10.8 C
Athens
Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025

Τσαρτσαρής: «Να αφήσουν τα παιδιά ελεύθερα, τα διορθώσουν τα λάθη, να τα αφήσουν να σουτάρουν»

Ο Υπεύθυνος του αναπτυξιακού προγράμματος των αγοριών της ΕΟΚ, Κώστας Τσαρτσαρής, καθώς και ο αντίστοιχος των κοριτσιών, Κώστας Μίσσας, «φιλοξενήθηκαν» στο EOK WebRadio και ανέλυσαν το 38ο τουρνουά «Πέτρος Καπαγέρωφ».

Ο Κώστας Τσαρτσαρής είπε:

Για το τουρνουά «Πέτρος Καπαγέρωφ»: «Είναι μια ολιστική εμπειρία για τα παιδιά, το ταξίδι με το πούλμαν που είναι όλοι μαζί, στη διαμονή τους που είναι όλοι παρέα, η διατροφή τους σε έναν κοινό χώρο και φυσικά η προπόνηση και οι αγώνες. Αυτή η εμπειρία θα τους μείνει για πάντα “χαραγμένη”. Γνώρισαν ανθρώπους και παιδιά από κάθε γωνιά της χώρας, από διαφορετικές “σχολές” προπόνησης που ακολουθούνται σε κάθε περιοχή της χώρας.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία όλοι έγιναν καλύτεροι, εμείς γίναμε σοφότεροι. Κάναμε μια εξαιρετική αξιολόγηση και καταγραφή των παιδιών. Είχαμε και τα εργομετρικά όπου κάναμε τις μετρήσεις μας απ’ τον γυμναστή μας, τον Άγγελο Καραμίντζο, όπου όλα αυτά αξιολογούνται. Σε μια επαναληπτική διαδικασία που κάνουμε αρχές του καλοκαιριού, θα γίνει μια επαναξιολόγηση των παιδιών αυτών, ώστε να δούμε κατά πόσο βελτιώθηκαν ή δούλεψαν πάνω σε αυτά που επισημάναμε».

Για τα χαρακτηριστικά των παιδιών: «Δεν έχουμε και τεράστιες απαιτήσεις απ’ τα παιδιά αυτής της ηλικίας, είναι ακόμα άγουρα, τώρα μαθαίνουν σωστά το μπάσκετ. Θεωρούμε ότι τα βασικά του αθλήματος θα έπρεπε να τα είχαν πάρει νωρίτερα και να πάμε εμείς ένα βήμα παρακάτω, αλλά δυστυχώς δε συμβαίνει αυτό. Αργούμε γενικότερα να δώσουμε τα βασικά στα παιδιά μας κι έτσι αναγκαζόμαστε να “τραβάμε” τη διαδικασία λίγο πιο αργά, σε μεγαλύτερες ηλικίες και μπαίνουμε σε λεπτομέρειες λίγο πιο μετά, ενώ θα έπρεπε από τώρα.

Τα παιδιά γενικά έχουν προσωπικότητα. Ξεχώρισαν μέσα απ’ τα πρωταθλήματά τους, τα τουρνουά που παίζουν, τις προπονήσεις που παρακολουθούμε. Πέραν από ένα ταλέντο και τα σωματομετρικά τους χαρακτηριστικά, ξεχώρισαν για την προσωπικότητά τους. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα του ελληνικού μπάσκετ. Μετά τον Διαμαντίδη, τον Παπαλουκά, παιδιά που έκαναν πάρα πολλά πράγματα μέσα στο παρκέ, όπου τότε βαφτίσαμε το “σκεπτόμενο μπάσκετ”, δημιουργήσαμε πάρα πολλούς καλούς ρολίστες και αφήσαμε λίγο το κομμάτι της προσωπικότητας στην άκρη.

Δε βάζω τον Βασίλη στο ίδιο πλαίσιο με τους δύο, γιατί, ναι μεν είχε και το δημιουργικό, απλά ήταν λίγο περισσότερο εκτελεστικός. Είναι κάτι που το αναφέρουμε στο playbook που βγήκε πέρυσι και θέλουμε να το επισημάνουμε στους προπονητές. Να αφήσουν, δηλαδή, τα παιδιά ελεύθερα, να κάνουν λάθη, να τους εξηγήσουν τα λάθη αυτά και να τα αφήσουν να τα διορθώσουν, να τα αφήσουν να σουτάρουν».

Για τα σωματικά χαρακτηριστικά της «φουρνιάς» αυτής: «Σωματομετρικά είναι η καλύτερη χρονιά των τριών τελευταίων ετών. Είναι ψηλή “φουρνιά” και είναι παιδιά με καλή έφεση στο σουτ, που σούταραν με αυτοπεποίθηση και με καλά ποσοστά. Αυτό είναι ένα πράγμα που μας εντύπωση. Τα υπόλοιπα θέματα που αντιμετωπίσαμε είναι κοινά σε κάθε χρονιά που κάνουμε το ίδιο τουρνουά. Φέτος είναι μια “φουρνιά” που μας αφήνει με πολλές ελπίδες. Είναι στο χέρι των προπονητών τους να τα εξελίξουν και εμείς να τα παρακολουθούμε, να επεμβαίνουμε όπου και όπως μπορούμε, να τους δώσουμε το κίνητρο και να τα κρατήσουμε ταπεινά, γιατί κι αυτό είναι σημαντικό κομμάτι στον αθλητισμό».

Για την επιλογή των παιδιών: «Δεν είναι ότι δεν ήταν τα καλύτερα, απλά υπάρχουν κι άλλα παιδιά πέρα αυτών των 63. Η αλήθεια είναι πως επιλέξαμε να κινηθούμε σε αυτό το πλαίσιο, να πάμε και στις 19 Ενώσεις και Επιτροπές, να πάρουμε παιδιά από κάθε περιοχή, να τονώσουμε λίγο το τοπικό ενδιαφέρον εκεί, να δώσουμε κίνητρο στα παιδιά, στους προπονητές, στις τοπικές κοινωνίες. Στην πορεία θα αρχίσει να γίνεται λίγο πιο αυστηρή η αξιολόγηση, έτσι ώστε για να δούμε, από έναν αρκετό μεγάλο αριθμό πάλι, αυτά τα παιδιά που μπορούν πραγματικά να προχωρήσουν και να αποτελέσουν μέλη της Εθνικής Παμπαίδων».

Ο Κώστας Μίσσας μίλησε:

Για το τουρνουά «Πέτρος Καπαγέρωφ»: «Τα κορίτσια είναι ηλικιών 13 έως 15 χρονών, είναι από όλη την Ελλάδα. Βασικός στόχος είναι ένα πρώτο κομμάτι ανίχνευσης, γιατί η επιλογή έχει γίνει από τις μεικτές ομάδες των περιφερειακών προπονητών απ’ όλη την Ελλάδα. Φυσικά το πρόγραμμα πέρα από τα παιχνίδια, απ’ τα οποία μπορούμε να δούμε και να χαρακτηρίσουμε κάποια πράγματα, περιλαμβάνει μετρήσεις για το κάθε κορίτσι ξεχωριστά. Η λογική των μετρήσεων στη διάρκεια των προπονήσεων έχει να κάνει με μια πλατφόρμα που έχουμε και καταγράφουμε αυτές τις ηλικίες έτσι ώστε να μπορούμε αργότερα, μετά από τρεις μήνες, να ξανακάνουμε τεστ και να δούμε τη βελτίωσή τους. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι δεν υπάρχουν και κάποια άλλα παιδιά αυτών των ηλικιών τα οποία τα παρακολουθούμε για να έχουμε έναν αριθμό επιλεγμένων κοριτσιών που περνούν σε ένα επόμενο στάδιο, το οποίο το ονομάζουμε “στάδιο elite”».

Για την αύξηση των κοριτσιών: «Προσπαθούμε να δούμε και να δικαιολογήσουμε ότι είναι μια χρονιά από πέρυσι που έχουμε πάρα πολύ μεγάλη αύξηση των νέων κοριτσιών σε όλη την Ελλάδα και αυτό είναι πολύ ευχάριστο γεγονός γιατί αυξάνεται η βάση. Όσο αυξάνεται η βάση, τόσο θα έχεις καλύτερη κορυφή στην πυραμίδα. Αυτήν τη στιγμή, όσον αφορά το κομμάτι της ανάπτυξης, γίνεται ένα ενωσιακό πρωτάθλημα το οποίο είναι υπό τον έλεγχο της ΕΟΚ. Σε μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχει το W-Rising Stars το οποίο είναι πάλι υπό τον έλεγχο της ΕΟΚ. Η επόμενη φάση σε ηλικίες που είναι U15, U16 και U17 ξεκινούν τα κλιμάκια μετά από τρίτη-τέταρτη επιλογή, ανάλογα την περιοχή που περνούν σε αυτό το πρόγραμμα elite και φυσικά είναι οι ομάδες που καλύπτουν τις προ-εθνικές ομάδες. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και είναι πολύ σημαντικό στα επιλεγμένα παιδιά σε αυτήν τη φάση, είναι να έχουμε μια επικοινωνία και μια συνεργασία με τις ομάδες, δηλαδή με τους προπονητές των ομάδων, γιατί, μπορεί εμείς να έχουμε σαν Ομοσπονδία μια συγκεκριμένη επαφή με αυτά τα κορίτσια, ωστόσο η καθημερινή προπόνηση γίνεται με τις ομάδες. Εκεί γίνεται η ουσιαστική δουλειά και βελτίωση, άρα είναι πολύ σημαντική αυτή η συνεργασία που έχουμε ήδη ξεκινήσει και κάνουμε».

Για το εάν υπάρχει αισιοδοξία για τα επόμενα χρόνια: «Αυτήν τη στιγμή, κορίτσια που είναι γεννημένα τα έτη 2010, 2011 και 2012, όπου έχουμε μια πολύ μεγάλη εικόνα σε όλη την Ελλάδα, οφείλω να πω ότι έχουν ιδιαίτερο ταλέντο. Είναι αρκετά χρόνια που μπορούμε να συναντήσουμε σε τρεις διαφορετικές ηλικίες κορίτσια με ιδιαίτερες ικανότητες. Αυτό είναι το ένα κομμάτι, το πρωτογενές. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το τι θα κάνουν αυτά τα κορίτσια, σε τι προγράμματα θα μπουν, πώς θα δουλέψουν. Έχει να κάνει και με τα δικά μας προγράμματα τα οποία λειτουργούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό, αλλά, παράλληλα και με τις ίδιες τις ομάδες, ο τρόπος που αντιμετωπίζουν αυτό το κομμάτι. Έχουμε αντιμετωπίσει ένα γενικό θέμα, ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα στο αθλητικό κομμάτι. Έχουμε κορίτσια που έχουν ταλέντο, αλλά δεν έχουμε αθλήτριες. Έτσι, ερχόμαστε εμείς σαν Ομοσπονδία και έχουμε κάνει πρόληψη γυμναστών εξειδικευμένων πάνω στο μπάσκετ, που αυτοί είναι υπεύθυνοι για τις μετρήσεις των επιλεγμένων κοριτσιών. Ναι μεν υπάρχει το πρωτογενές ταλέντο, αλλά, για να φτάσουμε σε ένα σημείο τα επόμενα χρόνια να παίξουν βάσει του ταλέντου τους, πρέπει να υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια».

Για την επιθυμία των κοριτσιών να συνεχίσουν στον χώρο του μπάσκετ παράλληλα με το διάβασμα και τις σπουδές: «Υπάρχουν τα drop-up, τα οποία είναι σε συγκεκριμένες ηλικίες και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να τα αλλάξουμε. Ένας τρόπος είναι να υπάρχει κίνητρο, γι’ αυτό υπάρχει και το W-Rising Stars σε αυτές τις ηλικίες που πραγματικά είναι ένα ιδιαίτερο κίνητρο για να συνεχίζουν να παίζουν μπάσκετ. Αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι προσπαθούμε στα ίδια τα κορίτσια, αλλά και στους γονείς τους, να τους δώσουμε να αντιληφθούν ότι μπορούν, αν τους αρέσει αυτό που κάνουν, να παίζουν μπάσκετ και έχουν τις δυνατότητες αν προγραμματίσουν τη ζωή τους όπως πρέπει. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα σε όλο αυτό, μπορούν να κάνουν και τα δύο πράγματα».

Για το Ευρωμπάσκετ 2025 στην Ελλάδα: «Θεωρώ ότι αυτό είναι επιτυχία της Ομοσπονδίας το να κάνει μια τέτοια ανάληψη. Αναμφισβήτητα θα δούμε αθλήτριες πολύ υψηλού επιπέδου. Από ‘κει και πέρα, θεωρώ ότι δεν είναι μόνο αυτό το κομμάτι, είναι οι ίδιες οι ομάδες οι οποίες έχουν μπει σε μια τελείως διαφορετική μορφή νοοτροπίας. Εκεί ξεκινάει όλο το κομμάτι και είναι συνδυασμός. Έχει ξαναγίνει Ευρωμπάσκετ και δεν είχαμε καμία διαφορά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι όσον αφορά την ψυχοσύνθεση των αθλητριών μας, το ενδιαφέρον το οποίο δείχνουμε».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ