24.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Τολιόπουλος στο Basketa.gr: «Δεν συγκρίνεται η διάκριση με την Εθνική με οτιδήποτε συλλογικό»

Ο Βασίλης Τολιόπουλος πραγματοποίησε μία εξαιρετική χρονιά με τον Άρη και συνεχίζει να εντυπωσιάζει φορώντας και τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. Ο 28χρονος γκαρντ μίλησε στο Basketa.gr για την προοπτική της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς αγώνες, για την μεγάλη τιμή να αγωνίζεται με το εθνόσημο και όχι μόνο.

O πλέι μέικερ του Άρη έχει αγωνιστεί σε 5 επίσημους αγώνες με την Εθνική ομάδα των ανδρών και πλέον δείχνει έτοιμος να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Στα «παράθυρα» ήταν καθοριστικός, ενώ είχε θετική παρουσία και στο φιλικό κόντρα στη Πολωνία.

Ο ύψους 1.88 γκαρντ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στον Πανιώνιο το 2012, ενώ αργότερα πέρασε από τον Ίκαρο Καλλιθέας και τον Κολοσσό Ρόδου, πριν υπογράψει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό το 2015 στον οποίο παρέμεινε μέχρι το 2018 αγωνιζόμενος στο πρωτάθλημα, αλλά και στην Ευρωλίγκα. 

Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν ο Άρης ο οποίος έμελλε να είναι και η «Ιθάκη» του. Μετά από μία σεζόν με τους «κίτρινους», μετακόμισε και πάλι στην Αθήνα για λογαριασμό της ΑΕΚ και το 2020 πήγε στον Ιωνικό. Με την ομάδα της Νίκαιας σε 18 αγώνες είχε κατά μέσο όρο 11.6 πόντους, 3,5 ασίστ και 1,2 κλεψίματα, πριν ακολουθήσει η επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη και στον ΠΑΟΚ.

Παρά την παραγωγική χρονιά με τον δικέφαλο του Βορρά, ο Βασίλης Τολιόπουλος επέστρεψε και πάλι στον «συμπολίτη» Άρη, στον οποίο η καριέρα του «απογειώθηκε» και το όνομα του έγινε σύνθημα στο στόμα των φίλων της ομάδας. Από το 2022, (με μια μικρή παρένθεση όταν μετέφερε τα ταλέντα του για 8 αγώνες στη 2η κατηγορία της Γαλλίας και τη Μπουλαζάκ) ο 28χρονος γκαρντ έχει καταφέρει να διακριθεί με την φανέλα του Άρη.

Με τους «κίτρινους» τις δύο τελευταίες σεζόν ο διεθνής πλέι μέικερ έχει αγωνιστεί σε 71 αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη με μέσο όρο 13,2 πόντους, 4 ασίστ και 1 κλέψιμο. Πλην των αξιοσημείωτων αριθμών, Βασίλης Τολιόπουλος και Άρης πραγματοποίησαν «ονειρική» σεζόν τερματίζοντας στη 4η θέση της Basket League Άρη, φτάνοντας στα ημιτελικά του κυπέλλου, ενώ η πρόκριση από τον όμιλο του Γιούροκαπ κόντρα σε όλες τις προβλέψεις ήταν το «κερασάκι» στη τούρτα της σεζόν 2023-2024. Τα παραπάνω δεν άφησαν περιθώριο στον Βασίλη Σπανούλη να μην καλέσει στην Εθνική τον 28χρονο «άσσο», από τον οποίο μάλιστα περιμένει πολλά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:

Μια εξαιρετική χρονιά με τον Άρη, η οποία ολοκληρώνεται με συμμετοχή στην προσπάθεια της Εθνικής ομάδας για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού. Ποια είναι τα συναισθήματα και οι σκέψεις σου;

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Εθνική μετά από μία πολύ καλή χρονιά για την ομάδα μου. Πάντα ξεκινάω τη χρονιά σκεπτόμενος το καλύτερο και ότι θέλω να βρίσκομαι στις κλήσεις της Εθνικής. Θέλω να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό και να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για να βοηθήσω την Εθνική να πετύχει τον στόχο της».

Στον Άρη φέτος κάθε απόφαση μέσα στο παρκέ περνούσε από τα χέρια σου. Στην Εθνική πιθανότατα αυτό δεν θα συμβεί σε τόσο μεγάλο βαθμό. Είναι κάτι που σε επηρεάζει;

«Δεν με νοιάζει. Από τη στιγμή που βρίσκομαι στην Εθνική και θα είμαι στην 12αδα, είτε παίξω ένα λεπτό, είτε είκοσι λεπτά, είτε καθόλου, θα βοηθήσω όπως μπορώ την ομάδα με τον τρόπο μου. Να εκπροσωπώ εκατομμύρια Έλληνες είναι όνειρο για εμένα. Βρίσκομαι σε μία μεγάλη διοργάνωση. Οπότε δεν το σκέφτομαι ότι στον Άρη έχω τον πρωταγωνιστικό ρόλο και εδώ δεν θα το έχω, δεν με ενδιαφέρει καθόλου αυτό».

Ποια στοιχεία του παιχνιδιού σου θεωρείς ότι «έπεισαν» τον Βασίλη Σπανούλη να σε καλέσει στην Εθνική;

«Σίγουρα ότι μπορώ να σκοράρω και να δημιουργήσω πολύ καλά. Μπορώ παράλληλα να βοηθήσω την Εθνική ομάδα είτε αγωνιζόμενος για δύο λεπτά είτε για ολόκληρο το παιχνίδι».

Η Εθνική αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από παίκτες της Basket League. Τι σημαίνει αυτό για το πρωτάθλημα μας και πως βλέπεις να εξελίσσεται τα επόμενα χρόνια;

«Σίγουρα φέτος ήταν μία πολύ ανταγωνιστική Basket League. Στο πρωτάθλημα είδαμε ότι η 5η θέση έφτασε να κρίνεται στις 11 νίκες . Όλοι ήταν πολύ κοντά. Είδαμε ομάδες των playout να νικούν πολλές ομάδες από το πάνω κομμάτι της βαθμολογίας. Ήταν όλα πολύ ανταγωνιστικά. Ήξερες πως ότι σε οποιαδήποτε έδρα και αν πας δεν πρόκειται να έχεις εύκολο έργο. Ελπίζω να συνεχιστεί έτσι και κάποια στιγμή να αυξηθούν οι ομάδες με υγιείς σωματεία». 

Ανάμεσα σε Ευρωπαϊκό τελικό με τον Άρη και στην συμμετοχή της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς αγώνες, τι θα επέλεγες;

«Δεν συγκρίνεται καμία επιτυχία με την Εθνική ομάδα με οποιαδήποτε ομαδική διάκριση. Αν μπορώ να βρίσκομαι με την Εθνική στους Ολυμπιακούς αγώνες, σίγουρα επιλέγω αυτό». 

Φέτος αγωνίστηκες υπό τις οδηγίες του Γιάννη Καστρίτη στον Άρη και τώρα στην Εθνική, προπονητής είναι ένας θρύλος του αθλήματος, ο Βασίλης Σπανούλης. Θα ήθελα το σχόλιο σου για τους δύο και για τους Έλληνες προπονητές γενικότερα.

«Οι Έλληνες προπονητές βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Όλοι έχουν αρχές. Όλοι έχουν βάσεις γερές στο παιχνίδι τους. Δόξα τον Θεό, έχω αξιωθεί και έχω συνεργαστεί με πάρα πολύ καλούς προπονητές που με έχουν βοηθήσει σε όλα. Το να έχω προπονητή τον Γιάννη τον Καστρίτη, που είναι από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει και τώρα να με προπονεί το είδωλο μου, ο Βασίλης Σπανούλης που είναι από τους καλύτερους προπονητές που έχω δει, με κάνει σίγουρα να νιώθω ευλογημένος».

Ποια στοιχεία της φετινής εθνικής είναι ικανά να την οδηγήσουν στη διάκριση μετά από αρκετά χρόνια;

«Η σκληράδα πιστεύω. Θα είμαστε πολύ σκληροί στην άμυνα. Δεν θα αφήνουμε τον αντίπαλο να νιώθει άνετα όταν επιτίθεται. Από εκεί και πέρα πιστεύω θα υπάρχει και ένα γρήγορο τέμπο στο παιχνίδι. Θα τρέχουμε γρήγορα στο τρανζίσιον. Θα μπορούμε έτσι να βάζουμε εύκολα καλάθια.»

Υπάρχει κάποιος συμπαίκτης σου στην Εθνική με τον οποίο πιστεύεις ότι θα ταιριάξεις περισσότερο μέσα στο παρκέ;

«Ακόμα δεν έχουμε μεγάλο δείγμα γραφής, αλλά θέλω σαν τρελός να συνεργαστώ με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Να δω πως παίζει και πως κινείται στο γήπεδο από κοντά. Τον έχω δει στη τηλεόραση, αλλά θέλω πολύ να ζήσω αυτή την εμπειρία από κοντά και ως συμπαίκτης του».

Πόσο θα επηρεάσει η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο την επίδοση της Εθνικής;

«Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτης του κόσμου. Αυτονόητα θα βοηθήσει και τους υπόλοιπους να γίνουμε ακόμα καλύτεροι».

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ