19.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ευρωπαίοι που πήγαν σαν τους… Χιώτες στον Παναθηναϊκό (pics)

Γερμανοί, Κροάτες, Λιθουανοί, Σέρβοι και τώρα Τούρκοι. Η λίστα των παικτών της ίδιας ευρωπαϊκής χώρας που φόρεσαν στην ίδια σεζόν τη φανέλα του Παναθηναϊκού απέκτησε μία πολύ ενδιαφέρουσα προέκταση με την απόκτηση των Τούρκων Ομέρ Γιουρτσεβέν και Τσεντί Οσμάν με διαφορά λίγων ημερών. Είναι μία καλή αφορμή για να θυμηθούμε ποια ήταν τα ζευγάρια παικτών που έγραψαν, ως τώρα, αυτήν τη λίστα.

 

Την αρχή έκαναν δύο θρύλοι του κροατικού μπάσκετ, στην πρώτη σεζόν του επαγγελματικού Πρωταθλήματος στην Ελλάδα. Ήταν η περίοδος 1992-93 όταν οι «πράσινοι» είχαν στις τάξεις τους τόσο τον Άριαν Κόμαζετς, όσο και τον Στόγιαν Βράνκοβιτς. Ο «κλώνος του Ντράζεν» πέρασε μία σεζόν στον Παναθηναϊκό αλλά ο Στόικο πέρασε τέσσερα χρόνια σε αυτόν και εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους ξένους της ιστορίας του.

 

Ο Μίκαελ Κοχ με τον Σάσα Χούπμαν

 

Πέρασαν πέντε χρόνια για να βρεθεί το επόμενο ευρωπαϊκό δίδυμο στο «τριφύλλι». Οι «πράσινοι» έβαλαν για δύο χρόνια στο ρόστερ τους, από το 1997 ως το 1999 τους Γερμανούς Μίκαελ Κοχ και Σάσα Χούπμαν. Ο Κοχ πάντως «ρίζωσε» στον Παναθηναϊκό αφού έμεινε στην ομάδα μέχρι το 2001, με αποτέλεσμα να γίνει ο 1ος ξένος στην ιστορία του που έφτασε τα 150 παιχνίδια Πρωταθλήματος, παρότι στην πορεία τον ξεπέρασαν ο Μάικ Μπατίστ και ο Τζέιμς Γκιστ.

 

Ο Ζέλικο Ρέμπρατσα και ο Ντέγιαν Μποντίρογκα

 

Οι πλάβι και οι Λιθουανοί

 

Το επόμενο ευρωπαϊκό δίδυμο που φόρεσε τα πράσινα ήταν ερχόμενο από τη Σερβία και συνυπήρξε για δύο χρόνια. Ήταν τότε που από το 1999 ως το 2001 έπαιξαν για τον Παναθηναϊκό ο Ντέγιαν Μποντίρογκα και ο Ζέλικο Ρέμπρατσα. Ο πρόεδρος της Euroleague παρέμεινε στην ομάδα για τέσσερα χρόνια και είναι, με τα σημερινά δεδομένα, 7ος ξένος της σε συμμετοχές Πρωταθλήματος.

 

Ο Ρομπέρτας Γιαβτόκας και ο Ραμούνας Σισκάουσκας

 

Μετά τη διετία της συνύπαρξης Μποντίρογκα και Ρέμπρατσα, υπήρξε μια σεζόν στην οποία οι «πράσινοι» είχαν ταυτόχρονα δύο δίδυμα Ευρωπαίων. Ήταν στην περίοδο 2006-07 όταν φόρεσαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού οι Σέρβοι Ντέγιαν Τομάσεβιτς, Μίλος Βούγιανιτς και οι Λιθουανοί Ραμούνας Σισκάουσκας, Ρομπέρτας Γιαβτόκας.

 

Κάτι ανάλογο έγινε και στην επόμενη σεζόν, το 2007-08. Τότε ο Παναθηναϊκός είχε στο ρόστερ του, εκτός από το δίδυμο των Σέρβων της προηγούμενης περιόδου (Ντέγιαν Τομάσεβιτς, Μίλος Βούγιανιτς), το δίδυμο των Κροατών Άντρια Ζίζιτς και Νίκολα Πρκάτσιν.

 

Ο Ογκνιέν Κούζμιτς με τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα

 

Έπρεπε να περάσουν οχτώ χρόνια για να βάλει ο Παναθηναϊκός ξανά στο δυναμικό του δύο παίκτες από την ίδια ευρωπαϊκή χώρα. Ήταν το 2015-16 όταν φόρεσαν τα πράσινα δύο Σέρβοι σέντερ, ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα και ο Όγκνιεν Κούζμιτς.

 

Αυτή η ξεχωριστή λίστα ξένων παικτών του Παναθηναϊκού, στην οποία θα βρεθούν φέτος οι Γιουρτσεβέν και Οσμάν, συμπληρώθηκε στη διετία 2021-23. Στη σεζόν 2021-22 το «τριφύλλι» είχε στις τάξεις του, τους Σέρβους γκαρντ Νεμάνια Νέντοβιτς, Στέφαν Γιόβιτς και στην επόμενη (2022-23) παρουσιάστηκε με τους Λιθουανούς Μάριους Γκριγκόνις, Αρτούρας Γκουντάιτις.

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ