28.2 C
Athens
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

Πρίντεζης: “Έχουμε ανάγκη τη στήριξη του κόσμου”

Είπε πολλά και ενδιαφέροντα... Και περισσότερο, γιατί ως συνήθως ο Γιώργος Πρίντεζης δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλο, ούτε προσπάθησε να ωραιοποιήσει καταστάσεις. Ειλικρινής, ρεαλιστής ίσως πιο πολύ από ό,τι θα ήθελαν κάποιοι, ο Έλληνας διεθνής είπε τα πράγματα όπως έχουν. Για τις δυνατότητες της ομάδας, για τα παιχνίδια που ακολουθούν, με πρώτο το αυριανό (5/9, 20.00, ΕΡΤ) με την Φινλανδία, αλλά και για τα συναισθήματα των ίδιων των παικτών και αυτά που περιμένουν. Από τους ίδιους κυρίως και από τον κόσμο στη συνέχεια...

Για την ετοιμότητα της ομάδας: «Θέλω να πιστεύω πως είμαστε έτοιμοι. Προερχόμαστε από δυο παιχνίδια που χάσαμε. Μας έχει πεισμώσει αυτό και θέλω να πιστεύω πως αρχής γενομένης από αύριο με τον αγώνα με την Φινλανδία, που είναι πολύ καλή ομάδα, και στη συνέχεια με την Πολωνία, που είναι ακόμη πιο κρίσιμο, θα δώσουμε το 100% για να περάσουμε στην επόμενη φάση.»

Για την ήττα με τη Σλοβενία σε έναν αγώνα που παλαιότερα η Εθνική Ομάδα κατάφερνε να τους κερδίσει : «Ίσως είναι κακό να γίνονται και συγκρίσεις. Καμιά φορά οι συγκρίσεις με παλαιότερα μπορεί να είναι καλές, μπορεί να είναι και κακές. Είναι διαφορετικές ομάδες. Δεν μπορείς να το πεις έτσι. Θυμάμαι τον εαυτό μου και παλαιότερα και πριν από δυο τρία χρόνια πάλι λέγαμε να φύγει αυτή η φουρνιά να φέρει κάτι άλλο. Τώρα λέμε να φύγει αυτή η φουρνιά... Κακά τα ψέματα, ο κόσμος αγαπάει αυτή την ομάδα, το ξέρουμε και το λαμβάνουμε κι εμείς. Οι απαιτήσεις από αυτή την ομάδα είναι πολύ μεγάλες. Κι εμείς δεν θέλουμε να χάνουμε. Το πιο σημαντικό είναι αυτό, να μην φοβάσαι να χάσεις, να δίνεις το 100% και να ξέρεις πως έφυγες με το κεφάλι ψηλά και πως έκανες αυτό που μπορούσες.»

Για αν μπορεί η Εθνική Ομάδα να συνεχίσει: «Έχουμε το ταλέντο, μπορούμε να το κάνουμε στο παιχνίδι με την Σλοβενία, παρά το ότι στα τελευταία λεπτά δεν ήμασταν όπως έπρεπε, βελτιωθήκαμε. Και ήμασταν ακόμη καλύτεροι από ότι στον αγώνα με την Γαλλία ή την Ισλανδία ακόμη. Εννοείται ότι πιστεύω πως μπορούμε και μακάρι να το δείξουμε και στο γήπεδο.»

Για την Φινλανδία: «Είναι ομάδα που παίζει πολύ με ενέργεια, έχει έναν παίκτη, ο οποίος έχει όλο το μέλλον μπροστά του να πρωταγωνιστήσει στο ΝΒΑ, έχει παίκτες έμπειρους, όπως ο Κοπόνεν... Παίζουν στο γήπεδό τους, από το οποίο παίρνουν έξτρα ενέργεια, έχουν πάρει παιχνίδια στον πόντο, είναι μια αντίπαλος πολύ δυνατή, αρκετά  καλά και χρειάζεται προσοχή όπως όλες οι ομάδες». 

Για το αν σκέφτεται τους αγώνες στους 16 και στους 8: «Όχι... Προσωπικά δεν μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία, γιατί ούτε θέλω να χαρώ ούτε να απογοητευτώ. Θέλω να κοιτάζω το επόμενο παιχνίδι. Τώρα Φινλανδία και μετά Πολωνία που είναι και το πραγματικό νοκ άουτ.»

Για το ότι θέλουμε 2 στα 2 για την πρόκριση: «Δεν το γνωρίζω, δεν το έχω κοιτάξει. Νομίζω πως μόνο με Πολωνία να νικήσουμε περνάμε. Αλλά δεν νομίζω πως έχουμε την εικόνα ως ομάδα αυτή τη στιγμή να αψηφήσουμε το αυριανό παιχνίδι.»

Τι κρατάμε από τις δύο ήττες: «Με τη Γαλλία ένα παιχνίδι που φαινόταν χαμένο καταφέραμε και το γυρίσαμε με ένα κοντό σχήμα και με κάποια καλάθια στην επίθεση και πίεση στην άμυνα. Με την Σλοβενία είχαμε μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά είχαμε ένα κακό πρώτο δεκάλεπτο και ένα κακό τετράλεπτο, όπου δεν είχαμε καθαρό μυαλό να κερδίσουμε ένα παιχνίδι που κατά τη γνώμη μου ήταν δικό μας. Βελτιωθήκαμε, αλλά δεν μπορώ να πω πως αυτό φτάνει, για να φτάσουμε ως το τέλος. Χρειαζόμαστε ακόμη αρκετή προετοιμασία και ατομική και ομαδική.»

Για το γεμάτο γήπεδο: «Νομίζω πως είμαστε γενικά έμπειρη ομάδα και δεν μπορεί να σε επηρεάσει αρνητικά. Ίσα ίσα μπορεί να κάνει και καλό, γιατί κι εμείς θέλουμε να παίζουμε με κόσμο. Να υπάρχει και μεγαλύτερο κίνητρο.»

Για το αν η ελληνική ομάδα είναι σκληρή για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις: «Επειδή είμαι πάντα ρεαλιστής, μπορεί από τη μία ένα παιχνίδι νοκ άουτ να σου αλλάξει όλη την ψυχολογία και να φτάσεις ως το τέλος, αλλά όχι, δεν είμαστε στο κομμάτι αυτό στο επίπεδο που θα θέλαμε όλοι. Χρειάζεται κι άλλο.»

Για την άμυνα που χαρακτηρίζει τις ελληνικές ομάδες: «Επειδή όντως η ομάδα δέχεται κριτική σε αυτό. Η Εθνική Ομάδα δεν είναι ο σύλλογος που έχεις όλο το χρόνο να προετοιμαστείς. Βρίσκεσαι ένα μήνα μόνο, οπότε οι ομάδες που έχουν λίγη αθλητικότητα παραπάνω, ειδικά στους ψηλούς, έχουν μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Γι’ αυτό ίσως έχει ασκηθεί λίγη κριτική παραπάνω, που εν μέρει μπορεί να είναι σωστή, αλλά σε ένα μήνα μια ομάδα δεν μπορεί να βάλει τις βάσεις και να παίξει με τους αυτοματισμούς που παίζουν ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα Ευρωλίγκας που κάνει δύο μήνες προετοιμασία και δίνει 50 παιχνίδια. Αν θες να λέγεσαι μεγάλη ομάδα και να βελτιώνεσαι, πρέπει να διορθώνεις τα λάθη σου. Το τουρνουά περνάει. Υπάρχει μια πιθανότητα την Τετάρτη να είμαστε σπίτια μας. Οπότε όλοι έχουμε τον εγωισμό νομίζω, όλοι έχουμε παίξει σε μεγάλο επίπεδο να το καταλάβουμε, να κάνουμε αυτό που πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε καλά με τους εαυτούς μας και με τη χώρα που εκπροσωπούμε.»

Για την αλλαγή πλάνων σε σχέση με την απουσία του Αντετοκούνμπο: «Κακά τα ψέματα ο Γιάννης είνα μεγάλη απώλεια αμυντικά και επιθετικά. Και εννοείται πως χρειάστηκε να αλλάξουν τα πλάνα. Και σίγουρα μας στοίχισε πάρα πολύ. Όλοι ξέρουμε τι μπορεί να κάνει. Και στην άμυνα θα βοηθούσε πολύ και με την αθλητικότητά του.»

Για την σύγκριση του Ντέτμαν για τις δύο ομάδες σε σχέση με τις συμμετοχές των Ελλήνων και Φινλανδών στην Ευρωλίγκα: «Η εμπειρία μετράει σε κάποια κομμάτια. Μόνο με την εμπειρία δεν μπορείς να νικήσεις. Κάποιες κερδίζουν με την ενέργεια, το ταλέντο. Υπάρχει εμπειρία. Οι περισσότεροι είμαστε στον Παναθηναϊκό, στον Ολυμπιακό, ο Κώστας είναι στη Φενέρ, ο Μπουρούσης είναι χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Παπαγιάννης στο ΝΒΑ... Δεν μπορείς να πεις πως δεν είμαστε μια έμπειρη ομάδα, αλλά αυτό δεν σου εξασφαλίζει την επιτυχία. Η εμπειρία είναι πλεονέκτημα, γιατί δεν αγοράζεται, αλλά από μόνη της δεν φτάνει.»

Για την κούραση ακριβώς σε σχέση με την παρουσία στην Ευρωλίγκα: «Έτσι είναι δομημένο το τουρνουά και πρέπει να βρεις τρόπο να γίνεσαι καλύτερος. Όταν μέσα σε 18-20 ώρες ένας παίκτης πρέπει να παίξει 30 λεπτά και μετά ξανά, είναι μαθηματικά αδύνατο να είναι όπως θέλει, αλλά πρέπει να βρει τρόπο να βοηθήσεις την ομάδα με άλλους τρόπους. Μπορεί το ταβάνι σου μια μέρα να είσαι στο 9 και την άλλη μέρα στο 6. Πρέπει να παίξεις στο 6... Όσο μπορείς.»

Για το αν υπάρχει όρκος πρόκρισης: «Εννοείται πως θέλουμε να είμαστε στους 16. Αλίμονο.. Δεν το συζητάω. Και ξέρουμε πόσο το θέλει και ο κόσμος και θέλουμε και έχουμε ανάγκη τη στήριξη του κόσμου. Τη νιώθουμε, ξέρουμε πως αγαπάει την ομάδα και μας βλέπει. Στενοχωριόμαστε κι εμείς όταν δεν πηγαίνουμε καλά, άνθρωποι είμαστε κι εμείς, δεν είμαστε ρομπότ. Και πολλές φορές όταν προσπαθείς να κάνεις το κάτι παραπάνω για να κερδίσεις, πολλές φορές μπορεί να γυρίσει και μπούμερανγκ και να μην είναι καλό. Αλλά σίγουρα μας στενοχωρεί και θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο. Όλοι μας θυσιάζουμε κάτι για να είμαστε εδώ το καλοκαίρι.»



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ