Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα αναμετρηθούν για τρίτη φορά φέτος, και ενόψει του σημερινού αγώνα της EuroLeague ανάμεσα στους δύο "αιώνιους", αρπάξαμε την ευκαιρία να δούμε ποιοι αθλητές κατάφεραν να κάνουν τη δύσκολη μετάβαση από το ένα "στρατόπεδο" στο άλλο χωρίς ενδιάμεσο σταθμό. Τα φετινά ρόστερ των δύο ομάδων περιλαμβάνουν τους περισσότερους παίκτες που έχουν πραγματοποιήσει αυτό το ιδιαίτερο και απαιτητικό "ταξίδι" και παίζουν όλοι μαζί ταυτόχρονα. Ο λόγος για τους Ιωάννη Παπαπέτρου, Κώστα Σλούκα και Λούκα Βιλντόζα, οι οποίοι προσθέτουν μια ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή στην αποψινή αναμέτρηση, κάνοντας το κλασικό ντέρμπι ακόμα πιο συναρπαστικό.
Το σημερινό ντέρμπι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για πολλούς λόγους και διαφορετικούς για τον καθένα. Αν και πρόκειται για αγώνα κανονικής διάρκειας της EuroLeague τον Νοέμβριο, που δεν εξασφαλίζει κάποιον τίτλο στον νικητή ούτε προκαλεί καταστροφή στον ηττημένο, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός στον τελικό απολογισμό της σεζόν. Άλλωστε, ένα ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό ποτέ δεν είναι απλό ή αδιάφορο, ακόμα κι αν δεν διακυβεύεται άμεσα κάποιος τίτλος.
Αυτή είναι η τρίτη φετινή φορά που οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν, με τις προηγούμενες δύο αναμετρήσεις να έχουν μοιράσει από μία νίκη σε κάθε "στρατόπεδο". Και οι δύο "αιώνιοι" διαθέτουν φέτος ρόστερ γεμάτα ποιότητα, τα οποία δείχνουν ότι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στη διοργάνωση, κάνοντας την έκβαση του αγώνα αβέβαιη και το αποτέλεσμα απρόβλεπτο.
Ένα ακόμα στοιχείο που προσδίδει επιπλέον ενδιαφέρον στην αποψινή αναμέτρηση είναι η παρουσία παικτών που έχουν κάνει το δύσκολο βήμα να μεταπηδήσουν από τη μία ομάδα στην άλλη. Αυτοί οι παίκτες γνωρίζουν πολύ καλά το κλίμα των ντέρμπι, έχοντας ζήσει την ένταση και από τις δύο πλευρές. Ο Λούκα Βιλντόζα είναι ο πιο πρόσφατος που πέρασε από το ένα στρατόπεδο στο άλλο. Αλλά πώς ξεκίνησε το κύμα αυτών των μεταγραφών;
Για να βρούμε τον πρώτο που έκανε αυτό το ταξίδι, πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο μακρινό 1948, όταν ο Πέτρος Δημητρόπουλος έγινε ο πρώτος που έκανε τη μετάβαση, αφήνοντας τον Ολυμπιακό για να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο επόμενος στη λίστα ήταν ο Αμερικανός Τζέρι Τζένκινς, ο οποίος το 1978 αγωνίστηκε για δύο χρόνια στην Ελλάδα, έναν χρόνο σε κάθε έναν από τους "αιώνιους."
Το 1979, ο Χρήστος Ιορδανίδης, μετά από έντεκα χρόνια στους "πράσινους," έκανε τη μετάβαση και φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού. Το 1983 σημειώθηκε διπλή ανταλλαγή: ο Νίκος Δαρίβας άφησε τον Παναθηναϊκό για να πάει στον Ολυμπιακό, ενώ αντίθετα, ο Γιώργος Σκροπολίθας μετακινήθηκε από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό.
Μια από τις πιο ηχηρές μετακινήσεις σημειώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τον Ζάρκο Πάσπαλι. Ο Σέρβος ήταν ο απόλυτος σούπερ σταρ του Ολυμπιακού, κατακτώντας μαζί του δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ελλάδας. Ωστόσο, το 1994 έμεινε στην ιστορία ως ο μοιραίος στον χαμένο τελικό με την Μπανταλόνα στο Τελ Αβίβ. Το ίδιο καλοκαίρι, ο Πάσπαλι έκανε το μεγάλο βήμα και μετακινήθηκε στον Παναθηναϊκό, προκαλώντας αίσθηση και συζητήσεις στο φίλαθλο κοινό.
Την ίδια σεζόν, ο Αλεξάντερ Βολκόφ ακολούθησε την αντίστροφη διαδρομή, αφήνοντας τον Παναθηναϊκό για τον Ολυμπιακό. Αν και η μεταγραφή του δεν προκάλεσε τις ίδιες αντιδράσεις, προστέθηκε και αυτή στο «καυτό» καλοκαίρι του 1994.
Ο Τζόνι Ρότζερς, έπειτα από μια μακρά πορεία σε Αμερική, Ισπανία και Ιταλία, ήρθε στην Ελλάδα το 1997 και για δύο χρόνια (1997-1999) φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού. Στη συνέχεια, έκανε τη μετάβαση στον Παναθηναϊκό, όπου αγωνίστηκε για τρία χρόνια με το «τριφύλλι».
Την επόμενη χρονιά, στις αρχές του 21ου αιώνα, στη λίστα των παικτών που έχουν αγωνιστεί και στις δύο ομάδες προστέθηκε και ο Νίκος Μπουντούρης, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη δυναμική της μεταξύ τους αντιπαλότητας.
Το 2007, για μια σεζόν πριν φύγει για την Τουρκία, ο Άντρια Ζίζιτς άφησε τον Ολυμπιακό και μετακινήθηκε στον Παναθηναϊκό, προσθέτοντας και αυτός το όνομά του στη λίστα των παικτών που αγωνίστηκαν και στους δύο «αιώνιους» αντιπάλους.
Ωστόσο, η μεταγραφή που προκάλεσε τον μεγαλύτερο θόρυβο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ ήταν αυτή του Βασίλη Σπανούλη. Το 2010, ο Σπανούλης άφησε τον Παναθηναϊκό για να γίνει το απόλυτο σύμβολο του Ολυμπιακού, μια απόφαση που συνόδευσαν έντονες αντιδράσεις. Στα 11 χρόνια που ακολούθησαν, έγινε η «σημαία» των «ερυθρολεύκων», κατακτώντας 2 EuroLeague, ένα Διηπειρωτικό, τρία πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Ελλάδας, αλλάζοντας την πορεία τόσο του Ολυμπιακού όσο και του ελληνικού μπάσκετ συνολικά.
Ένας ακόμα παίκτης του Παναθηναϊκού που προκάλεσε αντιδράσεις με την απόφασή του να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό ήταν ο Στράτος Περπέρογλου. Το καλοκαίρι του 2012, μετακινήθηκε στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Αν και δεν προκάλεσε τις ίδιες έντονες αντιδράσεις όπως η μεταγραφή του Σπανούλη, η απόφασή του ενίσχυσε τη μεταξύ τους αντιπαλότητα και άφησε το δικό της σημάδι.
Το 2017, μετά από τέσσερα χρόνια φορώντας τα ερυθρόλευκα, ο Ματ Λοτζέσκι μετακόμισε από τον Πειραιά στο Μαρούσι για να ενισχύσει τον Παναθηναϊκό, συνεχίζοντας την καριέρα του σε ένα διαφορετικό στρατόπεδο.
Μια άλλη ηχηρή μεταγραφή που συζητήθηκε έντονα στους φιλάθλους του Ολυμπιακού ήταν αυτή του Ιωάννη Παπαπέτρου, τον οποίο θα δούμε στο παρκέ και σήμερα. Ο Έλληνας φόργουορντ αγωνίστηκε από το 2013 έως το 2018 στον Ολυμπιακό, πριν πάρει την απόφαση να μεταβεί στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2018. Κατά την περίοδο 2018-2022, εξελίχθηκε σε ηγέτη και αρχηγό του «τριφυλλιού», προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε μια δύσκολη περίοδο για τον σύλλογο. Το 2023, μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, επέστρεψε στον Παναθηναϊκό και κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη του EuroLeague, σε μια μαγική χρονιά για τον οργανισμό.