19.8 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Παναθηναϊκός: Τα αίτια για το νέο «ναυάγιο» στην Ευρωλίγκα

Η τρίτη διαδοχική πλήρως αποτυχημένη σεζόν του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα ολοκληρώθηκε και το Basketa.gr παρουσιάζει ορισμένους από τους λόγους.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και γι' αυτόν το λόγο οι «πράσινοι» θα πρέπει να αλλάξουν αρκετά πράγματα, αν δεν θέλουν να συνεχίσουν να παραπαίουν για τέταρτη διαδοχική αγωνιστική περίοδο.

Ας μπουν όμως τα πράγματα σε μία σειρά, με όλα τα λάθη που έγιναν -και- το περασμένο καλοκαίρι και είχαν ως αποτέλεσμα η ομάδα να απογοητεύσει πλήρως με την παρουσία της, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε το μπάτζετ.

Το πρώτο και βασικό λάθος ήταν η εμπιστοσύνη σε λάθος άνθρωπο για το «χτίσιμο» της ομάδας. Αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μετριότατο ρόστερ με πολλούς παρόμοιους ρόλους, «γυμνό» σε κάποιες θέσεις και με γρήγορα «μπαλώματα» που δεν ταίριαζαν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Δεύτερο λάθος, η πρόσληψη ενός προπονητή με γνώση μεν από την Ευρωλίγκα αλλά με ξεκάθαρο «ταβάνι». Τα αποτελέσματα τα είδαν όλοι, δεν «κούμπωσε» ποτέ, δεν έκανε τη διαφορά κι έφυγε πριν καν τελειώσει η σεζόν ως αποτυχημένος. Δεν χωράει ρίσκο πλέον και ο επόμενος κόουτς θα πρέπει να είναι εγνωσμένης αξίας και να του δοθεί πίστωση χρόνου ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων.

Το τρίτο σφάλμα -στα όρια του απίθανου- που συνέβη ήταν η απόκτηση ενός πρώην αθλητή για τη θέση του βασικού πόιντ γκαρντ. Ο 32χρονος Αμερικανός περνάει περισσότερη ώρα στα «πιτς» παρά στο παρκέ και είναι αδιανόητο ότι δεν «κόπηκε» προτού αποκτηθεί. 

Ακόμα ένα λάθος που συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια στον Παναθηναϊκό, δεν είναι άλλο από τις διαρκείς προσθήκες κατά τη διάρκεια της σεζόν. Μία ομάδα οφείλει να «χτίζεται» σε σωστές βάσεις το καλοκαίρι και να προχωράει σε μεταγραφές μέσα στη σεζόν, μόνο αν προκύψουν ατυχίες για τραυματισμούς και για κανέναν άλλο λόγο. Στο «τριφύλλι» συμβαίνει το ακριβώς ανάποδο και προσπαθούν να διορθωθούν τα... αδιόρθωτα του καλοκαιριού. Κι αυτό είναι υποχρεωτικό να σταματήσει.

Το πέμπτο λάθος ήταν η μη αξιοποίηση των νεαρών Ελλήνων που έχουν αποκτηθεί. Είναι υποχρεωτικό να «βγει» κάποιος ή κάποιοι από την τριάδα των Αβδάλα, Σαμοντούροφ και Μαντζούκα. Κι αν οι δύο πρώτοι ακόμα είναι νεαροί, ο Γιαννιώτης φόργουορντ έφτασε στα 19 και μπορεί να σταθεί με συγκεκριμένο ρόλο. Είναι φανερό ότι διαθέτει τα προσόντα αλλά δεν πήρε τις ευκαιρίες που θα έπρεπε.

Εν κατακλείδι, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι προθέσεις στην παρούσα φάση είναι σωστές για επιστροφή στην... κανονικότητα, όμως για να συμβεί πράγματι αυτό, θα είναι σημαντικό να υπάρχουν τα απαραίτητα στεγανά στον οργανισμό και να γίνουν οι κατάλληλες επιλογές για τον πάγκο, με τον κόουτς στη συνέχεια να αποφασίζει για το ρόστερ με το οποίο θα εργαστεί, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για την πορεία της δουλειάς του. Παράλληλα δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι «η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα» και ότι «η υπομονή είναι αρετή».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ