18.1 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Μπερτομέου: “Η πρόταση της FIBA δεν λύνει το πρόβλημα”

Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα As ο Τζόρντι Μπερομέου επανέλαβε πως η Ευρωλίγκα αντιτίθεται στα "παράθυρα" της FIBA, επειδή τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο δεν μπορούν να έρθουν οι παίκτες από το ΝΒΑ, άρα δεν θα είναι παρόντες οι καλύτεροι παίκτες. Το γνωστό επιχείρημα, που προβάλλει από την αρχή της κόντρας. Επανέλαβε επίσης πως η Ευρωλίγκα κάνει συνεχώς προτάσεις για να αρθεί το αδιέξοδο, προσπάθησε να χαϊδέψει τα αυτιά των παικτών ("οι παίκτες μας δεν είναι δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας"), όμως το πιο ενδιαφέρον ίσως είναι ότι έθιξε ακροθιγώς και το θέμα της ασφάλισης των παικτών που παίζουν στις εθνικές ομάδες. "Ακόμα και στο χάντμπολ παίρνουν αποζημίωση οι διεθνείς", είπε και άφησε... υποσχέσεις για νέο μέτωπο με τη FIBA.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας:

"Είναι τελειωμένο θέμα. Κι εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε την προσπάθεια να διορθώσουμε κάτι που πιστεύουμε ότι είναι κακό για το μπάσκετ. Νομίζω ότι έχουμε αυτή την ευθύνη για οτιδήποτε έχει σχέση με το μπάσκετ, άρα και για τις εθνικές ομάδες. Στο κάτω κάτω στις εθνικές ομάδες παίζουν δικοί μας παίκτες, οπότε νιώθουμε κι εμείς υπεύθυνοι γι' αυτές και για να πηγαίνουν καλά, άλλωστε είναι καλό για το μπάσκετ συνολικά. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε ώστε να αρθεί αυτό το αδιέξοδο. Και παρόλο που έχουμε υποβάλει προτάσεις χωρίς επιτυχία, θα συνεχίσουμε να κάνουμε κι άλλες. 

Όμως σε κάθε περίπτωση, οι αρχές μας είναι ξεκάθαρες. Όποιος πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι η σύμπτωση του καλενταριού της FIBA με αυτό της Ευρωλίγκας, κάνει λάθος. Το πρόβλημα είναι ότι το μπάσκετ δεν μπορεί να επιτρέψει στις εθνικές ομάδες να αγωνίζονται χωρίς τους καλύτερους παίκτες τους. Κατ' αντιστοιχία, κανείς δεν μπορεί να επιτρέψει οι αγώνες της πρώτης φάσης της Ευρωλίγκας να διεξάγονται με εφηβικές ομάδες. Πρέπει όλοι να είμαστε στην ίδια σελίδα για να λύσουμε το πρόβλημα. Δεν φταίει το καλεντάρι της Ευρωλίγκας γι' αυτό. Οι εθνικές ομάδες είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παγκόσμιου μπάσκετ και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτές οι ομάδες να αγωνίζονται χωρίς τους καλύτερους παίκτες τους. Είναι απαράδεκτο κάτι τέτοιο.

Αυτό που λέω είναι ότι κάναμε μια πρόταση στις 20 Σεπτεμβρίου και απορρίφθηκε σε λιγότερο από 24 ώρες, οπότε φαίνεται ότι τα έχουν όλα ξεκάθαρα στο μυαλό τους. Εμείς χρειαστήκαμε μερικές μέρες για να συζητήσουμε και να αναλύσουμε την πρότασή τους. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις προτάσεις. Τον Νοέμβριο δεν θα είναι εδώ οι καλύτεροι παίκτες. Και η μόνη λύση εφόσον δεν είναι εδώ οι καλύτεροι, είναι να αναβληθούν τα παιχνίδια. 

Εμείς υποθέτουμε ότι οι παίκτες είναι ελεύθεροι να πάνε να παίξουν όπου θέλουν. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε σαφές είναι ότι δεν θα δεχθούμε να γίνουν διακρίσεις. Οι παίκτες μας δεν είναι δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Αξίζουν τον ίδιο σεβασμό με όσους αγωνίζονται σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Οι παίκτες μας δεν υπολείπονται κανενός άλλου και θα τους προστατέψουμε ως το τέλος.

Εμείς δεν αυξάνουμε τον αριθμό των αγώνων με κάθε κόστος. Αυξήσαμε τους αγώνες μας, δίχως να πάρουμε ημερομηνίες από τις εθνικές ομάδες. Έχει ειπωθεί ότι θα παίζουμε Σάββατα, Κυριακές... Όχι. Εμείς με τις αποφάσεις μας δεν επιβαρύνουμε τρίτους. Επεκτείναμε την κανονική περίοδο και τώρα έχουμε βάλει διπλά παιχνίδια σε πέντε εβδομάδες. Αν επεκταθούμε ξανά, γιατί εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αυξήσουμε τις ομάδες σε 18, θα βάλουμε διπλά παιχνίδια σε επτά εβδομάδες.

Η πρόταση της FIBA δεν είναι περίπλοκη, απλώς δεν λύνει το πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν είναι το καλεντάρι της Ευρωλίγκας. Αν μετακινούσαμε τα παιχνίδια στην Τρίτη, οι εθνικές ομάδες θα εξακολουθούσαν να παίζουν χωρίς τους καλύτερους παίκτες τους. Εκτός κι αν τους έκαναν να έρθουν. Ξέρει κανείς αν το ΝΒΑ θα διακόψει τους αγώνες τους για να παίξουν οι παίκτες με τις εθνικές ομάδες; Έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι οι καλύτεροι παίκτες, που είναι το κερασάκι στην τούρτα, θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι στις εθνικές ομάδες.

Εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε καταστάσεις στις οποίες ένα μεγάλο μέρος των διοργανώσεων διεξάγεται με Β ομάδες. Υπάρχουν πολλά ζητήματα με τη FIBA που δεν έχουν επιλυθεί. Η ασφάλιση των παικτών, η δομή των διοργανώσεων... Εμείς, για παράδειγμα, πιστεύουμε πως το να υπάρχουν τέσσερις διοργανώσεις στην Ευρώπη δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. 

Ακόμα και οι ομάδες του χάντμπολ λαμβάνουν αποζημίωση που αφήνουν τους παίκτες τους να παίξουν με τις εθνικές ομάδες. Όμως το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά μόνον ένα: το καλεντάρι έχει φτιαχτεί άσχημα από την αρχή και πρέπει να το διορθώσουμε. Εμείς έχουμε ήδη κάνει τρεις προτάσεις και θα κάνουμε κι άλλη. Κι αν πρέπει να κάνουμε και πέμπτη, θα την κάνουμε κι αυτή".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ