20.5 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

ΑΕΚ δίχως… Λ-αύριο!

Μακένζι Μουρ και Αντουέιν Ουίγκινς έβαλαν στα... καλάθια την ΑΕΚ οδηγώντας το Λαύριο σε μια πολύ μεγάλη νίκη με 80-72 και βύθισαν ακόμα περισσότερο στη βαθμολογία την Ένωση, η οποία ήταν τραγική σε ένα ακόμα εκτός έδρας παιχνίδι και ανήμπορη να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες που είχαν όλοι από αυτήν φέτος. Με τέτοιες εμφανίσεις προφανώς δεν μπορεί να πάει πουθενά φέτος, αντίθετα το καταπληκτικό και ψυχωμένο Λαύριο δείχνει ικανό να φτάσει ψηλά.

Το Λαύριο πήρε από την αρχή ένα μικρό προβάδισμα και το διατήρησε σε όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, το οποίο ήταν πολύ κακό ποιοτικά, καθώς καμία από τις δύο ομάδες δεν μπόρεσε να παίξει μπάσκετ της προκοπής. Δεν τις βοήθησαν πάντως και οι διαιτητές (Σώμος, Παναγιώτου, Αναστόπουος Α.), οι οποίοι σφύριζαν πολύ, σπανίως σωστά και κατέστρεψαν τελείως τον όποιο ρυθμό πήγαινε να πάρει το παιχνίδι.

Απόδειξη γι' αυτό ήταν ότι οι δύο ομάδες εκτέλεσαν 38 βολές στο πρώτο ημίχρονο, από τις οποίες προήλθαν οι 28 από τους 68 πόντους. Αν δεν ήταν κι αυτές, δηλαδή, το σκορ θα ήταν πολύ χαμηλότερο από το 36-32, δεδομένου ότι και οι δύο ομάδες είχαν πολύ κακές επιθετικές επιλογές και πολύ κακά ποσοστά ευστοχίας. 

Το Λαύριο, με όπλο τα επιθετικά ριμπάουντ, κατάφερε να πάρει δύο φορές προβάδισμα 7 πόντων, στο τέλος της πρώτης και δεύτερης περιόδου (23-16 και 32-25 στο 17'), αλλά η ΑΕΚ βρήκε τρόπο και τις δύο να μειώσει και να διατηρήσει την επαφή της με το σκορ, περισσότερο χάρη στα λάθη του αντιπάλου της, παρά στις δικές της σωστές επιλογές.

Αποτέλεσμα πάντως των πολλών φάουλ και της διαχείρισης που κλήθηκαν να κάνουν οι δύο προπονητές ώστε να αποφύγουν τη γρήγορη φθορά ήταν και το ντεμπούτο του Βασίλη Καββαδά με τη φανέλα της ΑΕΚ. Με τους Ελόνου και Μαυροειδή να έχουν κάνει από 2 φάουλ έκαστος, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος τον έριξε για λίγο στο παρκέ, μάλιστα αυτός πέτυχε και το πρώτο του καλάθι με τη νέα του ομάδα.

Στην τρίτη περίοδο ο Μακένζι Μουρ πήρε... φωτιά και έκαψε την ΑΕΚ. Σκόραρε 12 συνεχόμενος πόντους και έφερε το Λαύριο μπροστά για πρώτη φορά με διψήφια διαφορά στο 26' (52-42) απέναντι σε μια ΑΕΚ που πελαγοδρομούσε. Χωρίς καμία έμπνευση στο παιχνίδι της, τον Γκριν περισσότερη ζημιά να κάνει παρά να βοηθά, με τον Χάρις σε κακή μέρα και τραγικά άστοχο και με την άμυνά της να έχει και πάλι πολλά κενά, η Ένωση δεν μπορούσε να αντιδράσει ούτε και όταν το Λαύριο αναγκάστηκε να παίξει χωρίς πλέι μέικερ.

Οι Νίξον και Βεργίνης τραυματίστηκαν την ώρα του αγώνα (στο γόνατο ο πρώτος, στο δικέφαλο ο δεύτερος), κάποια στιγμή αποχώρησαν αμφότεροι και ο Μουρ ανέλαβε και οργανωτικά καθήκοντα, ενώ επέστρεψαν (ο Νίξον μάλιστα επέτρεψε με δική του ευθύνη, χωρίς τη συγκατάθεση του γιατρού!) σφίγγοντας τα δόντια και παίζοντας υπό αντίξοες συνθήκες. Παρ' όλα αυτά το Λαύριο προηγήθηκε με 58-45 στο 28' και έδειχνε να κυριαρχεί.

Στην τελευταία περίοδο το Λαύριο διατήρησε αυτό το προβάδισμα, παρόλο που ο Μουρ έριξε κάπως τo ρυθμό του, κυρίως επειδή η ΑΕΚ συνέχιζε να είναι κακή επιθετικά και τραγικά άστοχη. Συν τοις άλλοις ο Ουίγκινς αναδείχθηκε σταδιακά σε παίκτη-κλειδί για το Λαύριο με την φοβερή αποδόσή του και στις δύο πλευρές του παρκέ, προσφέροντας πολλές λύσεις τόσο στο σκοράρισμα όσο και στα ριμπάουντ και την άμυνα. Όμως το πιο μεγάλο καλάθι πέτυχε ο Τόνι Μέιρ 1'12'' πριν απο τη λήξη. Η ΑΕΚ είχε καταφέρει να πλησιάσει 72-66 με γκολ φάουλ του Τζέιμς, όμως στην αμέσως επόμενη επίθεση ο Μέιρ με δικό του γκολ φάουλ έκανε το 75-66 και έκοψε οριστικά το βήχα της Ένωσης.

ΔΙΔΥΜΟ-ΦΩΤΙΑ: Το γκολ φάουλ του Μέιρ στο τέλος μπορεί να μην είχε σημασία, αν δεν υπήρχαν ο Μακένζι Μουρ και ο Αντουέιν Ουίγκινς. Με το ξέσπασμα του πρώτου στην τρίτη περίοδο το Λαύριο πήρε διψήφια διαφορά και τη διατήρησε ως το τέλος, επειδή υπήρχε και ο δεύτερος. O Ουίγκινς έκανε ένα εντυπωσιακό νταμπ νταμπλ με 18 πόντους και 12 ριμπάουντ και είχε καταλυτική παρουσία σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού, σε άμυνα και επίθεση.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: H AEK είχε 13/43 δίποντα, σούταρε δηλαδή με ποσοστό 31% μέσα από τη ρακέτα! Με τέτοιο νούμερο δεν μπορείς να κερδίσεις ούτε σε αγώνα Φιλιππινέζων ναυτικών στο Φωκιανό...

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ