21 C
Athens
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Δάφνη-Νήαρ Ήστ-Πανελλήνιος: Οι παραδοσιακές δυνάμεις της Αθήνας επιστρέφουν…

Αρκετές νέες δυνάμεις έχουν ξεπεταχτεί, κυρίως την τελευταία δεκαετία στο Ελληνικό μπάσκετ, αλλά οι παραδοσιακές δυνάμεις του αθλήματος προσδίδουν ρομαντισμό και μας θυμίζουν από που ξεκίνησε το άθλημα.

Ο ΑΟ Δάφνης ιδρύθηκε το 1939, αλλά το τμήμα μπάσκετ έκανε τα πρώτα του βήματα το 1967, ενώ κιόλας το 1969 βρέθηκε στο υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, τα μεγάλα άλματα τα έκανε μετά το 1992 όπου ως το 2002 βρέθηκε για 8 χρόνια στην μεγάλη κατηγορία, μεγαλουργώντας υπό την προεδρία του Κώστα Τζιβελέκα.

Με τον ίδιο στον προεδρικό θώκο ήρθε η ανασύνταξη, εντός τμήματος που έσβησε την σεζόν 2010-2011 όταν συμπορεύτηκε με τον Αμύντα, ως Α.Ο. Αμύντας Δάφνης – Υμηττού, για να επιστρέψει στα πράγματα από την Δ’ ΕΣΚΑ το 2015. Την σεζόν 2020-2021 επέστρεψε σε Εθνικό επίπεδο, και πλέον με ηγέτη τον Γιάννη Τζιβελέκα, απέχει μια νίκη από το να επιστρέψει στην Β’ Εθνική, όπου τελευταία φορά αγωνίστηκε την σεζόν 2004-2005.

Πλέον, υποδέχεται την Ελευθερία Μοσχάτου στις 23/4, με την οποία βρίσκεται στο 2-0, έχοντας καταφέρει με «Στρατηγό» τον Κώστα Οικονομάκη να είναι η καλύτερη ομάδα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, και να επιστρέψει εμφατικά όταν ο Αργοναύτης Ραφήνας έσπασε την έδρα κα έφτασε στο 1-2, απειλόντας τη Δάφνη με αποκλεισμό.

Η Νήαρ Ήστ αποτελεί προφανώς την πολύ μεγάλη έκπληξη της τρέχουσας σεζόν, με τον Πέτρο Καραμπά να έχει κάνει καταπληκτικό έργο την τελευταία διετία, και με ένα πολύ μικρό μπάτζετ, αλλά σπουδαίο σύνολο την έχει φέρει κοντά στην άνοδο στην Β’ Εθνική.

Ο σύλλογος της Καισαριανής έχει 12 συμμετοχές στην μεγάλη κατηγορία, , έχει αγωνιστεί στην Ευρώπη και το κύπελλο Κόρατς, ενώ κατέκτησε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα το 1936. Στην επιστροφή της από την περιπέτεια της ΕΣΚΑ, όπου βρέθηκε το καλοκαίρι του 2016 και έφτασε και ως την δεύτερη τοπική κατηγορία, έφτασε σε πορεία πρωταθλητισμού, στηριζόμενη στην αλώβητη έδρα της, και τον παίκτη «σημαία» του συλλόγου, Θέμη Κουπίδη.

Μια ήττα την τελευταία αγωνιστική στην Καλαμάτα την φέρνει στους τελικούς ανόδου με την Αγία Παρασκευή στο 1-1 αλλά με μειονέκτημα έδρας. Αν βρεθεί στην Β’ Εθνική θα γίνει μετά τη σεζόν 2013-2014.

 

Ο Πανελλήνιος αποτελεί ένα τα μεγάλα κεφάλαια στο Ελληνικό μπάσκετ, με 47 συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία, και  6 πρωταθλήματα.

Ωστόσο οι «Ολυμπιονίκες», με τις ευρωπαϊκές συμμετοχές (Final Four Eurocup 2010), μετρούν μια βαριά περίοδο ξηρασίας, η οποία ξεκίνησε μετά τη διάλυση της ΚΑΕ το 2011, και την συμμετοχή της ομάδας της Κυψέλης από το 2012-2013 στις κατηγορίες της ΕΣΚΑ, φτάνοντας ως τα έσχατα της Δ’ ΕΣΚΑ. Φέτος, και έχοντας έμπειρους παίκτες όπως οι Δημήτρης Κατιάκος, Νίκος Κούρτης και Διονύσης Καπινιάρης, έχουν εξασφαλίσει την 2η θέση στον ειδικό όμιλο ανόδου στην Α’ ΕΣΚΑ όπου θα συμμετάχσουν στα ειδικά μπαράζ ανόδου. Αρωγός σε όλη αυτή την πορεία από την τελευταία κατηγορία ο Κωστής Λημναίος, ο οποίος καθοδηγεί με μαεστρία την ομάδα του.

Αν επιστρέψει στην Γ’ Εθνική θα συμβεί τη σεζόν 1998-1999 όπου βρέθηκε για τελευταία χρονιά.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ