Ο Γιώργος Διαμαντάκος πραγματοποιεί την πιο ώριμη χρονιά της καριέρας του με την φανέλα του Ψυχικού, με τον Έλληνα σέντερ να κάνει στην φετινή Elite League... επίδειξη του πώς παίζεται η θέση του, μετά από χρόνια όπου αναζητούσε αυτό που του ταίριαζε.
Ήταν το καλοκαίρι του 2012, όταν ο Παναθηναϊκός, σε μια πρώτη προσπάθεια στην πρώτη θητεία του Αργύρη Πεδουλάκη να επενδύσει σε ταλαντούχους αθλητές, έφερνε στις τάξεις του ένα παιδί από τη Σπάρτη, ο οποίος στα 17 του έμοιαζε ασυναγώνιστος στις τοπικές κατηγορίες με την φανέλα του Σπαρτιατικού. Ήταν από τότε, άλλωστε, ένας ολόκληρος «γίγαντας» και η απόκτησή του θα μπορούσε να θεωρηθεί εν μέρει και συναισθηματικής αξίας, καθώς προέρχεται από την περιοχή καταγωγής της οικογένειας Γιαννακόπουλου.
Μια που φόρεσε τα «πράσινα», όμως, και μια που η καριέρα του δεν προχωρούσε σε καμία περίπτωση με τον τρόπο, που πολλοί θα περίμεναν. Αν ρωτούσες εκείνη την εποχή ποιοι βρίσκονταν μέσα στους κορυφαίους ανερχόμενους Έλληνες μπασκετμπολίστες, τότε οι περισσότεροι θα σου ανέφεραν και το όνομα του Γιώργου Διαμαντάκου. Ο ύψους 2.14 ψηλός ήταν εντυπωσιακός, ειδικά στις μικρές εθνικές, και το μέλλον έμοιαζε να βρίσκεται μπροστά του.
Όπως συνέβη και με πολλούς συναθλητές του από το… καταραμένο 1995, όμως, η πορεία του είχε διαφορετικά αποτελέσματα, από μια ενδεχόμενη καθιέρωση στο «τριφύλλι», ή εν γένει στο κορυφαίο επίπεδο. Για τρία χρόνια δεν τον είδαμε σε πολλές περιπτώσεις να παίζει για τον Παναθηναϊκό, πέραν ορισμένων αγώνων με χαμηλότερης δυναμικότητας αντιπάλους, όταν πια όλα είχαν κριθεί, με τον Διαμαντάκο να έχει κάνει το ντεμπούτο του σε μια αναμέτρηση με το Περιστέρι.
Ο ίδιος, στη συνέχεια, έμεινε στο επίπεδο της Basket League, εξασφαλίζοντάς το… μέσω της Νταρουσάφακα. Η τουρκική ομάδα μπορεί να κράτησε τα δικαιώματά του μόλις για έναν χρόνο τη σεζόν 2015-2016, πηγαίνοντας ως δανεικός μέσα στην ίδια περίοδο στην Κηφισιά, τη Σπαρτάκ Πλεβέν και τη Σίμπενικ, αλλά κατάφερε με αυτό τον τρόπο να βρει τις επόμενες συμφωνίες, οι οποίες θα του έδιναν πιθανώς τη δυνατότητα να διεκδικήσει την ευκαιρία να ακουστεί το όνομά του για τους φίλους του μπάσκετ.

Το καλοκαίρι του 2016 υπέγραψε με τον Απόλλωνα Πατρών και, μετά από παρουσίες σε ΓΣΛ Φάρο και Ήφαιστο Λήμνου, επίσης, έπρεπε να πάρει τις αποφάσεις του. Την τετραετία εκείνη, άλλωστε, την πέρασε σε συμπληρωματικούς ρόλους λίγο κάτω των 10 λεπτών, με επιδόσεις που δεν μπορούσαν να του εξασφαλίσουν κάποια σταθερότητα, όντας στη «σκιά» των βασικών ψηλών σε εκείνες τις ομάδες.
Η ευκαιρία της Πάτρας που άλλαξε την πορεία του στην Elite League και η καθιέρωση στο Ψυχικό
Για πρώτη φορά μετά την εποχή του Σπαρτιατικού, λοιπόν, ο Διαμαντάκος άφησε τα σαλόνια και πέρασε το κατώφλι της τότε Α2 Ανδρών, με τον Απόλλωνα να του δείχνει εκ νέου την πίστη του ως σύλλογος. Και θα το εξαργύρωνε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ακολουθώντας μια πορεία καθιέρωσης και στη μετέπειτα Elite League, φτάνοντας στο σήμερα του Ψυχικού.
Δεν είναι κρυφό, άλλωστε, ότι οι ψηλοί θέλουν περισσότερο χρόνο μέχρι την αγωνιστική τους ωρίμανση και, σε αυτή την περίπτωση, έχουμε ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η παρουσία του στον Απόλλωνα ήταν καθοριστική, ώστε οι Αχαιού να επιστρέψουν στη μεγάλη κατηγορία, με τη Μύκονο εν συνεχεία να πείθει για το δικό της πρότζεκτ και να τον φέρνει στις τάξεις της το καλοκαίρι του 2022, όμως δείχνει το... λιμάνι του να το βρίσκει υπό τις οδηγίες του κόουτς Ρεμεντέλα στο Ψυχικό.
Ο Διαμαντάκος «κόλλησε» στην ομάδα των Βορείων προαστίων από την πρώτη μέρα, σαν τον «πύργο» που βρίσκει τη σωστή θέση στη «σκακιέρα», για να κάνει τις κινήσεις που θα προκαλέσουν «ζημιά» στον αντίπαλο. Το αποδεικνύει τον τελευταίο χρόνο και το έκανε με ακόμη πιο εμφατικό τρόπο με έναν ψηλό παρόμοιο του βεληνεκούς του, όπως ο Στράτος Βουλγαρόπουλος, σημειώνοντας ένα φοβερό double double 24 πόντων και 15 ριμπάουντ, σε μια σεζόν όπου κατά μέσο όρο μετρά 10.9 πόντους και 7.6 ριμπάουντ ανά αγώνα.
Ο Γιώργος Διαμαντάκος, λοιπόν, χρειάστηκε αρκετή περιπλάνηση για να βρει αυτό που του ταίριαζε. Στα 30 του, πλέον, δείχνει να το έχει εντοπίσει και αναδεικνύει το ποιος είναι στην ολότητά του, με το Ψυχικό να έχει κάνει μια από τις πιο σωστές επιλογές των τελευταίων ετών...