22.2 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Παναθηναϊκός: Περιμένοντας -σχεδόν- τα πάντα από τον Μπέικον (pics+vids)

Το Basketa.gr παρουσιάζει την έως τώρα πορεία του Παναθηναϊκού στη φετινή Ευρωλίγκα.

Κάθε αρχή και δύσκολη λέει μία παροιμία και οι «πράσινοι» κατάλαβαν στην πρεμιέρα με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Εκεί όπου πάλεψαν σκληρά, δίχως να καταφέρουν να ξεκινήσουν ιδανικά τη σεζόν. Το καλό για εκείνους ήταν ότι έφυγαν νικητές από το Βελιγράδι μία εβδομάδα αργότερα και δημιούργησαν προσδοκίες για κάτι καλό.

Η ικανοποίηση δεν κράτησε πολύ, καθώς διασύρθηκαν στο Βερολίνο από την Άλμπα σε μία τραγική εμφάνιση που εν πολλοίς έφερε εξελίξεις, καθώς αποφασίστηκε η προσθήκη του Ντουέιν Μπέικον.

Ακολούθησε η εντός έδρας ήττα από τη Μονακό σ' έναν αγώνα που το σόου του Ντέρικ Ουίλιαμς δεν αποδείχθηκε αρκετό για να αλλάξει τη μοίρα των «πράσινων». Δεν προκάλεσε εντύπωση ούτε η ήττα από τη Μακάμπι στο Ισραήλ.

Τα αρνητικά αποτελέσματα συνεχίστηκαν με ήττα στην παράταση από την Παρτιζάν στο ΟΑΚΑ, κι έγινε θετικό «διάλειμμα» με εύκολη νίκη επί της Μπασκόνια, πριν έρθει ο νέος διασυρμός από τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη και το ρεκόρ είχε «κατρακυλήσει» στο 2-6. 

Η αντεπίθεση ήταν επιβεβλημένη και πραγματοποιήθηκε, αρχής γενομένης από τα δύο συνεχόμενα παιχνίδια στην Αθήνα και τη δύσκολη νίκη απέναντι στη Βίρτους Μπολόνια, αλλά και την εμφατική απέναντι στη Βιλερμπάν μετά από δύο εικοσιτετράωρα. 

Το κλίμα είχε αλλάξει άρδην στο εσωτερικό της ομάδας κι αποδείχθηκε στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Ζαλγκίρις, εκεί όπου οι «πράσινοι» θριάμβευσαν 81-67 κι έγιναν η πρώτη ομάδα που πέρασε νικηφόρα από το Κάουνας. Μετά από ακόμα ένα «θρίλερ» στο ΟΑΚΑ και δύσκολη νίκη στην παράταση επί της Αρμάνι Μιλάνο με 90-77, το «τριφύλλι» είχε φτάσει πια στο 6-6, έχοντας μπροστά του τρία συνεχόμενα εκτός έδρας παιχνίδια.

Στο πρώτο από αυτά «αυτοκτόνησε» στην έδρα της Βαλένθια χάνοντας στην παράταση με 94-91, πριν «φλερτάρει» με μεγάλο διπλό στη Βαρκελώνη, αλλά «λυγίζοντας» τελικά με 74-68. Στο τελευταίο παιχνίδι πριν το «αιώνιο» ντέρμπι, ο Παναθηναϊκός έκανε... πισωγύρισμα κι έχασε εύκολα από την Αναντολού Εφές στην Κωνσταντινούπολη με 88-69.

Ακολούθησε η τελευταία υποχρέωση στην Ευρωλίγκα για το 2022, που ήταν το μεγάλο ντέρμπι απέναντι στους Πειραιώτες στο ΟΑΚΑ. Ο ντροπιαστικός διασυρμός με 95-71 «έσβησε» κάθε ελπίδα και προσδοκία που είχε δημιουργηθεί, καθώς  «έπεσε» στο 6-10 και για ακόμα μία σεζόν δεν θα παλέψει καν για την οκτάδα, «γκρεμίζοντας» τα όνειρα που έκανε ο κόσμος της ομάδας για επιστροφή στην... κανονικότητα.

Το αστέρι

Ο Ντουέιν Μπέικον πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι της 6ης αγωνιστικής απέναντι στην Παρτιζάν στο ΟΑΚΑ. Δεν συνοδεύτηκε από νίκη αλλά ήταν ολοφάνερο ότι άλλαξε αμέσως το επιθετικό επίπεδο των «πράσινων» οι οποίοι πρόσθεσαν στο έμψυχο δυναμικό τους έναν πολιορκητικό «κριό» και παράλληλα έγιναν πιο απρόβλεπτοι, έχοντας πια τη δυνατότητα να πάνε πιο ψηλά το σκορ.

Ο Αμερικανός σούπερ σταρ δεν έχει σκοράρει ποτέ λιγότερους από τους 16 πόντους που σημείωσε απέναντι στην Μπασκόνια, ενώ το φετινό ρεκόρ του είναι οι 31 πόντοι απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο.

Προφανώς αποτελεί έναν από τους κορυφαίους σκόρερ στην Ευρώπη, ωστόσο κάποιες φορές το παρακάνει, ενώ και οι «πράσινοι» μοιάζουν περισσότερο εξαρτημένοι απ' όσο θα έπρεπε.

Ο... κατώτερος των περιστάσεων

Όταν αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, άπαντες πίστεψαν ότι ο Παναθηναϊκός είχε πλέον στο ρόστερ του ένα σπουδαίο «δυαροτριάρι» που θα ήταν ικανό να σκοράρει με συνέπεια και κυρίως από την περιφέρεια. 

Η αλήθεια είναι ότι μετά την όγδοη αγωνιστική ο Μάριους Γκριγκόνις υπέστη έναν τραυματισμό ο οποίος τον κράτησε για αρκετό καιρό στα «πιτς» και δεν μπόρεσε να προσφέρει όσα θα ήθελε.

Ωστόσο το ξεκίνημα της καριέρας του στους «πράσινους» δεν κρίνεται σε καμία περίπτωση επιτυχημένο και τουλάχιστον προς το παρόν περνάει δίχως αμφιβολία κάτω από τον πήχη των φιλοδοξιών που υπήρχαν.

Ο προπονητής

Στα 52 του χρόνια ο Ντέγιαν Ράντονιτς άφησε τον αγαπημένο του Ερυθρό Αστέρα για να έρθει στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, θέλοντας να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει και μακριά από την ασφάλεια της πατρίδας του.

Τα περισσότερα σύνολα που δημιουργούσε στο παρελθόν είχαν κυρίως αμυντικές αρετές, κάτι που δεν έχει εμφανίσει με συνέπεια στο «τριφύλλι».

Ακόμα όμως είναι στους πρώτους μήνες της θητείας του και φανεί αν θα πάρει πίστωση χρόνου -δεν με μοιάζει πιθανό- για να δείξει τι μπορεί να καταφέρει. Αν αυτή του δοθεί, τότε θα κριθεί αρχικά στο φινάλε της τρέχουσας σεζόν... Βέβαια μετά το... στραπάτσο του ΟΑΚΑ ουδείς ξέρει αν θα αντέξει για καιρό.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ