20.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Με υπογραφή Πασκουάλ…

Ο Τσάβι Πασκουάλ έκανε ματ στο σκάκι των δύο πάγκων και οδήγησε εκ του ασφαλούς τον Παναθηναϊκό στη νίκη επί του Ολυμπιακού.

Ο Καταλανός τεχνικός απέδειξε για ένα ακόμα «αιώνιο» ντέρμπι ότι είναι πολύ ικανός στο να καταστρώνει άρτια πλάνα για τα μεγάλα παιχνίδια. Από την πρώτη περίοδο του αγώνα του ΣΕΦ ήταν ξεκάθαρο τι ήθελε να επιτύχει στο παρκέ. Γνώριζε ότι αν ήθελε να φύγει ξανά νικητής, για τρίτη διαδοχική φορά από το φαληρικό στάδιο και τέταρτη σερί επί των «ερυθρόλευκων» συνολικά, θα έπρεπε να σταματήσει τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Και τα κατάφερε αναγκάζοντας τον 23χρονο να σκοράρει μόλις τέσσερις πόντους.

Ο Τζέιμς Γκιστ είναι ολοφάνερο ότι βρίσκεται σε πάρα πολύ κατάσταση, αλλά το μυστικό ήταν η σωστή ομαδική άμυνα. Οι βοήθειες έρχονταν σωστά από δυνατή κι αδύνατη πλευρά όποτε αυτό ήταν απαραίτητο, ενώ διαβασμένοι αποδείχτηκαν και οι ψηλοί που πέρασαν από το μαρκάρισμα του Σέρβου σέντερ. Από τη στιγμή που το ποστ παιχνίδι των γηπεδούχων δεν θα λειτουργούσε, πλέον τα πάντα θα κρίνονταν από τον Παναθηναϊκό και το κατά πόσο θα παρουσίαζε τάσεις... αυτοκτονίας. Αν κάποιος σκεφτεί ότι στην εξίσωση δεν μπήκε ποτέ ούτε ο εξουδετερωμένος Γιώργος Πρίντεζης, τότε καταλαβαίνει πόσο σημαντικό προβάδισμα νίκης είχαν οι πρωταθλητές Ελλάδας.

Τα σουτ που ρίσκαραν οι «πράσινοι» ήταν εξαιρετικά στοχευμένα. Είναι αλήθεια ότι πλην του Στρέλνιεκς, κανείς άλλος από τους παίκτες του Ολυμπιακού δεν βρέθηκε σε καλό βράδυ έξω από τη γραμμή των 6,75μ. Ο Λετονός μόνος του όμως ήταν αδύνατο να νικήσει μία ομάδα του επιπέδου του «τριφυλλιού». Απέδειξε την ποιότητά του, όμως αυτή δεν ήταν αρκετή, καθώς στο τέλος κουράστηκε, καθώς αναγκαζόταν να τρέξει πολύ για να ξεμαρκαριστεί. 

Τα μυστικά του Πασκουάλ ήταν δύο... Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο ο οποίος βρέθηκε στην αρχική πεντάδα και ο Κένι Γκάμπριελ. Πριν το παιχνίδι ελάχιστοι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι ένας από τους δύο θα μπορούσε να είχε σημαντικό ρόλο στο ντέρμπι. Κι όμως αμφότεροι αποδείχτηκαν καθοριστικοί κι έμειναν στο παρκέ για περίπου 15 λεπτά. Έπαιξαν σπουδαία άμυνα, με τον δεύτερο να κάνει κι ένα κάρφωμα ψυχολογίας, ενώ ευστόχησε και σε τρίποντο από τη γωνία. Ο Αμερικανός μάλιστα πιστώνεται και την προσφορά στον τομέα των ριμπάουντ, αλλά και τη σπουδαία άμυνα στον Πρίντεζη.

Στην επίθεση ο Παναθηναϊκός δεν εντυπωσίασε. Παρ' όλα αυτά έκανε τα απολύτως απαραίτητα για να φύγει θριαμβευτής. Ο Γκιστ θυμήθηκε τα παλιά απειλώντας πίσω από τα 6,75μ. από τη στιγμή που κατάλαβε πως ήταν στη μέρα του, ενώ σε αυτόν τον τομέα ο Λούκας Λεκαβίτσιους αποτέλεσε τον x-factor που εν πολλοίς έκρινε την έκβαση του παιχνιδιού. Ο Ρίβερς μίλησε όποτε χρειάστηκε, ενώ ο Λοτζέσκι με το καθοριστικό του τρίποντο για το 54-61, ήταν εκείνος που υπέγραψε το «διπλό», μετά από την εκτέλεση ενός συστήματος βγαλμένου απευθείας από το πινακάκι του Πασκουάλ.

Αυτή η νίκη δίνει σημαντική ψυχολογική τόνωση στον Παναθηναϊκό. Είναι η τέταρτη σερί επί του Ολυμπιακού -και τρίτη σερί στο ΣΕΦ-, ενώ το 3-3 μετά από έξι πολύ απαιτητικούς αγώνες κουβαλάει μαζί του θετικό πρόσημο. Για τη συνέχεια ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος, όμως στους «πράσινους» μπορούν να προχωρήσουν με αισιοδοξία και με πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητες του Τσάβι Πασκουάλ.

Του κόουτς που τόσο αμφισβητήθηκε, αλλά φρόντισε να απαντήσει άμεσα με μία μεγάλη νίκη, έστω κι αν πρόκειται για πρώιμο στάδιο της σεζόν. Ο Πασκουάλ κέρδισε ένα ακόμα «κανονάκι» και μαζί τον απαραίτητο χρόνο για να βελτιώσει την ομάδα του και να παίξει όπως ακριβώς επιθυμεί ο ίδιος.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ