11.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

Ο Παναθηναϊκός έκανε ό,τι μπορούσε για να χάσει

Ο Δημήτρης Ρήγας γράφει για την ήττα του Παναθηναϊκού από τη Μονακό στο ΟΑΚΑ και το ιδανικό ξεκίνημα του Βασίλη Σπανούλη στην ομάδα του Πριγκιπάτου.

Μία κακή συνήθεια έχουν αποκτήσει οι πρωταθλητές Ευρώπης κι Ελλάδας, με το ένα τρίτο της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας να έχει ξεπεραστεί. Αυτή δεν είναι άλλη από τη σωρεία ανόητων και «φτηνών» λαθών στην οποία επιδίδονται σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια τους. Μόνο χθες (29/11), οι Σλούκας, Μπράουν, Ναν και Γκραντ έκαναν αρκετά τέτοια που πραγματικά προκαλούν απορίες με βάση και την κλάση τους. Διότι -για παράδειγμα- τους φεύγει η μπάλα μέσα από τα χέρια σε κρίσιμες στιγμές, είτε γλιστρούν, είτε μοιάζουν να μην ξέρουν τι απόφαση πρέπει να πάρουν.

Φυσικά στον αθλητισμό υπάρχουν οι κακές στιγμές και όλοι δικαιούνται να είναι ντεφορμέ ή να βρεθούν σε μία -ή και περισσότερες από μία- κακή βραδιά. Έχει εξελιχθεί πάντως σε πρόβλημα και το κακό -ή αλλιώς νωθρό- ξεκίνημα στα παιχνίδια που αναγκάζει τους «πράσινους» να κυνηγούν. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι πάντοτε επιστρέφουν αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μοιάζουν να έχουν ξεμείνει από ενέργεια για να τα καταφέρουν και να νικήσουν.

Στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός διέπραξε ένα μπασκετικό «έγκλημα». Μόνο στο τελευταίο τρίλεπτο έγιναν τεράστια λάθη, κακές συνεννοήσεις, πράγματα που δεν είναι υποχρεωτικό να αναφερθούν ένα προς ένα και όποιος έχει παρακολουθήσει την αναμέτρηση, θα τα ανακαλέσει εύκολα στη μνήμη του.

Στην παρούσα φάση της σεζόν, το «τριφύλλι» είναι σαν να... ψάχνει τρόπους για να χάσει τα παιχνίδια. Σε κάποιες περιπτώσεις υστέρησε στα ριμπάουντ και το «πλήρωσε», κάτι που είχε αναφερθεί και σε τούτη εδώ τη γωνία. Σε άλλες περιπτώσεις αρνήθηκε να παίξει άμυνα κι επέτρεψε στους αντιπάλους του να σκοράρουν.

Βέβαια έτσι είναι στον αθλητισμό, κάτι πρέπει να γίνει για να νικήσει μία ομάδα και να χάσει κάποια άλλη. Παρ' όλα αυτά είναι ανεπίτρεπτο να μην νικάει η ομάδα του κόουτς Αταμάν, έχοντας κάνει «πάρτι» στα ριμπάουντ με 38 έναντι 25. Επέτρεψε όλα κι όλα τέσσερα επιθετικά «σκουπίδια», όμως η συγκέντρωση είναι στα «πιτς» σε αυτό το χρονικό διάστημα και κοστίζει στα αποτελέσματα.

Παίκτες που αδυνατούν να σκοράρουν σε λέι απ προπόνησης, κάποιοι άλλοι που φοβούνται να σουτάρουν και μέσα στο ντεφορμάρισμα και ο Τούρκος τεχνικός ο οποίος ακόμα ψάχνει να βρει τα καλύτερα δυνατά σχήματα για τη συνέχεια και δείχνει και ο ίδιος μπερδεμένος.

Προφανώς, -έστω κι αν ορισμένοι για τα κλικ προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο- δεν ήρθε η καταστροφή για τον Παναθηναϊκό, όμως δεδομένα και δικαιολογημένα υπάρχει προβληματισμός. Ένας προβληματισμός που ήταν σαφώς μεγαλύτερος πέρσι τέτοια εποχή και αν έχει νόημα, θα αποδειχθεί σε μερικούς μήνες και όχι τώρα, διότι πάντοτε η κατάληξη μίας σεζόν μετράει και όλα όσα έχουν προηγηθεί πάνε... περίπατο.

Δεν χρειάζονται αφορισμοί, όλα τα αρνητικά που συμβαίνουν έχουν αιτίες και οι άνθρωποι της ομάδας είναι εκείνοι που καλούνται να βρουν και τις λύσεις για να επιστρέψουν οι καλές εμφανίσεις και οι νίκες.

Το παιχνίδι της Τρίτης (3/12) με την Μπαρτσελόνα ξανά στο ΟΑΚΑ έχει πλέον πολύ μεγάλη σημασία, καθώς πάση θυσία θα πρέπει οι «πράσινοι» να επιστρέψουν στις επιτυχίες και να αφήσουν πίσω τους τις δύο συνεχόμενες ήττες. Νωρίτερα στη σεζόν μετά από δύο διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα πάντως είχαν «τρέξει» σερί τριών νικών. Μένει να φανεί αν θα τα καταφέρουν ξανά.

ΥΓ. Προφανώς και το ντεμπούτο του Βασίλη Σπανούλη ήταν το ιδανικό με μία μεγάλη νίκη και ο ομοσπονδιακός τεχνικός θα προσπαθήσει να «χτίσει» πάνω σε αυτή. Η επόμενη πρόκληση είναι ο Ολυμπιακός τον οποίο θα προσπαθήσει να νικήσει για πρώτη φορά στην προπονητική του καριέρα. Η πρώτη του έννοια πάντως -και δικαίως- είναι να κερδίσει τους παίκτες και τα αποδυτήρια, κάτι που μπορεί να κάνει χάρη στον σεβασμό που εμπνέει σε όλους και κάτι που στην πραγματικότητα δεν κατόρθωσε ποτέ ο προκάτοχός του, Σάσα Ομπράντοβιτς.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ