23.9 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Παρί: Η ομάδα που βάζει την Πόλη του Φωτός στον ευρωπαϊκό «χάρτη» (vids)

Η Παρί υποδέχεται τον Παναθηναϊκό και οι «πράσινοι» είναι η πρώτη ελληνική ομάδα στη διοργάνωση, που θα συναντήσει τους φιλόδοξους Γάλλους, που ήρθαν για να... μείνει η Πόλη του Φωτός στον «χάρτη» της Γηραιάς Ηπείρου.

Πολλά πράγματα είναι αυτά, που μπορούν να συμβούν μέσα σε μόλις έξι χρόνια. Ήταν καλοκαίρι του 2018, όταν ο άλλοτε διευθυντής των Μινεσότα Τίμπεργουλβς, Ντέιβιντ Καν, ανακοινωνόταν ως ο πρόεδρος ενός νέου συλλόγου, που δημιουργήθηκε στην «Πόλη του Φωτός».

Το Παρίσι υποδέχθηκε, κάπως έτσι, μια νέα ομάδα που είχε ως όραμα να βάλει στον ευρωπαϊκό «χάρτη» τη γαλλική πρωτεύουσα, γεγονός που η Ευρωλίγκα «κυνηγούσε» εδώ και καιρό, χωρίς να της αρκεί η προσπάθεια άλλων γαλλικών ομάδων, ακόμη και τις Βιλερμπάν του Τόνι Πάρκερ. Καλώς ή κακώς, η Λυών δεν είναι Παρίσι και οι μεγάλες αγορές αποτελούν στόχο της διοργάνωσης.

Από το 2018 έως και τώρα, η σημερινή (15/10, 21:30) αντίπαλος του Παναθηναϊκού έχει καταφέρει να κάνει άλματα προόδου και οραματίζεται τα επόμενα «βήματά» της. Το Basketa.gr παρουσιάζει τη σύντομη ιστορία της Παρί.

Το... όνειρο των Παρισίων

Η ομάδα ξεκίνησε από τη δεύτερη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος, με πρώτο ιστορικό προπονητή της τον Ζαν-Κριστόφ Πρατ. Μετά από μια καριέρα κατά κύριο λόγο ως βοηθού και μόλις την τριετία 2014-2017 στην Ντενάν ως πρώτος προπονητής, ανέλαβε το καλοκαίρι του 2018 την Παρί ως την πρόκληση, που αναμενόταν να είναι η πιο μεγάλη.

Με μια εξαιρετική χρονιά το 2020-2021 και την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, η Παρί πήρε την άνοδο για την κορυφαία κατηγορία. Γρήγορα φάνηκαν και οι στόχοι της, καθώς μετά την πρώτη αναγνωριστική σεζόν, ήδη στη δεύτερη έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Eurocup και συνέχισε ανοδικά εντός συνόρων.

Η... μαγεία του Τουόμας Ίσαλο ήταν εκείνη, που αρκούσε για να την προσέξουν άπαντες. Ο Φινλανδός αντικατέστησε τον Ουίλ Ουίβερ και, με τον Τι Τζέι Σορτς ως βασικό του ατού, όπως είχε κάνει στην κατάκτηση του BCL με τη Βόννη, την οδήγησε μέχρι το τέλος στο Eurocup. Η κατάκτησή του, δε, είχε έρθει με θριαμβευτικό τρόπο, με την Παρί να συστήνεται στην Ευρωλίγκα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχοντας στον πάγκο τον Τιάγκο Σπλίτερ, στην πρώτη δική του δουλειά ως πρώτος προπονητής, μετά από χρόνια στη θέση του βοηθού στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Οι φιλοδοξίες της ομάδας δε σταματούν εκεί, καθώς θέλει κάθε της αγώνας στην Adidas Arena να αποτελεί ένα θέαμα για τους φίλους της, με στόχο να πραγματοποιεί διάφορες δράσεις, μεταξύ των οποίων ακόμη και θεματικά παιχνίδια, όπως ένα αφρικανικό ματς (Africa Game), ένα πράσινο παιχνίδι (Green Game) κι έναν αγώνα για την κινεζική Πρωτοχρονιά. Παράλληλα, επιθυμεί όλη την ενέργεια μιας μοναδικής πόλης, όπως το Παρίσι, να διοχετεύεται με κάθε τρόπο στο παρκέ και να δημιουργεί πρωταθλητές.

Η περσινή χρονιά δεν την είχε φέρει μεν μέχρι τον τίτλο στη Γαλλία, όμως η κατάκτηση του Eurocup και η συμμετοχή της Ευρωλίγκα δείχνει τους στόχους της Παρί. Κάπως έτσι, το Παρίσι μπαίνει στον ευρωπαϊκό «χάρτη», σε μια εξέλιξη που κατά τα άλλα ευνοεί το ίδιο το άθλημα...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ