13.7 C
Athens
Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025

Basket League: Στους κορυφαίους σκόρερ του Ολυμπιακού ο Σλούκας

Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό με 73-70 και έκανε το 1-0 στη σειρά των τελικών της Basket League. Από το Game 1 προέκυψαν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για τις δύο ομάδες, με την είσοδο του Κώστα Σλούκα στη δεκάδα των σκόρερ του Ολυμπιακού να ξεχωρίζει.

Αναλυτικά τα στοιχεία από τον ΕΣΑΚΕ:

Με ένα επίτευγμα που έχει ξεχωριστή αξία, συνδύασε ο Κώστας Σλούκας την παρουσία του στον πρώτο τελικό των πλέι οφ, που ήταν ο 20ός της καριέρας του. Ο διεθνής γκαρντ μπήκε στη 10άδα των σκόρερ του Ολυμπιακού στα χρόνια της Basket League.

Ο Σλούκας είχε 12 πόντους στον πρώτο αγώνα της σειράς με τον Παναθηναϊκό και με αυτούς έφτασε τους 1.483 με τη φανέλα του Ολυμπιακού στο Πρωτάθλημα. Για να μπει στη 10άδα της ιστορικής λίστας των «ερυθρόλευκων», άφησε εκτός του Ντέιβιντ Ρίβερς που είχε 1.480 πόντους παίζοντας με τον Ολυμπιακό στη διετία 1995-97 και στη σεζόν 2000-01.

Σε ανάλογο επίτευγμα όμως έφτασε χθες και ο Σάσα Βεζένκοφ. Ο MVP της περσινής Basket League σημείωσε 20 πόντους που πέραν του ότι του έδωσαν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του τελικού, του έδωσαν μία θέση στη 15άδα της ιστορικής λίστας του Ολυμπιακού στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος (από το 1992-93). Ο Βεζένκοφ έφτασε τους 1.124 πόντους και έγινε ο 15ος σκόρερ των «ερυθρόλευκων», ξεπερνώντας τον Φράνκο Νάκιτς που είχε 1.117 πόντους στην εξαετία 1992-98 και στη σεζόν 1999-2000.

Ο 27χρονος φόργουορντ εξάλλου, έχοντας τέσσερα εύστοχα δίποντα (4/7), έγινε ο 14ος στην ιστορία του Ολυμπιακού στην Basket League που έφτασε και ξεπέρασε τα 300.

Ο Σάσα Βεζένκοφ παράλληλα, σημείωσε την τέταρτη επίδοση του με 20+ πόντους που συνδυάστηκε με μηδενική επίδοση λαθών (20 πόντοι / 0 λάθη). Κορυφαία όλων ήταν εκείνη του 1ου προημιτελικού με τον Άρη (23 πόντοι / 0 λάθη).

Ακόμη για τον Ολυμπιακό…

*Ο Τόμας Ουόκαπ σημείωσε 13 πόντους, με τρία τρίποντα, τέσσερα ριμπάουντ και επτά ασίστ ενώ σε ολόκληρη την αντίστοιχη περσινή σειρά, σε τρεις δηλαδή αγώνες, είχε 13 πόντους με τρίποντα, δύο ριμπάουντ και έξι ασίστ.

Ο γκαρντ του Ολυμπιακού παράλληλα με τις επτά ασίστ που μοίρασε, έμεινε και χωρίς λάθος, μετρώντας τις πέντε από τις 10 επιδόσεις 7+ ασίστ από παίκτες που ήταν αλάνθαστοι. Κορυφαία επίδοση του ήταν εκείνη της πρεμιέρας του Πρωταθλήματος με τον Απόλλωνα Carna (10 ασίστ / 0 λάθη).

*Ο Μουσταφά Φαλ έκανε για ένα ακόμη βράδυ εξαιρετική δουλειά και στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού μοιράζοντας πέντε ασίστ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρη τη σειρά των περσινών τελικών είχε δύο.

Ο Γάλλος σέντερ μάλιστα πραγματοποίησε την 50ή εμφάνιση του στην Basket League και έγινε ο 26ος ξένος στην ιστορία του Ολυμπιακού που έφτασε σε αυτόν τον αριθμό.

Παράλληλα, ο Φάλ με τα τρία ριμπάουντ που είχε στον πρώτο αγώνα της σειράς των τελικών, μπήκε στη 15άδα των ξένων ριμπάουντερ του Ολυμπιακού στην Basket League. Έφτασε τα 260 και ξεπέρασε τον Μίλος Τεόντοσιτς που είχε 258 ριμπάουντσ στην τετραετία 2007-11.

*Ο Κώστας Παπανικολάου είναι παρών σε 8η σειρά τελικών της Basket League και μέσα από τον χθεσινό αγώνα που ήταν ο 29ος του σε αυτή τη φάση του Πρωταθλήματος, έφτασε και ξεπέρασε τους 200 πόντους.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού «έγραψε» τη 290η εμφάνιση του στην Basket League και με αυτήν μπήκε στην 60άδα της σχετικής λίστας. Ξεπέρασε τον Γιάννη Λάππα που είχε 289 και «έπιασε» στην 60ή θέση τον Μιχάλη Κακιούζη.

*Ο Άλεκ Πίτερς είχε 0/5 σουτ εντός πεδιάς στα 6:38 που αγωνίστηκε και έγινε ο δεύτερος παίκτης του Ολυμπιακού που έβαλε το όνομα του στη λίστα εκείνων που είχαν μηδενική επίδοση εύστοχων σουτ σε τουλάχιστον πέντε προσπάθειες. Την ίδια επίδοση (0/5) είχε ο Κώστας Παπανικολάου στον 2ο προημιτελικό των πλέι οφ με τον Άρη.

Ο Πίτερς σημείωσε την 21η μηδενική επίδοση εύστοχων διπόντων σε τουλάχιστον τέσσερις προσπάθειες για το φετινό Πρωτάθλημα, έχοντας 0/4. Ήταν η τρίτη που σημειώθηκε για τα πλέι οφ μετά το 0/5 δίποντα του Νίκου Γκίκα στον 3ο προημιτελικό του Προμηθέα με τον ΠΑΟΚ mateco και τα 0/4 του Γιανίκ Φράνκε στον 3ο ημιτελικό του Δικεφάλου με τον Ολυμπιακό.

*Ένας από τους κανόνες των τελικών που επιβεβαιώθηκε ήταν αυτός που θέλει συνήθως την ομάδα με το πλεονέκτημα της έδρας να κάνει το 1-0. Ήταν η 24η φορά στις 30 σειρές τελικών της Basket League που έγινε αυτό (80%). Στις προηγούμενες 29 σειρές, οι 23 ήταν κερδισμένες, μαζί βέβαια με τον τίτλο, για τις ομάδες που έκαναν το πρώτο βήμα.

Διπλό milestone με αγώνες και πόντους από τον Αγραβάνη

Ο Δημήτρης Αγραβάνης μετά από τρεις σειρές και 12 αγώνες τελικών με τη φανέλα του Ολυμπιακού, αγωνίστηκε σε αυτούς και με αυτήν του Παναθηναϊκού. Συνδύασε μάλιστα αυτό το γεγονός με διπλό milestone, αφού…

*Πραγματοποίησε τη 250ή εμφάνιση του στην Basket League και έγινε ο 92ος που έφτασε σε αυτόν τον αριθμό.

*Με τους τρεις πόντους που είχε, έγινε ο 86ος στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος (από το 1992-93) που έφτασε και ξεπέρασε τους 1.900.

Κατά τα άλλα για τον Παναθηναϊκό…

*Ο Γιώργος Παπαγιάννης ισοφάρισε τη μεγαλύτερη επίδοση του στα ριμπάουντ στα ματς που έμεινε χωρίς στατιστικό λάθος. Είχε εννιά ριμπάουντ και κανένα λάθος, όπως στο ματς της 4ης αγωνιστικής με τον Κολοσσό H Hotels.

*Ο Πάρις Λι είχε 14 πόντους και οχτώ ασίστ στο ΣΕΦ και με αυτές τις επιδόσεις μπήκε στην 50άδα των ξένων σκόρερ και στην 20άδα των ξένων πασέρ του Παναθηναϊκού στην Basket League. Έφτασε τους 308 πόντους, έγινε ο 51ος ξένος των «πράσινων» που έφτασε τους 300+ και «έπιασε» τον Ραμούνας Σισκάουσκας (2006-07) στην 50ή θέση. Παράλληλα έφτασε τις 114 ασίστ και μπήκε στην 20άδα της λίστας των κορυφαίων, ξένων πασέρ του Παναθηναϊκού, αφήνοντας εκτός τους Μιλένκο Τέπιτς (2009-11) και Σέλβιν Μακ (2020-21) που είχαν από 112.

Ο Αμερικανός γκαρντ έκανε καλή δουλειά στο δημιουργικό κομμάτι περιορίζοντας στο ελάχιστο τα λάθη του (8 ασίστ / 1 λάθος). Έτσι ισοφάρισε την κορυφαία επίδοση του στον συντελεστή ασίστ/λαθών αφού +7 είχε και στο ματς της 16ης αγωνιστικής με τον Προμηθέα (9 ασίστ / 2 λάθη).

Ο Λι ωστόσο τελείωσε το παιχνίδι με 6/17 σουτ εντός πεδιάς και τα 11 άστοχα που είχε, είναι τα περισσότερα που «έγραψε» παίκτης του Παναθηναϊκού στο φετινό Πρωτάθλημα. Στο αντίστοιχο παιχνίδι της κανονικής περιόδου, ο Ντουέιν Μπέικον είχε 10 άστοχα σουτ εντός πεδιάς (9/19).

Τα οχτώ άστοχα τρίποντα του Λι (2/10) συνιστούν τη 13η επίδοση τουλάχιστον οχτώ άστοχων σουτ από την περίμετρο για τη φετινή Basket League και την πρώτη από παίκτη του Παναθηναϊκού. Η προηγούμενη μεγαλύτερη ήταν και πάλι του Λι που είχε επτά άστοχα σε ισάριθμες προσπάθειες στον 2ο ημιτελικό με το Περιστέρι bwin.

*Ο Λευτέρης Μαντζούκας δεν πήρε χθες το «βάπτισμα του πυρρός» στους τελικούς αφού είχε παίξει με τον Προμηθέα στον 3ο τελικό του 2019. Έπαιξε ωστόσο για πρώτη φορά με τον Παναθηναϊκό αφού δεν είχε χρησιμοποιηθεί στην περσινή σειρά, παρότι ήταν στη 12άδα της ομάδας του και στους τρεις αγώνες. Ο νεαρός διεθνής με το μοναδικό τρίποντο που είχε χθες (1/2) έφτασε τα 50 εύστοχα στην Basket League. Σε 78 συμμετοχές μετράει πλέον 50/138 (36,23%).

*Με τους 70 πόντους που σημείωσε στον 1ο τελικό, ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία των αγώνων που ανέδειξαν τον πρωταθλητή, που έφτασε τους 8.000. Χρειάστηκε 109 αγώνες για να το καταφέρει.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ