To Ευρωμπάσκετ Νέων Ανδρών U20 ξεκινάει στο Ηράκλειο, στην Κρήτη, με τη συμμετοχή και της Εθνικής Ελλάδας.
Ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ, αρχηγός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, έθεσε ψηλά τον πήχη εν όψει της έναρξης της διοργάνωσης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που θέλουμε είναι να κατακτήσουμε το τρόπαιο. Αυτό είναι που θέλουμε κι αυτό είναι για το οποίο έχουμε δουλέψει όλο αυτό το διάστημα».
Το λέει χωρίς δεύτερη σκέψη και εξηγεί το γιατί: «Δεν φοβόμαστε να πούμε ότι κοιτάμε ψηλά, γιατί πιστεύουμε στους εαυτούς μας και στην ομάδα κι αφού μας έχει πιστέψει και ο προπονητής μας από την πρώτη στιγμή, γιατί να μην το πούμε πως έχουμε υψηλούς στόχους;».
Είναι πίεση ή κίνητρο το γεγονός ότι η διοργάνωση γίνεται στην Ελλάδα; «Είναι μεγάλο κίνητρο που παίζουμε στη χώρα μας, γιατί θέλουμε να κάνουμε χαρούμενο τον κόσμο που θα έρθει στο γήπεδο. Θέλουμε να μας στηρίξει σε κάθε βήμα, αλλά θέλουμε να τον κάνουμε κι εμείς με τη σειρά μας χαρούμενο με αυτό που θα δει στο γήπεδο».
Πρώτος αντίπαλος θα είναι η Λιθουανία (12/07, 18.00), με το νεαρό φόργουορντ του Παναθηναϊκού να προσθέσει: «Είναι ομάδα που έχει παράδοση, αλλά δεν φοβόμαστε κανέναν αντίπαλο. Έχουμε δει βίντεο, έχουμε πει κάποια πράγματα και αυτό που πρέπει τώρα να γίνει είναι να ακολουθήσουμε το πλάνο του προπονητή. Όλα θα τα δείξει το παρκέ».
Δίπλα του κάθεται ο Λευτέρης Λιοτόπουλος, συμπαίκτης του στη ΔΕΚΑ, αλλά και στις «μικρές» εθνικές ομάδες στο παρελθόν: «Μου είχε λείψει είναι αλήθεια να βρεθώ στο παρκέ μαζί του. Ήμασταν πολύ καιρό μαζί, χαίρομαι που θα ξαναπαίξω μαζί του, όπως και με τον Πατρίκη που ήμασταν πολύ καιρό μαζί. Έχουμε καλή χημεία μεταξύ μας εντός κι εκτός παρκέ».
Το «εντός παρκέ» είναι αυτό που κρατάει σε πρώτη πλάνο η Εθνική Νέων Ανδρών, εν όψει του επίσημου τζάμπολ επί κρητικού εδάφους, επιδιώκοντας να παίξει με το δικό της στιλ. «Πίεση και πάθος χαρακτηρίζουν το παιχνίδι μας και το γεγονός ότι κάθε φορά που πατάμε στο παρκέ θέλουμε να τα δίνουμε όλα και να το απολαμβάνουμε. Να το χαιρόμαστε κι εμείς οι ίδιοι», κατέληξε ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ.