23.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Σφαιρόπουλος στο Basketa: “Εχουμε μεγαλύτερη πολυφωνία για να παίξουμε το μπάσκετ που θέλουμε”

Να επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος και να φτάσει όσο τον δυνατόν πιο μακριά και στην εφετινή Ευρωλίγκα, θέλει ο Ολυμπιακός με τον τεχνικό του Γιάννη Σφαιρόπουλο να μιλάει στο Basketa.gr για το τι θα δούμε εφέτος από τους Ερυθρόλευκους και να παραδέχεται ανοιχτά ότι προτιμά η ομάδα του να νικήσει τον Παναθηναϊκό στο τελευταίο ντέρμπι της χρονιάς χωρίς να σημαίνει αυτό πως δεν θέλει τη νίκη και την άλλη Κυριακή στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

Παράλληλα εξηγεί το πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξει και εφέτος η διαχείριση ενώ δεν κρύβει τη χαρά του για τη βραδιά που οργάνωσε ο Ολυμπιακός προς τιμήν του Ντούσαν Ιβκοβιτς.  Αναλυτικά η συνέντευξη του προπονητή του Ολυμπιακού:

  • Κόουτς η νέα χρονιά βρίσκεται προ των πυλών, ποιο είναι το μοντέλο του μπάσκετ που θέλετε να δείτε εφέτος από τον Ολυμπιακό ;

"Η φιλοσοφία μας δεν αλλάζει αφού και πάλι η άμυνα θα είναι το όπλο μας, απλά θέλουμε να είμαστε πιο έτοιμοι στην επίθεση και να "χτυπάμε" τον αντίπαλο με τον κατάλληλο παίκτη κάθε φορά.  Ζητούμενο είναι και η πολυφωνία ώστε να λειτουργούμε ως σύνολο και νομίζω με τους παίκτες που έχουμε στο ροστερ μας θα έχουμε περισσότερες λύσεις τόσο στη δημιουργία όσο και στην εκτέλεση".

 

 

-Πέρυσι φτάσατε μέχρι το τέλος της διαδρομής, τον τελικό της Ευρωλίγκας αλλά η ομάδα έμεινε τελικά από βενζίνη και τίτλους...

«Παίξαμε πέντε τελικούς με την Εφές, οι δύο τελευταιοι νοκ άουτ που αν έχανες έφευγες και άλλον έναν επιπλέον με την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό του φάιναλ φορ.
Με όλα αυτά σπαταλάς μεγάλη σωματική και πνευματική ενέργεια και είναι λογικό. Όσο πιο πολλά τέτοια παιχνίδια παίζεις πρέπει να έχεις βαθύτερο ρόστερ και όλους τους παίκτες παρόντες.
Πείτε μου μια άλλη ομάδα που έπαιξε με 4/6 ξένους της σε όλα τα κρίσιμα παιχνίδια και κατάφερε να φτάνει ως τον τελικό. Εμείς δεν είχαμε δύο βασικότατα στελέχη, τον Λοτζέσκι και τον Χάκετ σε όλα τα κρίσιμα ντέρμπι όπου κρίνονταν τα πάντα και ο ρόλος τους ήταν κομβικός για μας.
Για αυτό λέμε ότι είναι βασικό να έχεις υγεία και να μην έχεις τραυματισμούς. Η χρονιά είναι μεγάλη και τουλάχιστον επειδή δεν μπορείς να μην έχεις τραυματισμούς εύχεσαι ατοί να μην είναι σοβαροί ή σε τελική ανάλυση να είναι τέτοιοι που να μην αναγκάσουν κάποιους παίκτες να χάσουν τη σεζόν"

Τι σας δίδαξε η περσινή χρονιά και τι κρατάτε από αυτήν ;

"Για μας ήταν κάτι καινούργιο η περσινή χρονιά. Το γεγονός ότι φτάσαμε μέχρι τον τελικό δείχνει ότι κάναμε κάποια πράγματα καλά και αυτά θέλουμε να τα κρατήσουμε αλλά και να βελτιώσουμε κάποια στοιχεία στη διαχείρισή μας που έχουν να κάνουμε την πρόληψη και τη διαχείριση των τραυματισμών, η διατροφή, η ξεκούραση, η αποκατάσταση και το να είμαστε τυπικοί στο πως θα φροντίζει ο κάθε αθλητής το σώμα του. Το καταλαβαίνει και ο ίδιος ότι όσο περισσότερο φροντίσει τον εαυτό του, τόσο περισσότερη διάρκεια θα έχει στο παιχνίδι του".

 

Ποιο είναι το κλειδί για μια πετυχημένη χρονιά ;

"Σαφώς η διαχείριση θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Η ομάδα θα συμμετέχει σε δύο πρωταθλήματα με πολλά παιχνίδια και εκεί πρέπει να γίνει η πιο σωστή διαχείριση.   Διότι μπορεί για παράδειγμα να πάρεις ένα καλό αποτέλεσμα και μετά να έχεις μια κοιλιά και να χάσεις άλλα ματς όπου αυτόματα θα σε κάνουν να απωλέσεις το πλεονέκτημα που είχες αποκτήσει από εκείνη τη μεγάλη νίκη.

Για αυτό χρειάζεται διάρκεια και προσήλωση και όχι εφησυχασμός ενώ στο τέλος θα πρέπει να είσαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να κλείσεις ιδανικά τη χρονιά".

 

Πως νιώσατε ως μέλος του Ολυμπιακού, από την βραδιά που οργάνωσε ο σύλλογος για τον κόουτς Ιβκοβιτς ;

«Ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή για την ιστορία του συλλόγου αλλά και για τον Ντούσαν Ιβκοβιτς και είμαι πολύ χαρούμενος που ήμουν εγώ εκείνη τη στιγμή τεχνικός της ομάδας.
Είναι σημαντικό η ομάδα να τιμά τα πρόσωπα που την έχουν βοηθήσει να κατακτήσει τρόπαια και είναι αξιέπαινη η διοίκηση του Ολυμπιακού που τίμησε ένα θρύλο του μπάσκετ.
Του άξιζε του Ντούσαν Ιβκοβιτς ένα τέτοιο παιχνίδι για έναν άνθρωπο που έχει προσφέρει πολλά στον Ολυμπιακό αλλά και στο μπάσκετ της Ελλάδας της Σερβίας και ολόκληρης της Ευρώπης και του κόσμου και παγκοσμίως και αξίζει να τιμούν έτσι οι σύλλογοι τους παίκτες και τους προπονητές τους που έχουν βοηθήσει.

 

 

- Τι είπατε την ώρα της ανταλλαγής πάγκων και πως σκεφτήκατε αυτή την κίνηση ;

«Του είπα ότι το πιο σωστό είναι να τελειώσει την καριέρα του κοουτσάροντας στον πάγκο της ομάδας με την οποία κατέκτησε τις δύο Ευρωλίγκες.  Ηταν το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω για να τιμήσω και από μέρους μου τον κ.Ιβκοβιτς και να τελειώσει μια σπουδαία καριέρα στον πάγκο της ομάδας που αντιπροσώπευε πολύ περισσότερα για αυτόν από όσα η ομάδα που κοουτσάριζε εκείνη τη στιγμή"

- Πρώτο ντέρμπι της χρονιάς με Παναθηναϊκό, αλλά μάλλον τα σημαντικά ντέρμπι είναι αυτά στο τέλος της σεζόν δεν συμφωνείτε ;

«Απόλυτα. Πέρυσι είχαμε το πλεονέκτημα έδρας και όμως μας πήραν τον τίτλο, άρα το σημαντικό είναι ποιος θα νικήσει στο φινάλε της σεζόν το καθοριστικό ντέρμπι.

Μπορεί τα παιχνίδια της κανονικής σεζόν να έχουν το ρόλο τους, αλλά βασικά αυτό που μετράει είναι το τέλος. Συνεπώς θα παίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε για να νικήσουμε αυτό το παιχνίδι αλλά το βασικό είναι να είμαστε καλά στο τέλος"

-Σας προβληματίζει το γεγονός ότι κάνατε το βασικό στάδιο προετοιμασίας χωρίς αρκετούς βασικούς παίκτες λόγω εθνικών ομάδων ;

 

"Ναι είχαμε το ντεζαβαντάζ να μας λείπουν πολλοί παίκτες που δεν ήταν μαζί μας και εκ των πραγμάτων δεν προλαβαίνουμε να μονταριστούμε πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου. Αυτό θα γίνει λοιπόν αναγκαστικά και μέσα από τα παιχνίδια αφού ο χρόνος που είμαστε όλοι μαζί ήταν ελάχιστος και φυσικά δεν είχε γίνει κοινή προετοιμασία"

 

-Οι ξένοι που ήρθαν είναι σε αυτό το πλάνο που θέλετε ώστε να παίξει η ομάδα ακόμα πιο θεαματικά ;

"Ναι οι ξένοι που ήρθαν κουμπώνουν πολύ καλά με τον υπάρχοντα κορμό, έχουμε περισσότερη ποιότητα και ποσότητα και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους προέδρους μας τους κ.κ. Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο που υλοποίησαν αυτές τις μεταγραφές κάνοντας πράξη τις εισηγήσεις μας δημιουργώντας ένα πολύ καλό σύνολο"

 

 

-Τα "παράθυρα" της ΦΙΜΠΑ έδωσαν τροφή για συζητήσεις εκατέρωθεν. Η γνώμη σας γενικότερα πάνω σε αυτό το θέμα ;

«Πρέπει για το καλό του μπάσκετ να βρεθεί λύση και αυτή να έρθει πριν τον Νοέμβριο όπου είναι προγραμματισμένοι οι αγώνες των εθνικών ομάδων. Έχει μπερδευτεί και ο κόσμος και καλό είναι να υπάρχει ένα ενιαίο καλεντάρι αλλά να έχουν και ανάσες οι παίκτες διότι στο τέλος θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Επίσης είναι σημαντικό να βλέπει ο κόσμος την εθνική του ομάδα στο σπίτι της αλλά να είναι και η πιο αντιπροσωπευτική με τους καλύτερους δυνατούς παίκτες".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ