24.9 C
Athens
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα: Κερδίστε… χάνοντας! (vids)

Ένα από τα πλέον κλασικά ντέρμπι σε επίπεδο Ευρωλίγκας είναι αυτό ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την Μπαρτσελόνα και το Basketa.gr θυμάται ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά που έλαβαν χώρα στο ΟΑΚΑ.

Πρόκειται για δύο ομάδες που έχουν συναντηθεί στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, στο Top 16, στα προημιτελικά, σε μικρό και σε μεγάλο τελικό Φάιναλ Φορ. Ο μόνος αγώνας που δεν έχουν δώσει είναι ημιτελικός Φάιναλ Φορ!

Οι Καταλανοί έχουν πανηγυρίσει περισσότερες νίκες από τους «πράσινους» κι αποτελούν μία από τις λιγοστές ομάδες στην Ευρωλίγκα που κυριαρχούν στο head to head με τους πρωταθλητές Ελλάδας.

Από τον Δημήτρη Διαμαντίδη ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία και κόντρα στην Μπαρτσελόνα, μέχρι τον Νικ Καλάθη που έκανε το «μπαμ» το 2011 κι από τον απρόσμενο πρωταγωνιστή Μάνουελ Μπος στον Χουάν Κάρλος Ναβάρο...

Έτσι ξεκίνησαν όλα

Τη σεζόν 1981-82 οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στον «Τάφο του Ινδού» και οι «μπλαουγκράνα» έφυγαν με το «διπλό» με 89-79. Ωστόσο αυτό που οι περισσότεροι θυμούνται ως το πρώτο παιχνίδι σε επίπεδο Ευρωλίγκας -το προηγούμενο ήταν για το Κύπελλο Πρωταθλητρίων- ήταν στις 10/1/1996. Η ομάδα του Αΐτο Γκαρσία Ρενέσες έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στον Παναθηναϊκό του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς νικώντας εύκολα στο ΟΑΚΑ με 95-74. Ο Ντομινίκ Ουίλκινς ξέσπασε μετά τον αγώνα τονίζοντας ότι ο προπονητής του δεν του φερόταν καλά κι εκείνο το βράδυ ελάχιστοι θα πίστευαν ότι λίγους μήνες αργότερα, στο Φάιναλ Φορ του Παρισίου, ο Παναθηναϊκός θα επικρατούσε 67-66 και θα στεφόταν πρωταθλητής Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία του. Ήταν η πρώτη απόδειξη ότι μία εντός έδρας ήττα από την Μπαρτσελόνα δεν ήταν υποχρεωτικά καταστροφική.

Σύμπτωση; Μάλλον όχι...

Στις 11/12/2008 ο Παναθηναϊκός, με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο του και πλήθος αστεριών στο ρόστερ του φιλοξένησε την Μπαρτσελόνα. Σε αυτό το παιχνίδι το «τριφύλλι» είχε πολλά προβλήματα τραυματισμών με αρκετούς παίκτες να παίζουν εξ ανάγκης. Το τελικό 87-76 υπέρ της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ ήρθε απολύτως φυσιολογικά, με τον Ντέιβιντ Άντερσεν να στήνει το δικό του πάρτι και να τελειώνει το παιχνίδι με 22 πόντους κι εννιά ριμπάουντ. Στο φινάλε της σεζόν, στο Φάιναλ Φορ του Βερολίνου το «παρών» έδωσαν αμφότεροι οι αντίπαλοι. Η ελληνική ομάδα ήταν αυτή που ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου, με τους Καταλανούς να μένουν τρίτοι, έχοντας ηττηθεί στον ημιτελικό από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ήταν η δεύτερη φορά που ο Παναθηναϊκός έχανε μία «μάχη» στη μέση της σεζόν, αλλά κέρδιζε τελικά τον «πόλεμο». 

Θυμηθείτε την αναμέτρηση:

Όταν «μιλάει» ο νόμος του ΟΑΚΑ

Η Μπαρτσελόνα είναι μία από τις λιγοστές ομάδες που έχουν πολύ καλό ρεκόρ στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ωστόσο έχει βιώσει κι αυτή πολλές δύσκολες στιγμές... Το 102-82 που σημειώθηκε στις 21/2/2007 αποτελεί τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του «τριφυλλιού» και συνοδεύτηκε από το τέταρτο «αστέρι» στη φανέλα, στο Φάιναλ Φορ που έλαβε χώρα στο ίδιο γήπεδο τον Μάιο του 2007.

Θυμηθείτε τον αγώνα:

Από τότε μεσολάβησαν αρκετά παιχνίδια και ορισμένες «ζημιές» από την Μπάρτσα. Οι δύο επικές σειρές των σεζόν 2010-11 και 2012-13 έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στις μνήμες όλων των μπασκετόφιλων. Στην πρώτη περίπτωση ο Παναθηναϊκός εξαργύρωσε το «μπρέικ» στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» με πρόκριση στο Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης και κατάκτηση του τελευταίου μέχρι σήμερα ευρωπαϊκού του τροπαίου, ενώ δύο χρόνια αργότερα άγγιξε μία επική πρόκριση αλλά στο τέλος λύγισε. 

Θυμηθείτε μέσω των παρακάτω βίντεο τις σημαντικότερες στιγμές:

Τι θα συμβεί απόψε (11/1) κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Παναθηναϊκός και η Μπαρτσελόνα έχουν κατορθώσει να προσφέρουν αξέχαστες κόντρες για περισσότερα από είκοσι χρόνια...

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ