4.7 C
Athens
Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου, 2026

Τα κορίτσια που… με τη δική τους τρέλα γράφουν ιστορία (vids)

Το μπάσκετ Γυναικών έχει αποκτήσει τη δική του θέση ενδιαφέροντος σε μια χρονιά, που θα μας κρατήσει μέχρι τέλους με... κομμένη ανάσα, με τα όνειρα των τριών μεγάλων να δείχνουν πια να ξεφεύγουν από τα σύνορα και να είναι μεγαλύτερα και από όσο θα φαντάζονταν στην αρχή αυτής της σεζόν.

Είναι ο ορισμός της γιορτής και της ενότητας, ιδίως για τις πρωταγωνίστριες των παρκέ, κάτι που φάνηκε και στο υπέροχο πάρτι των Ιωαννίνων. Το μπάσκετ Γυναικών γνωρίζει μια ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, με την Α1 Γυναικών ολοένα και πιο ανταγωνιστική, τις ομάδες μας να επιδιώκουν την... εξωστρέφεια στην Ευρώπη και τα όνειρα να γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα για την αναγνωρισιμότητα του αθλήματος στην χώρα μας.

Το Ευρωμπάσκετ Γυναικών με τους άνω των 10.000 φιλάθλους, που παρευρέθηκαν στο ΣΕΦ για την αναμέτρηση με την Τουρκία, ήταν το βασικότερο μήνυμα για τα κορίτσια μας, αλλά και για την προσπάθεια να παίξουμε όλοι... σαν εκείνες, κατά το συνθηματικό Play Like Her του πρωταθλήματος. Και το να παίξουμε σαν εκείνες δεν αφορά μονάχα το αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και μια ολόκληρη νοοτροπία, που μεταδίδει σε όλους μας μια διαφορετικά... τρέλα και αγάπη για το άθλημα, παίρνοντας μια απόσταση από τον άκρατο επαγγελματισμό και ανταγωνισμό στο λαμπερό κόσμο του υψηλότερου επιπέδου στο άθλημα.

Όλη αυτή η ατμόσφαιρα είναι λογικό να αυξήσει και το ενδιαφέρον, συνάμα δε να αρχίσει να φέρνει επιτυχίες κι ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια οι τρεις εκπρόσωποί μας στην Ευρώπη βρίσκονται στις «16» του Eurocup Γυναικών, έχοντας στόχο και για κάτι ακόμη καλύτερο, ενώ το 2026 μπαίνει ήδη πολύ δυνατά με «μάχη» στη Λεωφόρο ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Αθηναϊκό (3/1), καθώς και ντέρμπι πρόκρισης στο Κύπελλο μεταξύ Αθηναϊκού και Ολυμπιακού (7/1) δείχνοντας το τι επακολουθεί.

Το «άγγιγμα» μιας «Αυτοκράτειρας» που έφτανε για να «ανθίσει» το «τριφύλλι»

Θα ξεκινήσουμε από τον πρωτοπόρο της Α1 Γυναικών, Παναθηναϊκό, ο οποίος εντυπωσιάζει εντός κι εκτός συνόρων. Στην Ελλάδα είναι αήττητος, έχοντας κερδίσει εκτός έδρας Αθηναϊκό και Ολυμπιακό, με μεγάλη ευκαιρία να κάνει 2-0 απέναντι στην ομάδα του Βύρωνα, πρωτίστως, και τις «ερυθρόλευκες» δευτερευόντως, ενώ την ίδια ώρα έχει τα όνειρά του στην Ευρώπη, έχοντας αποκλείσει με δύο νίκες έναν Ερυθρό Αστέρα, που ήταν αήττητος όλη την χρονιά σε Σερβία και Eurocup, με μονο δύο ήττες στα προκριματικά της Ευρωλίγκα.

Οι «πράσινες» είχαν τη δυνατότητα και την «άρπαξαν», όταν πέρυσι η χρονιά τελείωσε για τον ΠΑΣ Γιάννινα, κι έφεραν πριν από τα playoffs τη Σελέν Ερντέμ. Η Τουρκάλα προπονήτρια «εκτόξευσε» αρχικά την ηπειρωτική ομάδα, φέρνοντάς τη μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Γυναικών απέναντι στον Ολυμπιακό και, παρότι η σεζόν δύσκολα θα σωζόταν, στη συνέχεια «έχτισε» αθόρυβα όσα βλέπουμε τώρα στο παρκέ.

Με ένα μείγμα εξαιρετικών Ελληνίδων παικτριών, άλλες με περισσότερη εμπειρία και άλλες που έψαχναν το «βήμα» παραπάνω, για να γίνουν οι επόμενες εκπρόσωποι του μπάσκετ Γυναικών στην χώρα μας, μαζί με αξιόπιστες και ταλαντούχες ξένες, παίρνοντας το ρίσκο των λίγων λύσεων στην αρχή της χρονιάς, εν αναμονή και της επανόδου της Σταμολάμπρου, το στοίχημα βγήκε και, πλέον, μένει να φανεί η αντίδραση τώρα που... όλοι ξέρουν με τι έχουν να κάνουν, ειδικά δε από τη στιγμή που έγινε η μεγάλη κίνηση της απόκτησης της Αρτέμιδας Σπανού, που δείχνει ότι η έως τώρα πορεία δεν προέκυψε, αλλά είναι προϊόν μεγάλων επιδιώξεων, οι οποίες εκφράζονται με τη δουλειά και τα αποτελέσματα στο παρκέ, βάζοντας απλά επιπλέον «λιθαράκια» για την επιβεβαίωση.

Τα μεγάλα όνειρα στον Βύρωνα για... κάτι πολύ παραπάνω

Ο Αθηναϊκός παραμένει η μόνη ελληνική ομάδα στο μπάσκετ Γυναικών με ευρωπαϊκό τρόπαιο, άρα και η μόνη που έχει κάνει και το three-peat. Τι μπορεί να θέλει η ομάδα του Βύρωνα, επανερχόμενη δυναμικά στο προσκήνιο; Να προσφέρει κάτι πολύ παραπάνω και πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, εξελίσσοντας την εμπειρία ενός αγώνα μπάσκετ Γυναικών σε ένα επίπεδο, που μέχρι πολύ πρόσφατα δε θα φανταζόμασταν.

Μια βόλτα μονάχα για ένα παιχνίδι στο Κλειστό της Εργάνης θα σας εξηγήσει πολύ καλύτερα αυτό, που αναφέρουμε στην προηγούμενη παράγραφο, και είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκει ο σύλλογος. Αυτό, φυσικά, συνεπάγεται και μεγάλους αγωνιστικούς στόχους, που έχουν επανέλθει από πέρυσι με την παρουσία της ομάδας στους τελικούς κόντρα στον Ολυμπιακό, προχωρώντας πολύ γρήγορα στα επόμενα «βήματα».

Η απόκτηση σωρηδόν εξαιρετικών παικτριών, ξένων και Ελληνίδων, φέρνοντας μάλιστα την προερχόμενη από το WNBA Ντάιαμοντ Μίλερ στις γιορτές, δημιουργεί ένα εκπληκτικό υλικό στα χέρια της Στέλλας Καλτσίδου, με στόχο παντού την κορυφή. Ο Αθηναϊκός έχει την προοπτική να τα καταφέρει, ωστόσο πρώτα θα χρειαστεί να αποδείξει το ποιος είναι το φαβορί, όπως υπολογιζόταν στην αρχή της σεζόν, με πρώτο πολύ μεγάλο τεστ στη Λεωφόρο το Σάββατο (3/1) και δεύτερο για την είσοδο στο Final Four του Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό (7/1), προτού προχωρήσει στις επόμενες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του. Το σίγουρο είναι, ότι η ομάδα που έχει γράψει μοναδική ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ είναι ξανά παρούσα.

Μην ξεγράφεις ποτέ τις νταμπλούχες

Ο Ολυμπιακός πέρασε από σημαντικές αλλαγές με τη σειρά του, παρότι κέρδισε το double την προηγούμενη σεζόν. Η Φρόσω Δρακάκη άφησε τον Αμύντα, όπου βρισκόταν... για μια ζωή, για να βρεθεί στη θέση του Θάνου Νίκλα και να βάλει το δικό της χαρακτήρα στην ταυτότητα των «ερυθρολεύκων», που τα τελευταία χρόνια μας έχουν συνηθίσει, υπό πολλές συνθήκες αγωνιστικές, ευνοϊκές και δυσμενείς, να βρίσκουν τον τρόπο να βγαίνουν στον «αφρό».

Πέρυσι, άλλωστε, ξεπέρασε το αρχικό «σοκ» του «μπρέικ» από τον Αθηναϊκό και επανήλθε με τρεις σερί νίκες για το πρωτάθλημα, ενώ στο Κύπελλο ξεπέρασε τα «εμπόδια» των πολύ ανταγωνιστικών Παναθηναϊκού και ΠΑΣ Γιάννινα, καταφέρνοντας να επιβεβαιώσει τη θέση του φαβορί. Κρίθηκε, ωστόσο, ότι ένας νέος αέρας χρειαζόταν και με δύο ήττες από τους προπορευόμενους, οι «ερυθρόλευκες» θέλουν ξανά να δείξουν, ότι δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη.

Με τη σειρά τους, άλλωστε, συνεχίζουν στο Eurocup έχοντας παραστάσεις από την Ευρωλίγκα Γυναικών, ενώ αγωνιστικά έχουν πάντα τις δικές τους σταθερές, ειδικά σε Ελληνίδες παίκτριες, ώστε να συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν. Με τον αγώνα πρόκρισης στον Βύρωνα στις 7 Ιανουαρίου και μια απαιτητική αναμέτρηση στη Λεωφόρο στα τέλη του μήνα είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή να στείλουν το μήνυμα, ότι κανείς δεν πρέπει να ξεγράφει τις νταμπλούχες...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ