Στο μπάσκετ δεν υπάρχουν θαύματα. Κατά βάση, ό,τι αξίζεις παίρνεις. Και η εντυπωσιακή πορεία της Καρδίτσας που την έφερε στην 5η θέση και της εξασφάλισε την παρθενική της ευρωπαϊκή συμμετοχή, είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού επιτυχημένων αποφάσεων και επιλογών, από τη διοίκηση μέχρι φυσικά το αγωνιστικό τμήμα.
Ο ΑΣΚ λειτουργεί με ένα ξεκάθαρο μοντέλο πολυσυλλεκτικότητας πόρων και αδιαπραγμάτευτη αρχή το «πάμε μέχρι εκεί που φτάνουμε». Εχοντας προσελκύσει σημαντικούς παράγοντες να συμμετάσχουν στο όραμα, χάρις στην υγεία που σε διάρκεια χρόνων εκπέμπει, η ομάδα συνυπολογίζει τα εξασφαλισμένα έσοδα από τηλεοπτικά, κεντρικές χορηγίες πρωταθλήματος και εισιτήρια και φτιάχνει ένα «σκληρό» μπάτζετ.
Οι «άγνωστοι» συμπαίκτες, αρκούνται στις χαρές
Δεν είναι τυχαίο ότι πέρα από τον Χρήστο Δεληγιάννη, τον άνθρωπο που «τρέχει» το πρότζεκτ και… τρέχει όλη μέρα για να δημιουργεί τις οικονομικές προϋποθέσεις, ελάχιστοι από τους πολλούς και σημαντικούς συμπαραστάτες είναι γνωστά πρόσωπα στο ευρύ κοινό. Δεν επιδιώκουν τη δημοσιότητα, παρά μόνο επιθυμούν να απολαμβάνουν αυτό στο οποίο με όρεξη συμμετέχουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νυν πρόεδρος της ΚΑΕ και «δυνατός» οικονομικός παράγοντες, Βασίλης Τσιγάρας «εμφανίστηκε» σε φωτογραφίες των πανηγυρισμών και η μπασκετική πιάτσα ρωτούσε για την ταυτότητα αυτού του ανθρώπου. Κι αν ο συγκεκριμένος είναι από τις πιο πρόσφατες… προσθήκες στην παρέα, άνθρωποι που στέκουν δίπλα στον Δεληγιάννη εδώ και περίπου μια δεκαετία που άρχισε το ταξίδι, επίσης μένουν συνειδητά μακριά από το φως των προβολέων. Ο «εγκέφαλος» της καθημερινής λειτουργίας του ΑΣΚ, Γιώργος Χριστούλας, ο πρώην πρόεδρος της ΚΑΕ Φάνης Καϊμακάμης, ο Χρήστος Ζήσης, ο Λεωνίδας Ντανοβασίλης, ο Κώστας Πρίτσας, ενώ ο μόνος που… φαίνεται λίγο, το κάνει επειδή ως γιατρός της ομάδας κάθεται στον πάγκο, ο Κώστας Μπανιός. Στην πορεία υπήρξαν κι άλλοι, μεταξύ των οποίων και ο πιο… ηχηρός Γιάννης Μπουρούσης, που πρόσφεραν σημαντικά στην εξέλιξη αλλά για δικούς τους λόγους ο καθένας είτε αποχώρησαν είτε δεν παρέμειναν το ίδιο ενεργοί.
Το «αριστοτεχνικό» ρόστερ και η πολύπλευρη στήριξη
Με «ήσυχο κεφάλι» για τις εργασιακές συνθήκες, το αγωνιστικό τμήμα της ομάδας έχει να σκεφτεί μόνο το μπάσκετ. Κι αυτό που προηγήθηκε για να στελεχωθεί το αγωνιστικό τμήμα, φέτος παίρνει άριστα με τόνο και αποτελεί εξαίρεση του κανόνα.
Για να το δούμε συνοπτικά: Ο ΑΣΚ φέτος έκανε μια αλλαγή ξένου, επειδή ανέδειξε έναν ακόμα Αμερικανό, τον Νέιτ Ουότσον και τον πούλησε στην ACB δημιουργώντας επιπλέον έσοδα μέσα στο πρωτάθλημα. Και την έκανε σε μια νύχτα, την ίδια που πούλησε, βρήκε και τον αντικαταστάτη του, τον Φράνσις Οκόρο, καταφέρνοντας να ενσωματώσει στη θέση του ηγέτη έναν παίκτη που δεν άφησε να φανεί το κενό.
Επιπλέον, στη μέση της διαδρομής, κάλυψε την κενή έβδομη θέση ξένου που είχε, βλέποντας πια ότι υπήρχε προοπτική για κάτι πολύ μεγάλο και για να δώσει μια επιπλέον λύση.
Τέτοια «διάνα» επιλογών, σε ένα από τα πιο "μεζεμένα" μπάτζετ της κατηγορίας, στο 100% πιστώνεται το τεχνικό επιτελείο, ο Νίκος Παπανικολόπουλος με τους συνεργάτες του, τον Κώστα Παπαμάρκο, τον Γιάννη Μίσσα και τον Κώστα Σερίφη. Ο Παπανικολόπουλος, ο οποίος πήγε στην Καρδίτσα στα μέσα της πρώτης της χρονιάς στη GBL με το… δραματικό ρεκόρ 1-9, κατάφερε να την κρατήσει στην κατηγορία και εδώ και λίγες μέρες ετοιμάζεται για την 4η σεζόν του στην ομάδα, έχοντας ανανεώσει τη συνεργασία του.
Με την έλλειψη ανάγκης αλλαγών, πέρα από το πρωταρχικό κομμάτι των άριστων επιλογών, να έχει να κάνει και με την… υγεία. Ομάδα καλογυμνασμένη και… καλοσυντηρημένη από τον επικεφαλής γυμναστή, πολύπειρο Γιάννη Μεριχωβίτη, τον συνεργάτη του Γιώργο Παπακώστα, τον φυσιοθεραπευτή Δημήτρη Κατσιούλα, που μαζί με τον γενικό αρχηγό Απόστολο Μπραχάλα και τον φροντιστή Τάκης Καλογριανίτη συγκροτούν μια καλοκουρδισμένη μηχανή.
Ελληνικά «στηρίγματα» και το μέλλον που… μαθαίνει
Η Καρδίτσα όμως, πρωτοπορεί κι αλλού αγωνιστικά. Εχοντας τέσσερις Ελληνες παίκτες με πρωταγωνιστικό ρόλο, άρα και όχι στηριζόμενη στους ξένους. Οι Λεωνίδας Κασελάκης, Νίκος Δίπλαρος και Γιώργος Καμπερίδης έπαιζαν ένα ημίχρονο… και βάλε κατά μέσο όρο ο καθένας, ο Βασίλης Χρηστίδης παραπάνω από ένα δεκάλεπτο, ενώ μια πεντάδα νέων παιδιών που παίρνουν εμπειρίες στην πρωταγωνίστρια ομάδα των Σοφάδων στην NL1, ταυτόχρονα είχαν και παραστάσεις και μερικά λεπτά στη GBL δημιουργώντας τις συνθήκες για το αύριο.
Η πορεία του ΑΣΚ την τελευταία δεκαετία αποτελεί ένα case study για το μπάσκετ. Η ευρωπαϊκή συμμετοχή ανοίγει νέους ορίζοντες και μαζί την όρεξη μιας ολόκληρης πόλης, αφού αυτή η ομάδα έχει γίνει το σημείο αναφορά για τους Καρδιτσιώτες που την «αγκαλιάζουν» με θέρμη. Το Basketball Champions League θα φέρει μοναδικές παραστάσεις στην πόλη και η Καρδίτσα εκ των προτέρων αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την επόμενη χρονιά.