24.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο «στρατηγός» και οι «στρατιώτες»

Σ' ένα βράδυ που μπορούσε να εξελιχτεί πολύ άσχημα γι' αυτόν, ο Παναθηναϊκός «λύγισε» την Μπαρτσελόνα και πανηγύρισε μία ακόμα νίκη στη φετινή Ευρωλίγκα.

Ήταν από τους αγώνες που έμοιαζαν όλα να πηγαίνουν «στραβά». Οι «πράσινοι» που αποτελούν την τρίτη πιο εύστοχη ομάδα στα σουτ τριών πόντων στη διοργάνωση ένιωθαν ότι προσπαθούσαν να περάσουν την μπάλα από τη μύτη της βελόνας όταν δοκίμαζαν μακρινές προσπάθειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κρις Σίνγκλετον είχε 2/3 τρίποντα και όλοι οι συμπαίκτες του μαζί 2/19. Παρ' όλα αυτά στο τέλος οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ έφυγαν χαμογελαστοί από το παρκέ.

Αυτό συνέβη διότι το «τριφύλλι» διαθέτει στο ρόστερ του τον πιο πλήρη πόιντ γκαρντ των ευρωπαϊκών γηπέδων. Ο λόγος φυσικά για τον Νικ Καλάθη. Τα νούμερά του κάνουν τον γύρο της Ευρώπης και όχι άδικα. Είναι αναμφίβολα ο «στρατηγός» των πρωταθλητών Ευρώπης μέσα στο παρκέ κάνοντας ασύλληπτα πράγματα και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Ο διεθνής γκαρντ έκανε αυτό που έπρεπε, όποτε έπρεπε και η σιγουριά που δίνει στους συμπαίκτες του είναι μοναδική.

Και όχι μόνο σε αυτούς, αλλά και στον προπονητή του. Μετά από σύντομη ξεκούραση στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Καταλανός τεχνικός γύρισε ξανά στον πάγκο και τον πρόσταξε να μπει στο γήπεδο. Η διαφορά φάνηκε αμέσως, κυρίως στο αμυντικό κομμάτι, καθώς ο Τομά Ερτέλ είχε βρει γρήγορα-γρήγορα δέκα πόντους. Για να πετύχει άλλους οκτώ μέχρι το φινάλε χρειάστηκε να... ματώσει κι ενώ είδε δύο φορές τον Καλάθη να του κλέβει την μπάλα χωρίς καν να καταλάβει πως.

Η διαφορά όμως έγινε και από τους «στρατιώτες». Αν ο Τζέιμς Γκιστ και ο Κρις Σίνγκλετον έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους εδώ και πολύ καιρό -αμφότεροι ήταν εξαιρετικοί χθες-, δεν ισχύει το ίδιο και για τον Μάρκους Ντένμον. Ακόμα και τον πολύπειρο Ίαν Βουγιούκα είναι πολλοί εκείνοι που τον έχουν αμφισβητήσει. Αρχικά ο Αμερικανός στη δεύτερη περίοδο βρέθηκε για αρκετή ώρα στο παρκέ εξαιτίας της κακής -έως τότε- απόδοσης του Νίκου Παππά. Οι εξαιρετικές του άμυνες και οι τρεις ασίστ που μοίρασε απέδειξαν περίτρανα ότι δεν είναι μόνο οι πόντοι που μπορούν να τον κάνουν χρήσιμο. Από την άλλη, ο έμπειρος σέντερ πήρε πάνω του το παιχνίδι στο φινάλε του τρίτου δεκαλέπτου και με δύο προσωπικά καλάθια και ισάριθμες ασίστ κατάφερε να βοηθήσει τα μέγιστα για να γυρίσει το μομέντουμ με το μέρος της ελληνικής ομάδας, βάζοντας τα δυνατά του και στην άμυνα. Γι' αυτό και όταν αντικαταστάθηκε από τον Γκιστ αποθεώθηκε από τον κόσμο.

Από το 25' και μετά ο Παναθηναϊκός είχε τον απόλυτο έλεγχο. Οδήγησε τους αντιπάλους του σε πολλά λάθη -ανεπίτρεπτα γι' αυτό το επίπεδο- και μπόρεσε να φτάσει τους 84 πόντους, με το ασύλληπτο 70% στα δίποντα (29/41). Όλα αυτά δείχνουν με πειστικό τρόπο ότι οι «πράσινοι» δεν είναι μονοδιάστατη ομάδα που στηρίζεται στα τρίποντα. Άλλωστε αυτά αποτελούν πολυτέλεια και όχι ανάγκη. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν ακόμα και σε μέτρια βράδια.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα συνηγορούν ότι ο Παναθηναϊκός του Τσάβι Πασκουάλ είναι δομημένος πάνω σε γερές και καθαρά μπασκετικές βάσεις. Καλοδουλεμένο σύνολο, εξαιρετικό κλίμα και ξεκάθαροι ρόλοι συνθέτουν ένα «εκρηκτικό» και θελκτικό μείγμα. Με ρεκόρ 12-5 οι πρωταθλητές Ελλάδας θα ετοιμαστούν για την τρίτη «διαβολοβδομάδα» της χρονιάς και τα παιχνίδια με τη Φενέρμπαχτσε και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, γνωρίζοντας ότι το φετινό τους «ταβάνι» είναι υψηλότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, αλλά πατώντας στο έδαφος... Μία πιθανή «απογείωση» μπορεί να περιμένει μέχρι τον Απρίλιο.

Photocredits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ