Ο Νίκο Μίροτιτς παρουσιάστηκε σαν έτοιμος από καιρό στην επιστροφή του στην αγωνιστική δράση μετά από 165 ημέρες και οδήγησε την Μπαρτσελόνα στην εκτός έδρας νίκη επί της Άλμπα(1/12) στα πλαίσια της 11ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας. Σε περίπου 22 λεπτά συμμετοχής πρόλαβε να σκοράρει 19 πόντους, να μαζέψει 6 ριμπάουντ και να συγκεντρώσει 29 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης, υπενθυμίζοντας μας αρκετά στοιχεία για το αγωνιστικό του προφίλ. Για βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά, ας ξετυλίξουμε το κουβάρι της καριέρας του Μαυροβούνιου(με ισπανικό διαβατήριο) τα τελευταία χρόνια.
Σε αντίθεση με αρκετούς νέους παίκτες στις μέρες μας, οι οποίοι δείχνουν να αδιαφορούν για την ουσιαστική μπασκετική εξέλιξη τους, κυνηγώντας εμμονικά μια θέση στο ΝΒΑ , ο αρχηγός των Μπλαουγκάρνα πρόλαβε να καταξιωθεί στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο προτού κάνει το μεγάλο ταξίδι για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Με τα χρώματα της Ρεάλ αναδείχθηκε πολυτιμότερος αθλητής του ισπανικού πρωταθλήματος το 2013, του ισπανικού κυπέλλου το 2014, και μέλος της δεύτερης καλύτερης 5άδας της Ευρωλίγκας το 2013 και το 2014.
Στην πενταετή πορεία που ακολούθησε στο ΝΒΑ, τα πήγε περίφημα, σε βαθμό που η επιστροφή του στη Γηραιά Ήπειρο σε ηλικία 27 ετών ήταν αναμφίβολα μια μεγάλη έκπληξη. Από το 2017 και έπειτα ο Μίροτιτς μέτρησε περισσότερους από 15 πόντους και 6 ριμπάουντ ανά παιχνίδι ενώ τη σεζόν 2018-2019 τα νούμερα του ήταν καλύτερα από ποτέ με 16.7 πόντους και 8.3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε 32 συμμετοχές με τη φανέλα των Πέλικανς.
Οι εμφανίσεις αυτές του χάρισαν μια θέση στο ρόστερ των Μπακς, στους οποίους τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε. Σε ομαδικό επίπεδο τα ελάφια γνώρισαν την ήττα από τους Ράπτορς στους τελικούς Ανατολικής Περιφέρειας ενώ σε ατομικό δεν έπαιρνε τις πρωτοβουλίες που είχε συνηθίσει μέσα στο παρκέ καθώς μετατράπηκε κυρίως σε έναν spot-up shooter που θα ανοίγει διαδρόμους για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Σε μια εποχή που υπήρχαν άτομα που υποστήριζαν πως με έναν μεγαλύτερο ρόλο θα μπορούσε να διεκδικήσει μια θέση στο All-Star game του ΝΒΑ, εκείνος αποφασίζει να κλείσει το κεφάλαιο αυτό, απορρίπτοντας πρόταση συνεργασίας έναντι 45 εκατομμυρίων για 3 χρόνια από τους Τζαζ ώστε να ενταχθεί στο ρόστερ της Μπαρτσελόνα. Γίνεται πάντως ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στην ιστορία της Ευρωλίγκας, βάζοντας την υπογραφή του σε ένα συμβόλαιο με απολαβές που άγγιζαν τα 10 εκατομμύρια ετησίως(ποσό το οποίο αργότερα μειώθηκε ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού).
Είναι πραγματικά λίγοι οι παίκτες που με τόσο υψηλά νούμερα επέλεξαν να αφήσουν το "american dream" και να έρθουν στην Ευρώπη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους και δεν διαγράφουν την σταδιοδρομία του MVP της Ευρωλίγκας του 2022, Μίροτιτς. Άλλοι αστέρες της διοργάνωσης που δοκιμάστηκαν στο ΝΒΑ μέσα στον 21ο αιώνα(π.χ:Λάρκιν,Ροντρίγκεζ,Τζέιμς,Τεόντοσιτς,Ντε Κολό, Σπανούλης, Σβεντ) δεν μπόρεσαν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας να ξεχωρίσουν με συνέπεια και παρέμειναν στην καλύτερη περίπτωση χρήσιμες εναλλακτικές λύσεις. Mια σχετικά παρόμοια περίπτωση με του "Threekola", ήταν αυτή του Αντρέι Κιριλένκο, ο οποίος σε ηλικία 30 ετών υπέγραψε στην ΤΣΣΚΑ και διέπρεψε τη σεζόν 2011-2012 κατακτώντας πολλά ατομικά βραβεία. Έναν χρόνο αργότερα, εγκαταστάθηκε στο Μπρούκλιν για λογαριασμό των Νετς.
O Mίροτιτς κάνει άμεσα αισθητή την παρουσία του στη Μπαρτσελόνα, με τους αριθμούς του στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας να είναι αν μη τι άλλο αξιοθαύμαστοι. Σε 3 σεζόν, η βαθμολογία του στο σύστημα αξιολόγησης υπήρξε μόλις 5 φορές μονοψήφια. Είναι πιθανότατα ο πιο σταθερός παίκτης της διοργάνωσης στον συγκεκριμένο τομέα, όντας σε κάθε σεζόν στις πρώτες 3 θέσεις στο ranking(2ος,3ος και 1ος αντίστοιχα). Είναι αρκετά "οικονομικός" στο παιχνίδι του, δεν παίρνει τραβηγμένες προσπάθειες, έχει εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας ενώ παράλληλα έχει την ικανότητα να βρίσκει εύκολα το δρόμο προς τη γραμμή των βολών. Στο ντεμπούτο του στη φετινή σεζόν έδειξε ανεπηρέαστος από τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε κάνοντας για ακόμα μια φορά τα πάντα να φαίνονται εύκολα μέσα στο παρκέ.
? Ha TORNAT! I com ha tornat...
— Barça Basket (@FCBbasket) December 1, 2022
19 pts | 6 rbs | 4 triples
⭐️ ?? ?? ?????????́ pic.twitter.com/77h1rQ6zmX
Το στοίχημα φυσικά για τον ίδιο είναι να οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης τους Καταλανούς, οι οποίοι στα μεγάλα παιχνίδια συχνά δεν δείχνουν ικανοί να αποδώσουν στο υψηλότερο επίπεδο της απόδοσης τους. Ο Μίροτιτς από την πλευρά του δεν είναι το ίδιο επιδραστικός ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που εμφανίζεται ως σκιά του εαυτού του( χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τελικός της Ευρωλίγκας κόντρα στην Εφές το 2021 όπου είχε 4 εύστοχα σουτ σε 12 απόπειρες εντός πεδιάς).
Το αρνητικό είναι ότι και στις περιπτώσεις που δείχνει να είναι σε μεγάλη μέρα όπως στον περσινό ημιτελικό με αντίπαλο τη Ρεάλ(26π,9ριμπ,5ασίστ) δεν καταφέρνει κυριαρχήσει στο βαθμό που μπορεί στα κρίσιμα λεπτά, αφήνοντας την εικόνα πως θα έπρεπε να διαχειριστεί περισσότερες μπάλες. Ενδεχομένως να τον πληγώνει ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ εξακολουθεί να είναι το άθλημα των κοντών, όμως δεδομένου του επιθετικού ταλέντου που διαθέτει, οφείλει να βγαίνει μπροστά στις μεγάλες στιγμές.
Στη θέση του power forward άλλωστε δεν υπάρχουν πολλοί πιο ικανοί από τον Μίροτιτς και αναφερόμαστε πάντοτε σε παγκόσμια κλίμακα. Διαθέτει εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά, φαρμακερό σουτ, μπορεί να σκοράρει τόσο με πλάτη όσο και με πρόσωπο στο καλάθι ενώ για το ύψος του έχει την ευκινησία για να μαρκάρει ακόμα και παίκτες στην περίμετρο.