Στα Ιωάννινα βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής (9/6) η Εθνική ομάδα Γυναικών, η οποία μπήκε στο πρόγραμμα του προπονητικού καμπ προετοιμασίας που θα κορυφωθεί με τη συμμετοχή της στο 3o Διεθνές Τουρνουά, «Βάσω Μπεσκάκη».
Την αποστολή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου υπεύθυνος στον τομέα Αθλητισμού, Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, Χάρης Λαζάνης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Λειτουργίας του Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου Ιωαννίνων, Ηλίας Γκαζιάνης, ενώ σήμερα την επισκέφθηκε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΟΚ, Ντίνος Σβερκούνος.
Οι προπονήσεις της Εθνικής άρχισαν το πρωί στο γήπεδο της πόλης, με την αρχηγό της ομάδας, Άρτεμις Σπανού, να δίνει το σύνθημα για δουλειά, τονίζοντας παράλληλα ότι κάθε στιγμή που φοράει τη φανέλα με το εθνόσημο, νιώθει το ίδιο έντονο συναίσθημα μ’ εκείνο που ένιωσε όταν αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τα «γαλανόλευκα» χρώματα.
«Όταν βρίσκομαι στην Εθνική ομάδα, προσωπικά, νιώθω ανατριχίλα!», δηλώνει χαρακτηριστικά. «Ακόμη και τώρα που απλά μιλάμε γι’ αυτήν. Η αγάπη για την Εθνική είναι τόσο μεγάλη, που τα συναισθήματα παραμένουν πάντα ίδια και έντονα! Δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξουν!».
Αν και στο καλεντάρι του φετινού καλοκαιριού δεν υπάρχει κάποια επίσημη διοργάνωση, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θέλει να αξιοποιήσει αυτό το δεκαήμερο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πώς μπορεί η ομάδα να ωφεληθεί από το προπονητικό καμπ;
«Μέχρι το καλοκαίρι του 2025 που θα διεξαχθεί το Ευρωμπάσκετ, θα έχουμε όλο τον χρόνο στη διάθεσή μας ώστε να ωριμάσουμε αγωνιστικά, ως παίκτριες αλλά και ως σύνολο. Μπορεί να υπάρχει ο βασικός κορμός, αλλά είμαστε σχετικά μία καινούργια ομάδα καθώς υπάρχουν και κάποιες νέες αθλήτριες που έχουν ενταχθεί σ’ αυτήν. Οι μέρες λοιπόν που θα περάσουμε μαζί θα είναι αρκετά σημαντικές. Επίσης, το προπονητικό καμπ και το τουρνουά «Βάσω Μπεσκάκη» που θα ακολουθήσει, θα είναι μια καλή ευκαιρία για τον κόουτς να δοκιμάσει κάποια πράγματα και να βάλουμε ένα πρώτο λιθαράκι ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν γίνεται σε καλύτερη κατάσταση στους προκριματικούς αγώνες για το δεύτερο παράθυρο».
Πρόσφατα ο κόουτς δήλωσε ότι αυτό που χαρακτηρίζει την Εθνική Γυναικών είναι η αγωνιστική κουλτούρα.
«Πράγματι. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια συγκεκριμένη αγωνιστική κουλτούρα από τον κόουτς την οποία ακολουθούμε όλες. Από τις παλαιότερες παίκτριες στην ομάδα, μέχρι τις νεότερες που έχουν έρθει. Σ’ αυτή την χρονική περίοδο βέβαια έχουμε τις απουσίες της Μαριέλας (Φασούλα) της Έλενας (Τσινέκε) και κάποιων άλλων κοριτσιών, αλλά πιστεύω ότι το Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο που θα διεξαχθούν τα επόμενα “παράθυρα” των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ 2025, θα έχουμε βάλει τις βάσεις για το παιχνίδι μας.
Το “κλειδί” αυτής της ομάδας θα είναι το “μαζί”! Να είμαστε ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης και να παίζουμε όπως τα τελευταία χρόνια. Με πάθος και ενέργεια. Να τα δίνουμε όλα μέσα στο γήπεδο! Αν έχουμε αυτά τα στοιχεία, θα μπορέσουμε να καλύψουμε κάποια μειονεκτήματα που έχουμε συγκριτικά με άλλες ομάδες».
Είσαι στην Εθνική ομάδα 13 χρόνια και από το περασμένο έτος η αρχηγός της. Αν έβλεπες μία από τις νεότερες συμπαίκτριές σου να δυσκολεύεται σε κάποια κίνηση ή ένα νέο play, με ποιον τρόπο θα την βοηθούσες και πώς θα την ενθάρρυνες;
«Επειδή έχω βρεθεί στο παρελθόν ως νεότερη στην Εθνική κάτω από μεγάλες αρχηγούς και παίκτριες, όπως η Εβίνα Μάλτση, η Στέλλα Καλτσίδου, η Τούλα Καλέντζου, η Λολίτα Λύμουρα και πολλές ακόμα τα ονόματα των οποίων μπορώ να αναφέρω για ώρες, έχω μάθει ότι όπως εκείνες με βοήθησαν στις αρχές όταν δυσκολευόμουν, έτσι κι εγώ με τη σειρά μου, θα την βοηθούσα με τον ίδιο τρόπο. Θα την είχα κοντά μου, θα τής μιλούσα, θα ανέφερα παραδείγματα από άλλες χρονιές και θα ήμουν εκεί για ό,τι χρειαζόταν. Όχι μόνο για εκείνη, αλλά για όλες οι κοπέλες. Οι πιο «μεγάλες» στην ομάδα κι εκείνες που είμαστε περισσότερα χρόνια, έχουμε καθήκον να δείχνουμε τον δρόμο στις νεότερες και στις αθλήτριες που εντάσσονται τώρα σ’ αυτήν».
Αγωνίζεσαι αρκετά χρόνια σε υψηλό επίπεδο και εξακολουθείς να δίνεις το καλύτερο μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ποιο παραμένει το πιο δύσκολο κομμάτι μέχρι και σήμερα στην «μπασκετική ρουτίνα» σου;
«Δύσκολο να απαντήσω σε αυτό γιατί αγαπώ πολύ αυτό που κάνω. Επομένως, ακόμη κι αν προκύψει κάτι, όπως για παράδειγμα η πολύ ζέστη όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες ή κάτι για οποίο αρχικά σκέφτεσαι ότι δεν μπορείς να το κάνεις, στο τέλος θα το κάνεις γιατί μέρα με τη μέρα θέλεις να γίνεσαι καλύτερος. Αυτό είναι το σκεπτικό και η νοοτροπία μου. Κάθε μέρα προσπαθώ να τα δίνω όλα γιατί υπάρχει ένας στόχος. Τη δεδομένη χρονική στιγμή ο στόχος με την Εθνική είναι να είμαστε τόσο προσωπικά, όσο και η ομάδα στο σύνολό της καλά και στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική κατάσταση στο Ευρωμπάσκετ που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα το επόμενο καλοκαίρι. Αυτό είναι το κίνητρο που έχω στο μυαλό μου. Ξέρω τον στόχο μου, τον βλέπω μπροστά και απ’ αυτόν παίρνω την ώθηση να κάνω κάτι ακόμη και σε μια μέρα που θα είναι δύσκολη».
Τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί το τουρνουά “Βάσω Μπεσκάκη” που καθιερώθηκε από την ΕΟΚ τιμώντας τη μνήμη της γυναίκας η οποία πρόσφερε τα μέγιστα στην καλαθοσφαίριση. Ποια είναι το αποτύπωμα που έχει αφήσει στον χώρο του μπάσκετ;
«Ήμουν τυχερή που γνώρισα έναν άνθρωπο όπως ήταν η Βάσω. Λείπει σε όλους μας όλα αυτά τα χρόνια. Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα που είμαι εν ενεργεία αθλήτρια και μπορώ να συμμετέχω σ’ ένα τουρνουά στη μνήμη της. Δεν βρίσκεις εύκολα ανθρώπους όπως η Βάσω. Ήταν πάντα χαμογελαστή και με καλή διάθεση. Ακόμη και την περίοδο που αντιμετώπιζε το σοβαρό πρόβλημα με την υγεία της. Τη θυμάμαι και χαμογελάω. Αυτό είναι τουλάχιστον σ’ εμένα το αποτύπωμα που έχει αφήσει. Η θετική της ενέργεια».