29.4 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Μαντζούκας στο Basketa.gr: «Οι Έλληνες να ξαναβγούν στους δρόμους για την Εθνική»

Ο Λευτέρης Μαντζούκας συμπεριλήφθηκε στην προεπιλογή της Εθνικής ομάδας ενόψει του προολυμπιακού τουρνουά, με τον νεαρό φόργουορντ να μιλά στο Basketa.gr για την τιμή που αισθάνεται που τον διάλεξε ο Βασίλης Σπανούλης, αλλά και για την μεγάλη πρόκληση στην οποία καλείτε να ανταπεξέλθει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Ο 20χρονος φόργουορντ έχει αγωνιστεί δύο φορές με την Εθνική ομάδα των ανδρών και ακολουθεί μία ανοδική πορεία με τις εμφανίσεις του τα τελευταία χρόνια. Φέτος συμπλήρωσε την 4η σεζόν του με τον Παναθηναϊκό με τον οποίο έκλεισε τη χρονιά κατακτώντας την παρθενική του Ευρωλίγκα και το δεύτερο πρωτάθλημα Ελλάδος ης καριέρας του.

Το 2023 βραβεύτηκε ως ο πιο βελτιωμένος παίκτης του πρωταθλήματος της Basket league, ενώ παράσημο για την καριέρα του αποτελεί και το κύπελλο Ελλάδος που κατέκτησε με τους «πράσινους» το 2021. Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα έκανε στον Προμηθέα Πάτρας στον οποίο αγωνίστηκε από το 2017 μέχρι το 2021. Έχει επίσης αγωνιστεί στις νεότερες Eθνικές ομάδες, ενώ με τους Προμηθέα και Παναθηναϊκό έχει λάβει μέρος σε όλες τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Eυρωλίγκα, Γιούροκαπ, BCL).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΚΑΣ:

Μετά από μία τόσο γεμάτη σεζόν με τον Παναθηναϊκό, ψυχολογικά πως είσαι προετοιμασμένος για την πρόκληση με την Eθνική ομάδα;

«Είναι μεγάλη τιμή να παίζουμε για την Eθνική ομάδα. Όλα τα παιδιά είμαστε χαρούμενα που βρισκόμαστε εδώ. Θέλουμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για την Eθνική και τους Έλληνες γενικότερα». 

Ποια στοιχεία έλειψαν τις προηγούμενες χρονιές και τα έχει η φετινή Eθνική προκειμένου να φτάσει σε επιτυχίες;

«Σίγουρα θέλουμε όλοι να φτάσουμε σε μία διάκριση. Τις προηγούμενες εποχές οι Έλληνες είχαν συνηθίσει να βγαίνουν στους δρόμους για την Eθνική. Η ομάδα έχει πολύ ταλέντο και πάθος. Υπάρχουν παιδιά που έχουν τεράστια εμπειρία σε αυτό το επίπεδο και θα πάμε να α δώσουμε όλα για ότι το καλύτερο».

Πόσο μεγάλο προνόμιο είναι να έχεις για συμπαίκτες τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά και τους κορυφαίους της Ευρωλίγκα;

«Ο Γιάννης είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι σε όλη την Eθνική. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Ο Γιάννης είναι δέκα βήματα πιο μπροστά από όλους. Θεωρώ όμως ότι όλα τα παιδιά πρέπει να βοηθήσουμε εξίσου για να πάει καλά αυτή η ομάδα».

Τι να περιμένουμε από σένα φορώντας την «γαλανόλευκη»;

«Κάθε φορά που μπαίνω στο γήπεδο, ανεξαρτήτου φανέλας, προσπαθώ να δίνω το 100%. Ξεκινάω από την άμυνα και να δίνω ενέργεια στην ομάδα. Η επίθεση έρχεται σιγά σιγά. Γενικά πάντως θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να νικήσουμε».

Τι έχεις να πεις για τον Βασίλη Σπανούλη; Έχει κοινά στοιχεία με τον Εργκίν Αταμάν;

«Ο κόουτς Αταμάν είναι ένας αναμφισβήτητα επιτυχημένος προπονητής με 3 ευρωλίγκες τα τελευταία χρόνια. Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους. Ο κόουτς Σπανούλης έχει κάνει μία τεράστια καριέρα στο χώρο του μπάσκετ. Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ για να πάρω ότι μπορώ και από αυτόν τον προπονητή».

Με ποιον συμπαίκτη σου αισθάνεσαι ότι συνεργάζεσαι καλύτερα;

«Με τον Κώστα Αντετοκούνμπο. Με όλα τα παιδιά όμως υπάρχει ωραίο κλίμα και αυτό είναι το πιο ευχάριστο». 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ