10.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

«Μπαμπά, φεύγω για Ελλάδα» (pics, videos)

Είναι αυτό που λένε «η ζωή κάνει περίεργα παιχνίδια». Όταν το καλοκαίρι του 1989 ο Γκρεγκ Ουίλτζερ άφηνε πίσω του την Ελλάδα και τον Άρη δεν θα μπορούσε βέβαια να φανταστεί ότι τρία χρόνια μετά η γυναίκα του θα έφερνε στον κόσμο ένα παιδί που όχι μόνο θα έπαιζε μπάσκετ αλλά θα ερχόταν κι αυτός στα μέρη μας, 25 χρόνια μετά.

 

Θα έχει ενδιαφέρον να πει ο πατήρ Ουίλτζερ πως αισθάνθηκε όταν άκουσε από τον υιό Ουίλτζερ να του λέει «μπαμπά, φεύγω για Ελλάδα». Γιατί, δεν μπορεί, παρότι έκανε δύο… δεκαετίες για να πάρει κάποια χρωστούμενα από τον Άρη –οι δικαστικοί αγώνες του δικαιώθηκαν το 2012- θα έχει καλές αναμνήσεις. Δεν πέτυχε και λίγα με την ομάδα της Θεσσαλονίκης στη διετία 1987-1989: Δύο νταμπλ και δύο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ίσως ο Κάιλ έρχεται για να καταφέρει ότι δεν μπόρεσε να κάνει ο πατέρας του, ποιος ξέρει…

 

«Ο πατέρας μου έπαιξε για 13 χρόνια επαγγελματικό μπάσκετ» είχε πει πριν από περίπου ένα χρόνο ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού συνεχίζοντας: «Έτσι όταν ήμουν μικρός, είχα πάντα μια μπάλα του μπάσκετ στα χέρια μου. Κάθε χρόνο το έβλεπα λίγο πιο σοβαρά και όταν πήγα στο λύκειο άρχισα να μιλάω για το επαγγελματικό μπάσκετ».

 

O 3ος «Ελληνας» του Κεντάκι του 2012

Κορυφαία στιγμή της κολεγιακής καριέρας του Ουίλτζερ ήταν εκείνη της 2ας Απριλίου 2012 όταν έστω και ως ρούκι είχε συμμετοχή στον 8ο τίτλο της ιστορίας του Κεντάκι. Οι «αγριόγατες» νίκησαν το Κάνσας με 67-59 και ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού αγωνίστηκε μπροστά σε 70.913 θεατές στο Superdome της Νέας Ορλεάνης.

 

Πέρασαν μόλις πέντε χρόνια από τότε και όμως ο Ουίλτζερ είναι ήδη ο 3ος που έρχεται από εκείνη την ομάδα του Κεντάκι στη χώρα μας. Την αρχή έκανε ο Ελόι Βάργκας τον οποίο έφερε ο Στιβ Γιατζόγλου πριν δύο χρόνια για λογαριασμό της Καβάλας για να ακολουθήσει το περασμένο καλοκαίρι ο Ντόρον Λαμπ για το Λαύριο παρότι δεν κατάφερε να παίξει λόγω τραυματισμού. Ήταν όλοι τους συμπαίκτες του ολ σταρ πια του ΝΒΑ, Άντονι Ντέιβις.

 

Σε εκείνον τον τελικό ο Ουίλτζερ έπαιξε για τρία λεπτά επιχειρώντας ένα άστοχο τρίποντο.

 

https://youtu.be/300zQnL2aq4

 

 

Η δύσκολη απόφαση του 2014

Η κολεγιακή καριέρα του άρχισε ιδανικά όμως ο Ουίλτζερ ήθελε κάτι περισσότερο από τη… συμπαθητική δεύτερη χρονιά του (10,2 πόντοι, 4,2 ριμπάουντ παίζοντας ερχόμενος όμως συνήθως από τον πάγκο). Παρότι τον Απρίλιο του 2013 ανακοίνωσε ότι θα έμενε στο Κεντάκι, άλλαξε την απόφαση του γράφοντας στην ιστοσελίδα του κολεγίου μερικούς μήνες μετά ότι αποχωρούσε «για να ανταγωνιστώ με τον τρόπο που ξέρω ότι μπορώ. Όπου κι αν είναι αυτό».

 

Βρέθηκε στο Γκονζάγκα και αφού έχασε τη σεζόν 2013-14 αφού αυτό προβλέπουν οι κανονισμοί του NCAA, πέρασε τα δύο τελευταία χρόνια της κολεγιακής καριέρας του με τρόπο που δικαίωσε την επιλογή του. Αποφοίτησε με μέσους όρους 20,4 πόντων, 6,3 ριμπάουντ και 43,7% στο τρίποντο.

 

Πως περιγράφει ο ίδιος την εμπειρία του κολεγίου; «Ηταν… σουρεάλ» και εξήγησε: «Ήξερα ότι είχα καλό μέλλον μπροστά μου. Η απόφαση να φύγω από το Κεντάκι ήταν σωστή γιατί το Γκονζάγκα έχει καλή παράδοση και το παιχνίδι μου ταίριαζε σε αυτό της ομάδας».

 

Εμπειρία ζωής η συνύπαρξη με τον Τζέιμς Χάρντεν

 

Το ντραφτ και η μισή ευκαιρία των Ρόκετς

Το καλοκαίρι του 2016 προσπάθησε να βρει θέση στο ντραφτ χωρίς επιτυχία όμως δεν το έβαλε κάτω. Πίστευε ότι μπορούσε να παίξει στο ΝΒΑ: «Πολλές ομάδες ψάχνουν για καλούς σουτέρ στο ΝΒΑ και εγώ είμαι ένας από αυτούς. Πιστεύω ότι είμαι ένα από τα καλύτερα «stretch 4άρια».

 

Οι Χιούστον Ρόκετς του έδωσαν ένα συμβόλαιο όχι όμως και μια πραγματική ευκαιρία για να αποδείξει τι μπορούσε να κάνει. Σε 14 ματς είχε 13 πόντους και 10 ριμπάουντ για να περάσει τη σεζόν ουσιαστικά στην G-League με τους Ρίο Γκράντεϊ Βάλεϊ Βάιπερς. Τον περασμένο Ιούνιο οι Ρόκετς παραχώρησαν τα δικαιώματα του στους Κλίπερς στο πλαίσιο της ανταλλαγής του Κρις Πολ. Έμεινε ελεύθερος από την ομάδα του Λ.Α. για να υπογράψει τον Αύγουστο στους Ράπτορς από τους οποίους έμεινε ελεύθερος λίγες μέρες πριν το τζάμπολ του ΝΒΑ.

 

Ο 16ος Καναδός

Ο Ουίλτζερ γίνεται ο 2ος Καναδός στην ιστορία του Ολυμπιακού μετά τον Κεμ Μπιρτς και 16ος στην ιστορία του ελληνικού Πρωταθλήματος. 1ος της λίστας ήταν βέβαια ο πατέρας του και ακολούθησαν: Γουέιν Γίαργουντ, Μάικ Σμρεκ, Ντέιβιντ Μόργκαν, Ρόουαν Μπάρετ, Πίτερ Φαν Έλσουϊκ, Χουάν Μέντεζ, Λιβόν Κένταλ, Ζερμέιν Άντερσον, Καρλ Ίνγκλις, Φίλιπ Σκραμπ, Τζέι Αρ Κάντουγκαν, Κεμ Μπιρτς, Τζόζεφ Ντεβό και Όουεν Κλάσεν.

 

Το τρίποντο είναι το σήμα κατατεθέν του Ουίλτζερ που έχει ανεβάσει στο κανάλι του στο youtube βίντεο προπόνησης στο οποίο εμφανίζεται να κάνει 70/75 τρίποντα σε πέντε λεπτά…

 

https://youtu.be/cjV7bXrAWV8

 

Τον Φεβρουάριο του 2015 σημείωσε ρεκόρ καριέρας με 45 πόντους παίζοντας με το Γκονζάγκα…

 

https://youtu.be/eHX01Tm2dZY

 

Ο πατέρας του Κάιλ, Γκρεγκ Ουίλτζερ σε αποστολή του Άρη με τον Νίκο Γκάλη

 

Ο πατέρας του βέβαια ήταν διαφορετικού τύπου ψηλός, κλασικός σέντερ της εποχής. Ογκώδης, καλός αμυντικός, καλός ριμπάουντερ. Αυτά χρειαζόταν τότε ο Άρης του Γκάλη, του Γιαννάκη και του Σούμποτιτς.

 

https://youtu.be/TlGbLg3EnFU

 

 

https://youtu.be/3fCydJIyVKU

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ