7.5 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 (4ος): Τα ηνία στην Ευρώπη (vids)

Το Παγκόσμιο Κύπελλο πλησιάζει στην έναρξή του (25/8) και το Basketa.gr σας φέρνει... στο πιάτο τον 4ο όμιλο και όλα τα δεδομένα του.

Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου πλησιάζει και ήδη έχει αρχίσει να «σκιαγραφείται» μια πιθανή πορεία της Εθνικής μας ομάδας, εφόσον εκείνη παρουσιάσει το ανταγωνιστικό πρόσωπο, που έχει υποσχεθεί. Και εκτός του δικού της ομίλου, τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα και στον 4ο, το γκρουπ δηλαδή με το οποίο διασταυρωνόμαστε στη δεύτερη φάση.

Από αυτή τη διαδικασία, φυσικά, θα προκύψουν οι δύο αντίπαλοί μας, με τους οποίους, εφόσον περάσουμε κι εμείς, θα παλέψουμε για μία εκ των δύο πρώτων θέσεων, που θα οδηγήσουν στην οκτάδα του Μουντομπάσκετ. Και τα δεδομένα στον 4ο όμιλο μοιάζουν για την ώρα αρκετά σαφή, με τις ευρωπαϊκές ομάδες να ορίζουν την τύχη τους. Το Basketa.gr παρουσιάζει τον όμιλο και τα δεδομένα του.

Δείτε το πρόγραμμα του ομίλου ΕΔΩ.

Αίγυπτος

Η χώρα των Φαραώ επιστρέφει στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά την απουσία της το 2019, για να καταγράψει την έβδομη συνολικά συμμετοχή της, με κορυφαία επίδοση έως τώρα την 5η θέση στο τουρνουά της Αργεντινής το 1950, σε μια εποχή μάλλον... περασμένων μεγαλείων.

Η παρουσία της και μόνο στο Μουντομπάσκετ είναι σημαντική, ευελπιστώντας στην καλύτερη δυνατή θέση της, ρίχνοντας... ματιές στις υπόλοιπες αφρικανικές χώρες, καθώς υπάρχει πάντοτε η σκέψη του πλασαρίσματος εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο δρόμος προς το Παγκόσμιο Κύπελλο: Η Αίγυπτος είχε ουσιαστικά κάνει... τη δουλειά της στην πρώτη φάση με το ρεκόρ 5-1 να της δίνει την πρωτιά, αλλά και το περιθώριο για να μπορέσει να αντέξει στην πίεση της Σενεγάλης, που παρά τον αγώνα δρόμου δεν πρόλαβε, με τους «Φαραώ» να περνούν με 8-4 έναντι 7-5 της βασικής ανταγωνίστριάς τους.

Ο προπονητής: Ο Καναδός τεχνικός, γεννημένος στο Γουλβερχάμπτον της Αγγλίας, έχει ξεκινήσει από το 2009 στο δρόμο της προπονητικής. Υπήρξε για μια δεκαετία ο προπονητής του Πανεπιστημίου Ράιερσον της πατρίδας του και για τρία χρόνια, εν συνεχεία, βοηθός στους Κινγκς, αναλαμβάνοντας από τον Ιανουάριο του 2022 τους Αιγυπτίους και μοιράζοντας τη ζωή του ανάμεσα στην χώρα αυτή και την Ιαπωνία, καθώς είναι και προπονητής της Κιότο Χανάριζ.

Το αστέρι: Ο Πάτρικ Γκάρντνερ, ή αλλιώς Γιουσέφ, όπως τον φωνάζουν στην Αίγυπτο, μετά από τέσσερα κολλεγιακά χρόνια, δοκίμασε την τύχη του, αλλά δεν κατάφερε στη Summer League να πείσει τους Μαϊάμι Χιτ, αποτελώντας πάντως το σημείο αναφοράς της ομάδας του.

Πού θα φτάσει: Οπως αναφέραμε και νωρίτερα, η συμμετοχή από μόνη της είναι σημαντική για την Αίγυπτο.

Δείτε το προφίλ της Αιγύπτου ΕΔΩ.

Μεξικό

Οι «12 πολεμιστές», όπως είναι το προσωνύμιό τους, είναι επίσης ξανά παρόντες στη διοργάνωση αυτή, μετά την απουσία τους το 2019, με συνολικά έξι συμμετοχές και κορυφαία θέση την 8η το 1967, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ουρουγουάης. Κάποτε, μάλιστα, αποτελούσαν μεγάλη δύναμη του αθλήματος, στις δεκαετίες του 1930 και του 1940, αλλά φυσικά εκείνες οι εποχές έχουν περάσει. 

Οπως και η Αίγυπτος, το Μεξικό οπωσδήποτε χαίρεται τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο και θα παλέψει για το καλύτερο δυνατό στη Μανίλα, θέλοντας να σταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον την παρουσία του στη διοργάνωση, αν και μάλλον θα είναι πιο ανταγωνιστικό σε σύγκριση με την αφρικανική ομάδα απέναντι στις ευρωπαϊκές. 

Ο δρόμος προς το Παγκόσμιο Κύπελλο: Το Μεξικό δοκίμασε τις δυνάμεις του με ΗΠΑ, Πουέρτο Ρίκο και Βραζιλία, τρεις εθνικές με παίκτες με πολύ περισσότερες παραστάσεις ή περισσότερη θεωρητικά ποιότητα και πήρε την 3η θέση με ρεκόρ 8-4, υπερτερώντας της Βραζιλίας, αλλά όχι του Πουέρτο Ρίκο στην ισοβαθμία, με τη μισή δουλειά να έχει γίνει στην πρώτη φάση, όταν πέρασε από τη 2η θέση με ρεκόρ 4-2 έναντι 3-3 του Πουέρτο Ρίκο και με μια απίστευτη νίκη με 97-88 επί των Αμερικανών.

Ο προπονητής: Ο Ομάρ Κιντέρο είναι σχετικά νέος προπονητής, ξεκινώντας από το 2017 σε ομάδες της πατρίδας του, ενώ την τελευταία διετία είναι ο ομοσπονδιακός τεχνικός, θέλοντας να περάσει το μεξικανικό μπάσκετ στην επόμενη ημέρα.

Το αστέρι: Ο... σεσημασμένος Πάκο Κρουζ, με τις ουκ ολίγες παραστάσεις σε υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ασφαλώς ο ηγέτης των Μεξικανών και η ομάδα του θα περιμένει από εκείνον αρκετά, μήπως και καταφέρει να σταθεί ανταγωνιστικά απέναντι στους θεωρητικά ισχυρούς αυτού του γκρουπ.

Πού θα φτάσει: Τα κουκιά είναι μετρημένα για το Μεξικό. Η λογική λέει, ότι θα είναι σε καλύτερη μοίρα από την Αίγυπτο, αλλά χρειάζεται υπέρβαση για να κοιτάξει στα μάτια τη Λιθουανία και το Μαυροβούνιο.

Δείτε το προφίλ του Μεξικού ΕΔΩ.

Μαυροβούνιο

Ακόμη μια χώρα της μεγάλης σχολής της Γιουγκοσλαβίας έχει βρει τη θέση της στο παγκόσμιο στερέωμα και, μάλιστα, θα έλεγε κανείς πως στα δύο τελευταία Μουντομπάσκετ έχει πάρει τη θέση της, απογοητευτικής το δίχως άλλο, Κροατίας, έχοντας αυτή την φορά ανεβάσει τον πήχη ακόμη περισσότερο, σε σύγκριση με τη μόλις 25η θέση της πρώτης ανεξάρτητης συμμετοχής στην Κίνα. 

Με ένα σύνολο από αρκετούς «μπαρουτοκαπνισμένος» στο υψηλότερο επίπεδο παίκτες, ίσως είναι η ώρα για το Μαυροβούνιο να κάνει ένα «βήμα» μπρος στις μεγάλες διοργανώσεις, κάτι που θα αποδειχθεί ειδικά αν καταφέρει να περάσει το «εμπόδιο» της Λιθουανίας και να μπει από πλεονεκτική θέση στο δεύτερο όμιλο, σενάριο που μόνο απαγορευτικό δεν μπορεί να είναι για την παρέα του, μεταξύ άλλων, πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, Κέντρικ Πέρι.

Ο δρόμος προς το Παγκόσμιο Κύπελλο: Το Μαυροβούνιο χρειάστηκε μια πολύ αγχωτική διαδικασία, για να φτάσει έως τα τελικά της διοργάνωσης αυτής. Το κερδισμένο έδαφος της διαφοράς μόλις μίας νίκης έναντι της Ουγγαρίας από τον πρώτο γύρο το βοήθησε καθοριστικά, ώστε τελικά να περάσει ως τρίτο με ρεκόρ 7-5 πίσω από Γαλλία και Λιθουανία, έναντι του 6-6 των Μαγυάρων και των Βόσνιων, αφήνοντας εκτός νυμφώνος και την Τσεχία, που προηγουμένως είχε συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο προπονητής: Οσο καιρό βρίσκεται στην προπονητική, ο Μπόσκο Ράντοβιτς υπηρετεί την πατρίδα του. Από το 2015 ξεκίνησε ως βοηθός και μια τετραετία αργότερα ανέλαβε πρώτος προπονητής, έχοντας ίσως την ευκαιρία να του πετύχει μαζί με τους παίκτες του κάτι σπουδαίο.

Το αστέρι: Ο Νίκολα Βούτσεβιτς είναι την τελευταία δεκαετία ένας εκ των κορυφαίων ψηλών και εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων του ΝΒΑ, με τους Μαυροβουνίους να υπολογίζουν πολλά στη δική του απόδοση, ώστε να κερδίσουν το δικό τους στοίχημα σε αυτή τη διοργάνωση, με ηγέτη τον «άσο» των Σικάγο Μπουλς.

Πού θα φτάσει: Ολα θα εξαρτηθούν, αν είναι η ομάδα σοβαρή, στην τελευταία αγωνιστική με τη Λιθουανία. Μπορεί να ηττήθηκε δύο φορές στα «παράθυρα» από τη Λιέτουβα, αλλά μια νίκη σε αυτό το τουρνουά κι ένα ενδεχόμενο «τρία στα τρία» βάζει υποθήκη οκτάδας, αν και φυσικά οι ΗΠΑ και, ενδεχομένως, η Εθνική μας μόνο εύκολοι αντίπαλοι δε θα είναι. Σε κάθε περίπτωση, όλη η ζαριά μιας διοργάνωσης ίσως είναι στο ευρωπαϊκό ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής αυτού του ομίλου.

Δείτε το προφίλ του Μαυροβουνίου ΕΔΩ.

Λιθουανία

Η σπουδαία αυτή χώρα των πολλών «μύθων» του μπάσκετ επιστρέφει, ξανά με όνειρα στις αποσκευές της, για την πέμπτη σερί συμμετοχή από τότε, που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ενωση, με κορυφαία επίδοση το χάλκινο μετάλλιο στην Τουρκία το 2010. Μετά την 9η θέση, δε, στην Κίνα, αλλά και το «χαστούκι» με τη 15η θέση στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ, η Λιέτουβα θέλει πάλι να ορθοποδήσει.

Το ρόστερ της, σίγουρα, δεν έχει τη λάμψη των ονομάτων του αρκετά πρόσφατου παρελθόντος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στην τελική 12άδα βρίσκεται κι ένας άλλοτε πρωταθλητής Α2, νυν Elite League, με την Κύμη, ο Βάιντας Καρινιάουσκας. Οι Λιθουανοί, όμως, έχουν την παράδοση και την τεχνογνωσία, ώστε να καταφέρουν να επιστρέψουν στις επιτυχίες και αυτό επιθυμούν να αποδείξουν, όντες μια ομάδα που ποτέ δεν πρέπει να αψηφάς.

Ο δρόμος προς το Παγκόσμιο Κύπελλο: Η Λιθουανία δεν είχε ιδιαίτερη δυσκολία να φτάσει μέχρι αυτό το σημείο, σημειώνοντας ρεκόρ 9-3 σε 12 αγώνες και απέχοντας μόλις κατά μία νίκη από τη Γαλλία, εξαργυρώνοντας ουσιαστικά τον πολύ καλό πρώτο γύρο, με ρεκόρ 5-1 τότε.

Ο προπονητής: Ο Κάζις Μακσβύτις είναι εδώ και αρκετά χρόνια ένας αναγνωρίσιμος προπονητής στην χώρα του, αλλά σε εμάς συστήθηκε πιο έντονα με την παρουσία του τη σεζόν, που πέρασε, πρώτα στο Ευρωμπάσκετ του 2022 και ύστερα στον πάγκο της Ζαλγκίρις. Η επιθυμία του δεν είναι άλλη από το να αποδείξει, ότι όσα έγιναν στο Ευρωμπάσκετ πέρυσι είναι μια κακή παρένθεση στις χρόνιες καλές πορείες της Λιθουανίας. 

Το αστέρι: Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας, σε μια πολύ ώριμη φάση της καριέρας του στα 31 του χρόνια, θα δώσει σπουδαίες «μάχες» με αντίπαλο τον Βούτσεβιτς. Ο NBAer των Νιου Ορλινς Πέλικανς σίγουρα είναι, για ακόμη μια φορά, η πιο μεγάλη ελπίδα των Λιθουανών, έχοντας την ικανότητα στην καλή του μέρα να μην έχει αντίπαλο στη ρακέτα.

Πού θα φτάσει: Οπως αναφέραμε και νωρίτερα για το Μαυροβούνιο, ο μεταξύ τους αγώνας μάλλον θα αποτελέσει και την πυξίδα για το πού μπορεί να φτάσει ο νικητής, ή ο ηττημένος. Με νίκη και πιθανό απόλυτο των πρώτων τριών αγώνων αχνοφαίνεται η οκτάδα, με ήττα και συναπάντημα με τους Αμερικανούς, τα πράγματα ζορίζουν πολύ. Οι Λιθουανοί, επομένως, θέλουν να... τριτώσουν τις νίκες με τους Μαυροβουνίους, συνεχίζοντας από τα «παράθυρα», ιια να αγκαλιάσουν τους προημιτελικούς.

Δείτε το προφίλ της Λιθουανίας ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ