25.5 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Κύπελλο Ελλάδας: Το Ηράκλειο ξυπνά μνήμες… (pics+vids)

Ώρα Κυπέλλου, ώρα Final 8! Από σήμερα (16/9) και για τις επόμενες τρεις μέρες το Ηράκλειο θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ελληνικού μπάσκετ, καθώς σε αυτό το τετραήμερο στα "Δύο Αοράκια" θα μάθουμε τον Κυπελλούχο Ελλάδας στο πρώτο Final 8 που διεξάγεται επί ελληνικού εδάφους για εγχώρια διοργάνωση.

Η Κρήτη και συγκεκριμένα το Ηράκλειο, δεν είναι η πρώτη φορά που θα φιλοξενήσουν τελικό Κυπέλλου. Η φετινή θα είναι η έβδομη, με τα "Δύο Αοράκια" να έχουν υποδεχθεί τους φιναλίστ έξι φορές και το κλειστό γυμναστήριο "Λίντο" ακόμα μία. 

Από τις οκτώ ομάδες που θα δώσουν το "παρών" στο Final 8, οι τρεις έχουν σηκώσει το τρόπαιο στο Ηράκλειο και δη στα "Δύο Αοράκια". Η ΑΕΚ (2018, 2020) και ο Παναθηναϊκός (2014, 2019) μετρούν από δύο κατακτήσεις με τον Ολυμπιακό να στέφεται Κυπελλούχος στο Final 4 της περσινής σεζόν στο εν λόγω γήπεδο. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι "πράσινοι" έχουν σηκώσει ξανά την κούπα στο Ηράκλειο αλλά στο γήπεδο "Λίντο" το 2005.

Ας δούμε αναλυτικά και με χρονολογική σειρά τις προηγούμενες τελικές φάσεις Κυπέλλου που διεξήχθησαν στο Ηράκλειο Κρήτης...

Το μοναδικό στο "Λίντο"

Το 2005 για πρώτη φορά το Ηράκλειο φιλοξένησε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας. Η έδρα του τελικού ήταν το κλειστό γυμναστήριο "Λίντο" και οι δύο μονομάχοι ο Παναθηναϊκός και ο Άρης. Οι "πράσινοι" του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, νίκησαν τους "κίτρινους" με 72-68 σε ένα ντέρμπι με πολυτιμότερο παίκτη τον Γιάκα Λάκοβιτς.

Η δεύτερη πράξη στα "Δύο Αοράκια"

Παναθηναϊκός και Άρης διασταύρωσαν ξανά τα ξίφη τους σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας στην Κρήτη. Το 2014 όμως δεν είδαμε ντέρμπι αλλά παράσταση για έναν ρόλο, με τους "πράσινους" να κατακτούν και αυτό το τρόπαιο με το εμφατικό 90-53, με τον Ραμέλ Κάρι να κάνει εξαιρετικό ματς.

"Βασίλισσα" ξανά στην Κρήτη

Η επιστροφή της ΑΕΚ στους τίτλους μετά από 16 χρόνια συνδέθηκε με τα "Δύο Αοράκια" του Ηρακλείου. Η Ένωση κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, αφού πρώτα απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά, νίκησε τον Ολυμπιακό στον τελικό με 88-83, κατακτώντας τον πρώτο της τίτλο μετά το 2002 και το πρώτο της κύπελλο μετά το 2001. 

Το τρίτο "πράσινο" στο Ηράκλειο

Ο Παναθηναϊκός το 2019 κατέκτησε για τρίτη φορά το Κύπελλο Ελλάδας στο Ηράκλειο. Αντίπαλος ήταν ξανά ομάδα από τη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά ο ΠΑΟΚ, τον οποίο νίκησε με 79-73. Οι "ασπρόμαυροι" πάλεψαν για την έκπληξη ωστόσο η ανωτερότητα των "πράσινων" κέρδισε το τρόπαιο.

Της πάνε τα "Δύο Αοράκια"

Δύο χρόνια μετά το 2018 η ΑΕΚ κατέκτησε ξανά το Κύπελλο Ελλάδας στα "Δύο Αοράκια". Το 2020 η Ένωση αντιμετώπισε τον Προμηθέα Πάτρας στον τελικό και σε ένα κλειστό παιχνίδι επικράτησε με 61-57, πανηγυρίζοντας ακόμη ένα τρόπαιο στο Ηράκλειο.

Το F4 βάφτηκε "ερυθρόλευκο"

Την περυσινή χρονιά (2022), η ΕΟΚ επέστρεψε στο μοντέλο του Final 4 και αυτό διεξήχθη και πάλι στα "Δύο Αοράκια". Τους τέσσερις ημιφιναλίστ απάρτιζαν ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο Προμηθέας, με τους "αιώνιους" να συναντώνται στον μεγάλο τελικό. Οι "ερυθρόλευκοι" ήταν οι νικητές με 81-73 και κατέκτησαν το Κύπελλο, μπαίνοντας στο γκρουπ των ομάδων που έχουν πανηγυρίσει το τρόπαιο στο Ηράκλειο.

Η Κρήτη φημίζεται για τη φιλοξενία της και το αποδεικνύει εμπράκτως, αναλαμβάνοντας για 7η φορά τελική φάση Κυπέλλου. Η φετινή αναμένεται να είναι και ιστορική καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα διεξαχθεί σε μορφή Final 8.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ