23.8 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Λεκαβίτσιους: «Αυτή είναι η ευκαιρία μου»

Η απουσία του Νικ Καλάθη μπορεί να γίνει η ιδανική συνθήκη για ένα... step up του Λούκας Λεκαβίτσιους, κάτι που αναγνώρισε ο ίδιος ο Λιθουανός πλέι μέικερ μέσω του προσωπικού του blog στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκα, αποθεώνοντας τον Έλληνα «άσσο» και τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και εξομολογούμενος τα συναισθήματα που ένιωσε, επισκεπτόμενος ως φιλοξενούμενος τη «Ζαλγκίριο Αρένα».

Αναλυτικά, όσα έγραψε:

«Η πρώτη χρονιά μακριά από το σπίτι μου, παίζοντας για τον Πναθηναϊκό, έχει ξεκινήσει καλά. Έχουμε μία νέα ομάδα με καινούργιους παίκτες. Ο κόουτς είχε ένα σορό πραγμάτων για την τακτική - επιθετικά και αμυντικά - που ήθελε να μας διδάξει, οπότε ήταν πολύ δύσκολο για τους νέους στο ξεκίνημα. Ίσως για αυτό χάσαμε μερικά παιχνίδια, αλλά στη συνέχεια νομίζω ότι αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι ήθελε ο κόουτς από εμάς. Αρχίσαμε να παίζουμε πολύ καλύτερα, αν και δε βρισκόμαστε στο 100%. Μπορούμε πολύ καλύτερα. Έχουμε ένα εξαιρετικό ρόστερ με εξαιρετικούς παίκτες και είμαι ήδη χαρούμενος με ό,τι παρουσιάζουμε, αλλά μπορούμε να αποδώσουμε καλύτερα.

Η μοναδική μας ήττα τον προηγούμενο μήνα, ήταν απέναντι στην πρώην ομάδα μου, τη Ζαλγκίρις. Το να παίξω εκεί ήταν πολύ περίεργο για μένα, καθώς περίμενα πολύ καιρό αυτό το ματς. Ήταν ένα από τα πιο σημαντικά ματς για μένα και όταν χάσαμε... τρελάθηκα. Άλλα ένιωσα και όμορφα, με το κοινό να με χειροκροτεί. Ήμουν χαρούμενος που ένιωθα την αγάπη των οπαδών της Ζαλγκίρις, αλλά ήθελα και την νίκη. Ελπίζω να τα καταφέρουμε στο ματς της Αθήνας.

Ήταν πολύ παράξενο να μπαίνεις στο Κλειστό από την πλευρά των φιλοξενούμενων, ήταν κάτι καινούργιο για μένα. Αλλά ήρθα στο Κάουνας για να παίξω μπάσκετ, οπότε προσπαθούσα να έχω το μυαλό μου μόνο στο ματς. Είδα την οικογένειά μου, έστω κι αν έπρεπε αμέσως να πετάξουμε για την Αθήνα, οπότε μπόρεσα να έχω λίγο χρόνο μαζί τους. Ήμουν χαρούμενος που τους είδα και αυτοί καταλαβαίνουν ότι πλέον παίζω για τον Παναθηναϊκό. 

Δεν είμαι ο πρωταγωνιστής εδώ, άρα δεν νιώθω πολλή πίεση. Ίσως τα παιδιά με μεγαλύτερο ρόλο να την νιώθουν, καθώς όλοι περιμένουν να πάμε στο Final Four. Πρέπει να κερδίσεις κάθε ματς, δεν είναι όπως στη Ζαλγκίρις, όπου σε μία ήττα δεν υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα. Εδώ είναι διαφορετικά. Όλοι πρέπει να νιώσουν την πίεση και είναι κομμάτι της δουλειάς μας.

Έμαθα πολλά πίσω από τον Νικ Καλάθη, είναι ο καλύτερος πόιντ γκαρντ στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Είναι φανταστικός και, αν και είμαστε διαφορετικού είδους παίκτες, προσπαθώ να μαθαίνω πώς να ελέγχω το παιχνίδι της ομάδας μου. Είναι το αφεντικό στο παρκέ, όταν αγωνίζεται, και αυτό είναι κάτι που μπορώ να μάθω από τον ίδιο. Δεν είμαι ο καλύτερος πασέρ, επίσης. Ο Νικ κάνει φοβερή δουλειά, σερβίροντας στους ψηλούς. Έχουμε αθλητική ομάδα και είναι αρκετά πιο εύκολο να τους τη δώσεις, και αυτό είναι κάτι που οφείλω επίσης να μάθω. 

Ο Νικ θα χάσει το ματς με τη Μακάμπι, αν και ο τραυματισμός του δεν είναι κάτι σοβαρό. Αν χάσει το ματς, πρέπει να βγω μπροστά και πιστεύω ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία για μένα. Αν ένας παίκτης δεν παίζει, πρέπει να παίξεις παραπάνω. Όλοι πρέπει να δουλέψουν παραπάνω, ασφαλώς, καθώς χάνουμε έναν από τους καλύτερους παίκτες μας, ειδικά εγώ. Πρέπει εγώ να γίνω το αφεντικό στο παρκέ αντί του Καλάθη και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνω, είναι να διασφαλίσω ότι θα κερδίσουμε χωρίς τον Νικ. Θεωρώ πως μπορώ να το κάνω.

Μου αρέσει πολύ ειλικρινά η Αθήνα. Δε μου λείπει η Λιθουανία αυτή τη στιγμή. Το μόνο που μου λείπει είναι η οικογένεια και οι φίλοι μου. Η Αθήνα είναι μία πολύ μεγάλη πόλη. Κάθε μέρα μπορείς να πας σε ένα άλλο μέρος να φας, να κάνεις κάτι. Ο καιρός, φυσικά, είναι επίσης εξαιρετικός, καθώς ακόμη και τον χειμώνα έχει 17-18 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είναι κάτι ασυνήθιστο για μένα, που είχα πάντοτε θερμοκρασία στο μηδέν και χιόνι στη Λιθουανία, αλλά πραγματικά το απολαμβάνω. 

Ο ατζέντης μου, Μάριους Ρουτκάουσκας, είναι επίσης φίλος μου και τις πρώτες εβδομάδες ήταν μαζί μου στην Αθήνα για να με αφήσει να προσαρμοστώ. Από την ομάδα, επίσης, με βοήθησαν πολύ οι Κρις Σίνγκλετον και Θανάσης Αντετοκούνμπο. Είχα και αρκετούς φίλους να με επισκέπτονται, άρα δεν ήμουν μόνος. Το αστείο είναι ότι δεν έχω πάει στην Ακρόπολη ή άλλα ιστορικά μνημεία. Έχω πάει μόνο σε εστιατόρια και στο κέντρο, αλλά έχω όλο τον χρόνο να βρω και τα υπόλοιπα. 

Οι οπαδοί εδώ είναι οι καλύτεροι στην Ευρώπη. Μας βοηθούν πραγματικά, μας δίνουν πολλή ενέργεια στο παρκέ και γι' αυτό το λόγο είμαστε αήττητοι μέχρι στιγμής. Ελπίζω να μας υποστηρίζουν το ίδιο και στη συνέχεια, για να κερδίζουμε κάθε ματς στο ΟΑΚΑ. Είναι πολύ πιο εύκολο να παίζεις όταν σε εμψυχώνουν οι οπαδοί σου. Το δεύτερο ματς αυτή την εβδομάδα θα είναι στο Βελιγράδι, όπου επίσης οι οπαδοί κάνουν θόρυβο. Μερικές φορές μου αρέσει να παίζω σε τέτοια ατμόσφαιρα ως φιλοξενούμενος. Μου δίνει ενέργεια, καθώς όλοι σε μισούν κι εσύ θες να παίξεις πιο σκληρά. Αυτό έγινε και με τον Ολυμπιακό και μου αρέσει όταν είναι τόσο πολλοί εναντίον μας. Θα είναι σίγουρα δύσκολο το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα και ελπίζω να κερδίσουμε το τελευταίο ματς πριν από τα Χριστούγεννα».

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ