μαζί".

Για τον λόγο που ο Γιώργος Νικολάου παραμένει στην θέση του υπεύθυνου επικοινωνίας: "Αν διώξουμε και τον Νικολάου, καλύτερα να το κλείσουμε το μαγαζί μετά. Ο Γιώργος ζει για την ΑΕΚ, θα πλήρωνε για να είναι στην ΑΕΚ. Είναι ειδική περίπτωση ανθρώπου. Δεν κάνει μόνο την επικοινωνία. Κάνει από την παραγωγή της ταινίας, μέχρι τις διοργανώσεις και το γήπεδο. Στην αρχή ήταν υπεύθυνος για τις ακαδημίες, έχει μία τρέλα για τα παιδιά της ΑΕΚ.

Είναι από τους ακρογωνιαίους λίθους, αυτό που λέμε 'ζω και αναπνέω για την ΑΕΚ'. Η ΑΕΚ είναι αυτοσκοπός και άνθρωποι που ζουν και αναπνέουν για την ΑΕΚ είναι σπάνιοι και δυσεύρετοι. Δυστυχώς έχουμε δει το παρελθόν παράγοντες που δραστηριοποιούνται για λίγο καιρό και μετά κάνουν αντιπολίτευση για να καλύψουν δικές τους αδυναμίες και ανικανότητες. Ξέρω πολλούς που ήθελαν να μην πηγαίνει καλά η ΑΕΚ για να δικαιωθούν αυτοί.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν άνθρωποι που μπορείς να πεις ότι είναι αφοσιωμένοι 100% όπως ο Γιώργος σε αυτό που είναι η ΑΕΚ. Είναι δυσεύρετοι".

Για το αν θα μείνει ο Κουζμίνσκας: "Όπως είπα, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι παίκτες που συνεργαστήκαμε πέρυσι, θέλουν να μείνουν. Με τον Κουζμίνσκας είχα και μία προσωπική συνάντηση που κράτησε ώρα. Είναι ένας ενδιαφέρων χαρακτήρας, ένα παιδί που μου αρέσει. Η προσωπική μου πρόθεση είναι να μείνει. Όπως ξέρετε όμως το μοντέλο στην ομάδα είναι προπονητοκεντρικό, όχι προεδροκεντρικό, οπότε οι αποφάσεις - μπορεί με μία θετική εισήγηση δική μου - είναι του προπονητή. Γιατί τελικά ο προπονητής ξέρει καλύτερα την χημεία και πώς θα ταιριάξει τους παίκτες μεταξύ τους. Αυτό πρέπει να το ρωτήσουμε στον προπονητή, όχι σε μένα".

Για τον ρόλο που θα έχει ο Ντράγκαν Σάκοτα στην ομάδα: "Να μην το αναλύσουμε τώρα το θέμα, γιατί θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου για τον Ντράγκαν, οπότε να μην του στερήσουμε την είδηση. Να μην προλογίσω πράγματα που θα ακουστούν. Προφανώς θα έχει έναν γενικότερο ρόλο στο στήσιμο. Κουβαλάει μία μεγάλη εμπειρία ως προπονητής, να θυμίσω ότι έκλεισε 50 χρόνια ως πρώτος προπονητής στην Ευρώπη, το απόλυτο ρεκόρ. Να μην επεκταθώ περισσότερο, γιατί θα κλέψουμε λίγη από την δόξα του Ντράγκαν".

Για το ποια ήταν η πιο λάθος απόφαση που πήρε στην θητεία του στην ΑΕΚ Betsson: "Δεν ξέρω αν πρέπει να το δούμε από το επιχειρηματικό κομμάτι ή το αγωνιστικό. Σίγουρα η απόφαση εν μέσω κορονοϊού να ανεβάσουμε σημαντικά το μπάτζετ με μηδενικά έσοδα. Θέλω να πω εδώ στον κόσμο - για να έχει και μία εικόνα για το τι σημαίνουν τα οικονομικά της ΑΕΚ - εκείνη την χρονιά κάλυψα το 82% του μπάτζετ. Εισιτήρια, χορηγοί, τηλεοπτικά, έδωσαν μόνο το 18%.

Ίσως εκείνη η απόφαση - το να ανεβάσουμε σημαντικά το μπάτζετ για να διεκδικήσουμε το ευρωπαϊκό και το διηπειρωτικό μετά - όπου λειτούργησε το συναίσθημα περισσότερο, να ήταν λάθος. Γιατί με το ανεβασμένο μπάτζετ είχαμε και κάποιες υποχρεώσεις που έπρεπε να τακτοποιήσουμε. Ήρθε και η διοργάνωση των αγώνων που χρηματοδοτήσαμε με σημαντικό ποσό, χωρίς κόσμο και έσοδα. Ήταν μία απόφαση σε μία στιγμή παγκόσμιας κρίσης, ύφεσης και μαζέματος που δείχνει ότι έπρεπε να λειτουργήσω περισσότερο επιχειρηματικά και λιγότερο συναισθηματικά. Αυτή ήταν μία λάθος απόφαση.

Ίσως και η περσινή απόφαση, με την αλλαγή μοντέλου με τον Πλάθα, εκ των πραγμάτων να ήταν μία λάθος απόφαση. Νομίζω ότι όλα θα κριθούν στο τέλος, γιατί πολλές από τις αποφάσεις που παίρνω μπορεί να μην είναι αρεστές, κατανοητές ή εύπεπτες, αλλά εγώ πάντα λειτουργώ με την λογική του ιστορικού του μέλλοντος. Λέω 'μετά από 10 χρόνια, όταν κάποιος δει τι κάναμε, πώς θα το κρίνει';

Αν δω ότι θα είναι θετικό και ότι μπορεί βραχυπρόθεσμα να έχουμε αρνητικά και να με χτυπάει κι εμένα - οικονομικά, επικοινωνιακά, δεν με απασχολεί - αλλά νιώσω ότι σε 10 χρόνια κάποιος θα πει ότι πήρα σωστή απόφαση και ότι μάλλον θα μας δικαιώσει το μέλλον, τότε δεν με σταματάει τίποτα και το προχωράω μην σκεπτόμενος την βραχυπρόθεσμη ζημιά".

Για το ποιος είναι ο ποιοτικότερος παίκτης που έφερε στην ΑΕΚ: "Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για έναν παίκτη. Είναι αρκετοί. Έχουμε φέρει πάρα πολύ καλούς παίκτες. Πολλούς σταρ. Νομίζω ότι οι φίλαθλοί μας - αυτοί οι λίγοι που έρχονται στο γήπεδο - έχουν δει πολύ μεγάλους παίκτες.

Μία προσωπική μου αδυναμία και ένας παίκτης που ήθελα πολλά χρόνια να φέρω στην ομάδα ήταν ο Κίνο Κολόμ. Τον θεωρούσα τον καλύτερο πλέι-μέικερ παλαιάς γενιάς. Άρα μία από τις επιθυμίες μου υλοποιήθηκε. Σίγουρα ο Μάνι Χάρις - που είχαμε μία ιδιαίτερη σχέση - ήταν πολύ ποιοτικός παίκτης, ο Μάικ Γκριν - που ήταν πολύ ποιοτικός παίκτης. Αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Υπάρχει ο Μενσά-Μπονσού, είχαμε τον Γουίλμπεκιν - που η πρώτη ομάδα του στην Ευρώπη ήταν η ΑΕΚ - ο Πάντερ. Θα αδικούσα κάποιον, γιατί όλοι κάτι πρόσφεραν".

Για τον λόγο που δεν ακολουθεί το μοντέλο της ΠΑΕ ΑΕΚ, στην λογική του έσοδα-έξοδα: "Αυτός που το ρωτάει, δεν θέλει να το ζήσει αυτό. Κάποια στιγμή είχε τεθεί αυτό το θέμα και είχα ρωτήσει και τον Χήνα, ρωτώντας πόσο πρέπει να είναι το αγωνιστικό μας μπάτζετ. Μου είχε πει ένα νούμερο κοντά στα 300.000 ευρώ για όλη την ομάδα. Καταλαβαίνει κανείς ότι το μοντέλο, αυτή τη στιγμή όπως είναι, με τα έσοδα-έξοδα, δεν μπορεί να το ζήσει κανείς οπαδός.

Για να έχουμε μία εικόνα, ώστε να καταλάβει ο κόσμος. Αν δούμε μεσοσταθμικά τα έσοδα-έξοδα, τα έξοδα είναι περίπου στα 5.5 εκατομμύρια ευρώ - έχουμε κάνει και χρονιά με 7.5 και με 4 - για ένα ρόστερ με 1.8 με 2 εκατ. ευρώ. Και τα έσοδα κυμαίνονται από μίνιμουμ 1.8 εκατ. ευρώ, μέχρι μάξιμουμ 3 εκατ. ευρώ. Μεσοσταθμικά είναι στα 2.5 με 2.6 εκατ. ευρώ. Άρα αυτή η ομάδα έχει ανάγκη από χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ. Έτσι προκύπτει και το συνολικό ποσό που έχει επενδυθεί τα τελευταία χρόνια.

Δηλαδή, πέρα από τα χρήματα που έχω βάλει εγώ, υπάρχουν 23 εκατ. ευρώ που έχουν έρθει από χορηγούς, τηλεοπτικά, άρα 44 εκατ. ευρώ που έχουν έρθει στην ομάδα για να κερδίσει αυτούς τους τίτλους. Άρα, το άνοιγμα είναι σημαντικό. Προφανώς κάθε χρόνο είμαστε και καλύτερα. Τα έσοδα αυξάνονται, κρατάμε σχετικά τα έξοδα. Εκτιμώ ότι η νέα χρονιά - κοιτώντας αυτοτελώς την χρήση - θα είναι η καλύτερη. Υπάρχουν και υποχρεώσεις από παλιά, αλλά μπαίνεις σε κάποια νέα δεδομένα και από την επόμενη χρονιά - με έσοδα που προκύπτουν από δικές μας επενδύσεις - θα είμαστε σε κερδοφορία σαν εταιρεία.

Θα εξαρτηθεί βέβαια και από τις υπόλοιπες επενδύσεις που θα κάνουμε. Πάντα μιλάμε για λειτουργική κυκλοφορία. Αυτή είναι η εικόνα. Το μεγάλο μας κενό σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι το κομμάτι των εισιτηρίων. Ενώ είμαστε καλά στο κομμάτι τον χορηγιών, υστερούμε σημαντικά - και δεν εννοώ σε σχέση με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, που έχει 55 φορές τα δικά μας εισιτήρια - στα εισιτήρια σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας στην Ευρώπη.

Έχω νιώσει άβολα σε συναντήσεις στην FIBA στην Γενεύη, όπου οι πρόεδροι συζητάμε τα οικονομικά μας - επειδή όλοι θεωρούν την ΑΕΚ σημαντικό brand, που έχει πάρει τίτλους - όταν μπαίνουμε στο θέμα των εσόδων και των εισιτηρίων, για να μην πω νούμερα που είναι σοκαριστικά, ο μέσος όρος των ανταγωνιστών μας - Στρασβούρο, Μάλαγα, Τενερίφης, Χάποελ - που παλεύουμε για το Final Four, ο μέσος όρος εισιτηρίων τους είναι 15 φορές αυτός της ΑΕΚ.

Όταν το συζητάω προφανώς βάζω και κάτι παραπάνω, αλλά σοκάρονται. Αυτό είναι ένα κομμάτι που πρέπει να μας απασχολήσει. Προφανώς δεν μας έχει στοιχίσει οικονομικά, φαίνεται και εκ των πραγμάτων. Μας έχει στοιχίσει όμως πολύ αγωνιστικά. Υπάρχουν μεγάλοι παίκτες που έχουν έρθει, έχουν δει τελικούς, γεμάτο γήπεδο και σοκάρονται με την εικόνα. Ειδικά στο ΟΑΚΑ η εικόνα ήταν σοκαριστική, βλέποντας 500-700 ανθρώπους.

Να θυμίσω ότι στο ΟΑΚΑ δεν είχαμε ποτέ πενταψήφιο αριθμό θεατών. Μάξιμουμ είχαμε τέσσερα παιχνίδια με τετραψήφιο εισιτηρίων, δηλαδή 1.000. Όλα τα άλλα ήταν τριψήφια. Στο νέο γήπεδο πάμε καλύτερα, είναι περισσότεροι, αλλά πρέπει να το χτίσουμε. Καταλαβαίνω ότι η ΑΕΚ είναι ποδοσφαιρικό brand. Κι εγώ ο ίδιος για πολλά χρόνια δεν ήξερα πού παίζει η ΑΕΚ, δεν παρακολουθούσα. Μην βγάλω τον εαυτό μου, ίσως είναι και η τιμωρία μου.

Είδα όμως πώς έχει αδικηθεί το τμήμα. Το μπάσκετ μας έχει δώσει 4 διεθνείς τίτλους. Μας έχει βοηθήσει να κερδίσουμε τίτλο σε άλλη ήπειρο. Δεν του αξίζει αυτή η αντιμετώπιση. Το λέω εγώ, που πρώτος ομολόγησα την δική μου συμπεριφορά. Αν θέλουμε όμως να είμαστε πραγματικό brand, να φέρουμε τους παίκτες που θέλουμε και να είμαστε εκεί που πρέπει, θα κάνουμε κι άλλα πράγματα φέτος, νομίζω ότι αν δεν φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο, η ομάδα δεν θα έχει μέλλον μακροπρόθεσμα".

Για τον λόγο που δεν έχει ολοκληρωθεί η στεγανοποίηση στα Άνω Λιόσια αν και έχει πάρει από την περιφέρεια 900.000 ευρώ: "Αυτός είναι άλλος ένας μύθος, τα ΜΜΕ δημιούργησαν πολλούς μύθους. Έχω διαβάσει ότι εξαφανίστηκε η ΑΕΚ, μας έχουν πάρει ταυτότητες, δελτία, μας σκόρπισαν στο διάστημα, πολλά παραμύθια. Αυτό είναι άλλο ένα. Ξέχασα να πω πως ό,τι έχουμε κάνει στο γήπεδο και ό,τι προγραμματίζουμε, το έχουμε κάνει με δικά μας λεφτά.

Η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που δεν έχει πάρει ένα ευρώ από οποιοδήποτε κρατικό φορέα. Δεν έχει φτάσει στην ΑΕΚ ούτε ένα ευρώ. Αυτές οι 900.000 είναι άλλο ένα παραμύθι. Είχε γίνει μία συζήτηση από το ΣΕΦ για να αναβαθμίσει το γήπεδο - όταν του ανήκε το κλειστό - ζητώντας ένα ποσό από την περιφέρεια, που δεν δόθηκε ποτέ. Ούτε ένα ευρώ δεν έχει πάρει η ΑΕΚ για το γήπεδο ή γενικότερα από κρατικό ή μη φορέα. Μακριά από εμάς το κρατικοδίαιτο".ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ