12.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Με… λευκή κόλλα στην “εβδομάδα μηδέν” οι “αιώνιοι”

Με τον όρο «χιλιόμετρο μηδέν» χαρακτηρίζεται ειδικό τοπογραφικό σημείο κυρίως μεγάλων πόλεων από το οποίο αρχίζει η αρίθμηση της μέτρησης των χιλιομετρικών αποστάσεων με άλλες πόλεις. Συνηθέστερα ως τέτοιο σημείο λαμβάνεται η κεντρικότερη πλατεία της πόλης.

 Για τις δικές μας ομάδες της Ευρωλίγκας , η εβδομάδα μηδέν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή στην οποία βρίσκονται αντιμέτωποι. Μετά την μεταξύ τους μάχη αρχίζει αντίστοιχα μια άλλη μέτρηση , η οποία πάλι καταλήγει στο μεταξύ τους παιχνίδι. Άλλωστε ο βασικός στόχος και των 2 περνάει από το να επιβληθεί ο ένας του άλλου. Ότι και να έχει συμβεί στην διάρκεια της σεζόν , η κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι το “συγχωροχάρτι” για οποιαδήποτε άλλη αστοχία στην διάρκεια της σεζόν. 

Οι ομάδες μας λοιπόν στην Ευρωλίγκα δεν τα κατάφεραν και την προηγούμενη εβδομάδα , έτσι μπαίνουνε στην εβδομάδα μηδέν για μια ακόμη μέρα κρίσης. Ότι και να λέμε ότι αυτά τα παιχνίδια είναι μια λευκή κόλλα χαρτί , στον αθλητισμό οι νίκες και ήττες λειτουργούν αθροιστικά στη ψυχολογία και δημιουργούν ψυχολογικά αβαντάζ , που σε ένα παιχνίδι που κρίνεται σε λεπτομέρειες μπορεί να παίξουν μεγάλο ρόλο. Αυτή τη στιγμή οι 2 ομάδες μπαίνουν στην εβδομάδα μηδέν με περίπου ίδια ψυχολογία , αναλογικά με τους στόχους που είχε θέσει η καθεμία. 

Ολυμπιακός: Είναι αρκετό να είσαι η νο1 επίθεση ;

Ο Ολυμπιακός σήμερα , είναι η καλύτερη επίθεση στην Ευρωλίγκα ανά κατοχές. Σκοράρει μέσο όρο 1.21 πόντους σε μια λίγκα με μέσο όρο κάτι λιγότερο από 1.12 ανά κατοχή. Γράφεται αρκετά ότι έχει αμυντικά προβλήματα φέτος και δεν είναι μακριά από την αλήθεια. Κοιτώντας τα “στεγνά” στατιστικά είναι η 6η καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα. Άρα λοιπόν πως λέμε ότι μια άμυνα με αρκετά καλά νούμερα έχει πρόβλημα ;

Αρχικά κοιτώντας προσεκτικά τα παιχνίδια , παρατηρούμε 2 παιχνίδια που ο Ολυμπιακός διέσυρε τον αντίπαλο , τα εντός έδρας παιχνίδια με Partizan και Fenerbahce. Ήταν 2 ειδικά παιχνίδια καθώς οι αντίπαλοι είχαν προβλήματα και αρκετές ελλείψεις , κάτι που έπαιξε τον ρόλο του. Από εκεί και πέρα 2 αμυντικές νίκες ήταν με την Barcelona στην αρχή , στην οποία κράτησαν χαμηλά τους Ισπανούς και εντός έδρας με την Alba Berlin. Οι υπόλοιπες “μεγάλες” νίκες ; Οι ισπανικές νίκες του αρχικού σερί έγιναν με τον Ολυμπιακό να σκοράρει με 1.21 με την Real και 1.31 με την Baskonia ενώ δέχτηκε 1.18 και 1.25 πόντους ανά κατοχές. Ξεκάθαρα λοιπόν ήταν νίκες στις οποίες πρώτο ρόλο έπαιξε το επιθετικό ταλέντο. 

Όλη αυτή η συζήτηση δεν έχει σκοπό ούτε να υποδείξει κάτι. Στην τελική ανάλυση πέρσι η Efes κατέκτησε την Ευρωλίγκα καθαρά με το επιθετικό της ταλέντο , όντας πρώτη επίθεση και 6η άμυνα συνολικά , νούμερα με τα αντίστοιχα του Ολυμπιακού. Το ερώτημα πάντα είναι κυρίως κατά πόσο αισθάνεται μια ομάδα ότι όντως όταν θα έρθει η ώρα της κρίσεως μπορεί να πάρει την νίκη με τον τρόπο που θέλει. Η Efes έχει την επιθετική αυτοπεποίθηση και τα όπλα για να πάει στην κρίσιμη στιγμή και να “καθαρίσει” επιθετικά τα κρίσιμα παιχνίδια. Μην ξεχνάμε ότι πέρσι κέρδισε επιθετικά στον ημιτελικό τον Ολυμπιακό σκοράροντας 1,21 πόντους ανά κατοχή ενώ δέχτηκε το διόλου ευκαταφρόνητο 1,17. 

Για να έρθουμε λοιπόν στο σήμερα , είχα πει ότι ο Ολυμπιακός πιστεύω πως στα χαρτιά έκανε τις καλύτερες συμπληρωματικές κινήσεις , εάν ήταν το TETRIS. Τα κομμάτια κάθονταν ακριβώς επάνω στις ελλείψεις που υπήρχαν. Το υλικό σε κάθε περίπτωση είναι ακόμα πιο ισχυρό από πέρσι δίχως αμφιβολίας. Είμαστε ακόμη σε αρχικό σημείο στην σεζόν και το στοίχημα είναι να κολλήσουν τα κομμάτια και να φέρνουν τις νίκες.

Εδώ θα πει κανείς με τέτοια επιθετική επίδοση με τον Αστέρα και σκοράροντας 1.29 πόντους ανά κατοχή , είναι δυνατόν να χάσεις ; Η έστω να μην έχεις καθαρίσει το παιχνίδι νωρίτερα εντός έδρας ; Αυτός είναι και ο γρίφος που πρέπει να λύσουν οι προπονητές του Ολυμπιακού καθώς φέτος οι επιλογές των παικτών άρα και των συνδυασμών είναι περισσότεροι από πέρσι. Όταν λέμε ότι μια ομάδα είναι αμυντική η επιθετική κυρίως , δεν σημαίνει ότι θα πάρει όλα τα ματς στην άμυνα. Σημαίνει ότι θα πάρει τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ματς ξεκινώντας από το πίσω μέρος. Στο τέλος λοιπόν κάνοντας τους μέσους όρους θα καταλήξουμε ότι κυρίως αμυντικά έφερε αποτελέσματα. 

Πρωτίστως όμως θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο εάν ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που θα καθαρίζει κυρίως αμυντικά τα ματς η επιθετικά. Για την ώρα ο τρόπος που λειτουργεί και επιβιώνει είναι μέσο του επιθετικού ταλέντου που έχει. 

Το κεντρικό τσιπάκι άλλαξε , αλλά θέλει και αναβάθμιση το λογισμικό 

Ο Παναθηναϊκός βάζοντας τον Bacon στο ρόστερ του έκανε αλλαγή στο κεντρικό του τσιπάκι. Ουσιαστικά αυτή η κίνηση δεν είναι μια απλή διορθωτική κίνηση αλλά αλλαγή πλεύσης καθώς είναι ένας σπάνιος παίκτης που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και σίγουρα υπολογίζεται ότι γύρω του μπορεί να χτιστεί κάτι σε βάθος διετίας , όσο και το συμβόλαιο του. Ο συγκεκριμένος παίκτης είναι ένα παίκτης που έχει επιθετικό ταλέντο. Σε κάθε περίπτωση ο Παναθηναϊκός στα παιχνίδια που κέρδισε στην φετινή Ευρωλίγκα σκοράρει 1.13 πόντους ανά κατοχή και είναι 14ος στην σχετική κατάταξη ενώ αμυντικά δέχεται το πολύ καλό 1.00 πόντους ανά κατοχή.

Ξεκάθαρα λοιπόν οι περισσότερες νίκες του Παναθηναϊκού προήλθαν μέσα από καλές αμυντικές επιδόσεις κυρίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα παιχνίδια μέσα σε Βαρκελώνη και Κωσταντινούπολη , σκόραρε 1 πόντο ανά κατοχή. Στο παιχνίδι της Ισπανίας όμως έχοντας μια καλύτερη αμυντική παρουσία κατάφερε και διεκδίκησε το παιχνίδι. Εδώ βέβαια υπάρχει και το τακτικό κομμάτι , δηλαδή του ότι η Efes με τον τρόπο που αγωνίζεται είναι πολύ πιο δύσκολο να καταφέρεις να την σταματήσεις αλλά η αμυντική τακτική είναι άλλη συζήτηση. Οι πράσινοι δοκίμασαν πράγματα στην Τουρκία , απλά τίποτα δεν λειτούργησε. Στην συνολικά αξιόλογη προσπάθεια φέτος που κάνει ο Παναθηναϊκός θέλω να σταθώ κυρίως στην επιθετική του παρουσία. 

Το στατιστικό USG% καθορίζει πόσες μπάλες ανά κατοχές “καταναλώνει” ένας παίκτης όσο βρίσκεται στο παρκέ. Το στατιστικό ASS% ratio μας λέει πόσες τελικές μοιράζει κάποιος στην ομάδα του. Δεν είναι φυσικά ανάγκη να πούμε ότι ο Bacon είναι πολύ ψηλά στην κατάταξη σε σχέση με το “καύσιμο” που καταναλώνει. Εκεί που υπολείπεται όλων των πρώτων τουλάχιστον 30 όμως είναι το ASS% , δηλαδή το πόσες τελικές κάνει. Πολύ κοντά στα νούμερο με το πόσες μπάλες καταναλώνει αλλά και την επιθετική αποτελεσματικότητα μαζί με τον Bacon είναι ο Jared Harper της Valencia , του οποίου όμως το ASS% είναι κοντά στο 40% σε αντίθεση με τον παίκτη των πρασίνων που έχει μόνο το 9%. Φυσικά αυτό από μόνο του μπορεί να σημαίνει πολλά αλλά και τίποτα.

Τι σίγουρο είναι ότι όταν καταρτίζεις ένα αμυντικό πλάνο και ξέρεις ότι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρωλίγκα δεν θα πασάρει ποτέ την μπάλα , αυτόματα όλα γίνεται πιο απλά. Στην ζωή πάντα μαθαίνουμε , οπότε αναμένουμε να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα σε αυτήν την περίπτωση. Το παιχνίδι παίζεται και στα 2 κομμάτια του γηπέδου και όταν μια ομάδα αισθάνεται ότι δεν κινδυνεύει αμυντικά , δημιουργεί μια καλύτερη ψυχολογία στην επίθεση της. Ο Παναθηναϊκός έχει πολλά επιθετικά όπλα αλλά είναι ακόμη στην φάση του χτισίματος , αλλά σε κάθε περίπτωση η κλεψύδρα γυρνάει κάθε αρχές Οκτωβρίου για όλες τις ομάδες και δεν σταματάει για αυτές οι οποίες χτίζονται. 

Εβδομάδα "μηδέν"

Η Ευρωλίγκα είναι πολύ δύσκολη λίγκα , όλοι το λέμε αλλά μιλάμε μερικές φορές λες και ξέρουμε παραπάνω από αυτούς που την ζούνε επι συναπτά έτη. Σε κάθε περίπτωση αυτά είναι προβληματισμοί που διαμορφώνονται αναλύοντας επιδερμικά κάποια στοιχεία που έχουμε.

Όπως είπα και πριν , κάθε νίκη δίνει 2 βαθμούς , αλλά καμία από τις άλλες νίκες δεν σβήνει αμαρτίες από το παρελθόν. Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι μια μάχη “απαλοιφής” προηγούμενων αμαρτιών και μετράει στην “ειδική” ψυχολογία που χτίζουν ανά μεταξύ τους και για το τελείωμα του πρωταθλήματος. Θα μιλήσουμε για το τακτικό κομμάτι αυτού του αγώνα τις επόμενες μέρες.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ