15.5 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Περιπλανήθηκε πολύ, αλλά βρήκε το… παλάτι της η “Βασίλισσα”

Μια ζωή περιπλανώμενη, μια ντουζίνα έδρες υπολογίζοντας τις διπλές φορές χρήσης κάποιων γηπέδων, ανοιχτά και κλειστά ξεκινώντας από τα παλιά τα χρόνια, το αίσθημα της "άστεγης" δεν την εγκατέλειψε ποτέ. Η μεγάλη ώρα, όμως, πλησιάζει για την ΑΕΚ. Ενα όνειρο που κυνήγησε με πάθος ο Μάκης Αγγελόπουλος έφτασε ήδη στην τυπική του εκπλήρωση και τώρα ολοκληρώνεται η εγκατάσταση της ΑΕΚ στο "παλάτι" της, στο κλειστό των Ανω Λιοσίων.

Μετά το ποδοσφαιρικό γήπεδο της ΑΕΚ που παίρνει «σάρκα και οστά», έρχεται η σειρά του μπασκετικού τμήματος να αποκτήσει το δικό του «σπίτι». Το κλειστό των Άνω Λιόσιων αναμένεται να στεγάσει το όνειρο των ΑΕΚτζήδων τα επόμενα χρόνια. Στην 96χρονη ιστορία της ΑΕΚ, το μπασκετικό της τμήμα άλλαξε πολλές έδρες. Από το ανοιχτό γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας και το ιστορικό Καλλιμάρμαρο στο «Γιώργος Μόσχος» και το κλειστό του ΟΑΚΑ. Συνολικά η ΑΕΚ έχει χρησιμοποιήσει 11 γήπεδα ως έδρα της και το κλειστό των Λιοσίων αναμένεται να γίνει το 12ο. Με την υπογραφή του Μάκη Αγγελόπουλου.

Πρώτη έδρα της ΑΕΚ χρονικά αποτέλεσε το ανοιχτό της Ν. Φιλαδέλφειας χωρητικότητας 500 θέσεων. Επρόκειτο για το ανοιχτό γήπεδο που δημιουργήθηκε δίπλα σε εκείνο του ποδοσφαιρικού τμήματος. Το συγκεκριμένο ανοιχτό το χρησιμοποίησε η «Βασίλισσα» από το 1952 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60. Εκείνη την περίοδο μπήκαν οι βάσεις για να χτιστεί η ομάδα που έφερε στη συνέχεια μεγάλες επιτυχίες.

Ακολούθησε μια «χρυσή» δεκαετία για την ΑΕΚ με την κατάκτηση έξι πρωταθλημάτων (1962-63, 1963-64, 1964-65, 1965-66, 1967-68, 1969-70) και ενός ευρωπαϊκού κυπέλλου (1968). Αυτές οι μεγάλες επιτυχίες συνδυάστηκαν με τη «μετακόμιση» της «Βασίλισσας» από το ανοιχτό της Ν. Φιλαδέλφειας στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το Καλλιμάρμαρο. Σε αυτό το γήπεδο η ΑΕΚ έζησε ένδοξες στιγμές με αποκορύφωμα το βράδυ της 4ης Απριλίου του 1968, όπου κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων κόντρα στη Σλάβια Πράγας με σκορ 89-82. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση κατεγράφη στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως ο αγώνας μπάσκετ με τους περισσότερους θεατές (80.000)! Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα στάδιο που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία της ΑΕΚ.

Την επόμενη δεκαετία αλλά και τη σεζόν 2008-09 (τότε που η ΚΑΕ είχε περάσει στα χέρια του Δημήτρη Δρόσου), η «Βασίλισσα» αγωνίστηκε στο κλειστό γυμναστήριο Σπόρτιγκ, χωρητικότητας 2.500 θεατών. Το συγκεκριμένο γήπεδο κατασκευάστηκε το 1968 και αποτέλεσε το δεύτερο κλειστό γυμναστήριο που δημιουργήθηκε στην Αθήνα μετά τον «Τάφο του Ινδού». Η δεκαετία του ’70 δεν ήταν ανάλογη σε αποτελέσματα με την προηγούμενη επιτυχημένη δεκαετία του ’60. Η ομάδα αγωνιζόμενη στο κλειστό του Σπόρτινγκ δε πανηγύρισε κάποιο τίτλο και ακολούθησε πτωτική πορεία.

Το 1979 με πρόεδρο τον Κοσμά Χατζηχαραλάμπους άρχισαν τα έργα για την οικοδόμηση του κλειστού γηπέδου μπάσκετ της ΑΕΚ ακριβώς δίπλα στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας. Θα έπαιρνε το όνομα του αείμνηστου Γιώργου Μόσχου, μπασκετμπολίστα της «Βασίλισσας», μέλος της «χρυσής» ομάδας της δεκαετίας του 1960, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 29 ετών νικημένος από τον καρκίνο. Λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε για την ολοκλήρωση των έργων, η ΑΕΚ εγκαινίασε το γήπεδο δέκα χρόνια αργότερα, το 1989. Στο διάστημα που μεσολάβησε η «Βασίλισσα» χρησιμοποίησε ως έδρα το κλειστό του Ιωνικού Ν. Φιλαδέλφειας (1.500 θέσεις) τη δεκαετία του ‘80 (με εξαίρεση τη σεζόν 1988-89). Η ΑΕΚ αγωνίστηκε στο «Γεώργιος Μόσχος» από το 1989 έως το 1995. Το γήπεδο κατεδαφίστηκε το 2003 μαζί με εκείνο του ποδοσφαιρικού τμήματος, προκειμένου να χτιστούν νέες εγκαταστάσεις, με σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο και κλειστό γυμναστήριο, το οποίο είχε οραματιστεί ο τότε πρόεδρος της Ερασιτεχνικής, Γιάννης Γρανίτσας με τη στήριξη του μεγαλομετόχου της ΚΑΕ, Γιάννης Φιλίππου. Εκείνο το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά, καθώς δεν μπόρεσε να περάσει το σκόπελο του ΣτΕ. Και στον χώρο δεν έγινε τίποτα μέχρι σήμερα, που ο Δημήτρης Μελισσανίδης χτίζει την «Αγιά Σοφιά», αλλά χωρίς γήπεδο μπάσκετ. Στην εξαετία όπου η ΑΕΚ αγωνίστηκε στο «Γιώργος Μόσχος», δεν κέρδισε κάποιο τίτλο και η πορεία της είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα.

Την τελευταία χρονιά πριν η ΑΕΚ μπει στο κλειστό στη Ν. Φιλαδέλφεια αγωνίστηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ). Η σεζόν 1988-89 ήταν αποτυχημένη για τη «Βασίλισσα» καθώς τερμάτισε στην 6η θέση της κανονικής περιόδου και δεν κατάφερε να κερδίσει τη συμμετοχή της στο Κύπελλο Κόρατς.

Επόμενη έδρα της ΑΕΚ αποτέλεσε το κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Η «Βασίλισσα» είχε για σπίτι της αυτό το γήπεδο περισσότερο από κάθε άλλο (1995-2002, 2006-2008, 2014-2020). Το κλειστό του ΟΑΚΑ κατασκευάστηκε το 1995 με χωρητικότητα 19.250 θεατών. Όταν χτίστηκε ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα κλειστά γυμναστήρια της Ευρώπης. Η ΑΕΚ μπήκε στο νεόκτιστο γήπεδο επί προεδρίας Γιάννη Φιλίππου και η σημείωσε μεγάλες επιτυχίες. Κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 2001 κόντρα στον Παναθηναϊκό, αλλά και το πρωτάθλημα του 2002 με την ανατροπή από 0-2 σε 3-2 στη σειρά των τελικών με τον Ολυμπιακό. Στη διετία 2006-2008 η ομάδα δεν είχε ανάλογες επιτυχίες με εκείνες των προηγούμενων χρόνων, όπου η «Βασίλισσα» μεσουρανούσε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ακολούθησαν δύσκολα χρόνια με την ομάδα να φτάνει ακόμη και στον υποβιβασμό. Οι «κιτρινόμαυροι» όμως το 2014, επέστρεψαν ακόμα πιο δυνατοί και με μπροστάρη το Μάκη Αγγελόπουλο σημείωσαν νέες επιτυχίες αγωνιζόμενοι ξανά στο ΟΑΚΑ. Τέσσερα χρόνια μετά την επιστροφή της στην Α1 η ΑΕΚ κατέκτησε το Basketball Champions League στο final four που διεξήχθη στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Σε αυτό το διάστημα των 25 χρόνων από το 1995, όταν η ΑΕΚ μπήκε για πρώτη φορά στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, αγωνίστηκε σε άλλες τέσσερις έδρες (Κλειστό Ζωφριάς, Χαλκιοπούλειο Λαμίας, Γαλάτσι και Ελληνικό). Τη διετία 2002-2004, όταν χρειάστηκε να μετακομίσει προκειμένου να ανακατασκευαστεί το ΟΑΚΑ για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και την τετραετία 2010-2014, όταν πια δεν υπήρχαν χρήματα για το ενοίκιο στο ΟΑΚΑ, η «Βασίλισσα» αγωνίστηκε στο κλειστό γήπεδο Ζωφριάς στα Άνω Λιόσια. Η χωρητικότητα του εν λόγω κλειστού ανέρχεται κοντά στις 3000 θέσεις και σε αυτό γράφτηκε η πιο μελανή σελίδα στην ιστορία του συλλόγου. Η ΑΕΚ για πρώτη φορά στην ιστορία της, τη σεζόν 2010-2011, υποβιβάστηκε στην Α2 τερματίζοντας στη 13η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Το συγκεκριμένο γήπεδο αποτέλεσε έδρα της ΑΕΚ και την περίοδο που αγωνιζόταν στις μικρότερες κατηγορίες (Α2, Β Εθνική). Τη σεζόν 2002-2003 χρησιμοποίησε και το Χαλκιοπούλειο της Λαμίας, χωρητικότητας 2.600 θεατών, για τους ευρωπαϊκούς αγώνες της.

Επόμενη έδρα της ΑΕΚ αποτέλεσε το κλειστό Γαλατσίου, όπου αγωνίστηκε από το 2004 έως και το 2006. Το συγκεκριμένο κλειστό κατασκευάστηκε το 2004 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και χρησιμοποιήθηκε για να φιλοξενήσει τα αθλήματα του πινγκ πονγκ και της ρυθμικής γυμναστικής. Σε αυτό το γήπεδο η «Βασίλισσα» αγωνίστηκε για τελευταία φορά στην Ευρωλίγκα, ενώ συνδυάστηκε και με την αποχώρηση του επί χρόνια μεγαλομετόχου της ΚΑΕ, Γιάννη Φιλίππου. Τη πρώτη της σεζόν στο Γαλάτσι η ΑΕΚ έφτασε μέχρι τους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος αν και τερμάτισε 6η στην κανονική διάρκεια. Αντίθετα, τη δεύτερη και τελευταία της χρονιά σε αυτό το γήπεδο η ομάδα τερμάτισε 7η.

Το κλειστό γήπεδο Ελληνικού, που επίσης κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, φιλοξένησε τους «κιτρινόμαυρους» τη σεζόν 2009-2010 και σε κάποια παιχνίδια της σεζόν 2010-11. Για την ακρίβεια, η Ένωση έδωσε εκεί τα πρώτα έξι εντός έδρας παιχνίδια εκείνης της περιόδου και στη συνέχεια μετακόμισε στη Ζωφριά. Τα εγκαίνια του Ελληνικού, χωρητικότητας 15.000 θέσεων, έγιναν το 2004 και η ΑΕΚ έπαιξε εκεί επί προεδρίας Μπάμπη Καραμανλή και καθώς ο κατήφορός της είχε ήδη αρχίσει.

Εκτός από τις ένδοξες στιγμές που έχει ζήσει η ΑΕΚ στις έδρες της όλα αυτά τα χρόνια, έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες και εκτός αυτών. Κύπελλα και ευρωπαϊκές διακρίσεις έχουν επιτευχθεί από την ΑΕΚ και σε άλλα γήπεδα εντός και εκτός συνόρων. Από τα Κύπελλα Ελλάδος το 1981 (κλειστό γυμναστήριο Γλυφάδας), το 2000 (Πυλαία), το 2018 και το 2020 (στα «Δύο Αοράκια» της Κρήτης), στο Κύπελλο Σαπόρτα της Λοζάνης το 2000 και το Διηπειρωτικό στο Ρίο της Βραζιλίας το 2019.

Η «Βασίλισσα», το 2020 ετοιμάζεται να μπει στο νέο της «σπίτι», στο δικό της «παλάτι»! Ο Μάκης Αγγελόπουλος κάνει το όνειρο των απανταχού ΑΕΚτζήδων πραγματικότητα και η ΑΕΚ αποκτά το δικό της γήπεδο στα Άνω Λιόσια. Για χρόνια ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ έκανε προσπάθειες ώστε να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο και δικαιώνεται. Στις 22 Ιουνίου του 2020 υπογράφτηκε το 10ετές «Μνημόνιο Συνεργασίας», μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της ΚΑΕ ΑΕΚ, του Δήμου Φυλής, του ΣΕΦ και των οκτώ Ομοσπονδιών (που φιλοξενούνται στο εν λόγω γήπεδο), με το οποίο η χρήση της εγκατάστασης περνάει στην ΚΑΕ ΑΕΚ.

Η προοπτική της σταθερής έδρας είναι πλέον ορατή για την ΑΕΚ, έπειτα από τόσες μεταβολές στο πέρασμα των χρόνων, μαζί και οι προσδοκίες να ζήσει ακόμη μεγαλύτερες στιγμές στο νέο της «παλάτι».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ