15.5 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

“Μη σοβαρή η πρόταση της Ευρωλίγκας”!

Απορρίπτεται από τη FIBA ως "μη σοβαρή και απαράδεκτη" η πρόταση που έκανε την Πέμπτη η Ευρωλίγκα για το καλεντάρι, πράγμα που σημαίνει ότι το σκοινί τραβιέται στα άκρα και από τις δύο πλευρές και η προοπτική να τερματιστεί ο μεταξύ τους πόλεμος δεν είναι ορατή στο προσεχές μέλλον.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, η παγκόσμια ομοσπονδία επιτίθεται κατά της Ευρωλίγκας χαρακτηρίζοντάς της υπεύθυνη για το αδιέξοδο που έχει προκληθεί και εξηγεί τους λόγους γι' αυτό. Υποστηρίζει ότι για μόλις δύο αγωνιστικές, που δεν θέλει να αλλάξει η Ευρωλίγκα στην κανονική περίοδό της, έχει δημιουργηθεί όλο αυτό το πρόβλημα και τονίζει κατηγορηματικά πως το καλεντάρι της δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι το 2021. Από εκεί και μετά είναι διατεθειμένη να ακούσει προτάσεις.

Η ανακοίνωση της FIBA αναφέρει τα εξής:

"Εστάλη χθες στη FIBA μια "αυτοαποκαλούμενη" πρόταση από την Euroleague Commercial Assets (ECA) συνοδευόμενη από μία γραπτή δήλωση μέσω του Τύπου. Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι αυτή η πρόταση αποτελεί μια τακτική διαφοροποίησης σε μια περίοδο που η απόφαση της ECA να προκαλέσει διαμάχη για το καλεντάρι βρίσκεται υπό έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μια πρόταση που έρχεται δύο μήνες πριν από την έναρξη των προκριματικών για το Μουντομπάσκετ 2019-το οποίο συμπιέζει ακόμα περισσότερο το χώρο για τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων σε 4 εβδομάδες τον Ιούλιο (ενώ για τις διοργανώσεις των κλαμπ προβλέπονται 38 εβδομάδες), έχει ως στόχο να μετακινήσει την κορωνίδα των διοργανώσεων της FIBA από τον Σεπτέμβριο στον Ιούλιο του 2019 και προσπαθεί ακόμα και να αλλάξει τις ημερομηνίες των Ολυμπιακών Αγώνων-είναι απλώς μια πρόταση μη σοβαρή και εξ αυτού του λόγου απαράδεκτη.

Επί πλέον η FIBA θα ήθελε να επισημάνει πως αν υπάρχει πρόβλημα σήμερα, υπάρχει λόγω των παράλογων και δυσανάλογων ενεργειών της ECA: 

In addition, FIBA would like to highlight that if there is a problem today, it is because of the unreasonable and disproportionate actions of ECA:

-Η διαδικασία διαβούλευσης για το καλεντάρι της περιόδου 2017-2021 έληξε το 2014, πριν από το συνέδριο της FIBA World. Οι 213 εθνικές ομοσπονδίες-μέλη της FIBA υιοθέτησαν ένα καλεντάρι που είναι προϊόν μακράς διαβούλευσης παγκοσμίως.

-Το 2015 η FIBA έκανε δημοσίως γνωστές τις ακριβείς ημερομηνίες όλων των διοργανώσεων, έτσι ώστε όλες οι λίγκες να μπορέσουν να προσαρμοστούν ανάλογα.

-Το φθινόπωρο του 2016, μετα τη μονομερή επέκταση του δικού της καλενταριού, η ECA επιβεβαίωσε προφορικά και γραπτώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη FIBA ότι οι κανονισμοί της "δεν εμποδίζουν ούτε περιορίζουν με κανέναν τρόπο τη συμμετοχή των παικτών στις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων".

-Την άνοιξη του 2017 οι λίγκες της Ευρώπης, οι οποίες είναι αναγκαίο να προστατευθούν από την επιθετικότητα της ECA και τη συνεχή επέκτασή της, ανακοίνωσαν επίσης, μέσω της ULEB, ότι θα προσάρμοζαν τα καλεντάρια τους, το οποίο ήδη έχουν κάνει, προς όφελος του προγράμματος των εθνικών ομάδων.

-Παρ' όλα αυτά, πριν από λίγες εβδομάδες, τον Ιούλιο του 2017, η ECA άλλαξε θέση και πρότεινε στους μετόχους της ένα καλεντάρι για την Ευρωλίγκα, το οποίο σκοπίμως έρχεται σε σύγκρουση με αυτό των προκρικατικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η ECA δεν θέλει να δει τη λύση αυτού του ζητήματος: μπορεί να επαναπρογραμματίσει μόλις 2 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου της προκειμένου να λύσει ένα πρόβλημα το οποίο η ίδια δημιούργησε. Αυτό δεν είναι καθόλου δύσκολο. Η ECA αποφάσισε πέρυσι να πάει από τους 0 στους 5 διπλούς αγώνες μέσα στην εβδομάδα (double headers) στην ίδια σεζόν προκειμένου να γίνουν περισσότερα παιχνίδια. Η φετινή σεζόν θα μπορούσε άνετα να αρχίσει μία εβδομάδα νωρίτερα, όπως πολλά εθνικά πρωταθλήματα, και να έχει μόνο ένα επιπλέον double header. Φυσικά υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι η ECA θεωρεί τις εθνικές ομάδες περιττό και ενοχλητικό κομμάτι της οικογένειας του μπάσκετ, γι' αυτό πρότεινε να μικρύνει την παρουσία τους στο καλεντάρι ακόμα περισσότερο, περιορίζοντάς τις σε μια μικρή γωνία του καλοκαιριού, η οποία είναι ξεκάθαρο πως δεν αποτελεί την ιδανική περίοδο για τέλεση αγώνων σε κλειστούς χώρους, και αυξάνει χωρίς λόγο το φόρτο των παικτών μετά από μια επίπονη σεζόν με τους συλλόγους τους.

Μετά από ένα αξιομνημόνευτο Ευρωμπάσκετ 2017, είναι ώρα να στρέψουμε την προσοχή μας σε μια σπουδαία σεζόν για τους συλλόγους στην Ευρώπη-στις εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις με την Ευρωλίγκα, το Basketball Champions League, το Eurocup και το FIBA Europe Cup-που θα προσθέσει αξία στα παιχνίδια των εθνικών ομάδων, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον για μπάσκετ στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο κάθε τρεις μήνες. Η ECA κρατά το κλειδί της λήξης της διαμάχης και επομένως της αποδέσμευσης των συλλόγων και των παικτών από αυτή την άδικη κατάσταση.

Δεν είναι ώρα για περαιτέρω αντιπαράθεση και η FIBA δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει τη δημόσια διαμάχη, η οποία έχει ζημιώσει το άθλημά μας. Ως ο θεσμός που κυβερνά το μπάσκετ παγκοσμίως η FIBA είναι, όπως πάντα, έτοιμη να λάβει υπόψη της προτάσεις που θα σέβονται τις εθνικές ομάδες και τις εθνικές λίγκες για την περίοδο μετά το 2021, από οποιονδήποτε φορέα του μπάσκετ, κάτι που έχει πράξει και στο παρελθόν.

Για την ώρα, είναι καιρός να εστιάσουμε στην προετοιμασία των επερχόμενων προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, τα οποία ξεκινούν στις 23 Νοεμβρίου με 80 εθνικές ομάδες σε 5 ηπείρους, και στο να βοηθήσουμε τις εθνικές ομοσπονδίες-μέλη μας να αναπτύξουν το μπάσκετ στις χώρες τους".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ