23.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ίβκοβιτς: «Το ελιξίριο της ζωής μου» (pics)

Στο φιλικό που θα διοργανωθεί στο ΣΕΦ προς τιμήν του αναφέρθηκε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως το μπάσκετ είναι η ζωή του.

Ο 73χρονος τεχνικός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, για το φιλικό που θα λάβει χώρα την Τετάρτη (20/09, 20.00) στο φαληρικό στάδιο και θα αποτελέσει το «κύκνειο άσμα» του στους πάγκους. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Ολυμπιακό και στους προέδρους, που ανέλαβαν να είναι διοργανωτές του αγώνα. Να ευχαριστήσω και τον κόσμο που θα έρθει στο παιχνίδι, όχι μόνο τους παίκτες. Το μπάσκετ είναι η ζωή μου. Προσπάθησα να δώσω ένα κομμάτι πίσω από οσα πήρα από το μπάσκετ αλλά δεν τα κατάφερα. Έχει ειδική σημασία του παιχνίδι. Εγώ βέβαια θα μείνω στο μπάσκετ. Είναι καθαρά φιλανθρωπικό το ματς. Δεν μιλάω για δυσάρεστες στιγμές. Θες τον κόσμο δίπλα σου και στις δύσκολες στιγμές. Όταν βομβάρδισαν την πατρίδα μου ο ελληνικός λαός ήταν ο μόνος που στάθηκε δίπλα μας. Δεν θέλουμε να γεμίσει το γήπεδο για αγωνιστικούς λόγους αλλά για να βοηθήσουμε τον κόσμο. Το χαμόγελο του παιδιού κι ένα ίδρυμα στο Βελιγράδι», ανέφερε αρχικά, για να προσθέσει...

Για αν το μπάσκετ είναι το ελιξίριό του: « Είναι ελιξίριο της ζωής. Είμαι ιδιαίτερα τυχερός. Στην τελευταία μου ομάδα είχα παίκτη 18 χρονών. Χαίρομαι που είχα την ευκαιρία στην ζωή μου. Θέλω να πω ευχαριστώ για τους μεγάλους παίκτες που είχα δίπλα μου, τους σπουδαίους παράγοντες αλλά και τους φιλάθλους».

Για το αν θυμάται κάτι απ’ όταν ανέλαβε τον Ολυμπιακό το 2010: «Είμαστε με τον κύριο Σκινδήλια στο Φάληρο. Κανείς δεν ήξερε τίποτα. Είπα πως εγώ είμαι Ολυμπιακός αλλά υπάρχουν κάποιοι άγραφοι νόμοι, δεν έχω δουλέψει δεύτερη φορά στην ίδια ομάδα. Αλλά τα έφερε η μοίρα έτσι και πετύχαμε κάτι με αυτούς τους κυρίους που είναι δίπλα μου και ίσως είχα τα καλύτερα μου χρόνια στον Ολυμπιακό».
Π. Αγγελόπουλος: «Ο κόουτς κατάλαβε ότι είχαμε δίψα για να προχωρήσουμε και να κάνουμε την ομάδα μεγάλη. Έμεινε δύο χρόνια μαζί μας και το 2011 είχαμε καλή ομάδα. Παρ’ όλα αυτά και καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν είχαμε πολλές συναντήσεις. Τον συμβουλεύαμε, μας συμβούλευε. Αυτά τα πράγματα δεν ξεχνιούνται. Έτσι βγήκε και η σεζόν 11-12, που αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς τελείωσε».

Για το αν συγκρίνει το 1997 με το 2012: «Το να κάνουμε σύγκριση σε δύο διαφορετικές ομάδες είναι δύσκολο. Μόνο η αρχή έμοιαζε, η ομάδα του 97 ήταν μαζεμένη και δούλεψε πολύ καλά. Μέχρι να υπάρξει η ψυχική επαφή των παικτών με τον προπονητή πέρασε χρόνος. Ήταν δύσκολες στιγμές. Όπως και τότε έτσι και τώρα ο Ολυμπιακός έχει πολύ καλή διοίκηση. Τον Ιανουάριο έγινε καλύτερη η ομάδα και έπαιξε καλύτερο μπάσκετ με μειονέκτημα έδρας. Έπρεπε να είναι η κορυφαία ομάδα για 3-5 χρόνια αλλά δεν τους κρατήσαμε μαζί. Το ίδιο και στην πρώτη συνάντηση με τους προέδρους. Είχαν τρομερή οργάνωση και μια μεγάλη επένδυση. Δεν ξέραμε πως θα βγει το ρόστερ γιατί υπήρχε και το λοκ άουτ στην Αμερική. Στον πρώτο χρόνο δεν είχαμε καλή χημεία. Στο νδεύτερο χρόνο ίσως να ήταν και χειρότερο το ξεκίνημα από το 1997. Βρήκαμε μια σωστή χημεία στην συνέχεια με βάση της ομάδας τα ελληνόπουλα. Μετά όλη η Ευρώπη μιλούσε για αυτό».

Για το αν η επιλογή Ίβκοβιτς ήταν για να αφήσει παρακαταθήκη στον Ολυμπιακό:
Γ. Αγγελόπουλος: «Ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος για την θέση και πιστεύω ότι του χρωστούσε κάτι η ιστορία. Δεν ήταν βέβαια αυτοσκοπός η κορυφή τότε».

Για το αν έχουν σκεφτεί να μείνει σε πόστο στον Ολυμπιακό:
Γ. Αγγελόπουλος: «Ο κόουτς δεν φεύγει από το μπάσκετ, δεν έχουμε συζητήσει κάτι αλλά τον έχουμε πάντα δίπλα μας».

Ίβκοβιτς: «Όταν ανακοίνωσα την απόσυρση μου ευχαρίστησα τους συνεργάτες μου και υποσχέθηκα το φιλικό. Είχα διάφορες προτάσεις για σύβουλος κλπ. Δεν θα αναλάβω κάποια θέση για να βγάλω λεφτά στα 73 μου. Είμαι Ολυμπιακός και έχουμε συνεχείς επαφές. Πάντα θα πανηγυρίζω στις επιτυχίες και θα στεναχωριέμαι στις αποτυχίες όπως φέτος στη Πόλη».

Για το ’92 και όσα έγιναν πριν τους Ολυμπιακούς: «Είμαστε τυχεροί για το μπάσκετ έχει συνέχεια. Δεν έρχεσαι στο γήπεδο για να βλέπεις μόνο νίκες. Κατάλαβα ότι το μπάσκετ δεν είναι έξω από την πολιτική το 92 όταν έπρεπε να ανακοινώσω τους παίκτες και δεν πήγαμε τελικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όταν οι άλλοι πανηγυρίζουν εγώ σκέφτομαι τις μας έφερε μέχρι εδώ».

Για το πώς βλέπει την εξέλιξη του μπάσκετ: «Θέλει σοβαρή ανάλυση και εσείς πρέπει να αναγνωρίζετε που πάει το μπάσκετ. Σύντομα θα φτάσει στο αποκορύφωμα όταν ξεκινήσουν τα παράθυρα, στον πόλεμο της FIBA με την Ευρωλίγκα. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν που πάει το μπάσκετ. Το μπάσκετ στην ευρώπη περνάει μια μεγάλη κρίση. Φεύγουν μικρά παιδιά από την Ευρώπη όσο ανεβαίνει το σάλαρι καπ στο ΝΒΑ θα φεύγουν και από το NBDL οι παίκτες. Η Ευρώπη δεν το αντέχει… Είναι πολύ δύσκολο να πεις αν αφήνεις ή όχι τους παίκτες να παίξουν. Ποτέ δεν είχε υπάρξει δυσκολότερη στιγμή για το ευρωπαϊκό μπάσκετ».

Για το τι κρατούν οι πρόεδροι από την συνεργασία τους:
Π. Αγγελόπουλος: «Είναι ένα θρύλος της προπονητικής με τις ιδέες του κι όμως δύο χρόνια συζητούσε με μας για μπάσκετ».

Για το ποιος είχε την ιδέα να έρθει στο ΣΕΦ ο Νόβακ Τζόκοβιτς: «Είναι ένας μεγάλος αθλητής και άνθρωπος, και είχε βοηθήσει φιλανθρωπικά την Σερβία. Και τον κάλεσα όταν είχε ανακοινώσει πως σταματάει για έξι μήνες λόγω τραυματισμού. Θα ερχόταν στην Γλυφάδα να παίξει γκολφ, είναι πολύς καλός γκολφέρ. Απάντησε αμέσως, είναι διαφορετικός και χαίρομαι που θα έρθει».

   



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ