Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου εκτός από τα καθήκοντα του στον πάγκο του Προμηθέα, είναι προπονητής και στην Εθνική Ελβετίας, με τον ίδια να μιλάει στο EOK WebRadio για τα προ-προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2027, την… περιπέτεια που έζησε στο ματς με το Κόσοβο, ενώ αναφέρθηκε και στην έως τώρα πορεία της ομάδας από την Πάτρα.
Αναλυτικά είπε:
Για την… περιπέτεια με το ματς με το Κόσοβο: «Ήταν πραγματικά μια μεγάλη περιπέτεια, αλλά εξελίχθηκε καλά. Το σκορ όταν μπήκα ήταν στους 10 πόντους. Έπεσε μια χιονοθύελλα στο Φρίμπουργκ, όπου είναι η έδρα της Ομοσπονδίας και της Εθνικής Ομάδας. Εμείς παίζαμε στη Βέρνη, 30 λεπτά απόσταση με το αμάξι. Έγινε μια χιονοθύελλα, αποκλειστήκαμε για τρεις ώρες στο Φρίμπουργκ. Φτάσαμε σε… τρεις δόσεις οι παίκτες και οι προπονητές. Ευτυχώς έφτασαν οι παίκτες, μετατέθηκε το τζάμπολ του αγώνα κατά μιάμιση ώρα. Το πρώτο γκρουπ παικτών έφτασε 20:20, το δεύτερο γκρουπ έφτασε 20:50. Είχαμε 6 παίκτες για το τζάμπολ του αγώνα και εμείς φτάσαμε στις 22:00 με ώρα έναρξης του παιχνιδιού στις 21:00. Μπήκαμε στο 2ο ημίχρονο και τελείωσε μια περιπέτεια, μια πολύ δύσκολη στιγμή. Ήμασταν και οι τρεις προπονητές εγκλωβισμένοι σε ένα αυτοκίνητο. Επειδή είμαστε για τρίτη χρονιά εκεί, μιας και θα “κλείσουμε” 4 χρόνια το καλοκαίρι, υπάρχει μια καλή επικοινωνία, παρ’ όλο που είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση να παίζεις χωρίς προπονητές. Τα παιδιά ήταν συνειδητοποιημένα και ενεργοποιημένα σε καλό βαθμό».
Για το πώς πήγε το Κόσοβο στο γήπεδο: «Αυτοί έμεναν στη Βέρνη, στον τόπο διεξαγωγής του παιχνιδιού. Άργησε το πούλμαν που θα τους μετέφερε, έπρεπε να φύγει από το Φρίμπουργκ. Και αυτοί με καθυστέρηση μπήκαν στο γήπεδο λόγω της αργοπορίας του πούλμαν».
Για τη στήριξη του κόσμου στο παιχνίδι: «Υπήρχε sold-out στο παιχνίδι, 2500 εισιτήρια είχαν πουληθεί γιατί ήταν το τελευταίο παιχνίδι του βασικού point-guard της Εθνικής ομάδας, που είναι γεννημένος στη Βέρνη, γι’ αυτό έγινε και το παιχνίδι στη Βέρνη. Από τους 2500, οι 1500 ήταν στο γήπεδο γιατί υπήρχαν πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες για τον κόσμο στο να μετακινηθεί».
Για τα προ-προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2027: «Το να προκριθεί σε οποιαδήποτε μεγάλη διοργάνωση η Εθνική Ελβετίας είναι κάτι που έχει να συμβεί 68 χρόνια. Σίγουρα υπάρχει ένας ενθουσιασμός και μια καλή διάθεση, γιατί θα περάσουμε στον επόμενο προκριματικό γύρο. Η πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε χαμηλά στο μπασκετικό χάρτη, οπότε πρέπει να δώσουμε αρκετούς προκριματικούς αγώνες για να παίξουμε με τις καλές ομάδες της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η μη θέληση των πολύ καλών Ελβετών παικτών να πάρουν μέρος στην Εθνική ομάδα. Είναι λίγο περίεργη ιστορία. Στην Εθνική Ελβετίας τους… παρακαλάμε για να παίξουν. Αν όλοι οι Ελβετοί παίκτες παίξουν με την Εθνική τους, με την Εθνική Ελλάδας των “παραθύρων” θα γίνει ντέρμπι. Υπάρχει ο Καπέλα στο ΝΒΑ, ο Κεϊσόν Τζορτζ στο ΝΒΑ, παίκτες που παίζουν σε αμερικάνικα κολλέγια και έχουν την προοπτική να παίξουν στο ΝΒΑ, νεαροί παίκτες που παίζουν στη Γκραν Κανάρια και τη Μπαρτσελόνα. Το επίπεδο είναι πολύ καλό, αλλά ποτέ δε συγχρονίζονται όλοι αυτοί να είναι μαζί. Στα τελευταία 3-4 “παράθυρα” έχουν αγωνιστεί 39 διαφορετικοί παίκτες. Γίνεται μια προσπάθεια σοβαρή, υπάρχει μια καινούρια διοίκηση στην Ομοσπονδία της Ελβετίας με ανθρώπους που έχουν όραμα και φιλοδοξίες, μένει να δούμε αν θα μετουσιωθεί σε μια καλή διάκριση, έτσι ώστε να δοθεί άλλο κίνητρο και άλλο ενδιαφέρον στον κόσμο».
Για τον νέο παίκτη του Ηρακλή, Σελίμ Φοφανά: «Είναι ένα νέο παιδί 24-25 ετών, ο οποίος ουσιαστικά κλήθηκε στις Εθνικές ομάδες όταν πήγαμε εμείς το 2020-21 στην Εθνική Ελβετίας. Έχει καλά χαρακτηριστικά, είναι πολύ αθλητικός, έχει καλό μέγεθος για τη θέση του, έχει καλό χειρισμό, έχει αρκετά πράγματα που χρειάζονται στο σύγχρονο μπάσκετ. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχει εδώ και 3 χρόνια ευρωπαϊκή παρουσία, παίζει έξω από την Ελβετία σε διάφορα πρωταθλήματα, επιπέδου όπως είναι η φετινή Elite League. Είναι μια καλή προσθήκη και έχει κίνητρο και διάκριση να κάνει πράγματα. Είναι ένας καλός παίκτης».
Για την έως τώρα πορεία τού Προμηθέα: «Εμείς έχουμε πολλά προβλήματα. Από την αρχή της χρονιάς χάσαμε τον βασικό μας ψηλό με ρήξη πρόσθιου χιαστού, είχαμε την απουσία του Αντώνη Κόνιαρη που αποφάσισε να φύγει για προσωπικούς λόγους. Χθες (25/11), ερχόμενος εδώ, δυστυχώς για εμάς είχαμε έναν σοβαρό τραυματισμό, ο Μηνάς Παπαγιάννης έσπασε τον καρπό του. Χειρουργήθηκε σήμερα (26/11) το πρωί, πήγαν όλα καλά, αλλά είναι μια απώλεια για εμάς. Προσπαθούμε μέσα από τα προβλήματα που έχουμε να βρούμε την ισορροπία μας, τη χημεία μας, τη λειτουργία μας και να φτάσουμε σε ένα καλό επίπεδο που οραματιζόμαστε. Η προσθήκη του νέου παίκτη, αν ολοκληρωθεί σήμερα, θα μας δώσει μια έξτρα ποιότητα. Από ‘κει και πέρα, είμαστε σε μια διαδικασία να βρούμε τη σωστή χημεία και τους σωστούς παίκτες που μπορούν να εκτελέσουν αυτό που θέλουμε. Είμαστε “ανοικτοί” ακόμα στην αγορά, ό,τι καλό μπορεί να βοηθήσει την ομάδα θα προσπαθήσουμε να το διεκδικήσουμε. Έχουμε την τύχη, ή και ικανότητα, παρ’ ότι δεν έχουμε παίξει στο επίπεδο που θέλουμε, να είμαστε αυτήν τη στιγμή στην 3η θέση της βαθμολογίας. Είναι ένα πολύ “ανοιχτό” πρωτάθλημα, που κανείς δεν ξεχωρίζει. Η διαδικασία συνεχίζεται κι εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο απ’ αυτό που έχουμε κάνει έως τώρα. Δεν έχουμε παίξει στο επίπεδο που θέλουμε, παρ’ ότι τα αποτελέσματά μας είναι σχετικά καλά για το ελληνικό πρωτάθλημα. Χρειαζόμαστε περισσότερη ποιότητα και καλύτερη λειτουργία σε άμυνα και επίθεση».
Για τον στόχο στο BCL: «Είναι μεγάλη ίντριγκα και μεγάλος στόχος για εμάς να βρεθούμε στα play-in του BCL. Χρειαζόμαστε τη νίκη την άλλη Τετάρτη (04/12) απέναντι στη Ράστα Βέχτα για να το εξασφαλίσουμε μαθηματικά και μέσα απ’ τη διαδικασία της βελτίωσης της ομάδας να εμφανιστούμε έτοιμοι στα play-in. Πέρυσι που η ομάδα ήταν σε καλύτερο επίπεδο αγωνιστικά απ’ ό,τι τώρα αυτήν την εποχή, μπήκε πάλι στα play-in. Το σημαντικότερο είναι τη στιγμή εκείνη σε ποια κατάσταση βρίσκεται αγωνιστικά η ομάδα. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η νίκη επί της Ράστα Βέχτα, έτσι ώστε να μπούμε στα play-in και τον επόμενο μήνα που θα γίνουν αυτά τα ματς να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι».
Για τον Αντώνη Καραγιαννίδη: «Η παρουσία του ήταν σημαντική και βοήθησε αρκετά την Εθνική ομάδα, στην πρώτη φορά που έπαιξε. Είναι προϊόν της διαδικασίας του Προμηθέα, ο Προμηθέας τού έδωσε την ευκαιρία που έψαχνε, από μια ομάδα Elite League στο τελευταίο κομμάτι της βαθμολογίας. Τέτοιοι παίκτες μπορούν στο 100% να αναδειχθούν, αρκεί να έχουν το πακέτο που απαιτείται. Δεν είναι μόνο ταλέντο. Ο Αντώνης δεν είναι κάνα πολύ μεγάλο ταλέντο μπασκετικά. Το πρώτο και βασικό χαρακτηριστικό του είναι πως είναι ένα παιδί “πεινασμένο” για διάκριση, “πεινασμένο” και “ανοιχτό” στο να μάθει και να βελτιωθεί. Όταν λέω “πεινασμένο” δεν εννοώ τόσο πολύ στο κομμάτι του μπάσκετ, αλλά στο οικονομικό. Όταν στα 17-18 σου έχεις 100 χιλιάρικα στον λογαριασμό σου, λες ότι όλα γίνονται εύκολα. Ο Αντώνης δεν είναι μια τέτοια περίπτωση. Είναι καλό ένας παίκτης να μην αμείβεται με πολλά χρήματα από πολύ νωρίς, έτσι ώστε να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να δουλέψει παραπάνω. Ακόμη και τώρα που μιλάμε είναι ένας απ’ τους top-3 χαμηλόμισθους παίκτες στην Α1. Ωστόσο, είναι συνειδητοποιημένα χαμηλόμισθος, ξέρει γιατί έχει αυτήν τη μισθοδοσία και ξέρει πού και πώς μπορεί να φτάσει. Αν στον οργανισμό που βρίσκεσαι διακρίνουν το impact και τη βελτίωση που έχεις, σε αξιολογούν διαφορετικά.
Ο Αντώνης ξεκίνησε με ένα συγκεκριμένο μισθολόγιο και μέσα σε 5 μήνες έχει πάρει τρεις φορές αύξηση. Δεν είναι μόνο θέμα του προπονητή, κάνει καθημερινά έξτρα προπονήσεις με τους συνεργάτες και τους γυμναστές. Όλο το καλοκαίρι έμεινε στην Πάτρα να δουλέψει έξτρα και μόνο για 10 μέρες πήγε στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν πολλά μικρά πράγματα πίσω απ’ την εικόνα που φαίνεται στα παιχνίδια του Προμηθέα ή της Εθνικής. Δεν είναι πισωγύρισμα ή κακό ξεκίνημα για κάποιον το να κάνει μια προσπάθεια τέτοια και να αποδείξει ποιος είναι. Πρέπει να ξεκινάς από εκεί που πραγματικά σε εμπιστεύονται και σε πιστεύουν και να έχεις συγκεκριμένους στόχους και φιλοδοξίες οι οποίες μπορούν να εκπληρωθούν μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα. Να μην κοιτάς τι γράφει το συμβόλαιό σου, τα μηδενικά θα τα πάρεις αργά ή γρήγορα αν αξίζεις. Η ιστορία έχει δείξει ότι αυτός που έχει πάρει πολλά μηδενικά νωρίς, στην πορεία γίνονται λιγότερα. Αποδεδειγμένα».